24/1/10

«Ευχαριστώ, κ. Χριστοφοράκο»

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τη νίκη της 7ης Μαρτίου 2004, με προσωπική επιστολή, που σήμερα αποκαλύπτει η «Ε», αναφέρει στον Mister 2% (του πολιτικού μαύρου χρήματος που αυτός μοίραζε στα κόμματα εξουσίας): «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξή σας στη μεγάλη μας προσπάθεια για το νέο ξεκίνημα και να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως μείζονα στόχο της να κάνει τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων, για ένα καλύτερο αύριο, πραγματικότητα».

Ποιος ζήτησε από τον Καραμανλή να ευχαριστήσει τον άνθρωπο της Siemens;
Η επιστολή αυτή (δημοσιεύεται σήμερα αυτούσια) φέρει ημερομηνία 24 Μαΐου 2004, είναι γραμμένη από τη Ρηγίλλης 18 και ο τότε πρωθυπουργός την απευθύνει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο υπό τον τίτλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η προσφώνηση «Κύριε Χριστοφοράκο» αλλά και η υπογραφή «με εκτίμηση, Κ. Καραμανλής» είναι χειρόγραφες.

Η σημαντική αυτή επιστολή κρατήθηκε στο προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χριστοφοράκου (αρχείο Γενικής Διεύθυνσης στη Siemens Ελλάδος) και μάλιστα με ειδική φροντίδα.

Και με σφραγίδα

Πάνω αριστερά «σφραγίσθηκε» με στάμπα «Karamanlis» και υπογραμμίσθηκε από τους θεματοφύλακές της. Ωστόσο, παρά τη φροντίδα για τη φύλαξή της... αποσιωπήθηκε επί πολλά χρόνια. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αυτή περιήλθε στα χέρια των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών που κατάσχεσαν το περιβόητο αρχείο Χριστοφοράκου.

Η ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον ισχυρό -τότε- άνδρα της Siemens περιλαμβάνεται στην πολύκροτη δικογραφία του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκιών, με τα δύο μεγάλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- να «ταΐζονται» με μαύρες χορηγίες που συναρτώντο με τις χρυσές συμβάσεις στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, στις ένοπλες δυνάμεις, στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4Ι). Δικαστικά, ουδείς τόλμησε να την αξιολογήσει. Πολιτικά όμως, ενόψει της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής, πρέπει να φανεί πώς εξηγείται το ευχαριστώ Καραμανλή προς τον Χριστοφοράκο για την υποστήριξή του στη μεγάλη προσπάθεια της Νέας Διακυβέρνησης...

Ο ισχυρός manager της Siemens ασφαλώς δεν έφτιαχνε πανό, ούτε ήταν αφισοκολλητής της Ν.Δ. Ο Κώστας Καραμανλής δεν τον ευχαριστεί γιατί παρέστη σε κάποια συγκέντρωση. Αλλά για την υποστήριξη που αυτός έδωσε. Προφανώς οικονομική! Αν αυτή η υποστήριξη είναι ο οβολός του Μιχάλη Χριστοφοράκου ως οπαδού, αυτή θα γράφεται στα βιβλία της Νέας Δημοκρατίας (όριο νόμιμης ενίσχυσης είναι τα 3.000 ευρώ). Αν κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, μήπως τότε μιλάμε για αφανή ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας από τα μαύρα της Siemens, κατά τις εκλογές του 2004, όταν η μητρική εταιρεία ενέκρινε πολιτικό κονδύλι υπέρ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ;

Είναι άλλωστε κάτι που έχουν ομολογήσει οι αλεπούδες των μαύρων ταμείων (Ζίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ) όταν ενέκριναν το «αίτημα» Χριστοφοράκου, αποδεχόμενοι το σκεπτικό του ότι «έτσι θα έχουμε ευμενή μεταχείριση ως Siemens και από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία».

Προς στιγμήν, τα ερωτήματα που εγείρονται με αφορμή την ευχαριστήρια αυτή επιστολή και τα οποία οφείλει να απαντήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά και η Ν. Δημοκρατία, είναι τα εξής:

1 Ποιος ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή να στείλει ευχαριστήρια επιστολή προς τον Μ. Χριστοφοράκο;

2 Ποιος ή ποιοι από την Οικονομική Επιτροπή της Ν.Δ. (αυτή που συγκέντρωνε το χρήμα για τις εκλογικές δαπάνες) ενδέχεται να παρέλαβαν τη χορηγία της Siemens;

3 Πώς αυτό μπορεί να διακινήθηκε; Μήπως σε βαλίτσες ή μέσω της αλυσίδας των αχυρανθρώπων του Μ. Χριστοφοράκου και κατηγορουμένων της υπόθεσης Α. Λέτσα και Γ. Καλδή που δρομολόγησαν το πολιτικό χρήμα μέσω λογαριασμών χρηματιστών;

4 Πού πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ των ελληνικών μιζών της Siemens, εκ των οποίων περίπου 15 εκατ. ευρώ εμφανίζονται από τη γερμανική δικογραφία να έχουν καταλήξει απευθείας σε κομματικά ταμεία;

5 Σε πόσους και σε ποιους άλλους «Χριστοφοράκους» έχει -και εάν- αποσταλεί παρόμοια επιστολή από τον Κ. Καραμανλή και γιατί;

Να θυμίσουμε πως ο Μιχ. Χριστοφοράκος στις 2/7/2009 ενώπιον της εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ παραδέχθηκε πως ο ίδιος διαχειριζόταν το 2% για τα κόμματα. Βεβαίωσε ότι ο Θ. Τσουκάτος έλαβε το 1998 ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ, από τη μητρική, ύψους 1 εκατ. μάρκων. Κατέθεσε όμως και ότι από το 2000 που άλλαξε το σύστημα «πληρωμών» «...έπαιρνα τηλεφωνήματα από τους δύο ταμίες των κομμάτων, ονομαστικά από τους κυρίους Κώστα Γείτονα από το ΠΑΣΟΚ και τον (εκλιπόντα πλέον) Βαρθολομαίο, υπεύθυνο για τα οικονομικά της Ν.Δ. Αυτοί οι κύριοι έπαιρναν ρευστό, χωρίς φυσικά αποδείξεις... Για μένα ήταν καθαρό ότι αυτοί παρέδιδαν τα χρήματα στα κόμματα...» (αποσπάσματα από την κατάθεσή του στις 2/7/2009).

Πάντως, μετά και την αποκάλυψη του «ευχαριστώ» του Κ. Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο δεν έχει την παραμικρή αξία η δήλωση (είναι από τις τελευταίες για την υπόθεση Siemens) του πρώην πρωθυπουργού κατά την περσινή συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι: «Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από τη Siemens, ούτε έχει δεχθεί χορηγία από αυτή. Είμαστε ανοιχτοί να έρθουν να εξετάσουν τα βιβλία». Ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει το ευχαριστώ στον Χριστοφοράκο. Μόνο αυτό, καθώς η παραπομπή στα βιβλία είναι παρελκυστική. Ολοι ξέρουν ότι «χορηγίες» των εταιρειών και των επιχειρηματιών δεν γράφονται στα κανονικά βιβλία. Εισπράττονται, δαπανώνται και δημιουργούν δουλείες στο πολιτικό σύστημα.

10 σχόλια:

  1. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι τέτοια βλέπω και γυρίζω την πλάτη σε πολιτικούς, ελπίζω ο Σαμαράς να ξεκαθαρίσει το τοπίο εκ μέρους της ΝΔ, όσο για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ δεν ελπίζω τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Για να είναι πλήρες το ρεπορτάζ της κ. Μπουγάτσου θα έπρεπε να λέει πόσες και σε πόσους στλενονται τέτοιου είδους επιστολές. Αν είναιμερικές, λίγες ή ελάχιστες τότε έχει αξία. Αλλιώς η αξία της περιορ΄ζιεται. Τούτο διόλου δεν αποκλείει να πήρε η ΝΔ χρήματα από τη Ζήμενς. Αλλά οι δηλώσεις των στελεχών της Ζήμενς λένε για χρηματόδοτηση και των ΔΥΟ κομμάτων. Και για την ώρα ξέρουμε μόνο περί Τσουκάτου. Ακροθιγώς και περί Κυρ. Μητσοτάκη και Γείτονα. Το ρεπορτάζ της κ. ΜΠουγάτσου τα παραλείπει-αιδημόνως; Τέλος αν όντως (επαναλαμβάνω δεν αποκλείεται καθόλου)ο κ. Χριστοφοράκος βοήθησε χρηματικά την ΝΔ νομίζει η κ ΜΠουγάτσου ότι θα το ομολογούσε δημοσίως ο τότε πρωθυπουργός,αν ήταν τόσο φίλοι δεν τον έπαιρνε τηλέφωνο να του πει ευχαριστώ ΜΙχάλη; Τι λέει η βαθιά πείρα της κ. Μπουγάτσου. Η πείρα των αναγνωστών της πάντως λέει ότι ότι τέτοια ρεπορτάζ είναι σκοπιμότητας δια΄φανης αλλά όχι λαμπρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω πως θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Όλα τα πολιτικά κόμματα τα έχουν πάρει από την Ζίμενς. Αυτό που με ενοχλεί, είναι οι πολιτικοί σαν τον πρώην πρωθυπουργό, που παρουσιάζονται σαν βιασμένες παρθένες. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, ως αποτυχημένος και εξαιρετικά ανχρονιστικός και εθνικά επιζήμιος. Μια νέα πολιτική κατάσταση πρέπει να δημιουργηθεί που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Μια νέα αληθινή δημοκρατία με κόμματα και πολιτικούς που πρώτα θα βάζουν την πατρίδα και το μέλλον του λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να πιασει στο στομα του ο οποιοσδηποτε τον Κ. Καραμανλη πρεπει πρωτα να κανει γαργαρες με μπενταντιν και να το ξεπλυνει με ροδονερο.Καποτε θα τον ζητανε οι εξαπατηθεντες Ελληνες αλλα μετα την απομακρυνση απο το ταμειο...
    ΥΓ:Λεφτα υπαρχουνεεεεεεεεεε!Καλα να παθουμε και εμεις και η χωρα.Μας αξιζει,κακα τα ψεμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος
    Όπως έκαναν και με τον θείο του;
    Τον Μέγα αυτο εθνάρχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ'αυτη τη χωρα οι κλεφτες φωναζουν ποτε επιτελους θα επιληφθει η δικαιοσυνη,οι χορτατοι φωναζουν για τα δικαια των πεινασμενων και οι τιμιοι ηγετες ευχαριστουν τους τιμιους επιχειρηματιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αστειότητες. Τέτοια επιστολή έχουν πάρει κάποιες χιλιάδες νεοδημοκράτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΣ ΤΟΝ 25 Ιανουαρίου 2010 9:56 π.μ.

    ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΩΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάντως ρε φίλε 25 Ιανουαρίου 2010 9:56 π.μ.,που είμαι στέλεχος της Ν.Δ., επιστολή δεν πήρα. Κατά τα λοιπά σε παραπέμπω στον 25 Ιανουαρίου 2010 12:30 μ.μ.

    Υ.Γ. Βγάλε τα κοματικά γιαλιά γιατι σε χαλάνε, δηλαδή σε αποβλακώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.