6/1/10

Δεν ταξιδεύουν στη Βρετανία Ισραηλινοί αξιωματικοί

Φόβοι για συλλήψεις με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.Στην ακύρωση προγραμματισμένου ταξιδιού πενταμελούς αντιπροσωπείας ισραηλινών αξιωματικών στη Μεγάλη Βρετανία, προέβη την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υπό το φόβο σύλληψής τους, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα συλληφθούν για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, οι πέντε ισραηλινοί αξιωματικοί είχαν προσκληθεί από την στρατιωτική βρετανική ηγεσία, ωστόσο όταν ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Αγιαλόν,ζήτησε διαβεβαιώσεις για την χωρίς προβλήματα είσοδό τους και έξοδό τους στη Βρετανία, οι αρχές δεν μπορούσαν να τους εγγυηθούν κάτι τέτοιο.

"Αν ο βρετανικός νόμος δεν αλλάξει, ισραηλινοί αξιωματικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό υποβαθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, που μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα" τόνισε σε δήλωσή του ο Ντανιέλ Αγιαλόν.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε εκδοθεί στη Βρετανία ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι της.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν,ο οποίος σε κατ΄ιδίαν συνομιλία με τη Λίβνι τη διαβεβαίωσε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτη στη Βρετανία και πως "εργάζεται για την αλλαγή της ισχύουσας νομικής κατάστασης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Εμεις (στην Ελλαδα) ποτε θα ακολουθησουμε σ' αυτο τουλαχιστον το επιπεδο τους Εγγλεζους;
    Γιατι κανουν το αυτονοητο: Απλουστατα κυνηγουν τους εγκληματιες πολεμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dikaosini gia tous Palestinous
    Christos Voulgaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.