8/12/09

Fitch: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ+


Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch, σε ΒΒΒ+ από Α- ενώ διατηρεί το αρνητικό outlook, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη εικόνα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ενώ προσθέτει ότι η έλλειψη μέτρων μειώνει το ενδεχόμενο δημοσι0ονομικής σταθεροποίησης σε 3-5 χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο περαιτέρω δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας.

Σε υψηλά οκτώ μηνών τα spreads

Η ανακοίνωση της υποβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας από την Fitch οδήγησε σε "άλμα" του spread των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά οκτώ μηνών.

Ειδικότερα, το spread, το premium απόδοσης έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς εκτινάχθηκε στις 230 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου.
euro2day.gr

11 σχόλια:

  1. Ειναι αραγε "τυχαια" η σειρα των αρθρων του μπλογκ ινφογνωμων; Πρωτα δηλαδη ανακοινωνεται το μπλοκαρισμα των ενταξιακων διεργασιων για την FYROM και ΑΜΕΣΩΣ μετα, η υποβαθμιση της πιστοληπτικης ικανοτητας της Ελλαδας !!! Με αλλα λογια, κατσετε καλα κουτοελληναρες γιατι...λεφτα γιοκ! Μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα δεν είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από την Ιταλία την Ισπανία και την Αγγλία για όνομα του Θεού αλλά το παιχνίδι είναι αλλού βλέπεις με το οικονομικό στρίμωγμα που μας κάνουν είμαστε ευάλωτοι στα Εθνικά θέματα που καίνε όλους του κερδοσκόπους και ειδικότερα τους Αγγλόφωνους.
    Το Αιγαίο,η ένταξιακή πορεία της Τουρκίας , τα Σκόπια και σε βάθος χρόνου η Θράκη...
    Ο ευκολότερος τρόπος να μη φανούν τα εθνικά είναι αυτός τα οικονομικά..
    Μας πατάνε στην Αχίλειο πτέρνα μας νομίζουν δλδ γιατί και η Τουρκία δεν είναι καλύτερα οικονομικά από την Ελλάδα θα έλεγα ότι είναι σε χείριστο βαθμό συγκριτικά αλλά είναι υπερδύναμη στις διεκδικήσεις της ...
    Ενα καλοστημένο παιχνίδι είναι το οικονομικό το οποίο μεγιστοποιείται από τα κοράκια τους φίλους μας για να κερδίσουν αυτά τα οποία ''δεν θέλουμε να δώσουμε''
    Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε αναρωτιέμαις;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρόλαβα να υπογράψω στο σχόλιο
    Χριστίνα ...
    Συγνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α! Παρεπιπτοντως,αυτη την εταιρια "Fitch" ποιος την ελεγχει;Ωραια θα ηταν να το μαθαιναμε.Οχι πως θα αλλαζε τιποτα βεβαια ,αλλα ετσι,για το γαμωτο.(βλ.μεγαλοχρηματιστες οπως Sorros κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΘΑΡΑΛΕΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ,Π.Χ ΡΩΣΣΟΥΣ,ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΕΤΣΙ,ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα είναι τόσο απλό....όπου βρίσκουν τα κάνουν..!!!Οι πολιτικοί μας δεν είναι "παίκτες" της πολιτικής όπως οι Τούρκοι, οπότε το αντιμετωπίζουν χλιαρά και νομίζουν οτι με άλλη μία παραχώρηση θα κάνουν πάλι δουλειά και θα φροντίσουν τα Αγγλάκια και Αμερικανάκια να βελτιωθεί ξανά η εικόνα μας..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αγορές μας χτυπανε το ντέφι και εμείς πρέπει να χορέψουμε καλά. Οπως όλοι άλλωστε. Ετσι δουλεύει σήμερα ο κόσμος.
    Το γρηγορότερο που θα το καταλάβουμε το καλύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν συνδέονται τα εθνικά θέματα με τα οικονομικά άμεσα αλλά εμμέσως. Η έμμεση σύνδεση έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να λάβει μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης τα οποία να έχουν κατεύθυνση την άμεση μείωση δαπανών. Αυτό δείχνει ένα πολιτικό σύστημα αδύναμο και εξ’ αντανακλάσεως είναι αδύναμο και στις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τα εθνικά. Οι ξένοι δείχνουν την Ιρλανδία και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Βέβαια αυτά τα μέτρα δεν θα έπρεπε να προέρχονται από την ανάγκη της δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά απ’ την ανάγκη της ισοπολιτείας όλων. Αλλά οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας είναι τέτοιες που δεν ξέρω που θα οδηγήσουν. Υπάρχει μια υπερελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα και μια υπερπροστασία στον δημόσιο τομέα. Μέσος όρος στην σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτή η υπερεκμετάλλευση του ιδιωτικού τομέα έφερε μια ασυδοσία στην καταβολή μισθών, εισφορών και έκρηξη της μαύρης εργασίας. Αυτή η υπερεκμετάλλευση με την σειρά της έφερε την αύξηση του χρήματος που κυκλοφορούσε που όμως μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως παραοικονομία που τροφοδότησε την υπερκατανάλωση φέρνοντας αύξηση των δημόσιων εισοδημάτων μέσω των έμμεσων φόρων. Αλλά η κρίση έφερε την κατάρρευση της κατανάλωσης και άρα των εσόδων. Δυστυχώς για όλους μας οι συνθήκες του Δημοσίου δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα. Άρα τι μας μένει; Ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και ας δούμε τις πρόσφατες δηλώσεις Δούκα που ναι μεν η κυβέρνηση στην οποία μετείχε κρίθηκε από τον ελληνικό λαό ως αποτυχημένη αλλά ως συνήθως οι αλήθειες λέγονται από τους πολιτικούς μας όταν δεν κατέχουν αξιώματα και είπε το απλούστατο ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει το μέγεθος του δημόσιου τομέα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νισάφι ποια με τη προπαγάνδα των ξένων οίκων και των εδώ παπαγάλων τους.

    Φτάνει πια με τη κριτική και το σχολιασμό από το καναπέ.

    Φτάνει με την υποκρισία του «λαού» που βιάζει το κράτος σε κάθε ευκαιρία.

    Οι εφοριακοί, οι αστυνομικοί, οι γιατροί οι υπάλληλοι του δημοσίου είμαστε εμείς. Το κράτος είμαστε εμείς. Δεν είναι οι Παπανδρέου και Καραμανλήδες.

    Εμείς φταίμε για όλα.

    «Ναι ρε φίλε να πιάσουν αυτόν που φοροδιαφεύγει άλλα από εμένα θα ξεκινήσουν?»

    «Να μη καταργηθεί η θητεία άλλα το γιο μου εγώ τον θέλω στην Αθήνα».

    -Είναι αρχαιολογικός χώρος κύριε. Δε μπορείτε να κτίσετε
    -Καλά πάρε τώρα μερικά ψίχουλα πειναλέε υπάλληλε και κάνε τα στραβά μάτια.

    «Έχεις καρκίνο. Θέλω €5000 για να στο βγάλω»

    «Ήπια λίγο άλλα δε πειράζει. Θα οδηγήσω. ΕΓΩ ξέρω καλύτερα από τον Schumacher.

    ”Δώσε κανένα χιλιάρικο και θα σου φέρω το δίπλωμα στο σπίτι».

    «Κάτι ξερά κλαδιά έκαιγα άλλα φύσηξε ξαφνικά ο αέρας. Αυτή η ΕΜΥ φταίει»

    «Εντάξει μωρέ μια βιτρίνα έσπασε το παιδί. Αφού είναι όλη μέρα στα φροντιστήρια. ¨ήθελε να εκτονωθεί»

    «Δώστο μου €10 φτηνότερα και μη κόψεις απόδειξη»

    ........Και θα μπορούσα να το κάνω αυτό για αιώνες.!!..........

    Κατά τα άλλα φταίει ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής.

    Με αφορμή τα τελευταία επεισόδια είδα ένα ψαρομάλλη πατέρα (καθηγητή)στα κανάλια να ασκεί χρέη δικηγόρου για το 30χρονο τροτσκιστή (δικηγόρο)γιο του (κατά δήλωση του), επειδή τον έβαλαν οι μπάτσοι κάτω εν μέσω γενικού χαμού.

    Για μένα αυτός ο άνθρωπος (καλά να είναι)συμπύκνωσε με τη παρουσία πολλές αλήθειες.

    Αλήθειες όπως:

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΜΑΜΟΘΡΕΥΤΩΝ (μέσα είμαι και εγώ)

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΩΝ

    ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ (μέσα είμαι και εγώ)

    Ερωτώ: πόσοι από εμάς εδώ δεν θα χρησιμοποιήσουν τα «μέσα» τους για να εξυπηρετηθούν όταν παραστεί η ανάγκη?

    Πόσοι δε θα κάνουμε τα στραβά μάτια αν μας εξυπηρετεί?

    Δε λέω να γίνουμε Κρέοντες. Εχουμε όμως σίγουρα χάσει το μέτρο μεταξύ συλλογικού, οικογενειακού και ατομικού συμφέροντος .

    Οι γίγαντες του παρελθόντος (δηλαδή ο πάππους μου, ο πάππους σου, ο παπους του) δε σχολίαζαν σε blogs τις αντιρρήσεις τους για τα πράγματα. ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    Ό δικός μου (Κρητική μεραρχία) στα γεράματα του, μια έκλεγε γιατί δεν έμεινε πάνω στη Πίνδο όπως οι φίλοι του και μετά έκλεγε γιατί πήρε τη ζωή ενός αμούστακου Ιταλού με τη ξιφολόγχη του.
    Μεγάλωσε εφτά παιδιά μόνος του.

    Αυτοί ήταν οι γίγαντες του παρελθόντος.

    Εμείς οι νεότεροι επειδή έχουμε κάτι από το αίμα τους πρέπει να προσπαθήσουμε πάνω από όλα να γίνουμε καλύτεροι ΑΝΘΡΩΠΟΙ μέσα μας.

    Το χρωστάμε σε αυτούς που με το αίμα τους μούλιασαν τα χώματα που εμείς πατάμε με τα κινέζικα μας Timberland.

    ΕΛΛΗΝ=ΑΝΘΡΩΠΟΣ=ΣΩΣΤΟΣ=ΕΛΛΗΝ.

    Είναι βαρύ το να είσαι Έλληνας, δηλαδή άνθρωπος, δηλαδή σωστός δηλαδή Έλληνας.

    Και ας φωνάζουν οι ξένοι αφέντες μας.


    Ευχαριστώ

    Καπετάν Τριφίτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά μήν μασάτε. Ζῶ στό ἐξωτερικὀ πάνω ἀπό 25 χρόνια τώρα καί τούς βλέπω. Τί χάλια εἶχαν οἱ λαοί τους καί τί ἔπαθαν μέ τήν Εὐρώπη πού τούς ἔκανε καί αὐτούς τριτοκοσμικούς μέσα σέ χῶρες πού -ἄς ποῦμε ὄτι εἶχαν κάποια εὐημερία. Ἔχουν παραμυθιάσει ὅλο τόν κόσμο ἀλλά κανείς δέν τούς πιστεύει πιά.
    Δυστυχῶς εἶναι σχεδόν ἀδύνατο οἱ ῾Έλληνες πού δέν ἔχουν ζήσει στό ἐξωτερικό νά καταλάβουν τί λέω. Κάθε καλοκαίρι πού κατεβαίνω στήν πατρίδα τά ἐπαναλαμβάνω σέ γνωστούς καί συγγενεῖς καί δέν μέ πιστεύουν σέ ἀπίστευτο σημεῖο. Καί κάτι ἀκόμα. Μόνο ὅσοι συνδέθηκαν μέ τούς εὐρωπαϊκούς μηχανισμούς ἤ μέ τήν ροή τῶν κεφαλαίων καί οἱ πολιτικοί εἶναι ὑπέρ τῆς Εὐρώπης καί κανένας ἄλλος. Αὐτοί οἱ τελευταῖοι ἀκόμα, σ᾽αὐτό τό σημεῖο δέν ἔχουν ξεσκεπαστεῖ κανονικά καί ἔχουν ἀκόμα περιθώρια. Ἀλλά καί αὐτό ἔχει φθαρεῖ σημαντικά. Ἡ Εὐρωπαϊκή ἰδέα εἷναι νεκρή. Λίγος εἶναι ὁ καιρός πού ἡ μπόχα δέν θά σκεπάζεται μέ τίποτα. Ὑπομονή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 'η ελληνική οικονομία δεν αντέχει το μέγεθος του δημόσιου τομέα.-'

    Παρόλα αυτά η προσπάθεια του Έλληνα επικεντρώνεται στο πώς θα καταφέρει να μπεί στο Δημόσιο.

    Νομίζω ότι στην σωστή κατεύθυνση θα ήταν το μέτρο μείωσης των ωραρίων λειτουργίας στον Δημόσιο τομέα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.