24/1/10

Τουρκία: τουλάχιστον 60 συλλήψεις, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφων, για στήριξη ή σχέσεις με το PKK. Επεισόδια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας,

Η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε 60 ανθρώπους χθες Σάββατο, περιλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων σε βάρος των οποίων υπάρχουν "υποψίες" ότι ανήκουν στο ή ότι στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (κουρδικά: Partiya Karker?n Kurdistan, PKK), μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.Οι συλλήψεις σημειώθηκαν σε ταυτόχρονες εφόδους σε τρεις πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι Νεβίν Ερντεμίρ και Αλατίν Μπατί, δημοσιογράφοι της εφημερίδας Azadiya Welat, που εκδίδεται στην κουρδική γλώσσα, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.
Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί συμμετοχής ή στήριξης στο PKK και αφέθηκαν ελεύθεροι εν όψει της δίκης τους, ανέφερε το Ανατολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί να παραχωρήσει περισσότερα πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους και να διευρύνει την ελευθερία του Τύπου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας του για εισδοχή στην ΕΕ και για να δοθεί ένας τέλος στον 25ετή πόλεμο με το PKK -- η παράταξη διεκδικεί αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι προσπάθειες που κατέβαλε όμως υποσκάπτονται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα με την οποία τέθηκε εκτός νόμου το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (τουρκικά: Demokratik Toplum Partisi, DTP) λόγω των κατηγοριών ότι "συνδεόταν" με το PKK.

Οι δικαστές απαγόρευσαν επίσης σε δυο βουλευτές του DTP κάθε συμμετοχή στην πολιτική και τους αφαίρεσε τις έδρες τους, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.Επίσης χθες Σάββατο, περίπου 400 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν για μια ομιλία πρώην βουλευτή του DTP πέταξαν πέτρες σε καταστήματα και αστυνομικούς στην Ντογκουμπεγιαζίτ, κοντά στην μεθόριο με το Ιράν, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σημειώθηκαν αρκετές συλλήψεις, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.
Η αστυνομία στην πόλη Γιουκσέκοβα, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, συγκρούστηκε με μια ομάδα ανθρώπων που διαδήλωναν εναντίον στην απαγόρευση του DTP και τις διώξεις εναντίον του διαδόχου σχήματος, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (Baris ve Demokrasi Partisi, BDP), καθώς και για την μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.Σημειώθηκαν πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Οτζαλάν για τους θανάτους των 40.000 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο κράτους- PKK, κατά τον επίσημο απολογισμό.
Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την μετατροπή της θανατικής ποινής που του είχε επιβληθεί, το 2002.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.