29/12/09

Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, στην εφημερίδα Μιλιέτ

«Το οξυγόνο μας εξαντλείται» και «Το βαθύ κράτος δεν την ανοίγει»(σ.σ. τη Σχολή της Χάλκης). Με τους χαρακτηριστικούς αυτούς τίτλους παρουσιάστηκε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου στην εφημερίδα Μιλιέτ (Milliyet), στην οποία εκφράζει με ξεκάθαρο τρόπο, με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές, την αγωνία του, τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του, για τις αδικίες που έχει υποστεί, εδώ και δεκαετίες, το Πατριαρχείο και η Ρωμαίϊκη Κοινότητα.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρεται στον Πρωθυπουργό Ερντογάν λέγοντας ότι η γνωριμία τους ξεκινά από την εποχή που ήταν Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας την συνάντηση που είχε μαζί του το Δεκαπενταύγουστο, στο γεύμα στο νησί της Πριγκήπου, και στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Ορφανοτροφείο και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, υπογραμμίζοντας: «Μας ετίμησε και μας χαροποίησε. Μας έδωσε ευχάριστα μηνύματα. Τώρα περιμένουμε τη συνέχεια».

Για τα όσα είπε στη συνέντευξη του στο CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δηλώνει ότι «είναι αλήθεια» και εξηγεί τη σημασία της επίμαχης απάντησης του στο ερώτημα του αμερικανού δημοσιογράφου, εάν αισθάνεται «σταυρωμένος». Υπενθυμίζει τα σχέδια δολοφονίας του και επαναλαμβάνει ότι «η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Πατριαρχείου».

Ο Πατριάρχης εξεγείρεται, σημειώνει η δημοσιογράφος της Μιλιέτ, Ασλί Αιντιντάσμπας, στο άκουσμα της θέσης που διατυπώνεται συχνά ότι «θα ικανοποιήσουμε το Πατριαρχείο μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με τους Τούρκους της δυτικής Θράκης».

Μας έχουν αιχμάλωτους του Κυπριακού και της μειονότητας της δυτικής Θράκης, σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβαιότητας

που θέτει κατά καιρούς η Άγκυρα.

«Η αμοιβαιότητα δεν έχει λογική για την επαναλειτουργία της Σχολής. Ως τούρκοι υπήκοοι ζητούμε τα δικαιώματά μας. Το ποίμνιό μας λιγόστεψε λόγω των γεγονότων των προηγούμενων δεκαετιών», σημειώνει. Και συνεχίζει: «Η Σχολή άνοιξε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην εποχή του Ατατουρκ ήταν ανοικτή. Γιατί δεν την έκλεισε τη Σχολή ο Ατατούρκ; Δεν την έκλεισε ο Ινονού. Ούτε και ο Μεντερές. Την έκλεισαν άδικα το 1971. Η Λωζάνη μας δίνει αυτό το δικαίωμα», σημειώνει στη συνέντευξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και τονίζει: «Το βαθύ κράτος δεν την ανοίγει».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπενθυμίζει ότι οι δύο τελευταίοι υπουργοί Παιδείας της Τουρκίας έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία, όπως έχουν πει οι ίδιοι, θα μπορούσε να ανοίξει αμέσως.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει ότι ακούγονται διάφορες λύσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής και εκφράζει παράπονο ότι κανείς ως τώρα δεν ρώτησε την άποψή του και τονίζει: «Το βαθύ κράτος δεν το θέλει, κατά πάσα πιθανότητα».

• «Ο Ερντογάν ασχολείται περισσότερο από άλλους πολιτικούς»

«Στην πραγματικότητα μεταξύ των πολιτικών που ασχολήθηκαν περισσότερο με τα ζητήματά μας είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν, σε σχέση με άλλους, ενδιαφέρεται περισσότερο. Είναι θαρραλέος και καλών διαθέσεων. Κάνει τολμηρά ανοίγματα προς τους Αρμενίους, τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, κάνει θαρραλέα βήματα. Αυτά για την Τουρκία είναι χρήσιμα πράγματα. Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική μας σειρά», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει: «Ό,τι έχω πει στο CBS είναι αλήθεια. Η σταύρωση έχει μεταφορική έννοια.

Και στο σημείο αυτό ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θυμίζει την σταυρική πορεία του Πατριαρχείου και της Ομογένειας της Πόλης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις χειροβομβίδες που ρίχθηκαν στον Πατριαρχικό Οίκο, αλλά και στα σχέδια της Εργκενεκόν και της υπόθεσης «Κλουβί», που αποκάλυψαν πρόσφατα οι Αρχές.

«Ήθελαν να με σκοτώσουν, αν αυτό δεν είναι να σε σταυρώνουν, τι είναι;» διερωτάται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρεται στις καταστροφές τάφων, στα κατειλημμένα ιδρύματα (mazbut), στα γεγονότα του ’55, αλλά και στα τάγματα.

Πηγή: εφημερίδα «Απογευματινή», της Κωνσταντινούπολης

4 σχόλια:

  1. Εφ' οσον ο Οικουμενικος Πατριαρχης Κων/πολης ειναι ο θρησκευτικος ηγετης 300 εκατομυριων Ορθοδοξων ανα τον κοσμο, με ποια λογικη τα θεματα του Πατριαρχειου αφορουν μονο τις σχεσεις Ελλαδας Τουρκιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είπε? υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Θράκη ?και εγώ γιατί δεν το ξέρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια στιγμή...Για να καταλάβω...Στην Κωνσταντινούπολη,υπάρχει Ρωμαίικη(νέα επινόηση; ) κοινότητα ή ελληνορθόδοξη-Ελληνική; Ή μήπως εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε Ρωμαίοι και όχι Έλληνες; ¨η μήπως ο πατριάρχης ακόμη δεν μπορεί να δεχτεί τον όρο Έλληνας; Αυτόν τον όρο που αυτοί ακόμη και δια θανάτου απαγόρεψαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 2:49 μ.μ.

    Ποιος είπε ότι "τα θεματα του Πατριαρχειου αφορουν μονο τις σχεσεις Ελλαδας Τουρκιας?"

    3:00 μ.μ.

    Ποιος το είπε αυτό; Διάβασε προσεκτικά τι γράφει.


    Το θέμα της Θ.Σ.Χ. δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ενταχθεί στα εθνικά μας θέματα, όπως εσφαλμένως κάποιοι πολιτικοί μας έχουν δώσει την εντύπωση και γι αυτό η Άγκυρα το "παζαριάζει". Είναι λάθος αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.