17/7/16

Η Αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας απο την Κύπρο: Ο θεμέλιος λίθος της γεωπολιτικής υποχώρησης του Ελληνισμού απο την Αν. Μεσόγειο



του Ιωάννη Θεοδωράτου
Editorial του περιοδικού "Σρατιωτική Ιστορία" τεύχος Ιανουαρίου 2010


Μελετώντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, είναι πολύ εύκολο να "ανακαλύψουμε" προδοσίες, εθνικές μειοδοσίες και συνωμοσιολογικές θεωρίες και να αποδώσουμε ευθύνες σε πρόσωπα, κράτη και λαούς ότι επιβουλεύθηκαν τον Ελληνισμό, έχοντας ως επίκεντρο και αφετηρία μαζί το πολύχρονο κυπριακό ζήτημα.

Ωστόσο θα ήταν μεγάλο λάθος να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τις ήττες μας στην Κύπρο εμφορούμενοι από συναισθήματα κατά κάποιων "προδοτών", ενώ την ίδια στιγμή αγνοούμε βασικές αρχές της γεωπολιτικής και ειδικότερα της αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής.


Η μεγαλόνησος κατέχει ιδιαίτερης σημασίας γεωπολιτική θέση, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες γεωστρατηγικές ιδιότητες. Αυτές κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορούσαν να αποσυνδεθούν από το τότε (και εν πολλοίς ισχύον σήμερα) αγγλοσαξονικό δόγμα άμυνας της Δύσης (παραπομπή στη θεωρία του Ν. Σπάικμαν) έναντι της Σοβιετικής Ενωσης (ή της χερσαίας δύναμης που επιδιώκει να αποκτήσει διέξοδο προς τις θερμές θάλασσες).

Η εγγύτητα με την τότε νασερική Αίγυπτο και την τεράστιας στρατηγικής αξίας διώρυγα του Σουέζ και, κυρίως, η δυνατότητα ελέγχου των θαλάσσιων συγκοινωνιών από και προς τα κυριότερα κέντρα της ανατολικής Μεσογείου, απαιτούσε μια Κύπρο σταθερά προσανατολισμένη προς τη Δύση. Εάν αυτό δεν ήταν δυνατό, απαιτείτο η Κύπρος να ελέγχεται από μια δύναμη η οποία με τη σειρά της θα ήταν σταθερά φιλοδυτική και θα είχε τη στρατιωτική δυνατότητα να επιβάλει τη σύμπλευση ή, εναλλακτικά, την ουδετερότητα της νήσου, όποτε αυτό απαιτείτο, σε περίπτωση κρίσης. Την αποστολή αυτή ήταν προφανές ότι καλούντο να υλοποιήσουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία), οι οποίες ήταν επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο του 1967, μετά την ήττα της Αιγύπτου κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών (Ιούνιος 1967), που οδήγησε τη χώρα ακόμη πιο σφικτά στην αγκαλιά των Σοβιετικών, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πολύ ανησυχητική. Ουάσιγκτον και Λονδίνο (το κατεξοχήν διαχρονικό "think tank" της όποιας εφαρμοσμένης αγγλοσαξονικής γεωπολιτικής) είχαν να αντιμετωπίσουν τα εξής προβλήματα:

α) Στην Ελλάδα η νόμιμη κυβέρνηση είχε ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα, 18 χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, με συνέπεια η χώρα να θεωρείται ασταθής.

β) Η Κύπρος είχε καταστεί προ οκτώ ετών ανεξάρτητο κράτος και ο πρόεδρός της, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, είχε δείξει τάσεις υπέρ της ένταξής του στο κίνημα των λεγόμενων Αδεσμεύτων χωρών, γεγονός που επέτεινε τις ανησυχίες της Δύσης για τις γεωπολιτικές επιλογές του.

γ) Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούσαν, αν και υπήρχαν ισχυρότατες τάσεις στην κοινή γνώμη, να κηρύξουν την πολυπόθητη ένωση, λόγω των συμφωνιών στη Ζυρίχη.

δ) Η Τουρκία είχε καταστεί, με βρετανική ευθύνη, μέρος της κυπριακής "εξίσωσης", ανέτελλε δε ταχύτατα το γεωπολιτικό της άστρο εντός του ΝΑΤΟ και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, το 1964, μετά από αμερικανική παρέμβαση, να εισβάλει στρατιωτικά στη νήσο.

ε) Το Ισραήλ είχε στραφεί αποκλειστικά προς τη Δύση για να μπορέσει να επιβιώσει και η επόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ήταν θέμα χρόνου.

στ) Το ευρύτερο περιβάλλον που ορίζεται γεωγραφικά από τις περιοχές Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Κρήτης, Κύπρου, Μέσης Ανατολής και Σουέζ εμφάνιζε πολλαπλά σημεία αστάθειας σε μια συγκυρία αυξανόμενης εξάρτησης των δυτικών κοινωνιών από το πετρέλαιο και εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης με έπαθλο τον έλεγχο των πετρελαϊκών πηγών και των οδών ναυσιπλοϊας και μεταφοράς του μαύρου χρυσού.

Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι οι Αγγλοσάξονες προωθούσαν στρατηγικές οι οποίες αφενός θα ενίσχυαν τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις στην περιοχή και αφετέρου θα προωθούσαν τις χώρες που ήταν σταθερά (θα υποστηρίζαμε "παρωπιδικά") προσηλωμένες στα δυτικά συμφέροντα. Οσον αφορά την τριάδα "Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία", οι σχεδιαστές της προαναφερθείσας πολιτικής είχαν διαπιστώσει ότι στην Αθήνα το καθεστώς, ακόμη και αν σταθεροποιείτο πλήρως, δεν ήταν σε θέση να ασκήσει υψηλή στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο, εξάλλου, δεν ήταν πλέον επιθυμητό από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, καθώς οι Ελληνες, ασχέτως πολιτικού ή στρατιωτικού καθεστώτος, με όσα είχαν πράξει πρόσφατα είχαν αποδείξει ότι δεν αποτελούσαν σύμμαχο υψηλής φερεγγυότητας.

Μετά το 1922 η Ελλάδα είχε πάψει να συνιστά τον αξιόλογο σύμμαχο ή τη δύναμη που θα μπορούσε να προωθήσει τα αγγλοσαξονικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Ομως ήταν αναγκασμένη να συνταχθεί (ακόμη και αντίθετα προς τα βραχυ-μεσοπρόθεσμα συμφέροντά της) με τις ναυτικές δυνάμεις οι οποίες, όπως αποδείχθηκε κατά τον Β' ΠΠ, κρατούσαν τα "κλειδιά" και την υψηλή γεωπολιτική κυριότητα της περιοχής.

Η Τουρκία, αντίθετα με εμάς, ήταν το πολλά υποσχόμενο νέο μέλος της Συμμαχίας που αργά αλλά σταθερά οικοδομούσε την πολιτική του εκμεταλλευόμενο τη διαρκώς αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία του. Το 1962, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κούβα, φάνηκε πόσο βοήθησε η Τουρκία τις ΗΠΑ να επιλύσουν το πρόβλημα, θυσιάζοντας τους βαλλιστικούς πυραύλους Jupiter που είχαν αναπτυχθεί στο έδαφός της. Ο νέος ρόλος της Αγκυρας αναγνωρίστηκε πρώτα από όλα από τους Αγγλοσάξονες στη Ζυρίχη, οι οποίοι περίμεναν την ισχυροποίησή της αξιολογώντας την πορεία της και επιβραβεύοντας την κατά καιρούς στάση της (βλ. πόλεμος της Κορέας).

Η Σοβιετική Ενωση θεωρούσε ότι μπορούσε να προσεταιρισθεί την Αγκυρα επικαλούμενη την υποστήριξη που παρείχε στον Κεμάλ, ώστε να εξασφαλίσει άδεια διέλευσης ειδικευμένων κλάσεων πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο. Συνεπώς, δεν είχε λόγο να εμπλακεί σε ένα κατεξοχήν "οικογενειακό" θέμα της Δύσης, όπως αντιμετώπιζε το κυπριακό, ενώ η προπαγάνδα της είχε πολλά να κερδίσει από την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση (και όχι μόνο).

Συμπερασματικά λοιπόν καταλήγουμε στο ότι ο αγγλοσαξονικός γεωπολιτικός σχεδιασμός δεν προέβλεπε και δεν θα επέτρεπε τη συνέχιση της παραμονής της ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο, διότι αυτή θα σήμαινε ενίσχυση της ελληνικής γεωπολιτικής παρουσίας, κάτι το οποίο η Αθήνα και η Λευκωσία δυστυχώς δεν μπορούσαν να αντιληφθούν.

Επρεπε μεσο-μακροπρόθεσμα να εξαλειφθεί κάθε δυνατότητα ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας των Ελλήνων στην Κύπρο και να προωθηθούν οι Τούρκοι, ο νέος "περιούσιος λαός" της αγγλο-σαξονικής γεωπολιτικής. Ο θεμέλιος λίθος γι' αυτή την απαράδεκτη γεωπολιτική υποχώρηση του Ελληνισμού από τη ζωτική για τα συμφέροντά του περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τέθηκε τον Δεκέμβριο του 1967, με την αποχώρηση της Μεραρχίας.

Η εν λόγω υποχώρηση συνεχίζεται 43 χρόνια μετά και δυστυχώς φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσω ενός νέου σχεδίου για μια "βιώσιμη" λύση του Κυπριακού...

17 σχόλια:

  1. Και ένα άλλο άρθρο για την αποχώρηση¨

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=16.11.2007,id=60950776

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκεκριμένοι "λεβέντες" κάψανε την Κοφίνου χωρίς λόγο και μετά βάλανε την ουρά κάτω από τα σκέλια τους και απέσυραν την Μεραρχίασ για να εδραιώσουν τη δικτατορία στην Ελλάδα ! Οι εγγλέζοι και οι Τούρκοι τη δουλειά τους κάνουν . Εμείς τι θέλομε ? Το δικαίωμα να κάνομε τη μ....α την μία μετά την άλλη και οι άλλοι να μας χαρίζονται ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H XOYNTA EΞΕΤΕΛΕΣΕ ΜΕ ΑΡΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ...

    ΟΠΩΣ ΕΧΑΒΕ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΟΤΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΠΛΕΥΣΑΝ ΑΠ ΤΗΝ ΜΕΡΣΙΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ..ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΝΕ ΤΙΣ @@ΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΝΚΗΔΕΣ..


    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας απαντήσουμε πρώτα στο γιατί στάλθηκε, ποιά η δύναμη της και η ισχύς της για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε.

    4:32 Σπύρος Παπαγεωργίου-Επιχείρηση Κοφίνου, Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ" του ταξιαρχου ε.α. Γεωργιου Σεργη συνδυασε τα και έχεις όλη την αλήθεια και πίστεψε με ΄κάθε φορά που θα την θυμάσαι θα τρομάζεις

    ΕΨΙΛΟΝ Απαντες εκτέλεσαν σωστά την αποστολή τους οι μόνοι που δέν ήταν στο ¨κόλπο" ήταν αυτοί οι πραγματικοί Ελληνες που αντιστάθηκαν στον Αττίλα.

    Ε Μάνο με 10 φυσίγγια να περιμένεις τα αεροπλάνα , να κοιτάς τον ουρανό και να μην ερχονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kaykasie
    Λογω...τοπικων ..εθιμων μετα της σχετικης...ζηβανιας(τσιπουρο)...αργησα να δω το σχολιο σου.
    Λυπαμε αλλα η αναρτηση ειναι εκτος καθε πραγματικοτητος.
    Οσο για το σχολιο σου...ηταν 9 και μια στην ..δεξια πανω τσεπη...για την περιπτωση αιχμαλωσιας.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...και αμα λευτερωθη η Κυπρος θα γελασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Σωστή η ανάλυση του κ. Θεοδωράτου. Αλλά δεν εξατάζει το βασικό: Αν η Χούντα είχε τη δυνατότητα να μην αποσύρει τη μεραρχία ή αν εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία. Και (2)αν από τη Μεταπολίτευση και μετά υπήρχε η δυνατότητα μιας άλλης πολιτικής (πιο δυναμικής)και υπό ποιες προϋποθέσεις. Το να ξέρουμε τι θέλουν οι άλλοι είναι χρήσιμο. Αλλά αν δεν μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε (και δεν το κάναμε)η ανάλυση είναι ελλιπής τόσο όσο να γίνεται άχρηστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από διάφορες έγκυρες Ελληνικές και Κυπριακές πηγές ξέρουμε ότι η Απριλιανή χούντα ήταν αποφασισμένη να πουλήσει την Κύπρο και να την διχοτομήσει με την Τουρκία ΠΡΙΝ από την αποχώρηση της Ελληνικής μεραρχίας που είχε αποσταλεί στην Μεγαλόνησο από τον Γ. Παπανδρέου το 1964-1965 (εκείνον τον φαύλο πολιτικό όπως συχνά τον αποκαλούσε η χούντα). Ακόμα και πρίν την εγκαθίθρυση της χούντας στις 21-4-1967, χουντικά στοιχεία είχαν καταδώσει τα σχέδια περί Ελληνικής εγκατάστασης Κ/Β Ε/Α SA-2 Guideline Σοβιετικής κατασκευής στην Κύπρο. Ήδη πληρώματα της Ελληνικής ΠΑ είχαν εκπαιδευθεί στην Αίγυπτο όπου και είχαν εκτελέσει βολές με πραγματικά πυρά. Η Αμερικανική πολιτική πίεση ακύρωσε αυτά τα σχέδια δεδομένου ότι οι εθνικόφρονες Ελληνικές ΕΔ δεν μπορούσαν να μολυνθούν από το κομμουνιστικό μίασμα σύγχρονων όπλων Σοβιετικής προέλευσης.

    Συμπτωματικώς, η Ελληνική μεραρχία αποσύρθηκε από την Κύπρο ακριβώς στις ημέρες του ψευτο-αντιπραξικοπήματος του τέως Γλύψμπουργκ τον Δεκέμβριο 1967, όταν σμηνίτες της ΠΑ και άνδρες των ΛΟΚ άδικα αλληλοσκοτώθηκαν στην αεροπορική βάση Ελευσίνας και στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα. Βεβαίως, η χούντα και διατηρήθηκε στην εξουσία, αλλά κι αιματοκύλισε την Κύπρο το 1974. Φυσικά κανένας δεν έμαθε τα σχετικά μαθήματα, και η εξασθένηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και Δόγματος είναι το αυταπόδεικτο.

    Καλή Χρονιά σε όλους.

    Λάμπρος Ε. Π., εν Η.Π.Α. μετανάστης
    31-12-2009 τοπική ώρα 14:05
    ώρα Ελλάδος 21:05

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εν τάχει!

    Για να μην υπάρχουν σκιές στις γνώσεις σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ήταν ο αποκαλούμενος Γέρος της Δημοκρατίας που έστειλε την Ελληνική Μεραρχία δυνάμεως σώματος στρατού στην Κύπρο, αλλά εν αγνοία του Γ. Παπανδρέου (του οποίου ο αμερικανοτραφής εγγονός κυβερνά σήμερα την Ελκλάδα!)ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς!

    Τον θυμόσαστε, τον "Πέτρο κουνήσου σου τρώνε το πουλί σου";

    Αυτός έστειλε τον Ελληνικό Στρατό στην Κύπρο και η χούντα των στρατιωτικών .... τον ... απέσυρε !

    Όταν ο Γ. Π. πληροφορήθηκε πως στην Κύπρο βρίσκετε μια ολόκληρη Ελληνική Μεραρχία έμεινε ... έκπληκτος, καθ' οσον δεν το γνώριζε!

    Ευμένης ο Καρδιανός
    (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευμένης ο Καρδιανός
    (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
    Εάν μπείτε στον κόπο να διερευνήσετε τα γεγονότα, θα ανακαλύψετε πως ο Γρίβας ΔΕΝ ήθελε να να αναμειχθή η Μεραρχία στις επιχειρήσεις Κοφίνου, μάλιστα έστειλε τον αείνηστο Συνταγματάρχη Πυροβολικού Τσατσανίφο στην Αθήνα για ν αματαιώσει την ανάμειξη του Ελλαδικού Στρατού, χωρίς όμως αποτέλεσμα!

    Ο Γρίβας επρέσβευε ότι ο Ελληνικός Στρατός βρίσκετε στην Κύπρο για έναν και μόνο σκοπό, ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ/ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόρθωση ορθογραφικού σφάλματος

    Όχι "βρίσκετε" αλλά βρίσκεται !

    Συγνώμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να μη ξεχνάμε ότι στην επιχειρηματολογία της φιλοχουντικής ακροδεξιάς, η Κύπρος έπρεπε να "ανταλλαχθεί" έναντι της Β. Ηπείρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι απαράδεκτο να εθελοτυφλούν ακόμα οι ¨Έλληνες.
    Ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου.

    ΔΕΙΤΕ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι απαράδεκτο να εθελοτυφλούν ακόμα οι ¨Έλληνες.
    Ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου.

    ΔΕΙΤΕ:
    1. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΑΡΧΗ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ 1974 ΚΑΤΑ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΑ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ.
    http://www.triklopodia.gr/o-anti-ethnikistis-anastasiadis-i-prodosia-tou-ethnarchi-karamanli-to-1974-kata-stoforopoulo-kata-steit-ntipartment-ke-kata-neokli-sarri/

    2. 1974 ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ !!
    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΕΝΘΕΤΟ ΑΘΗΝΑΊΚΗΣ ΕΔΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΘΝΟΣ)
    http://skeftomaste-ellhnikagr.blogspot.gr/2009/07/1974.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. περσυ καηκε,φετος βρωμισε...κάλλιο αργα παρα ποτε...
    οι "συμμαχοι" του οποιουδηποτε, δεν υποστηριζουν οποιονδηποτε, αν αυτος πρωτος δεν αποδειξει οτι "τραβαει" στην ανηφορα και δεν χαλαει ουτε σπαει...το απεδειξαν αυτο οι ισραηλινοι ή εβραιοι αν θελετε,στην νεωτεροι ιστορια τους,πραγμα που δεν απεδειξαν ομως ποτε μετα τους βαλκανικους οι ελληνες...παρενθετικα δε η ναυμαχια του ναυαρινου ηταν η μονη ισως πραγματικη προσπαθεια των "συν-μαχων" να στηρίξουν το νεόκοπον ελληνικόν κρατίδιον, δ'ινοντας του ανάσαν και περίοδον χάριτος...έκτοτε τον ελληνικόν κρατίδιον αποκομένον πλήρως εκ των βαθέων του ριζών, εμβριθές αγγραμάτων ,δυσιδαιμόνων,θρησκολήπτων βλαχαδερίσκων και κακοηθέστατα μεταδιδομένης οξείας βλακείας,αρκέστηκε σε βραχύχρονες περιόδους ευκαιριακής δόξης,προσκεκολλημένον ως τέκνον περιορισμένης πνευματικής ανάπτυξης στον μαστόν της "μητέρας δύσης",απολύτως αδύναμον να απογαλακτιστή απ'αυτής, πόσο μάλλον να ανταπεξέλθη στηριζόμενον εις τας ιδίας του δυνάμεις, εις τας αντιξοότητας της ζωής... εν ολιγοις,η σύγχρονη "ελλάς" είναι πιά ένας ανοϊκός πλέον ηλικιωμένος πολύ κοντά εις τον θάνατον του και βέβαια ακόμη αποζητών τον μητρικόν θηλασμόν που τόσον πολύ του έχει στερήσει η σκληρή "δύση"...εις ταύτήν δε την φάσην της ζωής της, ακόμη και το τουρκικόν μόριον θα μπορούσε να εκληφθή ως ζωοδότης μαστός...χαίρετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ο " αναλυτης " στο "αφηγημα" του , επειδη κανει κρα οτι προσπαθει να απαλυνει και να αναφερθει οσο πιο λεπτα γινεται στα αγγλοαμερικανικα πεπραγμενα, τοποθετειται σαν την αλικη που πεφτει ξαφνικα στην χωρα των θαυματων...φυσικα,καμια σοβιετικη ενωση παρα τις οποιες επαφες με την τουρκια της περιοδου, δεν θα μπορουσε να δεχτει τετοια γεωπολιτικη μετατοπιση στις ισορροπιες στον ευαισθητο χωρο της ανατολικης μεσογειου ,οπως η τουρκικη εισβολη στην κυπρο, μεχρι την υστατη ωρα που το πραξικοπημα της 15ης ιουλη του '74 κανει τον μακαριο να χασει την οποια ψυχραιμια του ειχε μεινει και να καλεσει τους τουρκους στην κυπρο ωστε να νομιμοποιηθει ακρατα στα ματια των τριτων αυτη η εισβολη...αυτη ειναι και η δεινοτητα του Κισινγκερ που καταφερε να φερει ετσι μαεστρικα με τις ενεργειες του σε αθηνα και λευκωσια εναντιον του ελληνισμου(ιωαννιδηδες) τα τετελεσμενα ετσι ,στους σοβιετικους, ωστε να μην αντιδρασουν(ολα αυτα τα εχει παραδεχθει αλλα δεν εχει φτασει η "αναλυτικη ικανοτητα"μερικων μεχρι εκει να τα βρουν και τα ενταξουν σην ιστοριουλα τους...ολα τα υπολοιπα ειναι μισολογα που διδασκουν ημιμαθεις "αναλυτες" στις ακαδημιες των αθηνων, σε στρατιωτικες σχολες και οπουδηποτε βρουν κοινο να μπερδεψουν δυστυχως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιος απεσυρε τη μεραρχια απο την κυπρο? αυτο δεν το λεει κανενας ο παπαδοπουλος δεν το εκανε? η' κανω λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που σου λεει το αρθρο ειναι οτι οι αγγλοαμερικανοι θελανε να αποχωρησει ,ουσιαστικα, η μεραρχια απο την κυπρο και βαλανε τον παπαδοπουλο να την απομακρυνει...και αυτο εντασσεται σε ενα σπιραλ υποχωρησεων στο οποιο μπηκαν οι ελλαδιτικες και κυπριακες ηγεσιες υπο την πιεση των συμμαχων μας...βεβαια,αυτος που το εγραψε το αρθρο ειναι τοσο βλακας που αυτη την πιεση την θεωρει και απαραιτητη και αναγκαια και την δικαιολογει...αυτοι ειμαστε..τσατσακια των αγγλων και των αμερικανων...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.