27/1/10

Κοινό μεσογειακό μέτωπο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Η διασυνοριακή επιχειρησιακή συνεργασία βόρειας και νότιας Μεσογείου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι το θέμα συνεδρίου του ΟΗΕ που διεξάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό εκπρόσωπο του γραφείου ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα κ. Μοχάμεντ Αζίζ, η διασυνοριακή επιχειρησιακή συνεργασία βόρειας και νότιας Μεσογείου έχει στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη επαρκούς διασυνοριακής συνεργασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων για μετακινούμενους αλλοδαπούς μεταξύ κρατών βορρά και νότου, τη στενότερη συνεργασία μεταξύ δικαστικών αρχών, την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των αστυνομικών οργάνων και τέλος, τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. επενδύσεων στα κράτη του νότου.

Στο συνέδριο δεν συμμετέχει η Τουρκία, ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συμμετοχές της Συρίας και της Ιορδανίας, από όπου εισέρχεται στην Ε.Ε. η μεγάλη μάζα των προσφύγων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αναφορικά με την Τουρκία ο κ. Αζίζ δήλωσε ότι υποχρεούται να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις και τα πρωτόκολλα που έχει υπογράψει. Σημειώνεται ότι η γειτονική χώρα έχει υπογράψει τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου όπλων και ναρκωτικών, αλλά όχι εκείνα για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και των οικογενειών τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από την Άνοιξη θα διπλασιαστούν τα εναέρια και πλωτά μέσα της Frontex που θα επιχειρούν στα ελληνικά σύνορα, ενώ αναφορικά με τη νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος δήλωσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί οι 100 θέσεις επιστημονικού προσωπικού που θα την στελεχώσουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.