17/12/09

“ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΕ”;


του Περικλή Δημητρολόπουλου (Τα Νέα)
Σε ένα «καταστροφικό σενάριο που κανένας δεν θέλει να φανταστεί σήμερα» αναφέρεται η«Liberation»: την εκούσια έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα- που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ένα σκίτσο με τρεις φιγούρες στη βάση του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, οι οποίες ζητούν ελεημοσύνη- η ανακοίνωση θα προκαλούσε πράγματι… σεισμό στη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, παρά τις προσπάθειες που θα είχαν κάνει για να «αποφευχθεί η καταστροφή». Η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτό το σενάριο είναι ότι τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί να λάβει η Αθήνα για να της εγκρίνουν νέα δάνεια, προκαλούν ισχυρότατες αντιδράσεις. Για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση της, υποκύπτει στις εθνικιστικές σειρήνες και ανακοινώνει και την επιστροφή της στη δραχμή. «Η Ελλάδα θα γινόταν μια δημόσια Lehman Βrother υψωμένη στη δεκάτη δύναμη» σημειώνει ένας οικονομολόγος στην εφημερίδα, η οποία επισημαίνει πάντως ότι σήμερα για την πλειονότητα των οικονομολόγων και των πολιτικών οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μηδαμινές.
Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευρώπη βοήθεια» η γερμανική εφημερίδα «Der Τagesspiegel» σημειώνει: «Οι Έλληνες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, το κράτος τους κινείται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί». Προστασία του ευρώ
«Η επιχείρηση “σωτηρία της Ελλάδας” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του G2», δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με εκτενές άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Λούτσιο Καρατσόλο, διευθυντής της επιθεώρησης γεωπολιτικής ανάλυσης «Limes» και καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.
«Η ελληνική κρίση θα είχε καταλήξει σε τραγωδία αν η χώρα δεν απολάμβανε της προστασίας του ευρώ, η οποία πάντως δεν είναι απεριόριστη», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό δράμα. Είναι και ένα χρήσιμο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας που κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει».
Επαφές
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός αναλυτής «υπενθυμίζει» ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές» με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, από μερικούς ισχυρούς φίλους του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. «Η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan είναι μέσα στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λούτσιο Καρατσόλο, ενώ η Κίνα είναι διαθέσιμη να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους. Το αντάλλαγμα που θα ήθελαν οι Κινέζοι είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, βασικό σταθμό για τα κοντέινερ στην Ανατολική Μεσόγειο και προορισμένο να αναπτυχθεί χάρη στη μελλοντική σύνδεση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω των Βαλκανίων. Η σύνδεση αυτή δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, αλλά «τα πλοία που φέρνουν προϊόντα από την Κίνα και την Ασία προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Πειραιά ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση απέναντι στα λιμάνια της Χάβρης, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου για τα οποία απαιτούνται οκτώ ημέρες επιπλέον πλεύσης». Σύμφωνα με τον Καρατσόλο, οι Κινέζοι δεν μιλούν για γεωπολιτικές διεκδικήσεις. Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα. Επομένως, η πρόθεση του Πεκίνου «εδράζεται σε καθαρά οικονομικές εκτιμήσεις». Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρεται εξάλλου στις «αμερικανικές ρίζες» του κ. Παπανδρέου και τους «δεσμούς του με το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «πίσω από την Ελλάδα υπάρχει η σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών». Η τελική εκτίμησή του είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να αφήσουν να χρεοκοπήσει μια χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους στη Μεσόγειο, «ειδικά αυτή την περίοδο που η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται πολύ λιγότερο την Άγκυρα».

10 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια. Οι ζωή ακρίβυνε αμέσως από τον πρώτο χρόνο, ενώ σταμάτησαν και οι λίγες εξαγωγές μας, λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας, που επιτυγχανόταν με την σταδιακή διολίσθηση της δραχμής.
    Μονάχα στην πετρελαϊκή κρίση βοήθησε που είχαμε το € σαν νόμισμα, αλλά βέβαια αυτή δεν είχε προβλεφθεί όταν η κυβέρνηση Σημίτη επεδίωξε την ένταξή μας. Υπενθυμίζω ότι την πρώτη φορά δεν γίναμε δεκτοί. Στην συνέχεια, μεσολάβησαν γεγονότα, όπως ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας και η υπόθεση Οτζαλάν, στα οποία φερθήκαμε σαν καλά και υπάκουα προσκοπάκια και "αμειφθήκαμε" με την ένταξη.

    Στο βιβλίο του "Το Ευρώ", ο Κ. Κόλμερ είχε προβλέψει αυτά που ακολούθησαν την ένταξη. Επαληθεύτηκε κατά γράμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα πρεπει να απολυθουν αμεσα 1 εκ. παχυσαρκοι αχρηστοι δημοσιοι υπαλληλοι,οι οποιοι εχουν κατασπαραξει τα παντα,να διωχθουν 3 εκ. ξενοι λαθροεποικιστες,και να παρουν τις θεσεις εργασιας τους οι δημοσιοι υπαλληλοι π.χ. να μαζευουν φραουλες στη μανωλαδα ,στις οικοδομες και στους αγρους.
    καθως και οι συνταξεις 1 εκ. συνταξιουχων οι οποιοι δεν δικαιουνται τετοιες τεραστιες συνταξεις.
    δεν υπαρχει αλος τροπος,ολοι το ξερουν,μονο αυτος οσο σκληρος η ακραιος κιαν φαινεται.
    ολα ταλλα ειναι μπουρδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όλη αυτή τη γύμνια της ελλαδίτσας και την απόλυτη εξάρτηση από τους αγγλοαμερικάνους ευθύνονται οι πολιτικοί και οι "νταβάδες" που τους ταϊζουν. Ολες κι όλες δηλαδή 15 "φαμίλιες" απαρτιζόμενες από ανθέλληνες μαφιόζους. Οποιος θέλει να δει το
    "πνεύμα" τους ανοίγει την τηλεόραση. Εκεί βρίσκονται οι αυλικοί τους που εκπέμπουν σ΄ένα περίεργο ελληνοεγγλέζικο ιδίωμα το ίδιο πάντα μήνυμα. "ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ".
    Για να ξεφύγουμε εκτιμώ πως πρέπει να γίνεται πατηρντί στη γειτονιά μας για να είναι μειωμένη η επιτήρηση των "συμμάχων". Να τους απασχολούν άλλα σοβαροτερα και να γίνει κάτι σαν πραξικόπημα που να εγκαταστήσει μεταβατικό καθεστώς, να κάνει την απαραίτητη Κάθαρση. Το νέο καθεστώς το βλέπω για αριστερόστροφο, διότι από καιρό δεν υπάρχει, αστική τάξη να το στηρίξει, ενώ ο μόνος οργανωμένος πολιτικός φορέας είναι το ΚΚΕ. Το κόμμα αυτό πρέπει να παραμείνει μακρυά από την άσκηση της εξουσίας όπως είναι διαχρονικά και η κρυφή επιθυμία της ηγεσίας του.
    Το θέμα είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις έτοιμες να πραγματώσουν τέτοια υπέρβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους ,
    ΄Συμφωνώ με όλους τους σχολιαστές και θα προσθέσω σε όλα αυτά ότι και εμείς ως λαός μάθαμε να απλώνουμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα και δυστηχώς θα αναγκαστούμε είτε το θέλουμε είτε όχι να πάμε στο μοντέλο καταναλωτισμού της δεκαετίας του 1950-60 αλλιώς αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορουμε να ξοδεύουμε περισσότερα απο ότι βγάζουμε είμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε τροχιά ημερομηνίας λήξεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...να πάμε στο μοντέλο καταναλωτισμού της δεκαετίας του 1950-60..."


    Με λίγα λόγια αγαπητή Χριστίνα προτεινεις να επανέλθουμε στο σύστημα του "αντιπραγματισμού"(την ανταλλαγή δηλαδή ενος προϊόντος με ενα αλλο),εφόσον σ'αυτην την βαση στηρίχτηκε το μοντελο του καταναλωτισμού των δεκαετιών του 50 και του 60.Και αυτο το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε επαρχίες.Με την μόνη διαφορα οτι σήμερα εξ αιτιας της απόλυτης "τσιμεντοποίησης" δεν εχουμε την δυνατότητα να εκθρεψουμε κότες για να χρησιμοποιήσουμε τα αυγά τους ως μεσον ανταλλαγής προϊόντων.
    Αλλα πέρα απο την ευτραπελη πλευρα αυτού του γεγονότος, τις συγκεκριμένες δεκαετίες το χρήμα υπήρξε προνόμιο μόνο των "πολύ ολίγων" και μόνον αυτοί είχαν το δικαίωμα στην ζωή(κατα Μαρξ, η συσσώρευση του πλούτου σε μια δρακα προνομιούχων,δημιουργει "κρισιμη μαζα" ετοιμη προς κοινωνική εκρηξη).Οι υπόλοιποι, αν ήταν τυχεροί και ειχαν καποιο κοτέτσι, υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουν(χρησιμοποιώντας τα αυγα σαν χρήμα).Αν όχι, τοτε τα μπογαλάκια τους παραμάσχαλα και "βουρ" για τις "φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές"!
    Δεν πιστευω να θελεις να ξαναζήσουμε ως εθνος τέτοιες θλιβερές καταστάσεις!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κακό με την Ελλάδα Ανώνυμε, είναι ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. Φτάνει πια πολύ ζημιά δεν κάνανε στον τόπο μας? Πρέπει επιτέλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, Οι πολίτικοι άλλωστε ΠΟΤΕ στην ιστορία δεν ανέδειξαν κανένα πολιτισμό η βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο κανενός εκτός του εαυτού τους, πόσες φάπες πρέπει να φας για να καταλάβεις ότι αυτό πονάει? Πρέπει να έχουμε πολιτικούς που φωνάζουν ζήτω η Αγγλία και το Ισραήλ? χρειαζόμαστε πολίτικους που φωνάζουν ζήτω η Ρωσία και το Ισραήλ? η μήπως να φωνάζουν ζήτω η Αμερική και το Ισραήλ? Ελληνες χρειαζόμαστε που να φωνάζουν ζήτω η Μεσσηνία ζητώ η Θράκη ζήτω η καβάλα η Αλεξανδρούπολη, η Κύπρος... Επίσης τη συνταγή την έχουμε από πολύ παλιά το μόνο που μένει είναι να την εφαρμόσουμε, Τέλος η Εκλογές. Με κλήρωση όλοι! ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ΤΟ ΚΛΗΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ. Έλεος ποια με την Ξενοπλιξια όλοι μας αντιγραφούν κακόγουστα και εμείς αντιγράφουμε κακόγουστα τη κακογουστιά τους. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μισθοί και συντάξεις είναι μόνο το 20% του προυπολογισμού.
    Μην πεφτετε σε αυτή την παγίδα.
    Άλλα και άλλοι φταίνε για την οικονομία.
    Και σε τελική ανάλυση αν ξηλωθουν οι δημόσιοι υπαλληλοι που θα εργαστούν; Στη βαριά βιομηχανία που δεν υπάρχει;
    Φυσικά αυτό θα σήμαινε και καταστροφή του ασφαλιστικού αφου οι ιδιώτες δεν ασχολούνται με ένσημα και υπερωρίες.
    Αν θέλουν να σταματήσει ο κόσμος να επιθυμεί δημόσιο πρέπει να βάλουν χέρι στους ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους και να απαλλαγούμε απο τους λαθρομετανάστες που μας τίναξαν οικονομικά στον αέρα.
    Παράλληλα να μειωθούν οι μισθοί των υπερογκα αμοιβόμενων δημοσίων υπαλλήλων.
    Να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων, βουλευτών.
    Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις των ΜΚΟ.
    Επίσης να ξυλωθούν και ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι-λειτουργοί που τα πιάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θυμαμαι τι ειχαι πει τοτε ο Σανταμ
    (αν δεν ειχαμαι πετρελαια κανεις δεν θα ηξερε που ειναι το Ιρακ)!!!
    θελουν να μας ποδοπατισουν να μας διαλεισουν σαν εθνος και μετα να μας παρουν τα πλουσια κοιτασματα του Αιγαιου.Μην ξεχναμε και τους ηλοιθιους πολιτικους ταγους μας.Οι μεν εκαναν απογραφη οι δε εκαναν διαγραφη και οι υπολοιποι γεμησαν τις τσεπες τους.Πληρωνε ΛΑΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν πάψουμε να έχουμε περισσότερους κατα αναλογία αστυνομικούς, εφοριακούς, δημόσιους υπαλλήλους απο τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις ευρωπαϊκές χώρεςκαι ταυτόχρονα τη χειρότερη αστυνόμευση, τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, τη χειρότερη -και βραδύτερη- εξυπηρέτηση...
    Όταν τα φάρμακα, τα δημόσια έργα, οι εξοπλισμοί (στρατιωτικοί και όχι μόνο) πάψουν να κοστίζουν τα 3πλάσια, 4πλάσια, 6πλάσια απ'ό,τι ισχύει στην αγορά...
    Όταν, τέλος, για να ανοίξεις πχ ένα μπακάλικο δεν θα χρειάζεται 12 μήνες γραφειοκρατίας...
    Τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει μια απο τις ισχυρότερες και σταθερότερες στην ευρώπη και ακόμα, ίσως, ο μέσος έλληνας να αποκτήσει την αγοραστική δύναμη που έχασε εν μία νυκτί (κυριολεκτικά όμως) λόγω ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Μίνως όχι δεν είπα ότι θέλω αυτό το μοντέλο είπα απλά ότι αν σαν λαός δεν μάθουμε να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που πάει το πάπλωμα είτε το θέλουμε είτε όχι θα μας αναγκαστούμε να πάμε γιατί απλά σε όλη αυτή τη κατάσταση και εμείς ευθόμαστε.Αν έδωσα την εντύπωση ότι επιζητώ αυτό το μοντέλο ζητώ συγνώμη δεν ήταν πρόθεσή μου.


    ....μάθαμε να απλώνουμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα
    και δυστηχώς θα αναγκαστούμε είτε το θέλουμε είτε όχι να πάμε στο μοντέλο καταναλωτισμού της δεκαετίας του 1950-60 αλλιώς αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορουμε να ξοδεύουμε περισσότερα απο ότι βγάζουμε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.