14/12/09

Ο «διάβολος» κρύβεται στις λεπτομέρειες

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η άρνηση της Μόσχας να παραδώσει στη Τεχεράνη τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς S-300 που έχει παραγγείλει το Ιράν συνδέεται με τη συμφωνία πώλησης ισραηλινών Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, το περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε η προμήθεια μεγάλου αριθμού UAV διαφόρων τύπων (Bird-Eye 400, I-view Mk 150 και Searcher MkII) συνολικού ύψους $53 εκατ., η οποία είναι η πρώτη (καταγεγραμμένη) προμήθεια αμυντικού υλικού της Ρωσίας από το εξωτερικό αλλά και η πρώτη διμερής αμυντική συμφωνία στο τομέα των εξοπλισμών.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις υστερούν σημαντικά στο τομέα των UAV, που -όπως φάνηκε και στο πόλεμο κατά της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008- αποδεικνύονται ιδιαίτερα πολύτιμα.

Το Ισραήλ φαίνεται, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, να έχει αποτρέψει την πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων ενώ δείχνει αποφασισμένο να μην επιτρέψει στο Ιράν τη δημιουργία ισχυρής αεράμυνας ώστε να μπορεί να προσβάλει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις ανά πάσα στιγμή.

Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται η απόπειρα των Ισραηλινών να αποκτήσουν εξαρτήματα των κυπριακών ΤΟR-M1, ,strategy-geopolitics4.blogspot.com (τα οποία βρίσκονται και στο οπλοστάσιο της Τεχεράνης) ώστε να εμβαθύνουν τις τεχνικές τους γνώσεις και να μπορέσουν να αναπτύξουν τακτικές αντιμετώπισής τους.

Αναποτελεσματικό το αντιεροπορικό δίκτυο του Ιράν


Η τελευταία αντιεροπορική άσκηση του Ιράν αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τις δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την υπεράσπιση των πυρηνικών εγκαταστάσεών της από μία αεροπορική επίθεση, αναφέρουν διεθνείς εμπειρογνώμονες στον ιστότοπο Jane’s. Η τριφασική άκσηση κατά το χρονικό διάστημα 22-27 Νοεμβρίου χαιρετίστηκε από τους Ιρανούς αξιωματικούς ως απόδειξη ότι είναι αδύνατο για τα εχθρικά αεροσκάφη να εισέλθουν συντονισμένα στον εναέριο χώρο του Ιράν.
.
Αυτή η θετική αναφορά φαίνεται να επισκιάζει από ορισμένες σημαντικές ελλείψεις που σχετίζονται με την ηλικία και την παρωχημένη τεχνολογία που ενσωματώνουν τα αντιεροπορικά συστήματα της χώρας αυτής. Αυτές οι ελλείψεις είναι ευδιάκριτες στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν κατά τη διάρκεια αλλά και με την αποπεράτωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Εκτός από το ρωσικής κατασκευής Tor-M1 (SA-15), το σύνολο του συγκροτήματος του αντιεροπορικού εξοπλισμού του Ιράν είναι παρωχημένο και μη ικανό να αναπεξέλθει απέναντι στα ηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ή των Ηνωμένων Πολιτειών.
strategy-geopolitics4.blogspot.com,fox2magazine.blog.com

3 σχόλια:

  1. Τσκ, τσκ τσκ, οι αδελφοι ορθοδοξοι Ρωσοι δεν πουλανε οπλα σε μουσουλμανικα σκυλια γιατι συμφωνησαν να αγορασουν οπλα απο τη μιαρη φυλη, τσκ, τσκ, τσκ, γιατι ο ΄σχιζο΄ East δεν μιλαει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαρες ειναι οι πραξεις τους οχι το χρωμα του πετσιου τους.

    West

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να είσαι καχύποπτος είναι καλό.
    Το να κάνεις σενάρια, εκεί που η πραγματικότητα "φωνάζει", είναι κακό.

    Ο Ομπάμα ματαίωσε-ανέβαλε την αντιβαλλιστική ασπίδα της Ευρώπης. Τους σταθμούς δηλαδή αναχαίτισης πυραύλων που θα έπρεπε να εγκατασταθούν στην Πολωνία και το ραντάρ στην Τσεχία. Που ο Μπους είχε προτείνει στον Πούτιν να επιβλέπει για να πεισθεί ότι θα αποτρέπουν μόνο την ιρανική απειλή.

    Νομίζω, ότι το ελάχιστο αντάλλαγμα για την αμερικανική "απόσυρση" από την Ανατολική Ευρώπη, είναι αυτά που περιγράφονται στο δημοσίευμα.

    Τα υπόλοιπα είναι καλογραμμένα σενάρια για ιθαγενείς με στόχο να τους κάνουν ακόμα πιο ιθαγενείς.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.