30/12/09

Υεμένη, η χώρα όπου η Αλ Κάιντα και η CΙΑ έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο

Φτωχή, βίαιη και άναρχη στο μεγαλύτερο μέρος της, η Υεμένη εμφανίζει πολλά από τα συμπτώματα ενός αποτυχημένου κράτους, πράγμα που εξηγεί γιατί οι δύο οργανισμοί που προσπαθούν να της ασκήσουν την μεγαλύτερη επιρροή είναι η Αλ Κάιντα και η CΙΑ.

Ο Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ , ο επίδοξος βομβιστής της πτήσης 253 της Νorthwest Αirlines, φέρεται να έχει ομολογήσει στο FΒΙ ότι εκπαιδεύθηκε από κατασκευαστές βομβών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ράβοντας εκρηκτικά στα εσώρουχά του.

Αν πράγματι είναι έτσι, πιθανότατα εγκατέλειψε τη χώρα λίγες ημέρες προτού τα κυβερνητικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβαρδίσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα σε απομονωμένες περιοχές, ύστερα από πληροφορίες που τους παρείχαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Υεμένης, από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 30 αντάρτες, ενώ συνελήφθησαν 29. Λέγεται ότι προγραμματίζονται και άλλες επιδρομές «εναντίον τρομοκρατικών στοιχείων και των κρυψώνων τους». Η επίθεση αυτή αποτελεί το πιο ορατό σημάδι ενός συγκεκαλυμμένου ως τώρα μετώπου που άνοιξε πέρυσι από τις ΗΠΑ, εναντίον ενός, όπως λέγεται, εκ των πιο γρήγορα αναπτυσσομένων θυλάκων της Αλ Κάιντα εκτός Πακιστάν.

Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους , διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, και ο Τζον Μπρέναν, σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πραγματοποίησαν πέρυσι χωριστά κρυφά ταξίδια στην πρωτεύουσα της Υεμένης για να εκφράσουν στον πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σαλέχ την υποστήριξή τους στον αγώνα του κατά των ισλαμιστών ανταρτών, των σιιτών στον Βορρά και ενός αποσχιστικού κινήματος στον Νότο.

Από τότε το Πεντάγωνο έχει υποσχεθεί 70 εκατ. δολάρια (48,6 εκατ. ευρώ) για την εκπαίδευση του στρατού της Υεμένης από μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων τους επόμενους 18 μήνες. Παράλληλα όμως έχει προκύψει σχέση με την Υεμένη σε μια σειρά επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ενας άνδρας που κατηγορείται ότι πυροβόλησε αμερικανό στρατιώτη σε στρατολογικό κέντρο του Αρκανσο, τον Ιούλιο, πιστεύεται ότι ταξίδεψε στην Υεμένη, όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού που σκότωσε 13 ανθρώπους τον περασμένο μήνα στο Φορτ Χουντ του Τέξας, βρισκόταν σε συχνή επαφή μέσω e-mail με έναν ιμάμη που έχει την έδρα του στην Υεμένη και διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Η άγονη ενδοχώρα της Υεμένης αποτελεί το ορμητήριο βαριά οπλισμένων ανδρών τοπικών φυλών, οι οποίοι θεωρούν τον Οσάμα μπιν Λάντεν παιδί τους. Εκεί άλλωστε είναι και η πατρίδα του Νασίρ αλ Γουχαγίσι, πρώην προσωπικού του γραμματέα, ο οποίος ηγείται μιας οργάνωσης, γνωστής ως «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου». Η οργάνωση προέκυψε μετά τον διεθνή ιερό πόλεμο (τζιχάντ) που χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄80, όταν χιλιάδες πολίτες της Υεμένης πολέμησαν στο πλευρό των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν.


Giles Whittell - Judith Evans
© Τhe Τimes 2009
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή η Αλ Κάιντα δεν είναι παραμάγαζο της CIA;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Ρουπερτ Μουρντοχ, ιδιοκτητης της "The Times" (και πολλων αλλων φυλλαδων και τσοντοκαναλων) που τοσο πιστα μεταφραζει η παραφραζει ο Ψυχαρης, ειναι ενας στενωτατος συνεργατης (σε πολλα επιπεδα) των ισραηλινων αλλα και των κυβερνωντων εβραιων της Αμερικης, Καναδα, Αγγλιας, Γερμανιας, Γαλλιας και βαλε.
    Οποτε ενας ανθρωπος μεσαιας νοημοσηνης (αυτου που δεν εχει μνημη καρφιτσας) καταλαβαινει "ποση φερεγγυοτητα" εχουν τα λογια του Μουρντοχ αλλα και των συνεργατων του.

    Με το στημενο "περιστατικο" στο Ντητροϊτ ξερετε ποσα καινουργια συστηματα ασφαλειας (made by Israeli companies) θα πουληθουν σ' ολα τα αεροδρομια του κοσμου; Μιλαμε και για πολυ χαρτι. Δεν υπαρχει ποιο επικερδης επιχειρησις για "μερικους" απο την "Τρομολαγνια".
    Και ξερετε ποιος τα πληρωνει αυτα;
    Ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.