29/1/10

Συνταξιοδότηση γυναικών στα 65


Της Ελίνας Γαληνού
Ενα θέμα που συζητείται έντονα και διεγείρει πολλές αντιδράσεις, είναι η προοπτική αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες. Οπως αντιλαμβανόμαστε, μια τέτοια προοπτική, πλήττει κυρίως τη γυναικεία πλευρά η οποία θα αναγκαστεί να παρατείνει τον χρόνο εργασίας της για αρκετά χρόνια. Το ισχύον καθεστώς συνταξιοδότησης μέχρι τώρα όριζε να λαμβάνουν οι άνδρες σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ οι γυναίκες στο 60ο. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια ίσχυαν χαμηλότερα ηλικιακά όρια και για τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα, ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι στρατιωτικοί, οι απασχολούμενοι στο Π.Ν, ή σε ορισμένα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, έβγαιναν στη σύνταξη νωρίτερα. Για τις γυναίκες, ίσχυε η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στο 55ο έτος της ηλικίας τους ή στο 58ο αν είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας. Πριν μερικά χρόνια είχε θεσπιστεί και η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στο 50ο έτος για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων. Ομως τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα άρχισαν να παρουσιάζουν σοβαρές ανεπάρκειες, μέχρι σημείου να αμφισβητείται η μακρόχρονη βιωσιμότητά τους. Ηταν και αυτό ένα αποτέλεσμα κακής διαχείρισης των οικονομικών τους καθώς και ανεξέλεγκτων αναπηρικών ή αντιστασιακών συνταξιούχων που προέκυψαν "κατά περίεργο τρόπο" την τελευταία εικοσαετία, ρημάζοντας τα ταμεία...Παράλληλα, η Ευρωπαική Ενωση άρχισε να πιέζει ώστε να εξισωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τα ταμεία, δεδομένου ότι θα αργούν να εκταμιευτούν τα ποσά των συντάξεων.
Αυτή είναι η μία πλευρά της λογικής, αλλά υπάρχει και η άλλη. Το πρόγραμμα ζωής που έχουν σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι βαρύτερο από ποτέ. Η δουλειά ζητάει όλο και περισσότερα, ο ανταγωνισμός στην εργασία είναι σκληρότατος όπως και τα ωράρια. Επιπλέον οι αποστάσεις μεγάλες και η επιστροφή στο σπίτι, σημαίνει για τη γυναίκα μια ακόμα βάρδια υποχρεώσεων που συχνά τραβάει ως το ξημέρωμα. Ας λάβουμε δε υπ΄όψη ότι από μια ηλικία και έπειτα, οι γυναίκες κατά κανόνα εμφανίζουν σημεία οργανικής κάμψης με κάποια προβλήματα υγείας. Ολα αυτά αν συνδυαστούν με την φροντίδα ηλικιωμένων γονέων και τις λοιπές ανάγκες της οικογένειας, καθίσταται ευνόητο γιατί μια γυναίκα σήμερα δεν αντέχει εντατική εργασία ως τα 65 της χρόνια.. Είναι βέβαια υπερβολικά νωρίς να συνταξιοδοτούνται γυναίκες από τα 50 τους, αλλά και τα 65 παραείναι αργά. Πρώτα απ΄όλα, η παραγωγικότητά τους θα είναι πολύ μειωμένη και δεύτερο, την σύνταξη για πόσα χρόνια θα την προλάβουν;

17 σχόλια:

  1. H αρθρογράφος αναρωτιέται πόσα χρόνια θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη οι γυναίκες μετά τα 65.
    Τότε τί να πούμε για τους άνδρες που έχουν μέσο όρο ηλικίας μικρότερο από τις γυναίκες;
    Φυσικά σκοπός πλέον είναι να μην προλάβει να πάρει στο εξής σύνταξη κανένας, αφού τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους σημερινούς συνταξιούχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ που τα λέμε, δεν έχετε και πολύ άδικο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι είμαστε χώρα συνταξιούχων. Πόσοι και πόσες έχουν συνταξιοδοτηθεί στα 45 (ειδικά σε τράπεζες); Ποιο άλλο κράτος έχει περισσότερους και νεότερους συνταξιούχους και δυσανάλογα πολλούς προς τον αριθμό των εργαζομένων, οπότε ασφαλώς καθίσταται προβληματική η εξεύρεση πόρων για συντάξεις στα ασφαλιστικά ταμεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ευρωπη μια χαρα δουλευουν οι γυναικες μεχρι τα 65 και σε αρκετες χωρες της ανατολικης Ευρωπης οπου οι συνταξεις ειναι χαμηλες δουλευουν και μετα τα 65 με δυο και τρια παιδια. Στην Ελλαδα εχουν μαθει να ειναι αραχτες απο τα 45 με 50, να κανουν βολτα στα εμπορικα με τρεις τσαντες η καθε μια και να χοντραινουν τον κωλο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο που χρειαζεται ο τοπος ειναι μια "γεναια" αναδιανομη του πλούτου!"Ντικαιοσύνη" όπως λεει και ο "προφέσορας" απο το "Λοντίνο"!Διοτι χρηματα υπάρχουν αλλα πηγαινουν στις τσεπες των "ολιγων και εκλεκτων"!Η μηδενικη ανοχη(και οταν λεμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ εννοουμε ΜΗΔΕΝΙΚΗ) στην εισφοροδιαφυγη("πρωταθλητρια" Ευρωπης η χωρα μας σ'αυτο το "σπορ")ειναι ικανη να γεμισει με χρημα τα αδεια ταμεια!Αλλα ποιος πολιτικαντης θα θεσμοθετησει μηχανισμους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ της εισφοροδιαφυγης, οταν γνωριζει εκ των προτερων οτι κατι τετοιο δεν συμφερει τις περισσοτερες επιχειρησεις και οτι την επομενη η διαδήλωση των ανεργων θα φτανει μεχρι τον ισθμο της Κορίνθου;Διοτι οι μεγολο-μεσαιοι "καρχαρίες" θα κλεισουν τα "μαγαζακια" τους στην Ελλαδα και θα τα ανοιξουν κατα Βουλγαρια και Σκοπια μερια!Και αυτο ειναι κατι που το'χουν ξανακανει, αποδεικνυοντας με τον πλεον ευγλωττο τροπο οτι πραγματι "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το συμμετοχικό μοντέλλο συνταξιοδότησης έχει χρεωκοπήσει.Θυμηθείτε τι κάναν οι προνομιούχοι των δεκο :Τα τελευταία 2 χρόνια ανέβαιναν στα ρετιρέ της μισθοδοσίας και οικονομούσαν ωραίες συντάξεις κουρσεύοντας και ληστεύοντας τους υπολοίπους .Η σύνταξη λοιπόν πρέπει να είναι η απόδοση του κατατεθιμένου συνταξιοδοτικου κεφαλαίου, όποια και αν είναι αυτή.Και ενώ υπάρχει εθελούσία έξοδος ,παραδόξως δεν υπάρχει η εθελουσία παραμονή ..... Κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλό μας και πνιγόμαστε σε μιά κουταλιά νερό.Και ναι,στην βόρειο ευρώπη οι μισθοί είναι 11 (ένδεκα) και όχι 14 ή 16.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ENAI H ora h Ellinides na analavoun to Meridio sto strato den mbori na pigenoun mono gia ta lefta prepi na pane ki san efedres enalaktiki theitia gi oses den theloun na kratisoun oplo nosokomes me dipli thitia oles ypoxreotika aytoamyna.Ki na arxisoun na genoun ELLHNES gia ta prammat DEN PANE KALA EPIDOTISI GIA TA Ellinakia 20 000e to moro ki kalipsi ton eksodon mexri 18.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προτείνω νά παίρνουν όλοι σύνταξη μετά θάνατον,έτσι ώστε νά σώσουμε τήν οικονομία.προτείνω νά δουλεύουν όλοι μέχρι νά πεθάνουν,έτσι ώστε οι ηγέτες μας νά μπορούν νά ζούν άνετα τήν δύσκολη,πολύπλοκη καί απαιτητική ζωή τους.προτείνω νά παίρνουν όλοι 200 ευρώ τό μήνα καί τά υπόλοιπα νά τά χαρίζουμε στόν Σόρος διότι τόν έχει χτυπήσει ανελέητα η έσχατη 'κρίση'.επίσης,προτείνω νά παραδώσουμε τήν (πρώην)πατρίδα μας σέ τριτοκοσμικούς σκλάβους πού θά τά κάνουν όλα αυτά γιά 20 ευρώ τό μήνα καί θά ευχαριστούν καί τόν αλλάχ(ή καί τό γιαραμπή) γιά τή μεγάλη τύχη καί ευσπλαχνία πού τούς έδειξε.σαλόμ γιαλόμ.

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη.

    Το κράτος πρέπει να ελέγχει την οικονομία, και να κατέχει τουλάχιστον το 51% των σημαντικότερων επιχειρήσεων.

    Το κράτος πρέπει να χορηγεί σε κάθε ηλικιωμένο και κάθε αγρότη μηνιαίο μισθό, ίσο με την σημερινή σύνταξη του ΟΓΑ (και να κατασκευάζει μονοκατοικίες στην ύπαιθρο και να παρέχει μαζί με γη την χρήση τους με μικρό τίμημα για όποιον θέλει να ζήσει στην ύπαιθρο). Ο μισθός αυτός θα είναι ίσος για κάθε ηλικιωμένο (και αγρότη) ανεξάρτητα αν δούλεψε ή όχι, ή ανεξάρτητα πόσο παράγει σαν αγρότης).

    Το Κράτος πρέπει να δημιουργήσει μία κρατική ασφαλιστική τράπεζα, στην οποία όποιος θέλει προεραιτικά, να μπορεί να πληρώνει, και να έχει στο μέλλον επιπλέον σύνταξη, ανάλογη με τις εισφορές που κατέβαλε. Τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία και όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να καταργηθούν.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην διελκυνστίδα μεταξύ των φύλων (τώρα δα μας βάλανε και να μαλώνουμε μεταξύ μας άντρες και γυναίκες!!!)

    Το πρόβλημα στην ουσία του είναι η παρά φύσιν εξομοίωση των διακριτών ρόλων των δυο φύλων, μέσα στην νεωτερική σχιζοφρένεια.

    Όσο σκεφτόμαστε με όρους δικαιωμάτων του ατόμου, τόσο ρέπουμε προς την καταστροφή. Η λύση είναι σε μια στάση ζωής που να στοχεύει στην προσφορά του καθενός, και όχι στις απολαβές του.

    Ναι, να παίρνουν σύνταξη οι γυναίκες όχι στα 55, αλλά στα 45!!!! ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΕΓΓΟΝΙΩΝ. Αλλιώς γιατί να υπάρχει διαφορά;

    Εδώ φανερώνεται και η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ όσων έχουμε ορίσει να μας δυναστεύουν:
    Θα μπορούσαν λ.χ. να ορίσουν (δίχως καμμιά διάκριση φύλων) σε ένα αντρόγυνο ένα (οποιοδήποτε) μέλος του ζεύγους να βγαίνει νωρίτερα σε σύνταξη για κοινωνικούς λόγους υπηρεσίας στην ανατροφή της νέας γενιας. (άρα πάει περίπατο το επιχείρημα της ευρωπαϊκής -σουλτανικής- επιτροπής περί ισότητος)
    Αλλά ποιος το έχασε το μυαλό του, για να το βρούν οι καραγκιόζηδες που μας δυναστεύουν; (και μακάρι νάτανε πραγματικοί καραγκιόζηδες, τουλάχιστο θάχανε και την στοιχειώδη πονηρία του ευφυεστάτου λαϊκού ήρωος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο παρελθόν ξέρω πολλές γυναίκες που πήραν πλήρη σύνταξη μέσα σε 15 χρόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτο που χρειαζεται ο τοπος ειναι μια "γεναια" αναδιανομη του πλούτου!"Ντικαιοσύνη" όπως λεει και ο "προφέσορας" απο το "Λοντίνο"!SUNEXISE NA APODIKNUEIS TI EIDOUS ANTHROPOS EISAI!MERIKA MATHIMATA TROPON DEN THA SOU EKANAN KAKO!I k. Elina Galanoui thigei ena SIMANTIKO THEMA. Gia mena mono os DEIGMA SXIZOFRENIAS mporei na theorithei to gegonos oti apo tin mia paraponiomaste gia tin upogenitikotita mas alla apo tin alli afairoume apo tis gunaikes kinitra na kanoun pedia (mikrotri suntaksimi ilikia itan ena apo auta deodemenou oti kaneis den mporei na perimenei apo mia ginaika na douleuei ston 8o i ton 9 mina) "False Economy" (pseudis oikonomia) opos lene oi varvaroi edo pou vriskomai.
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς akritas. Οντως είναι ριζικό πρόβλημα αυτό που λέτε,δηλαδή η "παρά φύσιν εξομοίωση διακριτών ρόλων μεταξύ γυναικών και ανδρών".
    Αυτο έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί όμως, την εποχή που το σύστημα σχεδόν επέβαλλε στη γυναίκα να τοποθετηθεί ανταγωνιστικά απέναντι στον άντρα. Τότε ήταν που καταδίκασαν τη "χαζονοικοκυρούλα που μένει έξω από τη δυναμική δράση κλπ και μόνο με το μαγείρεμα και τα παιδιά της ξέρει να ασχολείται..." Αν η πολιτεία είχε δώσει τη δυνατότητα στις νοικοκυρές να αυτοασφαλίζονται για να έχουν αύριο μια σύνταξη, δεν θα φτάναμε να πληρώνουμε σήμερα την κάθε αλλοδαπή 1000 ευρώ το μήνα, χώρια τα ΙΚΑ που ζητάνε.Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Gia mena mono os DEIGMA SXIZOFRENIAS mporei na theorithei to gegonos oti apo tin mia paraponiomaste gia tin upogenitikotita mas alla apo tin alli afairoume apo tis gunaikes kinitra na kanoun pedia (mikrotri suntaksimi ilikia itan ena apo auta deodemenou oti kaneis den mporei na perimenei apo mia ginaika na douleuei ston 8o i ton 9 mina)"


    Ναι αλλα αυτα τα μετρα μας τα επιβαλλει η κωλοευρωπη!Απο ο,τι γνωριζω, ουτε το UK εχει προβλημα υπογεννητικότητος, ουτε η Ιταλία ουτε τελος παντως καποια απο τις χωρες του λεγόμενου "σκληρου πηρυνα" της ΕΕ.Για εμας δεν μπορουσαν να κανουν μια εξαιρεση;Η δεν το συζητησαν καν με τους Ευρωπαιους οι προσκυνημένοι πολιτικάντηδες μας;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ελίνα και "ανώνυμε":
    Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί σας.
    Έτσι είναι τα πράγματα, και χαίρω που κάποιοι τα αντιλαμβάνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελίνα, πολύ μεγάλο το θέμα που ανέδειξες
    Βασικά δεν διαφωνώ με όσα λες. Διαφωνώ με κάποιους φίλους που λέν διάφορα κι ωραία χωρίς να σκέπτονται κάποια πράγματα. Παίρνω παράδειγμα από όσα έγραψες τη γυναίκα μου, που με ένα παιδί και χωρίς βοήθεια γονέων, δουλεύει από το πρωί και γυρίζει 7-8 η ώρα το βράδυ. Οσοι δεν σκέπτονται καθόλου, εκείνη την ώρα τι να πρωτοπρολάβει να κάνει ;
    Εχει να φροντίσει για όλους και ιδιαίτερα για το μικρό που θέλει κάτι παραπάνω. Να παίξει και να ασχοληθεί λίγο μαζί του, πότε ; Και όλα αυτά με ανάλογη βοήθεια σε όλα δική μου. Δύσκολοι καιροί, δύσκολα χρόνια.
    Και σκεφτείτε και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Με ένα παιδί και τόσα προβλήμα, με 2,3 κλπ τι γίνεται ;
    Επιτέλους το κράτος πρέπει κάποια στιγμή να το σκεφτεί αυτό και να δώσει κίνητρα σε νεαρά ζευγάρια να κάνουν παιδιά.
    ΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 αλλά με 3+ παιδιά. Και άλλα πολλά, που δεν είναι της παρούσης.
    Είναι σημαντικός ο ρόλος της μητρότητας και δεν αξίζει να λέμε "ας πήγαιναν φανταρίνες κλπ". Ναι να πήγαιναν φανταρίνες, ποιός όμως θα δεχόταν από πολλούς εδώ μέσα, να κάνει δουλειές στο σπίτι, να πλύνει, να καθαρίσει, να σιδερώσει και όλα αυτά που κάνει η γυναίκα στο σπίτι. Για αυτό πολλοί μην βιάζεστε και μην προτρέχετε. Και ξέρω πάρα πολλά παραδείγματα που πολλοί δεν θα έκαναν ή δεν κάνουν όλα αυτά που ανέφερα.
    ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΞΗΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ". ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ. ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΝΑΣ, ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟ ; ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ; ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ; ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ;
    ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΠΡΟΝΟΜΙΑ" ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ, ΑΦΟΥ ΦΤΑΙΕ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ;

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ας μου επιτραπεί η τολμηρή παρέμβαση:

    Μέχρι τώρα ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι κοινωνίες θεωρούσαν την Γυναίκα πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο, λόγω του αναντικατάστατου ρόλου της στην αναπαραγωγή και την επιβίωση της κοινωνίας. Άσχετα με το εκάστοτε κοινωνικό της κύρος, η θεώρηση αυτή δεν άλλαζε. Από εκεί προκύπτει σε μεγάλο βαθμό και η κοινωνική διαφοροποίηση.

    Ερχόμενοι στο παρόν, η δικιά μας νεωτερική κοινωνία προτάσσει όχι την εξίσωση (επί ίσης τιμής όρους) αλλά την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ των δυο φύλων, προς ώφελος όχι φυσικά των κοινωνιών, αλλά της νέας υπερ-θεότητας, δηλ του Κέρδους των Ολίγων.
    Ακολουθεί η προσχηματική απαίτηση για "κοινωνική ισότητα" και τα κοπρο-ιδεολογήματα που μας σερβίρουν καθημερινώς. Στόχος τους όχι η ευδαιμονία και η πληρότητα του Προσώπου, αλλά το στίψιμο ανδρών και γυναικών στον λεμονοστίφτη του καπιταλιστικού συμφέροντος.
    Ας ρίξει κανείς μια καθαρή ματιά στην κοινωνία και την παθολογία της, και νομίζω θα με δικαιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.