28/12/09

Προβοκάτσια με κατασκόπους

Σκηνικό έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να δημιουργήσουν εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία, με την κατηγορία εναντίον τριών Τούρκων για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας και τις διαρροές πληροφοριών στον Τύπο ότι συνεργάζονταν με Έλληνα διπλωμάτη στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με το κατασκοπικό θρίλερ εθνικιστικών κύκλων στο οποίο πρωτοστάτησε η εφημερίδα «Χουριέτ», τρεις Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό την παραμονή των Χριστουγέννων με την κατηγορία πως διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελλάδας. Παράλληλα, αφήνουν να διαρρέουν στον τουρκικό Τύπο πληροφορίες ότι οι κατηγορούμενοι συνεργάζονταν με Έλληνα διπλωμάτη του προξενείου της Σμύρνης, ο οποίος μάλιστα απελάθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους κατηγορουμένους, ενώ σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρεται πως υπάρχουν στοιχεία πως ένας εκ των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούσε στο προξενείο της Σμύρνης είχε στήσει δίκτυο κατασκοπείας με Έλληνες πράκτορες της ΕΥΠ και συνεργαζόταν με τους συλληφθέντες. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) διά του τουρκικού Τύπου αναφέρει ότι «ο Έλληνας κατάσκοπος είχε στενές επαφές με Τούρκους πολίτες και συγκέντρωνε πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις ακτές του Αιγαίου, βάσεις κινητών πυραύλων σε Αιγαίο και Θράκη και παρακολουθούσε τα πολεμικά πλοία». Οι διαρροές μάλιστα αναφέρουν ότι ο Έλληνας διπλωμάτης απομακρύνθηκε από τη θέση του πριν κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως οι ισχυρισμοί είναι πέρα για πέρα αναληθείς και πως ο μόνος διπλωμάτης που έφυγε από το προξενείο της Σμύρνης το έκανε την περασμένη εβδομάδα και ο λόγος ήταν άδεια Χριστουγέννων, την οποία είχε ζητήσει πριν από μήνες. Κάποιοι στην Αθήνα δεν αποκλείουν το «σπάσιμο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανήμερα τα Χριστούγέννα με πτήσεις τουρκικών F16 στο Αιγαίο για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, να σχετίζεται με το εν λόγω περιστατικό.

Προσθέτουν μάλιστα ότι εθνικιστικοί κύκλοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία λόγω της νέας έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τους κεμαλιστές και τον στρατό, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει τη λειτουργία του φιλοκουρδικού κόμματος DΤΡ. Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα «Χουριέτ», γνωστή για τις επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδας, αλλά και κάθε προσπάθειας προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, είναι αυτή που πρωτοστάτησε στις σχετικές διαρροές. Η εφημερίδα, ιδιοκτησίας του ομίλου Ντογάν, βρίσκεται σε κόντρα με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον στρατό, ωστόσο εισαγγελείς που ερευνούν υπόθεση συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς πραγματοποίησαν έρευνα σε στρατιωτικό γραφείο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που ερευνάται το ίδιο γραφείο, μετά τη σύλληψη οκτώ στρατιωτικών το περασμένο Σάββατο. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ. Η συνωμοσία δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Άγκυρα.

2 σχόλια:

  1. Μην ενοχλήτε τους ανθρώπους όταν κάνουν σκι.
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!
    Σιγά η πατρίδα κοιμάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη και έτσι να είναι, εμείς δεν έχουμε πληροφορίες για τους Τουρκομογγόλους πράκτορες του Προξενείου; Πρόσφατα δεν πιάστηκε στη Σαμοθράκη Τουρκομογγόλος φωτογράφος;
    Καιρός είναι να φύγει το προξενείο Κομοτηνής και ας αποσύρουμε το αντίστοιχο της Σμύρνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.