23/12/09

Απομόνωση Τουρκίας για Δίκαιο της Θαλάσσης

ΜΕ ΜΟΝΗτην Τουρκία να ψηφίζει εναντίον, υιοθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο μεταξύ άλλων καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων από την εφαρμογή της Σύμβασης έως και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, την υφαλοκρηπίδα και την περιφερειακή συνεργασία.Πάντως, τα μόνα δύο θιγόμενα, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Δ.τ.Θ., κράτη, δηλαδή η Ελλάς και η Κύπρος, μόνο να την… γλείφουν γονυπετώς και να την εξευμενίζουν διαρκώς, την έμαθαν!

Απομόνωση Τουρκίας για Δίκαιο της Θαλάσσης
ΜΕ ΜΟΝΗ την Τουρκία να ψηφίζει εναντίον, υιοθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ψήφισμα για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο μεταξύ άλλων καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων από την εφαρμογή της Σύμβασης έως και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, την υφαλοκρηπίδα και την περιφερειακή συνεργασία

Το 34σέλιδο ψήφισμα αναγνωρίζει ότι τα οφέλη από τη Σύμβαση του Δικαίου της θάλασσας μπορεί να διευρυνθούν από τη διεθνή συνεργασία, τεχνική βοήθεια και προηγμένη επιστημονική γνώση.

Το γεγονός ότι 152 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος με μοναδική αρνητική ψήφο αυτής της Τουρκίας δείχνει την απομόνωση, στην οποία βρίσκεται η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο στο θέμα αυτό.

Είναι επίσης πασιφανές ότι η Τουρκία τόσο στα θέματα υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου όσο και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ ( Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) της Κύπρου και εκμετάλλευσης του ορυκτού της πλούτου δεν μπορεί να βρει υποστηρικτές γιατί με τις θέσεις της παραβιάζει την Σύμβαση του Δικαίου, η οποία τυγχάνει καθολικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος επεξηγώντας την ψήφο του είπε ότι οι λόγοι που η Τουρκία δεν είναι μέρος της Σύμβασης και καταψηφίζει το ψήφισμα είναι γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη αντικρουόμενα συμφέροντα και ευαισθησίες αναφορικά με ειδικές περιπτώσεις και δεν παρέχει επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές όπως τις κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες. Με το ψήφισμά της όμως η Γενική Συνέλευση αποφάνθηκε ότι δεν κάνει δεκτές τις τουρκικές αυτές αξιώσεις.

Ειρήσθω Χαρά στην… απομόνωση!

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Τ Η Ν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ «απομόνωσή» της, μόνη αυτή έναντι 152 κρατών, επιλέγει η Τουρκία. Προκειμένου να υπερασπίσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Όπως η ίδια τα αντιλαμβάνεται. Και προκειμένου, κυρίως, να διατηρήσει αλώβητο τον επεκτατισμό της, σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου στο θαλάσσιο, υποθαλάσσιο και εναέριο χώρο. Οι εφημερίδες έγραφαν χθες, για «απομόνωση της Τουρκίας». Απέφυγαν όμως να εξιχνιάσουν γιατί η Άγκυρα, τόλμησε, μόνη της, στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 4.12.09, να ψηφίζει εναντίον του Δικαίου της Θαλάσσης (Δ.τ.Θ.). Και, κυρίως, αν αυτή η «απομόνωση», βλάπτει ή ωφελεί τα τουρκικά συμφέροντα. Ιδίως όταν:

(α) Αρνούμενη, ΜΟΝΗ η Τουρκία, να ψηφίσει, διαλαλεί και στις 152 άλλες χώρες ότι ΔΕΝ τη δεσμεύει το Δ.τ.Θ.

(β) Απαιτεί να κατανοήσουν ΟΛΑ τα κράτη την «ιδιαιτερότητά» της και, προπάντων, να γίνει ΣΕΒΑΣΤΗ η «μοναδικότητά» της.

(γ) Διαλαλεί προς όλους εξαρχής ότι, για τους «κανόνες δικαίου» που η ίδια η Τουρκία δεν έβαλε την υπογραφή της, σε ΟΥΔΕΝΑ αναγνωρίζει δικαίωμα να την κατηγορήσει, τώρα ή στο μέλλον, ότι τους παραβιάζει. Και, βεβαίως:

(δ) Επιβάλλει στους φόβω υποτασσομένους στην τουρκική πολιτική στρατιωτικής ΙΣΧΥΟΣ, σε Αθήνα και Λευκωσία, τούς δικούς της όρους, σε όσα αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο και τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδος αφ’ ενός και της Κυπριακής Δημοκρατίας αφ’ ετέρου.

Τ Ρ Ε Φ Ε Ι κανείς την παραμικρή υποψία ή ψευδαίσθηση ότι, αυτή η «απομόνωση» της Τουρκίας, θα επισύρει εναντίον της έστω και την απειροελάχιστη κύρωση από την περιλάλητη… Διεθνή Κοινότητα των ομογνωμούντων 152 κρατών; Πάντως, τα μόνα δύο θιγόμενα, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Δ.τ.Θ., κράτη, δηλαδή η Ελλάς και η Κύπρος, μόνο να την… γλείφουν γονυπετώς και να την εξευμενίζουν διαρκώς, την έμαθαν! Προσφέροντάς της… «γενναιόδωρες προσφορές»! Σαν εκείνες του κ. Σημίτη το 1997 προς Ντεμιρέλ, στη Μαδρίτη. Όπου, 1η φορά η Αθήνα, υπό την «αιγίδα» της κ. Ματλίν Ολμπράιτ, Υπ.Εξ. των ΗΠΑ, αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο»! Ή, σαν εκείνες τις «γενναιοδωρίες» του κ. Χριστόφια, που τής προσέφερε 23 Μαΐου 2008 και «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς» στην Κύπρο! Διότι, η Άγκυρα ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ γνωρίζει το Ε-89 από τον Μηλίων Διάλογο του Θουκυδίδη: «Το επιχείρημα του Δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού». Αλλιώτικα: «Ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του» (μτφρ. Ελ. Βενιζέλου).
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,ΣΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Όσο περισσότερο "απομονωμένη" εμφανίζεται η Τουρκία με την Ελλάδα να υποκύπτει σε ολοένα και πιό παράλογους εκβιασμούς, τόσο περισσότερο το γόητρό της Τουρκίας θα ανεβαίνει και αυτό της Ελλάδος θα καταβαραθρώνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ο "άβουλος κερατάς" των διεθνών σχέσεων.

    Αναρωτιέμαι τι εννούσε τις προάλλες ο κ. Δρούτσας ότι θα περάσουμε στην επίθεση? Με την όπισθεν μάλλον, αλλά με φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ Τουρκία ξέρει πολὺ καλὰ νὰ ἐφαρμόζει τὸ δίκαιο τῶν ὅπλων.
    Ὅποιος πιστεύει ὅτι τὸ διεθνὲς δίκαιο θὰ τὸ ἀντικαταστήση εἶναι οἰκτρὰ γελασμένος.
    Μόνο ὅτι μποροῦμε ἐνόπλως νὰ κρατήσουμε τελικῶς θὰ μᾶς μείνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και τώρα πρέπει να απαιτήσουμε επέκταση χωρικών υδάτων και ΑΟΖ όσο είναι καιρός
    Δεν χρειάζεται να πάμε αλαλάζοντας σε πόλεμο με την Τουρκία για να τα διεκδικησουμε.
    Ήρεμα και ωραία θα τα διεκδικήσουμε νομικά αλλά με την υποστήριξη στην πράξη των ενόπλων δυνάμεων.
    Και καλά θα κάνουμε να συνεργαστούμε με τους κούρδους, επιτέλους, (αν τολμήσουν να μας εμπιστευτούν) ή/και με τους αρμένιους ώστε όταν θα γίνει το θερμό επεισόδιο (γιατί σίγουρα θα γίνει) να κάνουμε μια συντονισμένη κίνηση που να παραλήσει την Τουρκία (Δεν αναφέρομαι σε εισβολή αλλά στο ψυχολογικό πλεονέκτημα, όπως έγινε στα Ίμια δηλ αλλά απο την ανάποδη αυτή τη φορά)

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπου κάποιος κάποτε θα βρεθεί πραγματικός άντρας στην ελληνική άρχουσα τάξη χωρίς φανερές ή κρυφές ζαρτιέρες για τα αναμενόμενα 12 μίλια στο Αιγαίο. Αιγαίο που αυτόματα θα ειρηνοποιηθεί και θα σταματήσουν παραβάσεις, παραβιάσεις εικονικές επιθέσεις κλπ. που είναι τόσο εξοπλιστικά ενδιαφέρουσες ιδίως για τους μιζαδόρους της εμπαικτικής άρχουσας τάξης .

    Ο μεγαλύτερος (συμμαχικός !!!μάλιστα ) αποβατικός στρατός και ναυτικό στον πλανήτη μας είναι που αλλού;…….. στα παράλια της Ιωνίας.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.