19/12/09

Αναβαθμίζει το «μειονοτικό» ο Ερντογάν

Εμμονή στη διατήρηση και αναβάθμιση του «μειονοτικού» ζητήματος επιδεικνύει η Αγκυρα και στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόσκληση στην τουρκική πρωτεύουσα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, του ψευδομουφτή Ξάνθης και προέδρου της «Συμβουλευτικής» Αχμέτ Μετέ και του προέδρου του «Συλλόγου Αλληλεγγύης τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD) Φερούχ Οζκάν.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε αυτή τη συνάντηση αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ενώ και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς επιβεβαίωσε ότι το «μειονοτικό» είναι στην κορυφή της ατζέντας που προτείνει με τη γνωστή επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου.

Οπως έγινε γνωστό, με ανακοίνωση του ίδιου του «ΒΤΤDD», που τιτλοφορείται «Η μητέρα πατρίδα μας, όπως χθες, σήμερα και αύριο θα είναι πάντα δίπλα μας», ο κ. Ερντογάν καθησύχασε τους δύο καλεσμένους του ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει κανένα βήμα εφόσον δεν γίνουν βήματα από την Ελλάδα στη Δυτική Θράκη».

Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, αναφέρθηκε στην «έλλειψη ανοχής στη λέξη Τούρκος», η οποία όπως είπε υπάρχει στη Θράκη και με αφορμή το αίτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, το οποίο χαρακτήρισε «όχι και τόσο σημαντικό», έθεσε το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τον μουφτή που εκλέγουν οι «ομογενείς» του, ενώ τον Πατριάρχη τον εκλέγει η Ιερά Σύνοδος.

«Με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι όλοι πολίτες μας. Εμείς εδώ επιδείξαμε κατανόηση. Εσείς όμως τι κάνατε; Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να ανεχτούν τη λέξη Τούρκος», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει «άγχος» για το τι θα πράξει σχετικά με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις προσφυγές για να επιτραπεί η χρήση της λέξης τουρκικός στον τίτλο συλλόγων και οργανώσεων.

Η επίσκεψη και η συνάντηση του κ. Μετέ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με την ιδιότητά του μάλιστα ως προέδρου της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκη», δημιουργεί και θέμα τουλάχιστον ηθικής τάξης για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Χατζηοσμάν και Ματατζή, οι οποίοι συμμετέχουν στη «Συμβουλευτική» και στηρίζουν τον κ. Μετέ.

Το κλίμα πάντως για να επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί περί... «καταπίεσης» της μειονότητας είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με τουλάχιστον «παράξενες» επιθέσεις στο τζαμί της Ξάνθης που είχαν γραφτεί και υβριστικά συνθήματα, τα οποία παραδόξως είχαν φωτογραφηθεί και κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο σχεδόν πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το νέο πεδίο που ανακύπτει είναι να υιοθετηθεί επιθετική στάση έναντι της Αγκυρας πάνω στο ίδιο πεδίο, ήτοι το μειονοτικό. Και δεν μιλώ για την απειροελάχιστη ελληνική μειονότητα της Πόλης, αλλά και για το σύνολο των άλλων μειονοτήτων που διαβιούν "απαγορευμένα" στην Τουρκία. Η Τουρκία ανοίγει επικίνδυνες και για την ίδια πόρτες βασιζόμενη προφανώς στο ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει τίποτε ως συνήθως παρά να τρέχει τα μπαλώσει.
    Ωστόσο επειδή τέτοιοι καιροί που είναι δεν μπορούμε να τρέχουμε σε δέκα διαφορετικούς τομείς, είναι καλό να αρχίσει η χώρα να αναδεικνύει και αυτή προβλήματα για την Τουρκία, π.χ το πρόσφατα ανακύψαν θέμα με τους Ασσύριους, ή το θέμα των Ποντίων, ή και ακόμα πιό ευφάνταστα θέματα, όπως π.χ το θέμα της Αλεξανδρέτας απέναντι από την Κύπρο. Δεν πρόκειται φυσικά να κάνει τίποτε η Τουρκία σε αυτά τα θέματα, αλλά θα καταλάβει σύντομα ότι δεν την συμφέρει να εγείρει θέματα μειονοτήτων. Ας παίξουμε κι εμείς λίγο με τους άλλους, γιατί να παίζουν μόνο άλλοι (Γάλλοι, Γερμανοί) με εμάς όταν έχουν συμφέροντα?

    Αν κάνει βέβαια ποτέ κάτι τέτοιο η Ελλάδα σφυρίξτε μου κλέφτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.