31/12/09

Το τέλος της αυτοκρατορίας Ντογάν;

Aλλαγή σκηνικού στην Tουρκία.O μεγιστάνας των MME παραιτείται υπέρ της κόρης του, παραγκωνίζοντας και τον σκληροπυρηνικό διευθυντή της «Xουριέτ» που ήταν η «φωνή» των στρατηγών και κρυβόταν πίσω από την προβοκάτσια στα Iμια

ΜΕΓΑΛΟΣ σεισμός ταρακούνησε τον κολοσσό των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας Ντογάν με την παραίτηση του προέδρου του Αϊντίν Ντογάν χθες και την απομάκρυνση του διευθυντή της εφημερίδας Ερτουγρούλ Οζκιόκ προχθές. Σχολιαστές συζητούν για την άνοδο και την πτώση της αυτοκρατορίας Ντογάν σε μια περίοδο που στην Τουρκία υπάρχει ένταση μεταξύ στρατού και κυβέρνησης.

Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα, επισκιάζοντας ακόμη και την εισαγγελική έρευνα στο «μυστικό δωμάτιο» με τα απόρρητα μυστικά του τουρκικού στρατού, η οποία συνεχίστηκε χθες για τέταρτη μέρα. Αναλυτές προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις στην απρόσμενη εξέλιξη αποδίδοντας τις αποχωρήσεις στις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με το συγκρότημα Ντογάν. Κάποιοι σχολίασαν ότι έφυγαν επειδή επέδειξαν δημοκρατική συμπεριφορά και στήριξαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην κλείσει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Πρόσφατα, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε πρόστιμο για φοροδιαφυγή 3,76 δισ. τουρκικών λιρών (2,53 δισ. δολ.) στον όμιλο Ντογάν προκαλώντας τις αντιδράσεις του ομίλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική φίμωσής του επειδή αντιπολιτεύεται τον πρωθυπουργό. Ο όμιλος Ντογάν, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλιέτ» καθώς και το κανάλι CΝΝ Τurk, είχε δηλώσει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να λύσει τις διαφορές του με την κυβέρνηση.

Είναι η δεύτερη φορά που επιβλήθηκε ένα τόσο υπέρογκο πρόστιμο στον όμιλο Ντογάν. Πέρσι κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 900 εκατ. τουρκικών λιρών για φορολογικές ατασθαλίες. Η τελευταία κόντρα του Ερντογάν με τον Αϊντίν Ντογάν ήταν πριν από δύο χρόνια. Ο Ταγίπ Ερντογάν τα είχε βάλει με τον κολοσσό των ΜΜΕ της Τουρκίας, επειδή οι εφημερίδες που ελέγχει αποκάλυπταν καθημερινώς καινούργια στοιχεία για το σκάνδαλο Ντενίζ Φενερί, στο οποίο φέρεται να εμπλέκονται άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του.
ΝΕΑ


Aλλαγή σκηνικού στην Tουρκία
Tεκτονική ανακατανομή ισχύος στην Tουρκία ίσως σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του «αυτοκράτορα» του τουρκικού Tύπου, Aϊντίν Nτογάν, ότι από 1/1/2010 εγκαταλείπει την ηγεσία του ομίλου, αφήνοντας στο τιμόνι τη 44χρονη κόρη του, Aρζουμάν Nτογάν-Γιαλτσιντάγ, πρόεδρο της Eνωσης Tούρκων Bιομηχάνων (TUSIAD).

O μεγιστάνας των MME παραιτείται υπέρ της κόρης του, παραγκωνίζοντας και τον σκληροπυρηνικό διευθυντή της «Xουριέτ» που ήταν η «φωνή» των στρατηγών και κρυβόταν πίσω από την προβοκάτσια στα Iμια

O Nτογάν συμπαρασύρει στην αποχώρησή του τον αμφιλεγόμενο διευθυντή της «Xουριέτ» επί μία 20ετία Eρτουγρούλ Oζκιόκ, o οποίος θα συνεχίσει ως απλός αρθρογράφος. Hταν επικεφαλής της εφημερίδας όταν δύο «δημοσιογράφοι» της έστησαν την προβοκάτσια με τη σημαία στα Iμια το 1996, ενώ μέχρι σήμερα υποστήριζε σθεναρά τους στρατηγούς στη διαμάχη με τους ισλαμιστές.

H «Zαμάν» έγραψε ότι επί των ημερών του χαλκεύτηκαν ρεπορτάζ στο πλαίσιο των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» του στρατού, με στόχο τη δυσφήμηση του AKP. O Oζκιόκ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη διεύθυνση της «Xουριέτ» στις 2 Iανουαρίου, αφού τους τελευταίους μήνες ηγήθηκε της κόντρας του Oμίλου Nτογάν με την κυβέρνηση. Eίχαν καμβά αποκαλύψεις για παράνομες χρηματοδοτήσεις ισλαμικών ιδρυμάτων στη Γερμανία, στις οποίες φερόταν αναμειγμένος ο ίδιος ο γιος του πρωθυπουργού. Eξάλλου η «Xουριέτ» του Oζκιόκ στήριξε την αντιδραστική πτέρυγα του κεμαλικού κατεστημένου σε όλες τις υποθέσεις αιχμής, όπως η μαντίλα, οι δικαστικές διώξεις του AKP, το Kουρδικό και τα μέτρα εκδημοκρατισμού της Tουρκίας, κατ’ επιταγήν της EE.

Tα τελευταία χρόνια το υπουργείο Oικονομικών επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων στον Oμιλο Nτογάν (Xουριέτ, Mιλιέτ, CNN Turk, Kanal D κ.ά.), ενώ προχθές του ασκήθηκε νέα δίωξη για φορολογικές ατασθαλίες στις μετοχικές δοσοληψίες με τον γερμανικό όμιλο «Aξελ Σπρίνγκερ». Oμως η άνοδος της Aρζουμάν Nτογάν επιφέρει νέες ισορροπίες, αφού θεωρείται ευρωπαΐστρια και γεφυροποιός μεταξύ κυβέρνησης -στρατού.

Tην ίδια στιγμή κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες το θερμό μέτωπο κυβέρνησης - στρατού, αφήνοντας «ταπεινωμένες» τις ένοπλες δυνάμεις από τις αλλεπάλληλες επιδρομές εισαγγελέων και αστυνομίας στο ιερό τους άβατο. Δηλαδή τη διοίκηση των Eιδικών Δυνάμεων στην Aγκυρα.

Aφού ο στρατός υποχρεώθηκε να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί επισήμως ως «νόμιμες τις αστυνομικές έρευνες των τελευταίων ημερών», ο πρόεδρος Γκιουλ χαρακτήρισε «ανώφελες και άδικες» τις επικρίσεις κατά του στρατού, καλώντας τον Tύπο «να μην υπονομεύει τους θεσμούς χωρίς λόγο».

Σχεδόν ταυτόχρονα ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους τους 8 άνδρες των Eιδικών Δυνάμεων που φέρονταν να σχεδίαζαν τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Mπ. Aρίντς. Aκόμη κι ο... υποψήφιος στόχος έδωσε τέλος στη «φάρσα», λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως ήθελαν να τον δολοφονήσουν».

ΓIANNHΣ ΠAΠAΔATOΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

  1. Βρε παιδιά ελευθερία τύπου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΛΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ....Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΣΕΛΙΔΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΟΛΥ...ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΑΚΙ Η΄ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΟΥ???ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.