23/12/09

Μπιράντ: οφείλουμε να ακούσουμε τον Βαρθολομαίο για να μην ξεφτιλιστούμε

Δεν συμφωνώ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου. Ο Πατριάρχης έχει δίκιο. Το κράτος, στην άγνοιά του για έναν θεσμό τα τελευταία 38 χρόνια, έχει αθετήσει το λόγο του και έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη. Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, η σταύρωση ισχύει μέχρι και σήμερα στο τουρκικό κράτος. Το τουρκικό κράτος δεν «σταυρώνει» μόνο τον πατριάρχη αλλά και τους Τούρκους πολίτες και θεσμούς.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι ηγέτης εκατομμυρίων Ορθόδοξων σε όλο τον κόσμο και κατέχει διεθνές κύρος στην καρδιά μιας μουσουλμανικής χώρας. Και εμείς, αντί να είμαστε περήφανοι γι αυτό, τον υποτιμούμε αποκαλώντας τον πατριάρχη με έδρα την γειτονιά του Φαναριού στην Κωνσταντινούπολη.

Λες και μας ζητούν ή έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε. Ακόμα και αν δεν δεχτούμε την οικουμενική του υπόσταση, ο Βαρθολομαίος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς λειτουργούς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει οποιονδήποτε ηγέτη θέλει στο τηλέφωνο. Είναι ένας ηγέτης που εκατομμύρια άνθρωποι θα σταθούν στη γραμμή να του φιλήσουν το χέρι.

Η χώρα αυτή συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ζήσει μέσα στις θεωρίες συνωμοσίας για χρόνια. Το Πατριαρχείο παρουσιάζεται ως ένας θεσμός που προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να οργανώσει μια εισβολή εναντίον της χώρας. Αν η οικουμενική διάσταση του Πατριάρχη γίνει αποδεκτή, οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι Χριστιανοί θα δημιουργήσουν το δικό τους Βατικανό στην Τουρκία. Αυτή η τελείως αλλοπρόσαλλη συνομωσία υποστηρίζεται τόσο από το κράτος, όσο και από τους Τούρκους στρατιωτικούς και τους εθνικιστές.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP ήταν το πρώτο που αντιστάθηκε σε αυτή τη συνωμοσιολογία. Η έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία εξομάλυνε τις σχέσεις με τον Πατριάρχη. Συναντιόντουσαν συχνά και ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε να προσπαθήσει-και στην ουσία βρήκε-να βρει μια λύση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μια διαμάχη που αιωρείται από το 1971.

Το πρόβλημα του Βαρθολομαίου με την Τουρκία, που ίσως δεν είναι το μοναδικό, είναι ότι δεν λειτουργεί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ακριβώς επειδή παραμένει κλειστή η Σχολή, είναι αδύνατον να χειροτονηθεί οποιοσδήποτε θρησκευτικός λειτουργός στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 38 χρόνια. Η Τουρκία αναγκάζεται να «εισάγει» εξωτερικούς θρησκευτικούς λειτουργούς από τις 15-10 εκκλησίες της χώρας. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το Πατριαρχείο περνάει σε λειτουργούς που έχουν εκπαιδευτεί εκτός Χάλκης.

Θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι το Sen Sinod [η Άγια Σύνοδος], η βουλή δηλαδή του Πατριάρχη, κινδυνεύει. Σε μερικά χρόνια δεν θα μπορεί να συνεδριάζει γιατί δεν θα υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι υπήκοοι θρησκευτικοί λειτουργοί.

Όπως και να έχει, η Σχολή έκλεισε το 1971, εξαιτίας ενός νόμου που καταργούσε τα Ανώτατα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παρόλο που δεν ήταν Ιδιωτικό Ίδρυμα. Άλλα Ιδρύματα στην πορεία άνοιξαν αλλά το ιεροδιδασκαλείο της Χάλκης παραμένει μέχρι και σήμερα κλειστό. Παρόλο που η Τουρκία έχει υπογράψει την Συνθήκη της Λωζάννης [δική μας σημείωση: η οποία και εγγυάται τον σεβασμό προς τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις ελευθερίες των μειονοτήτων], επιμένουμε να την αγνοούμε. Θα μπορούσε επίσης να επαναλειτουργήσει ως θρησκευτικό σχολείο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Δεν το κάναμε.

Για χρόνια περιμέναμε κάποια απάντηση από την Ελλάδα. Ουσιαστικά η Χάλκη ήταν όμηρος σε ένα παιχνίδι εκβιασμού προς την Ελλάδα. Η Τουρκία ζητάει την εκλογή των μουφτήδων της Θράκης από το λαό. Αυτό, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι ντροπή μας και κατάφωρη αδικία προς το Πατριαρχείο. Είναι η λογική της ανταλλαγής και ο Ερντογάν δεν την είχε δεχτεί. Το έχω δει εγώ με τα μάτια μου. Ο Υπουργός Παιδείας του ΑΚΡ σε πάρα πολλές δηλώσεις του έχει πει: «αν ήταν στη δικαιοδοσία μου, θα την άνοιγα μέσα στις επόμενες 24 ώρες» και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρόκειται για τεράστια αδικία προς το Πατριαρχείο.

Γιατί δεν την επαναλειτουργούμε λοιπόν; Τελευταία ακούμε άλλο τροπάριο: «δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα…οι μουφτήδες της Θράκης ορίζονται από το κράτος..εμείς γιατί να κάνουμε το χατίρι του πατριάρχη;» Το Πατριαρχείο είναι τουρκικός θεσμός και ο πατριάρχης είναι τούρκος υπήκοος. Τούρκοι θα μορφώνονται στην Σχολή και όλα αυτά θα γίνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας.

Αυτοί που ζουν στην Θράκη είναι όλοι Έλληνες πολίτες. Ως Ευρωπαίοι, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ο πατριάρχης αναρωτιέται: «εγώ φταίω που δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα ή που οι μουφτήδες ορίζονται από το ελληνικό κράτος;»

Σύμφωνα με τη λογική της ανταλλαγής, πιέζει η μία πλευρά πιέζει και η άλλη. Όμως αυτός ο οποίος πιέζεται είναι ένας από μας, ένας Τούρκος και το Πατριαρχείο μας ανήκει. Αντί να το προστατεύουμε, το έχουμε κάνει μπαλάκι. Ο Βαρθολομαίος είναι ένας αξιοσέβαστος και προσεκτικός άνθρωπος.

Πάντα φρόντιζε να τα πηγαίνει καλά με τις Αρχές, επαινώντας την Τουρκία. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ την τεράστια θρησκευτική του εξουσία. Αν δηλώνει στα ΜΜΕ ότι «αρκετά πια. Αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να απευθυνθώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» οφείλουμε να τον ακούσουμε.

Ο πατριάρχης καλεί τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρεί φίλο του να τον βοηθήσει. Θέλει να μείνει πιστός στο λόγο του, που έδωσε πριν χρόνια. Η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να σταυρώνει τον πατριάρχη. Αντιθέτως, θα ξεφτιλιστούμε. Αν επαναλειτουργούσαμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα είναι υπέρ της Άγκυρας. Επίσης, θα βούλωνε και τα στόματα αυτών που μας κριτικάρουν ενώπιον της ΕΕ. Η Τουρκία θα ερχόταν πιο κοντά με τις μειονότητές της.

Αν δεν καταλαβαίνουμε τις άλλες θρησκείες, πως απαιτούμε από την Ευρώπη να κατανοήσει το Ισλάμ; Έχω μπερδευτεί. Γιατί ο πρωθυπουργός δεν κρατάει το λόγο τους; Δεν μπορεί να ξεπεράσει τους θρησκευτικούς ηγέτες που αντιστέκονται; Δεν μπορεί να δείξει το σθένος που έχει δείξει στην περίπτωση των Κούρδων και των Αρμενίων; Ας ακούσουμε επιτέλους τι μας λέει ο Βαρθολομαίος. Αλλιώς και ας μην θυμώσουμε αν τελικά καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε το δημοσίευμα:


Newstime.gr

8 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω το ποιόν του δημοσιογράφου για να κρίνω...αλλά....γιατί εμένα δεν μου αρέσουν οι ξαφνικές επιθέσεις φιλίας των Τουρκικών ΜΜΕ????Μήπως αποσκοπούν στο να δείξουν τι καλοί που είναι ωστε να ζητήσουν πάλι κάτι άλλο?????δεν ξέρω, απλά σκέψη έκανα...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να το ξαναπούμε για άλλη μια φορά. Αν δεν θέλουν το Πατριαρχείο ας συνεχίσουν την πολιτική που εφαρμόζουν. Εμείς θα βρούμε τρόπο να ξαναστήσουμε τους Πατριαρχικούς θεσμούς και μάλιστα με διεθνές κύρος αν το Πατριαρχείο είναι ανεπιθύμητο στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί όμως όταν θα μιλούν για ανεξιθρησκία και ανεκτικότητα ήδη θα έχουν στο ενεργητικό τους το στραγγάλισμα του Πατριαρχείου με την υπάρχουσα μορφή. Άρα δεν θα νομιμοποιούνται να κάνουν υποδείξεις αν στην Γερμανία π.χ. κάποιος διανοηθεί να πει το αδιανόητο ότι δηλαδή οι τούρκοι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι διότι δεν αφομοιώνονται… Τότε τι υποδείξεις θα μπορεί να κάνει η Τουρκία στην Γερμανία; Ας το σκεφτούν πολύ καλά. Το Πατριαρχείο είναι ένα κεφάλαιο που κληρονόμησε το τουρκικό κράτος και είναι προς το δικό τους συμφέρον να διεθνοποιηθεί σαν θεσμός και τυπικά. Αν δεν μπορέσουν να κάνουν κάτι τότε θα χάσουν πολλά και ο καιρός δεν είναι απεριόριστος. Ο χρόνος δουλεύει και ο Πατριάρχης θα πρέπει κάποια στιγμή να αντικατασταθεί από την ιεραρχία μιας εκκλησίας που δεν έχει ποίμνιο και φυσικά θα είναι μέγιστο λάθος απ’ την πλευρά μας αν υπάρξει κάποια διμερής διευθέτηση για την ανάρρηση στον πατριαρχικό θώκο μόνο κάποιου ελλαδίτη. Πλήρης διεθνοποίηση είναι η μόνη λύση, είτε την αντέχει η Τουρκία είτε όχι. Εξυπηρετούνται πολλών τα συμφέροντα αν υπάρξει διεθνοποίηση και όχι διμερής διευθέτηση, άλλωστε γιατί να συνδιαλέγεται η μόνη η Ελλάδα για ένα θέμα που αφορά πολλούς όπως οι ελευθερίες στην Τουρκία;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπιραντ είναι ο παπαχελας της Τουρκίας,άλλωστε ειναι και φίλοι.Κεμαλικος μεχρι το κόκαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ sailor

    Διάβασε τι γράφει ο kostakoutas. Την στιγμή αυτή, το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο είναι λαϊκό, "στηρίζει" τον Πατριάρχη, για να πάει κόντρα στον ισλαμισμό του Ερντογάν. Είναι προφανές.

    @ Ελευθέριος Β.

    >Αυτοί όμως όταν θα μιλούν για ανεξιθρησκία και ανεκτικότητα ήδη θα έχουν στο ενεργητικό τους το στραγγάλισμα του Πατριαρχείου με την υπάρχουσα μορφή.<

    Ε, και; Θα κοκκινίσουν από την ντροπή τους και θα βάλουν φερετζέ! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μπιράντ είναι "αμερικάνος" κι έχει στενές σχέσεις με πολλούς έλληνες δημοσιογράφους. Εχουν την ίδια 5η φάλαγγα μ' εμάς, αλλά την κουμαντάρουν, προσπαθούν, όπως παλιότερα συνέβαινε κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ αυτή η ρημάδα η καχυποψία μας. Έχει θολώσει το μυαλό μας. Ακόμη και στα θετικά συμβάντα προσπαθούμε να βρούμε συνωμοσίες.
    «Είναι Αμερικανός – 5η φάλαγγα ………….. κ.λ.π κ.λ.π»
    Όχι κύριοι.
    Είναι μία ξεχωριστή φωνή, μία διορατική, δημοκρατική, ελεύθερη σκέψη, μία άλλη άποψη βρε αδερφέ σε μία εθνικιστική ελεγχόμενη τουρκική κοινωνία.
    Στο κάτω – κάτω η φωνή αυτή υποστηρίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα της Τουρκίας, όσο αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, που τόσο ένθερμα υποστηρίζουμε και επιζητάμε. Αυτή την Τουρκία θέλουμε στην Ε.Ε, αυτή θέλουμε και ως γείτονα.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ M.M 12:16 μ.μ.

    >Αυτή την Τουρκία θέλουμε στην Ε.Ε, αυτή θέλουμε και ως γείτονα.<

    Μονάχα, που "ψωνίζοντας" δεν θα πάρεις μόνο φιλέτο αλλά και κατιμά. Στην ΕΕ θέλει να μπει ΟΛΟΚΛΗΡΗ η Τουρκία και όχι μόνον η εξευρωπαϊσμένη (κατά το δυνατόν, βέβαια) Κων/λη, Σμύρνη και Άγκυρα.
    Δεν θα μπει μόνον ο Mehmet Ali Birand και οι ελάχιστοι σαν κι αυτόν, αλλά όλο το λεφούσι. Άλλωστε, και ο Birand, όπως σωστά γράφεις, τα τουρκικά συμφέροντα κοιτάζει, όπως κάνουν όλοι για τις χώρες τους, εκτός από τους δικούς μας πολιτικούς για την Ελλάδα. Οι δικοί μας πολιτικοί είναι αλτρουιστές. Κοιτάζουν μόνο τα συμφέροντα των άλλων.

    Στα λοιπά συμφωνώ απολύτως. Ο Birand δεν είναι ούτε "αμερικανόφιλος", ούτε "ρωσσόφιλος", ούτε τίποτε απ' αυτά. Εμείς, οι Έλληνες, είναι αδύνατον να διανοηθούμε ότι κάποιος δεν είναι τσιράκι κάποια άλλης δύναμης. Μπορεί να είναι ο διευθυντής (ίσως και μέτοχος, δεν το ξέρω) του CNN-Turk, αλλά μέχρις εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.