26/12/09

Νέα δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη του CNN-Turk

Δίωξη σε βάρος του Αϊντίν Ντογάν, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, άσκησε εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη. Τον κατηγορεί ότι παραβίασε την εγχώρια νομοθεσία που διέπει τις αγορές κεφαλαίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Δικηγόρος του ομίλου Dogan Yayin επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη δίωξη, η οποία για να προχωρήσει, πρέπει να εγκριθεί από δικαστή.

Το Σεπτέμβριο, η τουρκική εφορία επέβαλε στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δις δολαρίων, κατηγορώντας την ότι φοροαπέφευγε, αποκρύπτοντας έσοδα με αγοραπωλησίες μετοχών εταιριών από άλλες εταιρίες του ομίλου.

Το Φεβρουάριο επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν πως υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες πώλησης τμήματος του ομίλου στο γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Axel Springer.

Ο όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι θα αγοράσει ποσοστό 29% στον Dogan Yayin, κι ενώ απομένει να επιλυθεί το ζήτημα των φορολογικών εκκρεμοτήτων του τουρκικού ομίλου.

Ο Ντογάν εκδίδει πολλές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και είναι ο ιδιοκτήτης του CNN-Turk, της τουρκόφωνης εκδοχής του CNN, μεταξύ άλλων δικτύων.

Τα ΜΜΕ που ελέγχει, ασκούν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο όμιλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον θέτει στο «στόχαστρο» εξαιτίας των επικρίσεων από μέρους των ΜΜΕ που του ανήκουν. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι διατείνονται ότι οι φορολογικές υποθέσεις και οι διώξεις για οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Ντογάν δεν έχουν κανένα πολιτικό κίνητρο.


2 σχόλια:

  1. Δηλαδή, ο Αϊντίν Ντογάν είναι, ας πούμε, ο Τούρκος Λαμπράκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν έχει σχέση με τον Λαμπράκη..
    κάνε search για τον R. Murdock που κατέχει τόσα ΜΜΕ...
    Είναι κάτι σαν αυτόν, και επειδή είναι και επιχειρηματίας δεν θέλει ευημερία στην Τουρκία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.