13/12/09

Ο Αρμαγεδδών ίσως είναι η μόνη λύση



Του Kevin Featherstone*

Οι καμπάνες ήδη ηχούν για την ελληνική οικονομία. Ο ήχος τους όμως φαίνεται να ακούγεται πιο καθαρά στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Πολλοί ξένοι αναλυτές δεν κρύβουν τον φόβο τους για επερχόμενη οικονομική καταστροφή: μία τόσο σοβαρή κρίση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους τόκους της ή να δανειστεί.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα εξαναγκαστεί να ζητήσει από Διεθνείς Οργανισμούς ένα πακέτο διάσωσης. Εγκριτοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα έχει 3 με 4 μήνες στη διάθεσή της, προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή. Ωστόσο, βλέπουν ότι η Ελλάδα ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν και ότι αρνείται να αναγνωρίσει και να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ενα χρόνο μετά τα εκρηκτικά επεισόδια που ανέδειξαν τα ακανθώδη προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού, φέτος είχαμε την «επέτειο» των επεισοδίων, εν μέσω μάλιστα σοβαρής οικονομικής κρίσης. Είναι επομένως λογικό να διερωτηθεί κανείς αν η Ελλάδα είναι σε θέση να διασωθεί από μόνη της.

Παρά το γεγονός ότι επαινούμε την εθνική ηγεσία, οι μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας στο πρόσφατο παρελθόν ήταν συνέπεια επιβολής πειθαρχίας από εξωτερικούς παράγοντες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έθεσε ειδικά κριτήρια, τα οποία έπρεπε να σεβαστεί η χώρα, προκειμένου να γίνει δεκτή ως μέλος της «Ευρωζώνης» (αν και εκ των υστέρων, πολλοί ξένοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν συμμορφώθηκε και εξέδιδε ψευδή στατιστικά στοιχεία). Ακόμη και η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων κατέστη δυνατή κατόπιν εξωτερικής πίεσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Αντιθέτως, σε όσους τομείς η Ε.Ε. θέτει χαλαρούς περιορισμούς, όπως η διαδικασία της Λισσαβώνας για την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση, η Ελλάδα μένει ουραγός.

Υπήρξαν, βέβαια, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και τα κράτη της Βαλτικής– οι οποίες χρειάστηκαν οικονομική βοήθεια λόγω της κρίσης. Ολες τους όμως γλίτωσαν από τον Αρμαγεδδώνα. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, υιοθέτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό την εβδομάδα που πέρασε, ο οποίος περιλαμβάνει δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (της τάξης των 4 δισ. ευρώ) και περικοπές μεταξύ 5% και 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών ήταν σαφείς: «Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε σε θέση να διορθώσουμε τα του οίκου μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, επομένως, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία στρατηγική επιλογή: είτε να αναλάβει μόνη της δραστικά μέτρα είτε να περιμένει να της επιβληθούν έξωθεν, όταν θα έχει χρεοκοπήσει και οι δανειστές της θα θέσουν αυστηρότατα κριτήρια για να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Αυτή είναι άλλωστε και η «απειλή για την εθνική ανεξαρτησία», στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τετάρτη. Για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Παπανδρέου, η κάλυψη του «κενού αξιοπιστίας» απαιτεί να ευθυγραμμιστεί η ελληνική κοινή γνώμη με τις απόψεις των διεθνών οργανισμών και των αγορών, ώστε να ληφθούν σοβαρά μέτρα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτοί είναι που θα κρίνουν τελικά αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή.

Η προοπτική του Αρμαγεδδώνα δεν αφήνει ούτε πολλά χρονικά περιθώρια ούτε επιλογές. Η έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση, φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πλέον σώφρων επιλογή. Για τους ξένους, η ευθύνη για την τωρινή κρίση φαίνεται να είναι μοιρασμένη.

Το ελληνικό χρέος αυξάνεται από τη δεκαετία του 1980 έως και σήμερα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Λόγω της συγκεκριμένης προϊστορίας, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια να εφαρμόσει τα επιθυμητά μέτρα κοινωνικής πολιτικής και τόνωσης της οικονομίας. Επιπλέον, όσες κυβερνήσεις του παρελθόντος προσπάθησαν να προβούν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, απέτυχαν και συμβιβάστηκαν με ελάσσονος σημασίας αλλαγές. Τόσο τα συνδικάτα, όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις υπερασπίστηκαν με επιτυχία τα κεκτημένα τους, με αποτέλεσμα να έχει υπονομευθεί πλέον η ίδια η έννοια του «κοινωνικού διαλόγου». Η «κυβερνησιμότητα» της Ελλάδας είχε επομένως τεθεί εν αμφιβόλω πολύ πριν από την οικονομική κρίση ή τις ταραχές του περασμένου έτους.


Πλέον όμως δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής. Η χώρα έχει μπροστά της τρία πιθανά σενάρια. Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, τότε θα παρέμβει είτε το ΔΝΤ είτε η ΕΚΤ για να τα επιβάλουν. Το δεύτερο σενάριο είναι η χώρα να πράξει το ελάχιστο δυνατό από μόνη της, ώστε να αποφύγει τον Αρμαγεδδώνα. Το τρίτο σενάριο είναι να χρησιμεύσει η σημερινή κρίση ως αφορμή, όχι μόνο για τη λήψη έκτακτων μέτρων, αλλά και για την επίτευξη συναίνεσης σε μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου.

Το πρώτο και το τρίτο σενάριο θα είναι τα πλέον θετικά για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Το τρίτο σενάριο όμως είναι μακράν πιο επιθυμητό. Το πιο πιθανό όμως είναι το δεύτερο. Εντούτοις, η Ελλάδα έχει σήμερα την ευκαιρία να μιμηθεί την Ιρλανδία. Πριν από δύο δεκαετίες, όταν η Ιρλανδία είχε χρέος ανάλογο με εκείνο της Ελλάδας (αν και μικρότερο έλλειμμα), οι πολίτες της συμφώνησαν σε ένα «σχέδιο εθνικής σωτηρίας». Απαντες θεωρούν πλέον ότι εκείνη η συμφωνία αποτέλεσε το έναυσμα για το Ιρλανδικό «οικονομικό θαύμα» των επόμενων ετών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν οι κατάλληλές συνθήκες για την επίτευξη ανάλογης κοινωνικής συμφωνίας στην Ελλάδα. Ισως όμως η σημερινή κρίση, η οποία είναι και η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών, να αλλάξει τα δεδομένα.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι Ελληνες πιστεύουν στους ηρωικούς ηγέτες. Οι κοινωνικοί επιστήμονες από την άλλη, αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις δομικές συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι οι Ελληνες έχουν δίκιο.

* Ο Kevin Featherstone είναι καθηγητής στο London School of Economics, όπου διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο.

16 σχόλια:

  1. Η ΕΕ μας καταστρέφει σε όλα τα επίπεδα!

    Η ΕΕ δεν έχει μέλλον!

    Εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, θα χρεωκοπήσει οικονομικά και θα μετατραπεί σε κράτος-δορυφόρο της Τουρκίας!

    Οι Ορθόδοξοι πρέπει να ενωθούμε!

    http://vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East έλεος πια με αυτή την "Ορθόδοξη ένωση"!!!Θες δλδ να ενωθούμε με τους ορθόδοξους "φίλους" μας τους Σλαβομακεδόνες τόσο πολύ;Το ότι έχουμε κοινό θρήσκευμα με κάποιους ανθρώπους δεν τους κάνει ταυτόχρονα συμμάχους μας.Επίσης το έιπες 1,2,...10.Εντάξει το έχουμε καταλάβει ότι θες την ένωση των Ορθόδοξων λαων.Σε κάθε σου ποστ ξέρω από πριν ότι θα πεις και αυτή την φράση.Επιτέλος σταμάτα το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1974 22,5% του ΑΕΠ
    1981 31,2% του ΑΕΠ
    1987 56,1% του ΑΕΠ
    1990 80,7% του ΑΕΠ
    1993 111,6% του ΑΕΠ
    2004 108,5% του ΑΕΠ
    2008 97,16% του ΑΕΠ
    Τι παίχτηκε από κωστάκη και γιωργάκη (έπεσαν κι οι δύο απ' τα σύνεφα) για να εμφανιστεί τόσο διογκωμένο το δημόσιο έλειμα φέτος και να μας την πέφτούν όλοι έτσι χοντρά με στόχο να πληγεί η "εθνική κυριαρχία" όπως διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός ποιητής ? Ποιοί απ' το πολιτικό στερέωμα είναι ικανοί να αρνηθούν ένα καθεστώς προτεκτοράτου που επιβάλεται ως διαχείριση πτώχευσης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η ΕΕ ειναι το κρατος του Ισραήλ και τα ψωμιά της είναι λίγα" Παϊσιος

    Δεν μασάμε με τις μπλόφες σας κύριοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας έχουν ζαλίσει με την Ιρλανδία. Δεν μας λένε όμως οτι ο μέσος μισθός στο στενό δημόσιο τομέα της Ιρλανδίας είναι 50.000 Ευρώ. Στον ευρύτερο ακόμα μεγαλύτερος. Για του λόγου το αληθές:

    http://www.ronanlyons.com/2009/07/13/public-sector-versus-private-sector-pay-update/

    ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΙΧΤ. ΣΚΟΠΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΦΟΥ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΜΕΣΩ ΣΚΛΗΡΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.

    Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ. ΠΩΣ ; NA ANAΠΤΥΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΥΤΑΡΚΗΣ.

    ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

    ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ.

    Η Ε.Ε ΑΡΓΑ 'Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απάτη του ευρώ και οι εκβιασμοί της Νέας Τάξης

    Κυρίαρχο συστατικό κάθε ανεξάρτητου κράτους και έθνους είναι η δυνατότητά του να ελέγχει τους φυσικούς κύκλους της οικονομίας. Και τα "χρήματα" του Εθνικού Νομισματοκοπείου.
    Χωρίς αυτήν την δυνατότητα, η κυριαρχία του κράτους, καθώς και η ανεξαρτησία του, απλά δεν υφίστανται. Καθώς πολλά από τα Ευρωπαϊκά κράτη προσχωρούσαν στην ευρωζώνη, και πριν το μελάνι της υπογραφής τους στεγνώσει, αυτομάτως απώλεσαν την κυριαρχία τους, και η ανεξαρτησία τους παρεδόθη "χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα", χωρίς αντίλογο και διάλογο, αμαχητί, στο κλαμπ.

    http://antipliroforisi.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νομισματοκοπείο στην Μεσογείων υπάρχει ακόμα, οι μηχανές εκτύπωσης δραχμών μάλλον δεν έχουν πωληθεί , και "πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια" υπάρχουν και ανατολικά της Εδέμ , στους ανερχόμενους αστέρες, τους παραγωγικούς γίγαντες της Ασίας.
    Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν γίνεται ομελέτα .
    << ...Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει, να εκδώσει, και να κυκλοφορήσει ολο το χαρτονόμισμα και να εγγυηθεί τις πιστώσεις εκείνες που χρειάζονται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες πληρωμών της και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Το δικαίωμα της δημιουργίας χρήματος και έκδοσης τραπεζογραμματίων δεν είναι μόνον το ύψιστο προνόμιο της κυβέρνησης, αλλά και η μέγιστη δημιουργική ευκαιρία. Με την υιοθεσία και την ψήφιση αυτών των αρχών, οι φορολογούμενοι θα σωθούν απο τα τεράστια ποσά τόκων. Το χρήμα θα σταματήσει να είναι ο αφέντης και θα γίνει ο υπηρέτης του έθνους και της ανθρωπότητας...>> ( Πάντα επίκαιρος ο Αβραάμ Λινκολν!!!)

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η λύση είναι να πάψουμε να μοιρολογούμε τον πεθαμένο και να σηκώσουμε παράστημα σε όλες αυτές τις υπερβολικές αηδίες.
    ΠΡόβλημα υπάρχει αλλά δεν είναι μεγαλύτερο από των άλλων συν εταίρων κακής ποιότητας που έχουμε.
    Κάποιος κάποτε είπε όσο πιο πολύ χρωστάει ένας κράτος τόσο πιο εύκολο έιναι να το κάνεις ότι θέλεις.
    Πουλημένες κυβερνήσεις πουλημένοι κυβερνήτες και αδιάφορος λαός = συνδυασμός καταστροφικός.
    Ομως για όλα υπάρχει λύση αρκεί να το θέλουμε .
    Οσο για τον αρθρογράφο αφού είναι από το LSE έντάξει ησύχασα τώρα μάλιστα εμ δεν μας το έλεγε από την αρχή.
    Ολα τα γνωστά Golden Silver & Platinum boys από αυτές τις σχολές έχουν βγει.
    Ελεύθεροι δούλοι είμαστε σε ένα σκλαβομένο από εμάς κράτος.
    Αν μπορούσε ο Ελληνικός λαός για μια φορά ακόμα να ενωθεί τότε όλα τα άλλα θα ήταν πολύ απλά όμως είμαστε οι περισσότεροι όπως λένε και κάτι συνάδελφοι για τα μπάζα ούτε καν για την ανακύκλωση.
    Γυρίζουμε ΄κυριοι διακρατικά στον εργασιακό μεσαίωνα , τώρα οι κρίσεις είναι φτιαχτές και όλα αυτά κατά της Ελλάδος είναι σε συνάφια μέ ολα τα εξωτερικά που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κρίση είναι ένα βολικό άλλοθι.
    Διότι η ύφεση και η κρίση δεν είναι κάτι που πλήττει (ανά δεκαετία περίπου) τον καπιταλισμό. Η κρίση είναι η εγγενής φύση του καπιταλισμού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού του.
    Όσοι έχετε διαβάσει Μαρξ θα θυμόσαστε τί προκαλεί την κρίση:
    Ο Νόμος της πτωτικής τάσης του μέσου ποσοστού κέρδους.
    Και διάβασα σε άλλες αναρτήσεις περί νεο-κεϋνσιανισμού κ.ο.κ.
    Και θυμήθηκα το New Deal του Ρούζβελτ για να ανακάμψουν από τη μεγάλη ύφεση του '29.
    Ή την πολιτική Ανδρέα Παπανδρέου και Μιτεράν το 1981-5 για την κρατική ανάληψη των προβληματικών επιχειρήσεων.
    Ως αδαής, δεν ξέρω εάν είναι αυτή η λύση. Αλλά σίγουρα απέχει από αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Ως απλός υπήκοος βλέπω ότι ο νεο-κεϋνσιανισμός εφαρμόζεται για τις τράπεζες (αυτές τις χρηματοδοτεί και τις σώζει το κράτος) και στον εργαζόμενο λαό εφαρμόζεται σκληρός νεο-φιλελευθερισμός.
    Και γιατί πρέπει να πληρώσουμε εμείς για την κρίση τους;
    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 300 000 ελληνες κλεισανε εισητηρια
    για διακοπες χριστουγεννων και μαλιστα σε ακριβα θερετρα. αυτοι απο που ερχονταικαι σε ποιων τις πλατες ζουνε. να υλικο για ποθεν εσχες,φοροδιαφυγη και οχι ο μισθοσυντηρητος υπαλληλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμείς πληρώνουμε την κρίση γιατί:
    1. Εθελοτυφλούσαμε όταν ερχόντουσαν δανεικά από το εξωτερικό και δεν μιλάγαμε παρά απολαμβάναμε
    2. Γιατι οι περισσότεροι Ελληνες θέλουν να βολέψουν ή να βολευτούν στο δημόσιο με όποιο κόστος και κάνουν τα πάντα γι αυτό.
    3. Γιατί έχουμε την λογική ότι εφόσον το κράτος μας κλέβει με τον φόροεισπρακτικό τρόπο τον οποίο έχει και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο.
    4. Γιατί όταν πρέπει να ψηφίσουμε δεν ψηφίζουμε με γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον αλλά μόνο το προσωπικό συμφέρον και την βόλεψη
    5. Γιατί αντί να αγοράζουμε πάντα σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε αγοράζουμε σε σχέση με τα έξοδα που θέλουμε.
    6. Γιατί αν δεν δώσουμε το λαδόσημο σε γιατρούς δικηγόρους δημόσιες υπηρεσίες δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά δουλειά μας .
    7.Γιατί δεν έχουμε ομόνοια σαν λαός και κοιτάει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου με αποτέλεσμα να μη λειτουργούμε συλλογικά αλλά κακώς ανταγωνιστηκα.
    8.Γιατί βλέπουμε το κλέψιμο και αντί να το καταδικάσουμε ψάχνουμε τρόπους να μπούμε και εμείς στο παιχνίδι .
    9.Τέλος γιατί Galia ακόμα και σήμερα αντί να μαζέψουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας η πληρότητα για Χριστουγεννίατικες διακοπές στα αεροπορικά εισητήρια AEGEAN είναι στο 99% και τα περισσότερα θέρετρα στα γνωστά κοσμοπολίτικα μέρη του χειμώνα κλειστά παρά τα λεφτά που χρειάζονται και την φτώχια να μας μαστίζει όπως λέμε...Αυτά βλέπουν οι ξένοι και νιώθουν οι μισοί ηλίθιοι οι άλλοι μισοί τυχεροί γιατι ΄το πρόσφορο έδαφος για κερδοσκοπία συνεχίζει να υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Χριστίνα,

    Συμφωνώ με 1000!

    (νομίζω ότι είναι εμφανές πάντως ότι δεν έχω ψηφίσει μεγάλο κόμμα μέχρι στιγμής. Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις κρατικές δαπάνες; Ψαλιδίζουν τα αναγκαία στο Στρατό, στην Υγεία, στην Παιδεία και ξοδεύουν εκατομμύρια για επιχορήγηση θιάσων και ένα σωρό άλλα και άλλα)

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tha simfonousa me to arthografo an eixe kataferei na provlepsei tin krisi. Epeidei omos autos kai oi omoioi tou den ekanan kati tetio to kalutero pou exoun na kanoun einai na tirisoun "aidimona siopi". Etsi kai allois autos ta kai oi afentes tou, ta perionoma golden boys dimoirgisan autin tin krisi kai eno tora apetoun apo olpus na sfiksoun to zonari oi idioi thheloun ta bonus tous na meinoun aneggixta! Aisxos!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ GALIA, ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΠΕΝΕΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ. ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ Ε.Ε.
    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΗΤΑΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ, Ή ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ( ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑΣΜΑ, ΑΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ), Ή ΘΕΩΡΕΙΤΟ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΦΕΛΗΣ.
    Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΒΑΛΑ. ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΙΤΑΛΙΑΣ: ΦΤΗΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΣΤΕΡΓΙΟ, ΙΚΑΡΙΑΜ;
    ΕΔΩ zvoogoo

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.