26/1/10

Ομιλία Παπανδρέου στην ΚΣΣΕ:Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Με συχνές αναφορές στο Κυπριακό πρόβλημα και επικρίσεις στην Τουρκία, για την επί 35ετία κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου και για την μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με τις οποίες δικαιώθηκαν Ελληνοκύπριοι, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διάνθισε την ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τόσο στις δηλώσεις του, που έγιναν στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντηση του, με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΚΣΣΕ Μεβλούτ Καβούτζογλου όσον και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πλήρως, την ελληνική θέση, στο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Η επί τριάντα πέντε έτη κατοχή του τμήματος της Βόρειας Κύπρου ασφαλώς και δεν συνιστά προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και κάλεσε την Τουρκία, να σεβαστεί και να εφαρμόσει, πλήρως, τις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, με τις οποίες δικαιώθηκε πλήθος Ελληνοκυπρίων.

Ας αφήσουμε ήσυχους τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, να προχωρήσουν στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής, δίκαιης, λύσης του κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τόνισε.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κύριος Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι, «πράγματι, κανένας δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος» και γι’ αυτό, συμπλήρωσε, ζήτησα, με επιστολή που απέστειλα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, «να αξιολογήσουμε με την Τουρκία, τις μεταξύ μας σχέσεις, για τα τελευταία δέκα χρόνια»

Δεν διακατέχομαι από αντιτουρκικά αισθήματα, είπε, απαντώντας σε ερώτηση του Τούρκου βουλευτή Κουμτσούογλου.

«Αντίθετα είμαι από τους πρώτους που τάχθηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Αυτό που λέω, όμως, είναι ότι, για να γίνει η Τουρκία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και ειδικότερα, να αποδείξει ότι σέβεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, διασφαλίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες και όλα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.»

Γνωρίζοντας, πολύ καλά, ότι απευθύνεται σε βουλευτές σαράντα επτά ευρωπαϊκών κρατών, ο Ελληνας Πρωθυπουργός, κάλεσε, από το βήμα της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, να ενώσουν τις προσπάθειες τους και να συμβάλλουν στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.

Απευθυνόμενος και στους πέραν του Ατλαντικού εμπνευστές της παγκοσμιοποίησης, ο πρωθυπουργός, παρομοίασε τα όσα συμβαίνουν σήμερα με την παγκοσμιοποίηση, με εκείνα που συνέβαιναν την εποχή της «Αγριας Δύσης»

Όπως τότε δεν υπήρχαν κανόνες, στην προσπάθεια ανακάλυψης χρυσού και συγκέντρωσης του πλούτου, έτσι και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κανόνες ελέγχου, τόσον για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια ολίγων ισχυρών όσον και για τον έλεγχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Από αυτά τα φαινόμενα, συμπλήρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απειλούνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Στην αλληλεγγύη, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων ομάδων και στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στην Ευρώπη.

Πρέπει να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση, είπε, διότι σε αντίθετη περίπτωση, η πλήρης επικράτηση της θα φέρει βία και βαρβαρότητα.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας και στο μπαράζ των επιθέσεων που έχει δεχθεί η Ελλάδα από διεθνείς οίκους και κερδοσκόπους, ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν αποποιήθηκε «των δικών μας ευθυνών, για το γεγονός ότι φθάσαμε σ’ αυτή τη κατάσταση».

Διευκρίνισε, με νόημα, όμως ότι, αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν στόχο την Ελλάδα αλλά το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Τόσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όσον και κατά τη διαδικασία του διαλόγου με τους βουλευτές που ακολούθησε, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, πλήρως, τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά θέματα.

Αναφέρθηκε στην κατοχή της Κύπρου, επί τριάντα πέντε χρόνια, από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι πρέπει να αφήσουμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων του νησιού, να καταλήξουν σε μία δίκαιη συμφωνία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρκεί η γειτονική χώρα να εκπληρώσει, πλήρως, τα όσα προβλέπονται στην συνθήκη της Κοπεγχάγης.

Για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Ελληνας πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι, στη διαδικασία του διαλόγου, υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την ελληνική πλευρά, η οποία και επιθυμεί μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Με το όνομα που θα επιλεγεί, τόνισε, θα πρέπει να διαχωρίζεται, γεωγραφικά, το κομμάτι της ελληνικής Μακεδονίας από εκείνο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, να δοθεί ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών, ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε «Δούρειο Ιππο» για τις δημοκρατίες, την συχνή εκμετάλλευση που γίνεται με τα μειονοτικά θέματα.

Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, κατέληξε, πρέπει να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και τις ατομικές τους ελευθερίες, μη παραλείποντας, όμως, να σημειώσει ότι, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, δεν αποτελούν εθνική μειονότητα αλλά είναι Ελληνες πολίτες που απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες.

iKypros
26/01/2010

8 σχόλια:

  1. ίσα που κρατιέμαι από το να υβρίσω, αλλά σέβομαι το εξαιρετικό ιστότοπό σας. Θα μας στείλει και στη Χάγη τα θέματα...

    και κοιτάξετε τι έρχεται σιγά σιγά..
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1099214&lngDtrID=244

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί κ. Τζέφρυ αν δεν σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε ;
    Θα τους καταγγείλετε στον ΟΗΕ, στους Αμερικανούς, στην ΕΕ, θα σταματήσετε τις συνομιλίες που πάτε να αρχίσετε, θα θέσετε βέτο όπως κάνατε το Δεκέμβρη για να μην μπουν στην ΕΕ, θα τους απειλήσετε με πόλεμο, θα τους δείρετε, τι θα κάνετε ;
    Αλλά σιγά σιγά γιατί, ΦΟΒΗΘΗΚΑ. Ανθρωποι είναι κι αυτοί άλλωστε και έχουν δικαιώματα.
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ please......


    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία που τα λέει ο αφιλότιμος όταν μιλά τη μητρική του γλώσσα. Όμως, κάπως διαφορετικά τα γράφει στην επιστολή προς Ερντογάν. Εκεί πχ δεν είδα να κάνει λόγο για στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, που ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ν`αποσυρθούν, αν θέλει ο κύριος αυτός να έρθει στη χώρα μας για συζητήσεις.
    Κατά τα λοιπά:
    "Ω τρακόσιοι σηκωθήτε
    και ξανάρθετε σε μας
    τα παιδιά σας θελ`ιδήτε
    που ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝΕ ΜΕ ΣΑΣ!!!
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν παρουμε αυτα που ελεγε προεκλογι
    κα,οτι χρειαζεται 100 ημερεςκαι 3δις Ευρω για να αλαξει την Ελλαδα και τελικα εγειναν τελειος τα αντιθετα.Αρχισε να καταχρεωνει την
    Ελλαδα.Εγω πιστευω οτι εχει πει στον Ερντογαν.(Ρετζεπ,αλλο τι λεω στον χαζο Ελληνα και αλλο τι κανουμε εμεις οι δυο)Αλιως δεν εξειγηται το bravo yorgo,κατι εχει γεινει παλι πησω απο την πλατη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 8:34 π.μ.

    "Δεν έχει τεθεί θέμα απομάκρυνσης θρησκευτικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς όμως να αποκλείει να τεθεί στο μέλλον."

    Ψέμματα λέει, ή δεν ξέρει τι του γίνεται. Ερώτηση Ψαριανού για τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Exoun sevastei pote oi Tourkoi tis upoxreoseis tous gia na to kanoun kai tora?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Thessalos. Μ΄άρεσε αυτό το Please, έχει πολύ γούστο! Να είστε καλά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ Ελίνα, όπως και σ΄ευχαριστώ πολύ για αυτά τα ωραία άρθρα που γράφεις συχνά.
    Συμφωνούμε και προσπαθούμε να βάζουμε και κάποιες δόσεις χιούμορ γιατί με όλα αυτά που βλέπουμε θα τρελλαθούμε στο τέλος.
    Ζούμε τον καιρό του παραλόγου και του.....politically correct.

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.