20/12/09

Τουρκία - αντιδράσεις για τη «σταύρωση»


«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ό Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Η δήλωση αυτή λέγεται ότι έγινε στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου που προετοίμασε τον περασμένο Μάιο πρόγραμμα για το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τη θεολογική σχολή της Χάλκης. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί απόψε (Κυριακή) το βράδυ.

Στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στην αποστροφή περί «εσταυρωμένου», που αποδίδεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ.Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί « δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ό Τούρκος υπουργός.

Εν τω μεταξύ από πηγές του Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι τα όσα εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχολεία ή τα συμπεράσματα του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου που προετοίμασε το πρόγραμμα.

Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.

Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε.

«Εσεις δεν θα είσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο!

Δελαβέκουρας για συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή", δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

"Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας", συνεχίζει ο κ Δελαβέκουρας, "είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θεση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες". "Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τούρκος ΥΠΕΞ - Οικουμενικός ΠατριάρχηςShareThis| Εκτύπωση |
Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα σχετικά με την τηλεοπτική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νατβούτογλου είπε ότι εύχεται οι δηλώσεις να ήταν ''ακούσια παραδρομή του λόγου''.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η παρομοίωση που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη ''σταύρωση'' ήταν ''ένα εξαιρετικά ατυχές σχόλιο.''

''Στην ιστορική μας παράδοση δεν έχει ποτέ υπάρξει ποτέ σταύρωση'', ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

''Δεν μπορώ να βρω αυτή την παρομοίωση συμβατή με την ώριμη προσωπικότητά του (Πατριάρχη). Η ιστορία του τουρκικού έθνους έχει οικοδομηθεί πάνω στην θρησκευτική ανεκτικότητα. Επιθυμώ να εκλάβω τη δήλωση ως ακούσια παραδρομή του λόγου'', ανέφερε.

''Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια κοσμική δημοκρατία βασισμένη στο γράμμα το νόμου. Δεν αξιολογεί τους πολίτες της σύμφωνα με τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Όλοι οι πολίτες μας είναι ίσοι. Αν ο κ. Βαρθολομαίος έχει οποιοδήποτε παράπονο υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και μπορεί να υποβάλει τα παράπονά τους σε μας. Μπορεί τότε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες'', είπε ο κ. Νταβούτογλου.

''Δεν δεχόμαστε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε'', είπε.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

14 σχόλια:

  1. Έχω την αίσθηση ότι η εκπομπή αυτή δεν θα βγει ποτέ στον αέρα. Είναι προγραμματισμένη για σήμερα, τοπική ώρα 7:ΟΟ μμ, δηλ. δύο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Μένουν ακόμη 8,5 ώρες περίπου.

    Αν όμως τελικά βγει, ποιας αντιμετώπισης θα τύχει ο Πατριάρχης, ο οποίος για το τουρκικό κράτος είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος, υπαγόμενος στην Νομαρχία Κων/λεως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν δίκιο οι άνθρωποι! Δεν στάυρωσαν ποτέ κανέναν. Σούβλισαν, έψησαν, έβρασαν, τεμάχισαν, έγδαραν, παλούκωσαν, κρέμασαν, ακρωτηρίασαν βίασαν, έσφαξαν, εξαφάνισαν πληθυσμούς ολόκληρους και λαούς, δεν έχουν ιδρύσει ούτε μια πόλη μόνοι τους, αλλά δεν σταύρωσαν κανέναν....

    Όλα και όλα, να είμαστε ακριβείς Παναγιώτατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αργά, πολύ αργά Παναγιώτατε θυμηθήκατε τον Ελληνισμό της πόλης, έπρεπε να τα πείτε και στην Αμερική, στα κανάλια, στην συναγωγή των εβραίων, εκεί που ευχηθήκατε χρόνια πολλά στην πατρίδα σας την τουρκία, εκεί που είπατε σε αντίθεση με τα λόγια του Χριστού, περί εβραίων, και οτι έχουμε κοινό πατέρα τον Αβραάμ, τώρα μετά απο τόσα χρόνια στον θρόνος σας θυμηθήκατε την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», κατά τον κ.Νταβούτογλου, και έχει δίκιο.
    Είναι όντως άδικο και αυτό διότι επιδίδονταν διαχρονικά σε άλλες τέχνες, όπως στην κρεμάλα, στον ανασκολοπισμό, στο γδάρσιμο, στο σούβλισμα απίστων... Είναι όμως περίεργο και χρειάζεται ιστορική διερεύνηση γιατί δεν το έκαναν, την στιγμή που υιοθέτησαν τόσα άλλα καλά του αρχαίου κόσμου όπως τα λουτρά και τα υδραγωγεία από τους Ρωμαίους και τους Πέρσες, τα γλυκά από τον Λίβανο και την ευρύτερη "Ανατολία", την μισή Περσική και Αραβική γλώσσα και τόσα άλλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. { «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός }


    α χα χα χα! το ανέκδοτο της ημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. { Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. }


    ακούς τρεμόπουλε και λοιποί "προοδευτικοί" και "πράσινοι", βάσει ποιων κριτηρίων ονομάζουν οι Τούρκοι τις οδούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πάντως δεν μου φαίνεται πολύ άσχετος ο χρόνος που τα είπε αυτά ο πατριάρχης και πολύ περισσότερο στο αμερικανικό kanali.av δείτε την ίδια στιγμή που πήγε ο τούρκος πρωθυπουργός στις usa στην θράκη μας οι τούρκοι φωνάζουν για τουρκικη μειονότητα,τίποτα δεν είναι τυχαίο.θετική μέχρις στιγμή η αντίδραση του υπεξ.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από ότι κατάλαβα η συνέντευξη δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Το περιεχόμενο διέρευσε τώρα είτε με την αφορμή της μετάδοσης της συνέντευξης σήμερα, είτε ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για μένη το timing των εκπομπών είναι πολύ περίεργο.
    Είναι και σε μία εποχή οπού η Τουρκία πυροβολεί τα πόδια της για να φέρει τον Ερντογάν σε δύσκολη θέση (απαγόρευση κόμματος Κούρδων). Δεν θα παραξενευθώ εάν στο ίδιο πνεύμα οι Τούρκοι τολμήσουν να κάνουν το απονενοημένο και να ανοίξουν την κλεισμένη θύρα της οδού Σατρατζάμ Αλί Πασά. ΄Ηδη στις ειδήσεις αναφέρουν για φήμες στις ΗΠΑ ότι ο Πατριάρχης κινδυνεύει. Αυτό κι αν θα είναι χτύπημα για τον Ερντογάν. Αλλά τότε οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Μπαρτόλομιου με τη συνέντευξη παίζει το αμερικάνικο παιχνίδι πιέσεων στους τούρκους και βάζει τους ομογενείς μέσα. Τώρα ζητούν απ' τον Ομπάμα να διασφαλίσει την ακεραιότητά του για λόγους εντυπωσιασμού. Μικρή σχέση έχουν αυτά με το δικό μας πρόβλημα με την Αγκυρα. Εκεί ο Μπαρτ έχει μάλλον προβοκατόρικο ρόλο υπερ της τουρκίας, όπως φάνηκε όταν ζήτησε απ' τους μητροπολίτες των νέων χωρών να γίνουν τούρκοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στις διαδικασίες διαδοχής Αρχιεπισκόπου, όταν μας αφήσει χρόνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΤΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    Μέρος της μετεδόθη και στα χθεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων, καθώς και ότι η Ομογένεια στις ΗΠΑ έχει ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα μα προστατεύσει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη από τυχόν "δυσάρεστες" αντιδράσεις.

    Ο Πατριάρχης μου θύμισε άνθρωπο που τα έδωσε όλα μη έχοντας πια να χάσει τίποτε (εντελώς προσωπική εκτίμηση).

    Εδώ περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΔΤ 20 Δεκεμβρίου 2009 6:19 μ.μ.

    Κάνε και λίγο κράτει, ρε βλάκα. Ο αντισημιτισμός σου και η παπακία σου πάνε μαζί, Σεβάσου λίγο, έστω κι αν είσαι ζώο. Έπρεπε να ζεις εκεί και θα έβλεπα τι γνώμη θα είχες και όχι να μιλάς από κανα-πέος του σπιτιού σου στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου.

    Μήπως ζούμε στην Τουρκία και η Ελλάδα είναι δίπλα;
    Πόσα θέλει να μας τρελλάνει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν νομίζω ότι χωρεί κάποια αμφισβήτηση όσον αφορά την πραγματικότητα που περιγράφει ο Πατριάρχης. Ισως όμως θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί νωρίτερα αυτά. Ελίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.