3/12/09

Δυόμιση δισ. ευρώ ετησίως το άλμα στο έλλειμμα των Ταμείων


Του Γιώργου Κουρή
Το θέμα των ημερών και μέχρι το τέλος του μήνα είναι ο προϋπολογισμός και η φοροεπιδρομή που μας έρχεται. Πολλά τα αίτια για τους επιπλέον φόρους, αλλά ένα είναι το κορυφαίο που βγάζει μάτι από την πρώτη ανάγνωση, το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Εκτός από όποια ίδια έσοδα εισπράττουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τα ελλείμματα τους με επιχορηγήσεις που εφέτος θα φτάσουν τα 17,2 δισ. ευρώ. Ποσό που αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το ύψος δε της κρατικής «αιμοδοσίας» προς τα Ταμεία αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών εσόδων του 2009, ενώ ήταν μόλις 11% το 2000.

Η οικονομική κατάσταση στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι τραγική για μια σειρά από λόγους: Η μέση διάρκεια ζωής όλο και αυξάνεται (καλό για εμάς όχι για την τσέπη μας). Η εισφοροδιαφυγή είναι μεγάλη και διογκώνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Έχουν πάρει πρόωρη σύνταξη πολλές ομάδες συμπολιτών μας, ιδιαίτερα γυναίκες, που ενώ επιβαρύνουν τα Ταμεία δεν συνεισφέρουν. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η καλύτερη (ούτε Γ’ κατηγορίας βιβλία κρατούν). Πολλές συντάξεις αναπήρων πολέμου δεν δικαιολογούνται, κλπ.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία βάζουν και σημαντικά «φέσια», κυρίως στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση ρυθμίζοντας τα χρέη των νοσοκομείων, που είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ουσιαστικά καλύπτει σε μεγάλο βαθμό χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία. Τα Ταμεία κατά πάγια πρακτική πληρώνουν το νοσήλιο των ασφαλισμένων τους, αλλά δεν πληρώνουν τα φάρμακα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την νοσηλεία. Έτσι δημιουργείται ένα «αλληλοφέσωμα» από τα Ταμεία προς τα νοσοκομεία και από τα τελευταία προς τους προμηθευτές τους.

Δύο από τις πιο πολύκροτες αποκρατικοποιήσεις, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, πρόσθεσαν σημαντικότατα βάρη στον προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο, γιατί έγιναν με νομοθεσία που υπαγορεύει ότι τα ελλείμματα των Ταμείων θα τα καλύπτει ο προϋπολογισμός. Σήμερα, για τα ανοίγματα των Ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ο φορολογούμενος πληρώνει 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που το 2004 ήταν μόνο 800 εκατ. ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι και η μεταφορά του ασφαλιστικού των υπαλλήλων των τραπεζών στο ΙΚΑ δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο βηματισμό.

Δικαιολογημένα ασφαλώς διαμαρτύρονται όσοι θίγονται. Πολλοί σήμερα, παρά πολλοί αύριο και όλοι μας μεθαύριο. Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων προκαλούν σοβαρότατες εκταμιεύσεις και έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ενώ στη συνέχεια αυξάνουν το Δημόσιο Χρέος. Άρα, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν το σύνολο των Δημόσιων οικονομικών σε κατάρρευση.

Το οικονομικό τέλμα των Ταμείων δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί άμεσα, αλλά μόνο από δεκαετία σε δεκαετία και υπό την προϋπόθεση ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποφασίσουν να πάρουν σημαντικό πολιτικό κόστος (κ. Ανδρέα Λομβέρδε διαβάζεις Capital;). Όλοι πιστεύουν ότι επειδή ορισμένα δισ. ευρώ χάνονται λόγω της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, αν αυτή περιοριστεί.

Ξεχνούν ότι η εισφοροδιαφυγή χαμηλώνει το κόστος παραγωγής και συγκρατεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που διαφορετικά θα ήταν πολύ χειρότερη. Η σύλληψη της, δυστυχώς, θα δημιουργήσει σημαντικές στρατιές ανέργων, που στη συνέχεια δεν θα εισφέρουν στα Ταμεία. Αν δεν αυξηθούν τα ανώτατα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ακόμα και αν σε όλα τα άλλα προβλήματα υπάρξει βελτίωση, το σύστημα θα φτάσει σε μερικά χρόνια σε σημείο «έκρηξης».
capital.gr

8 σχόλια:

  1. (Α) Συγνώμη, αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την λογική των ΜΜΕ ότι δηλαδή «φταίνε οι παράλογα απαιτητικοί πολίτες αυτής της χώρας για το ασφαλιστικό».

    Αν κάποιος φταίει αυτός είναι ο διεφθαρμένος πολιτικός κόσμος.

    Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων τα διαχειρίστηκε αποκλειστικά "το κλάμπ των πολιτικών". Αυτό τα διαχειρίστηκε κατά το δοκούν και αυτό οφείλει να βρεί την λύση!


    Πάντως όχι πάλι "στου κασίδι το κεφάλι", ήγουν του δυστυχούς Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, δηλαδή του μισθωτού και του συνταξιούχου οι οποίοι συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του κράτους, καθώς και του έντιμου φορολογούμενου - υπάρχουν ακόμη πολλοί τέτοιοι τρελλοί ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Β) Θυμηθείτε το ισχυρότατο ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο)των ναυτικών μας, που το έκανε ο Κουτσόγιωργας .... λίμπα, βάζοντας μέσα "τους πρόσφυγες από τις ανατολικές χώρες" , την κουτσή Μαρία και δραχμοποιώντας το αποθεματικό του !!

    Όπως τα παρουσιάζει ο τύπος και οι διάφορες κυβερνήσεις, οι ασφαλισμένοι κάκιστα απαιτούν συντάξεις - ακόμη και αν έχουν φορολογηθεί δύο φορές - όταν γεράσουν !

    Τι εννοώ, μα το γεγονός ότι όταν εργαζόμαστε μας φορολογούν επί όλης της φορολογητέας ύλης, όταν συνταξιοδοτηθούμε μας ξαναφορολογούν πάλι επί του ποσού της συντάξεως, προεισπράττοντας μάλιστα τον φόρο... !!

    Αν αυτό δεν είναι άδικη φορομπηχτική πολιτική, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα δεδομένα, λάθος συμπεράσματα.
    Να δείς αν νομοθετήσουν σύνταξη στα 90 που θα πάει η εισφοροδιαφυγή.
    Ποιος σε κρατάει μωρέ μέχρι τα 65 να δουλεύεις. Είναι με τα καλά τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο ΤΣΜΕΔΕ, η αναλογία εργαζομένων προς τους συνταξιουχους είναι ένας συνταξιούχος προς εφτάμισοι εργαζόμενους.

    Και όμως, το πλουσιότατο αυτό ταμείο δίνει, σε σύγκριση με άλλα ταμεία π.χ. το ΙΚΑ, μικρότερες συντάξεις.

    Τι γίνεται με την ισχυρότατη κεφαλαιοποίησή του ;

    Μα το κράτος την νέμεται, με τα αίσχη που διαπράττει, όπως με τα ομόλογα καθώς και την διασπάθιση τους, προφανώς με το αζημίωτο για τους κατέχοντες, των κεφαλαίων του ΤΣΜΕΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αντέχω κι'άλλα ψέμματα και αναλύσεις της βούρτσας!!!

    Η αλήθεια είναι μία! Κάποιοι άχρηστοι και κλέφτες διαχειρίζονται το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο μας!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ! Ολα τα άλλα είναι λόγια της βούρτσας!!! Αμαν πιά! κάθε λίγο και λιγάκι αναλύσεις επί αναλύσεων! Κάποιοι δεν έκαναν απλά κακοδιαχείρηση αλλά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝ! ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!!!!

    Αυτή είναι η αλήθεια!
    Και ΦΥΣΙΚΑ θα συνεχίσουν το ίδιο έργο με εμάς ώς χρηματοδότες και χειροκροτώντες θεατές!
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. posa xrostane sto ika
    h megaloephxeirhmaties
    4.5dis mhpos;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου,

    Δούλευα μέχρι τα 65 μου και θα εξακολουθούσα να εργάζομαι αν δεν με έβγαζαν στη σύνταξη!

    Έχω πολλούς φίλους που εργάζονται και μετά τα 70 τους.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Yparxei kapoia protasi gia na lithei
    to adieksodo,sizitiseis gia ta aitia den voithoun stin lisi,alla tha prepei paradeigmata pros apofigi gia na min xanavouliaxei to sistima.
    Mexri pote tha xinoume ton pato tou bareliou.
    Exoteriki politiki apaitei isxiri
    oikonomia.
    i lexi thysia teinei na ekleipsi apo to lexilogio mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.