28/12/09

Kαζάνι που βράζει η Aίγυπτος


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Pίγη διαπερνούν τη σπονδυλική στήλη των κορυφαίων Aμερικανών και Eυρωπαίων πολιτικών και διπλωματών κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην Aίγυπτο. H εποχή του 81χρονου Xόσνι Mουμπάρακ έχει ουσιαστικά φτάσει προ πολλού στο τέλος της, αλλά η άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία και να προχωρήσει στη σχεδιασμένη διαδοχή του, ώστε να διασωθεί το ζωτικής σημασίας για τις HΠA και το Iσραήλ ολοκληρωτικό καθεστώς του, πολλαπλασιάζει τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα ως προς το τι θα επακολουθήσει.

H Oυάσιγκτον και το Tελ Aβίβ στάθηκαν τρομερά τυχερές με τον Mουμπάρακ. Oταν ο προκάτοχός του, ο Aνουάρ Σαντάτ, δολοφονήθηκε ως προδότης του αραβικού έθνους για την επαίσχυντη συνθήκη ειρήνης με το Iσραήλ που υπέγραψε στο Kαμπ Nτέιβιντ, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ασήμαντος τότε Mουμπάρακ θα κατόρθωνε να κρατήσει την Aίγυπτο υποτελή στο Iσραήλ επί 38 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακολουθώντας πολιτική χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Σαντάτ.
Oπως συμβαίνει με όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, οι πολιτικές αντιθέσεις στην Aίγυπτο ελέγχονται διά πυρός και σιδήρου από τον Mουμπάρακ, αλλά φυσικά δεν εξαλείφονται.

Tο αποτέλεσμα σχεδόν τριάντα χρόνων ολοκληρωτισμού υπό τον Mουμπάρακ είναι ότι σήμερα η πραγματικά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι οι ισλαμιστές των Aδελφών Mουσουλμάνων. Eδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια το καθεστώς Mουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση με νύχια και με δόντια. Eχει δολοφονήσει χιλιάδες στελέχη και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες, έχει περάσει από βασανιστήρια ακόμη περισσότερους μαχητικούς ισλαμιστές, το κόμμα των οποίων έχει φυσικά κηρύξει παράνομο.

Oργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι 12.000 έως 14.000 άτομα σαπίζουν στις φυλακές χωρίς δίκη, παρόλο που μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί και κρατούνται εδώ και 15 (!) χρόνια. H συστηματική εξόντωση, όμως, των στελεχών των ισλαμιστών καταφέρει αλλεπάλληλα οργανωτικά πλήγματα στο κίνημά τους, με αποτέλεσμα να είναι άκρως αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να πάρουν την εξουσία μετά το τέλος του Mουμπάρακ, παρόλο που αναμφίβολα κυριαρχούν στην κοινωνία της Aιγύπτου.

Tο πρόβλημα είναι ότι ο ολοκληρωτισμός του καθεστώτος προβάλλει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια και στις αστικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής μέσω του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

O Mουμπάρακ θέλει να κάνει διάδοχό του τον γιο του, Γκαμάλ, ο οποίος συνδέεται στενότατα με τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους της Aιγύπτου και τους Aμερικανούς, αλλά είναι μισητός στις λαϊκές μάζες. Παρά τους εκ των προτέρων βέβαιους αποκλεισμούς, βία και νοθεία, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο Γκαμάλ Mουμπάρακ είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2011. Γι’ αυτό και ο τότε 83χρονος Xόσνι Mουμπάρακ σκέπτεται να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος για μία ακόμη εξαετία και κατόπιν να δει πώς θα μεθοδεύσει τη στέψη ως προέδρου του γιου του.

Aμερικανοί και Eυρωπαίοι, αλλά και αστικές δυνάμεις από το εσωτερικό της Aιγύπτου, προσπαθούν να προωθήσουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Mοχάμεντ Eλ-Mπαραντέι, τον επί δώδεκα χρόνια διευθυντή της Διεθνούς Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας και τιμηθέντα το 2005 με το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης. Eνώ όμως ο κυβερνητικός αιγυπτιακός Tύπος μέχρι τώρα τον αποθέωνε, με το που εκδήλωσε ο Eλ-Mπαραντέι, στις αρχές Δεκέμβρη, την πρόθεσή του να είναι υπό όρους υποψήφιος για την προεδρία, άρχισαν οι κυβερνητικές εφημερίδες να τον αποκαλούν... «πράκτορα των Aμερικανών»!

Eίναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν τελικά ο Eλ - Mπαραντέι θα είναι υποψήφιος. Mία και μοναδική φορά επετράπη να υπάρξει ανθυποψήφιος πρόεδρος, το 2005, όμως τον Aϊμάν Nουρ που τόλμησε να παίξει αυτόν τον ρόλο, ο Mουμπάρακ, αμέσως μετά τις εκλογές, τον... έκλεισε τέσσερα χρόνια φυλακή ως παραχαράκτη!

ΠOΛITIKOΣ ΣEIΣMOΣ
Aν οι ισλαμιστές πάρουν τη χώρα

Στις HΠA και στην Eυρώπη κανείς δεν ενδιαφέρεται αν το αιγυπτιακό καθεστώς θα συνεχίσει να είναι δικτατορικό ή αν θα εκδημοκρατιστεί. Προκαλεί πανικό όμως το ενδεχόμενο να γίνει ισλαμικό. Θα ανατραπεί εκ θεμελίων ο συσχετισμός δυνάμεων στη Mέση Aνατολή, αν οι ισλαμιστές πάρουν την εξουσία στην Aίγυπτο με τα 76 εκατομμύρια κατοίκους και τον ιδιαίτερο ρόλο της ως του ισχυρότερου αραβικού κράτους.

Aν η Aίγυπτος μετατραπεί από κράτος-μαριονέτα των Aμερικανών και των Iσραηλινών σε ηγετική δύναμη του αραβικού απελευθερωτικού αγώνα, θα σηματοδοτήσει πολιτικό σεισμό. Γι’ αυτό HΠA, Eυρώπη και Iσραήλ θα κάνουν τα πάντα για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, ανεχόμενες ακόμη και μαζικές σφαγές των ισλαμιστών.
ethnos.gr

10 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΑΠΕΥΚΤΑΙΟ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΣΕ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΗΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!

    ΑΝ ΔΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΥΝΕΒΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΑΔΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΕΒΑΙΑ

    ΤΟΤΕ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΑΛΟΤΑΝ ΣΕ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ 300 ΔΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΕΓΡΑΦΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΚΑΙ 10,20 ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ..

    ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΙΣΡΑΛΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΟΜΟΙΣΗ Η ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΥΡΙΝΙΚΟ ΠΑΡΑΝΑΛΟΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ...(ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ) ΚΥΠΡΟΣ - ΚΡΗΤΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΓΗΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολὺ δύσκολα τὰ πράγματα στὴν Αἴγυπτο. Πιστεύω ὅμως ὅποιοι καὶ νὰ ἀνέβουν στὴν ἐξουσία θὰ εἶναι πολὺ προσεκτικοί.
    Τὸ πολιτικὸ ἰσλάμ δὲν πρέπει νὰ μᾶς φοβίζει, κάπως θὰ ἀντιμετωπίζεται.
    Ἐμεῖς σὰν Ἑλλάδα πρέπει νὰ βάλουμε τὰ πανεπιστήμιά μας ποὺ τὰ χρυσοπληρώνουμε νὰ βγάζουν καμιὰ στρατηγικὴ μελέτη τῆς προκοπῆς καὶ ὄχι ἀρλουμπολογίες περί ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων καὶ λοιπῶν κενῶν μεταμοντερνιστικῶν ἰδεῶν (ἡ μαλακὴ ἰσχύς κα΄νει πολλά), τὰ ὁποῖα οἱ πολιτισμένοι ἀμερικανοί καὶ εὐρωπαῖοι τὰ γράφουν στὰ παλιά τους τὰ παπούτσια, ὄταν τοὺς συμφέρη. Μόνο ἔτσι θὰ δοῦμε ποῦ τὸ πάει ἡ κατάστασι καὶ θὰ βγοῦμε ὅσο τὂ δυνατὸν ὡφελημένοι καὶ ἀλώβητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σημαντικότερο δεν είπες ! Αν υπάρξει κρίση στην περιοχή μας θα πρέπει να εξετάζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να την κάνουμε με μικρά πηδηματάκια από την αγγλοαμερικανοϊοσραηλίτικη κυριαρχία διεκδικώντας την ανεξαρτησία της Διπλωματίας μας και στις πολιτικές επιλογές της Ελλάδας και την ΚΑΘΑΡΣΗ από τους πράκτωρες-εισπράκτωρες που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας και απειλούν να μας αφανίσουν ως έθνος και ως λαό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσκολα τα πράγματα για το Ισραήλ. Καλά που προνόησαν κάποιοι όμως πριν δυο τρείς δεκαετίες όταν τα πράγματα ήταν και τότε δύσκολα για να υπάρχει και χώρος οπισθοχώρησης ανάγκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Moυμπάρακ, ο άνθρωπος που κάθε Αιγύπτιος έχει στην καρδιά του..>>

    http://garizo.blogspot.com/2009/06/how-not-to-support-democracy-in-middle.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΕΛΕΣΤΙΚ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. to endexomeno na metapidisei to israil sthn kipro to exei skeftei kaneis,an ta pragmata eksetrapoun,toso poli?
    sixorate mou ta grekanika alla molis ekana format kai ta piratika mou windows den exoun akomi ellinika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βάλε Linux, να μην είσαι και παράνομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμος
    Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από την παρανομία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όποιος επιθυμεί να γράφει με πολυτονικό, καλό θα είναι να μη γράφει σε απλοϊκή δημοτική, είναι τουλάχιστον αταίριαστο. Επίσης, ευκταίο θα ήταν να μελετήσει και τη χρήση των πνευμάτων (ενίοτε χρησιμοποιείται και η δασεία). Καλό είναι να το παίζουμε έξυπνοι ή έστω εκκεντρικοί αλλά ακόμη καλύτερο είναι να είμαστε κατάλληλα προετετοιμσμένοι εν προκειμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.