26/12/09

Σκηνικό κρίσης στήνει η Τουρκία με αφορμή το δίκτυο κατασκοπίας-Πιθανή η απέλαση διπλωματών

Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί» με αφορμή τη σύλληψη των τριών Τούρκων πολιτών στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό με τη κατηγορία πως διενεργούσαν κατασκοπία υπέρ της Ελλάδος. Αυτή τη φορά εμπλέκεται επίσημα και η Ελλάδα-κατηγορώντας διπλωμάτη της χώρας μας-ενώ παράλληλα υπάρχουν «διαρροές» στον τουρκικό Τύπο για ενδεχόμενη απέλαση Ελλήνων διπλωματών ως αντίποινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, έχει στοιχεία πως ένας εκ των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούσε στο προξενείο της Σμύρνης, είχε στήσει δίκτυο κατασκοπίας με Ελληνες πράκτορες σε συνεργασία με τους 3 τούρκους συλληφθέντες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο εν λόγω διπλωμάτης μαζί με τους υπόλοιπους πράκτορες της ΕΥΠ παρακολουθούνταν επί 6 μήνες με άκρα μυστικότητα από την ΜΙΤ, ενώ και στα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή των 3 συλληφθέντων αποδεικνύεται η εμπλοκή του.

Μάλιστα λίγο πριν ανακηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (ουσιαστικά απελαθεί) από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο εν λόγω Ελληνας διπλωμάτης απομακρύνθηκε εσπευσμένα, χωρίς να αντικατασταθεί.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως αναμένεται η Αγκυρα ότι θα ζητήσει επίσημα από την Αθήνα «εξηγήσεις» για το υποτιθέμενο κατασκοπευτικό δίκτυο που είχε στηθεί στη Σμύρνη και δεν αποκλείεται μια σειρά «αντιποίνων» έναντι της Ελλάδος, όπως η απέλαση διπλωματών ή η μη αποδοχή αντικατάστασης διπλωματών που έχουν αποχωρήσει η αποχωρούν από τη γειτονική μας χώρας.

Το γεγονός πως η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν πληροφορήθηκε για την επιχείρηση της ΜΙΤ-όπως όφειλε-και οι τελευταίες μαζικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας δείχνουν ξεκάθαρα πως το κεμαλικό «βαθύ κράτος» προσπαθεί σε όλα τα μέτωπα να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον λόγο την καλύτερο μέθοδο: την «εξαγωγή» της κρίσης προς την Ελλάδα, όπως έγινε και το 1996 με την τότε συγκυβέρνηση Τσιλέρ-Ερμπαγκάν που είχε εξοργίσει τους Κεμαλικούς και το «βελούδινο πραξικόπημα» που ανέτρεψε τον Ερμπαγκάν από την εξουσία.
Αραγε αυτή τη φορά κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμη «θερμό» χειμώνα;

Το χρονικό της σύλληψης
Ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά από επιχείρηση της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της διεύθυνσης αντικατασκοπίας της Τουρκικής αστυνομίας, συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι πολίτες με την κατηγορίας της κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν στους διαδικτυακούς τους χώρους ΜΜΕ της γείτονος.

Οι τρεις συλληφθέντες παρακολουθούνταν επί περίπου έναν χρόνο, πριν εκτελεστεί η επιχείρηση και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είχαν φωτογραφήσει και κινηματογραφήσει στρατιωτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναυτικές βάσεις και στρατόπεδα, σε τρεις περιοχές της Τουρκίας: Την Αλικαρνασσό (Μποντρούμ), την Σμύρνη και το Αϊβαλί.

Ο ένας εξ αυτών δούλευε ως αρτοποιός, ο άλλος ως ταξιδιωτικός πράκτορας και ο τρίτος ήταν ελεύθερος επαγγελματίας. Μάλιστα για τον τελευταίο, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, υπήρχαν εις βάρος του καταδίκες για διακίνηση λαθρομεταναστών και εμπόριο λευκής σαρκός, καθώς και μια καταδίκη για βιασμό.

Για κάθε φωτογραφία, οι συλληφθέντες έπαιρναν 700 ευρώ για κάθε φωτογραφία και 2.000 ευρώ για κάθε κινηματογράφηση από «έλληνες πράκτορες» που βρισκόταν σε ελληνικό νησί-το οποίο δεν κατονομάζεται-και τις παρέδιδε ο ταξιδιωτικός πράκτορας λόγω της ευχέρειας που είχε να μετακινείται από την μια πλευρά των συνόρων στην άλλη χάρις στην ιδιότητά του. Κατόπιν ο παραδίδων τα στοιχεία επέστρεφε στην Τουρκία όπου κατέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που αναλογούσαν στο καθένα ξεχωριστά. Οι δύο εκ των κατηγορουμένων συνελήφθηκαν στην Σμύρνη και ο ένας στην Αλικαρνασσό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη επιχείρηση εκτελέστηκε-σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ-χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός και o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ως είθισται, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για το αν πρόκειται για σύλληψη πρακτόρων ή προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας με σκοπό την αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκε και η κατηγορία του άρθρου 331 του τουρκικού ποινικού κώδικα, για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπία σε βάρος της χώρας, ποινή που επιφέρει ακόμη και την καταδίκη σε θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν εντός των οικιών των γραφείων και των αυτοκινήτων των συλληφθέντων, 2 ραδιόφωνα, 2 ασυρμάτους χειρός, 3 ζευγάρια κιάλια, 1 εγχειρίδιο χρήσης, 4 φωτογραφικές μηχανές, 2 κάμερες, αρνητικά φιλμ που περιείχαν φωτογραφίες από στρατόπεδα και ασκήσεις, 1 πιστόλι των 9 χιλιοστών και 170 φυσίγγια, 1 φορητό υπολογιστή, 11 κινητά τηλέφωνα και 3 φορητές μνήμες με φωτογραφίες από τουρκικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

8 σχόλια:

  1. Αν έτσι έχουν τα πράγματα και απαντήσει η Τουρκία με απέλαση διπλωτή, νομίζω ότι μας δίνεται μιας πρώτης τάξης αφορμή να ανταπαντήσουμε με απέλαση αντίστοιχου διπλωτή του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την λειτουργικότητά του. Δεν ξέρω, αν θα μπορούσαμε να το πλήξουμε καίρια με απέλαση του προξένου ή ακόμη και κλείσιμό του. Ας μας πει ένας του διπλωματικού σώματος τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στημένο φαίνεται,"αρνητικά φίλμ" την εποχή της ψυφιακής φωτογραφίας? Και...ασύρματοι την εποχη των κινητών και του internet?

    Να δολυμε ποτε θα ξυπνήσουν οι δικοί μας να το καταγγείλουν σαν προβοκάτσια.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη κόντρα μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης που θέλει να εγκαθιδρύσει μια νεα "οθωμανική αυτοκρατορία" και του στρατού που εκφράζει το βαθύ κράτος και το οποίο θέλει μια κοσμική Τουρκία με μόνιμη πραγματική εξουσία το στράτευμα.
    Γι' αυτό και οι προκλήσεις ακόμα και την ημέρα των Χριστουγένων πάνω απο το Αιγαίο. Προσπαθούν να σαμποτάρουν τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
    Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και μεθοδικά για το πως θα αξιοποιήσουμε αυτήν την κόντρα προς όφελος μας. Είναι τραγικό αν το σκεφτεί κανείς αλλά απο τις δύο υπαρκτές επιλογές δηλ 1)Βαθύ κράτος 2) Νεοοθωμανική Τουρκία περσσότερο μας εξυπηρετεί το βαθύ κράτος! Εκτός και αν φανούμε τόσο έξυπνη ώστε απο δικούς μας χειρισμούς να προκύψουν και νέες επιλογές.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εχει ο γιωργακης το θεμα.. το κατεχει καλα.. αν ενθυμεισθε πριν κατι χρονια οταν ητανε υπεξ (Κυριε των Δυναμεων..) στην Ελλαδα , ειχαμε 'τσιμπησει' κατι 'καλοπαιδα' απο το νησι των ηλιθιων (κοινως αγγλια) να κατασκοπευουν στην ελλαδα με πληθος φωτογραφιων , σχεδιων κλπ.. ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΜΑΣ ? ααα τους αφησε τοτε ελευθερους γιατι τα 'καλοπαιδα' ισχυριστηκαν οτι ΑΝΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ..ΠΛΑΚΑ..ΕΒΑΖΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕ... ετσι απλα ο γιωργακης τους αφησε αποδεχομενος ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ μας αυτην την εξηγηση...

    Ε ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΘΥΝΙΖΩ ΠΟΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ (αλλο κακο μην δουν τα ματια μας) ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ... δηλαδη οτι ασε ρε τζανουμ πλακα κανανε τα παιδια , ενα στοιχημα βαλανε και δεν θα το ξανακανουν...

    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΡΕ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή αφορμή μας δίνεται ... αλλά αυτό δεν θα χαλάσει τα σχέδια του Yorgo που έχει τα σχέδια του για την λυκοφιλία που ετοιμάζει εις βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν ενθυμούμαι καλά πριν λίγο καιρό είχαν πιαστεί Τούρκοι κατάσκοποι. Εδώ πιστεύω ότι ισχύει η αμοιβαιότητα. Ό,τι κάνουν θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.
    Αμφιβάλλω να πιστέψω ότι είχε στηθεί το παραμικρό δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία από ελληνικής πλευράς, διότι απλά με τέτοια αποδιοργάνωση αμφιβάλλω εάν η ΕΥΠ ήξερε καλά καλά που πέφτει το κτίριό της.

    Δεν αποδέχομαι επ ουδενί την άποψη - καραμέλα ότι φταίει η σύγκρουση κεμαλιστών ισλαμιστών. Και πως γίνεται την κρίσιμη στιγμή να συνεργάζονται αρμονικά;. Εξάλλου όλοι ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ουσιαστικά άβουλη να υπερασπιστεί και μία κρίση θα οδηγούσε νομοτελειακά στην ήττα της Ελλάδος για μία ακόμη φορά (να ναι καλά η πράσινη ανάπτυξη και τα ηθικά και νόμιμα). Επομένως όχι μόνο δεν θα αποδυναμωθεί το καθεστώς Ερντογάν, αλλά θα πάρει και έξτρα πόντους αξιοπιστίας και εθνικοφροσύνης.

    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σε γνώση των πάντων οι κινήσεις και σύντομα μεθοδεύεται, με αφορμή μία νέα κρίση, μία νέα ήττα αμαχητί τύπου Ιμίων που θα οδηγήσει στη γελοιοποίηση της χώρας.
    Κάτι που βολεύει μάλλον πολλούς εδώ. Η κυβερνώσα παράταξη έχει συνειδητοποιήσει μόλις τώρα τη βλακεία που έκανε να αποζητά πάση θυσία την εξουσία. Όλοι πλέον συντείνουν στο ότι και η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ορίζοντα πέραν του οκταμήνου. Μία κρίση τύπου Ιμίων θα της επιτρέψει να προχωρήσει στην ολοένα και περισσότερο διαφημιζόμενη συγκυβέρνηση επικαλούμενη εθνικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο,πάει σετ με την κλιμάκωση των προκλήσεων στον αέρα,τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Θράκη,τις κινήσεις του προξενείου και άλλα που πιθανόν να μην μνημονεύω.
    Δεν ξεχωρίζουν οι προκλήσεις των στρατιωτικών από τις ενέργειες της κυβέρνησης.Θα κάνουν και επόμενο και μεθεπόμενο βήμα.
    Το αν υπάρχει ή όχι δίκτυο ,μη το προεξοφλείτε.Και να μην υπήρχε θα το κατασκεύαζαν.
    Το θέμα είναι πως θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο σχεδιασμών και κινήσεων για απάντηση από την Ελλάδα.Όχι απάντηση με μεμονωμένα μέτρα.
    Ο Ελληνικός λαός μπορεί να παίξει δυναμικό ρόλο στις εξελίξεις αν διαδηλώσει και στηρίξει.Για να γίνει αυτό πάντως πρέπει να δούμε και ανάλογες κινήσεις.
    Οι εκβιασμοί προχωρούν αν είναι βέβαιοι ότι ο λαός είναι στους καναπέδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι να κάνουν το λάθος οι Τούρκοι να απελάσουν διπλωμάτες μας, μακάρι! Τότε θα δινόταν μιά εξαιρετική ευκαιρία στην Ελλάδα να βρει την δικαιολογία που χρειάζεται (sic) γιά το κλεισιμο του Προξενείου στην Θράκη... (ελπίζω να υπάρξει η πολιτική βούληση από κάποιους πατριώτες μέσα στο ΠΑΣΟΚ να πιέσουν τον ΓΑΠ να το κάνει)! Δυστυχώς οι εποχές που το ΠΑΣΟΚ είχε Βασιλικόπουλο, Βερυβάκη, Μπαντουβά, Γιώτα, Ναξάκη κ.α., έχει περάσει προ πολλού. Τους κατάπιε ο "μεταρρυθμιστής Αβούρης"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.