25/1/10

Κλυδωνισμοί σε Άγκυρα και κατεχόμενα

Κατά την εκφώνηση μιας είδησης της τελευταίας στιγμής, η δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης διατήρησε την ψυχραιμία της. Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στον τόνο της φωνής της. Μετά από μια σύντομη παύση, επικεντρώθηκε στον υπολογιστή που βρισκόταν μπροστά της και στη συνέχεια κοίταξε την κάμερα χαμογελώντας. Απευθύνθηκε με ψυχραιμία στους τηλεθεατές: «Αξιοσέβαστοι τηλεθεατές, πριν λίγο το βρετανικό δικαστήριο, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση Όραμς, έλαβε μια απόφαση η οποία θα στενοχωρήσει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”». Η δημοσιογράφος, αφού σώπασε για μερικά δευτερόλεπτα, χαμογελαστή πρόσθεσε: «Ήταν μια αναμενόμενη απόφαση. Δεν μας προκαλεί έκπληξη. Το περιμέναμε όλοι μας. Τώρα αρχίζει μια πολύ δύσκολη περίοδος …».

Η αναφορά της Τουρκάλας δημοσιογράφου σε «αναμενόμενη απόφαση» είναι αξιοσημείωτη. Χαρακτηρίζει τις πρώτες αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς για τη δικαίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην υπόθεση Όραμς. Κατά τις πρώτες ώρες, οι αντιδράσεις από την κατεχόμενη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και από την Τουρκία για αυτή την απόφαση υπήρξαν διιστάμενες. Υπήρξαν μάλιστα και στιγμές κατά τις οποίες τα σχόλια επί της απόφασης από πολιτικούς και αναλυτές είχαν το στοιχείο της απόγνωσης. Η «Κ» συνομίλησε με καταξιωμένους δημοσιογράφους και αναλυτές από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά και επιχείρησε να μελετήσει τα βασικά σημεία των αντιδράσεων για την ιστορική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Στο σύνολό τους οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν σε τρία πολύ σημαντικά σημεία, με βάση τα οποία διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, τίθεται το ζήτημα της μελλοντικής πορείας της τουρκικής διπλωματίας και του πολιτικού σκηνικού στην Άγκυρα: Η πολιτική υπόσταση, η οικονομία και η Ε.Ε., ως παράγοντας (απο)σταθεροποίησης στην Κύπρο, υπήρξαν τα τρία καίρια σημεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναλύσεων.

Όντας έμπειρος δημοσιογράφος, ο Αμντουραχμάν Ντιλίπακ (αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Βακίτ»), ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κύκλο του, έθεσε στην κουβέντα μας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: «Στην “ΤΔΒΚ” μια μερίδα (σ.σ. εννοεί τον Ντενκτάς, τον Έρογλου και τους υποστηρικτές του) θεωρεί ότι η υπόθεση Όραμς έχει αντίκτυπο στην πολιτική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων».

Το πεδίο της «πολιτικής υπόστασης των Τουρκοκυπρίων», πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η υποτιθέμενη κρατική και ιδεολογική δομή του 1983 από τον ίδιο τον Ραούφ Ντενκτάς, δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα από την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου. Το ίδιο υποστηρίζει στην ανάλυσή του ένας άλλος έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος, ο Ερντάλ Γκιουβέν (αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ»): «Το βρετανικό δικαστήριο, αποφασίζοντας για την υπόθεση Όραμς, επικύρωσε και σφράγισε την έλλειψη της νομικής υπόστασης της “ΤΔΒΚ”, συμπαρασύροντας και όσα αντιπροσωπεύει αυτή η δομή. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο πεδίο της πολιτικής υπόστασης, οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να προσφύγει στις δομές της “ΤΔΒΚ” για την επίλυση των περιουσιακών ζητημάτων». Η αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης της «ΤΔΒΚ» δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα το οποίο ήρθε στο προσκήνιο με την υπόθεση Όραμς, μας διαβεβαιώνει η υπεύθυνη ροής ειδήσεων στο τουρκοκυπριακό ειδησεογραφικό κανάλι «Ada Tv», Ναζάρ Ερισκίν.

Η κ. Ερισκίν, η οποία πριν από ένα χρόνο επισκέφθηκε το ζεύγος Όραμς, τονίζει τα εξής: «Ο τομέας των οικοδομών, ο οποίος βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, είναι απογοητευμένος από την έκβαση της δίκης». Το γεγονός ότι ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη, κ. Κωνσταντίνος Καντούνας, αναφέρθηκε στην υπόθεση του κατεχόμενου ξενοδοχείου Dome στην Κερύνεια, προειδοποιώντας για νέες δίκες, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί την «απαρχή της καταστροφής», υποστηρίζουν διάφορες φωνές στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Με αυτό τον τρόπο, η αβεβαιότητα για την πολιτική υπόσταση των Τουρκοκυπρίων ταυτίζεται με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινωνία. Σύμφωνα με την κ. Ερισκίν, η υπόθεση Όραμς αποτέλεσε μονάχα την πρώτη προειδοποίηση.

Τα πιθανά επόμενα βήματα της Τουρκίας
Ποια είναι η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία κρύβεται πίσω από τα «αυστηρά» μηνύματα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών; Η αντίδραση της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κ. Ντιλίπακ, είναι διαφορετική: «Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της συμμετοχής της Κύπρου στην Ε.Ε. Εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Επικρατεί η πεποίθηση ότι η εμπλοκή της Ε.Ε. περιέπλεξε περαιτέρω το Κυπριακό». Η παραπάνω διευκρίνιση μάς προϊδεάζει για τη νέα τουρκική γραμμή στο Κυπριακό, η οποία θα βασιστεί στον ισχυρισμό ότι οι Βρυξέλλες ευθύνονται για την έλλειψη νόμιμου καθεστώτος σε ένα κομμάτι της Κύπρου και για το οικονομικό αδιέξοδο των Τουρκοκυπρίων. Όμως, ο δημοσιογράφος της «Ραντικάλ», κ. Γκιουβέν, μας υπενθυμίζει ότι, όσο και αν επιχειρεί η Άγκυρα να αρνηθεί τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Κύπρο, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι αυτή η οποία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό: Το όραμα της «ΤΔΒΚ» που δέχθηκε πλήγμα, η κλυδωνιζόμενη οικονομία και η άποψη της Άγκυρας ότι η Ε.Ε. ευθύνεται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό… Μέσα από ένα τόσο ταραγμένο κλίμα, ποια θα είναι η μελλοντική πορεία των Τουρκοκυπρίων; Την απάντηση μάς δίνει ο δημοσιογράφος από την τουρκοκυπριακή πλευρά Τζεμ Καρ, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού για τους Τουρκοκυπρίους: «Θέλουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό ή όχι; Φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί άμεση λύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να τους πιέσουμε για λύση. Από τώρα και στο εξής, εμείς (σ.σ. αναφέρεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά) θα πρέπει να ανοίξουμε όλα μας τα χαρτιά»…

Στροφή στα κυπριακά δικαστήρια
Μετά τη θετική απόφαση του βρετανικού Εφετείου για εκτέλεση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης από τα αγγλικά δικαστήρια, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος προσφυγών κατά της Τουρκίας στο περιουσιακό από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου θα ανοίξει νέους δρόμους και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια στροφή από τους πρόσφυγες στα κυπριακά δικαστήρια, η απόφαση των οποίων θα μπορεί να εκτελεσθεί άμεσα σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτική είναι η πρόθεση της Χαρίτας Μάντολες να σύρει την Τουρκία στα κυπριακά δικαστήρια για τον χαμό των δικών της προσώπων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Όπως εκτιμούν οι ίδιες νομικές πηγές, εκ των πραγμάτων θα εξασθενήσει σημαντικά η ροή προσφυγών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Μια διαδικασία η οποία ήταν και πολυδάπανη αλλά και χρονοβόρα. Η απόφαση στην υπόθεση Όραμς μειώνει και τους φόβους που είχαν εκφρασθεί για πιθανή αναγνώριση από το ΕΔΑΔ της λεγόμενης επιτροπής που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα για υποθέσεις που άπτονται των περιουσιών Ελληνοκυπρίων προσφύγων.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «Κ»
Οι νομικές και πολιτικές συνέπειες της απόφασης

Αχιλλέας Δημητριάδης
Ποια η ειδοποιός διαφορά;
Αυτό που διαφοροποιεί την υπόθεση Αποστολίδη από τις άλλες υποθέσεις είναι ότι η υπόθεση αυτή αφορά αγωγή από τον ίδιο τον κ. Αποστολίδη εναντίον της οικογένειας Όραμς: Tο άτομο-ιδιοκτήτης πηγαίνει εναντίον του ατόμου-σφετεριστή το οποίο παραβιάζει το δικαίωμα της περιουσίας του, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Το κλασικό σενάριο ήταν να πηγαίνει το άτομο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινά του δικαιώματα. Ένα εξίσου σημαντικό σημείο είναι ότι κριτής στις συγκεκριμένες διαφορές είναι το κυπριακό δικαστήριο. Δηλαδή, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο προσωρινά εδρεύει στη Λάρνακα, είναι το αρμόδιο δικαστήριο σε ολόκληρη την Ευρώπη για να εκδικάσει υποθέσεις σφετερισμού ή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης στην επαρχία Αμμοχώστου. Και ένα τρίτο, ιδιαίτερα σημαντικό σημείο είναι η επιβεβαίωση από το αγγλικό Εφετείο αλλά και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ότι οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων, ακόμη και για περιουσίες που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μπορούν να τύχουν εκτέλεσης σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση δηλαδή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μεταφέρεται στην Ευρώπη όπου ενδεχόμενα το άτομο αυτό να κατοικεί και οι αρχές της χώρας εκείνης έχουν υποχρέωση να τον εξαναγκάσουν να δεχθεί αυτά που το κυπριακό δικαστήριο αποφάσισε. Αν αύριο π.χ. ο κ. Αποστολίδης πάει στη Λάπηθο και ζητήσει από τους Όραμς να εγκαταλείψουν την κατοικία, αυτοί θα πρέπει να το πράξουν, αλλιώς θα έχουν επιπτώσεις όταν επιστρέψουν στην Αγγλία. Σίγουρα η απόφαση αυτή δεν διώχνει τους Τούρκους από την Κύπρο. Διώχνει όμως αυτούς που παράνομα χρησιμοποιούν τις ε/κ περιουσίες και αποτρέπει άλλους από το να πράξουν το ίδιο.

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Τι αλλάζει επί της ουσίας;
Η απόφαση επιβεβαιώνει ουσιαστικά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), ότι δηλαδή οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων οι οποίες αφορούν σε περιουσία που βρίσκεται στα κατεχόμενα τυγχάνουν αναγνώρισης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κανονισμό Βρυξέλλες 1, και ότι μπορούν να εκτελεστούν επί της περιουσίας των εναγομένων σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Επιβεβαιώνει, επίσης, την πάγια θέση η οποία έχει επιβεβαιωθεί και σε άλλα πλαίσια, ότι δηλαδή το δικαίωμα περιουσίας ανήκει στον ιδιοκτήτη και δεν είναι παραγράψιμη η ιδιοκτησία. Πρακτικά αυτή η απόφαση αλλάζει πολλά. Κατ’ αρχήν μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους ξένους που θέλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στα κατεχόμενα – υπάρχει αυτή η απόφαση που καθιστά πλέον το κόστος τον επενδύσεων αυτών πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η οικονομία των κατεχομένων στηρίζεται στις ξένες επενδύσεις, κυρίως τις αγγλικές. Η απόφαση αυτή εκ των πραγμάτων περιορίζει τον αριθμό επενδύσεων και ακυρώνει εν πολλοίς τους λόγους για τους οποίους μετά το 2004 οι Τ/κ δεν θέλουν λύση και θέλουν διχοτόμηση. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί. Αν αποφασίσουν για παράδειγμα αύριο ορισμένοι Ε/κ να προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον των Τ/κ και να αρχίσουν να ζητούν εκποίηση της περιουσίας των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, αυτό θα είναι κάτι το οποίο μπορεί να μεταβάλει τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Δεν λέω προς ποια κατεύθυνση, ούτε και ισχυρίζομαι ότι κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό. Είναι βέβαιο όμως ότι θα τη μεταβάλει.

Κύπρος Χρυσοστομίδης
Ποια τα πολιτικά οφέλη;
Η απόφαση του αγγλικού Εφετείου επιβεβαιώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το οποίο είναι αναπαλλοτρίωτο, έστω κι αν υπήρξε εισβολή ή κατοχή ή φερόμενη απαλλοτρίωση εκ μέρους των κατοχικών αρχών. Διαφέρει η υπόθεση Όραμς από τις υποθέσεις Λοϊζίδη ή την 4η Διακρατική, καθώς κινείται στη σφαίρα των ιδιωτικών διαφορών και όχι στη σφαίρα του δημοσίου δικαίου, όπως οι άλλες υποθέσεις, που αφορούσαν παραβίαση του ανθρωπίνου δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Οι πολιτικές προεκτάσεις αυτής της απόφασης, πέραν της αναγνώρισης του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Κατ’ αρχήν η απόφαση αυτή ενισχύει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς. Επιβεβαιώνει την απόλυτη και αποκλειστική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί ολόκληρου του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένης και της κατεχόμενης περιοχής. Ενισχύει επίσης την πολιτική τοποθέτηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι τον τελευταίο λόγο όσον αφορά την ιδιοκτησία τον έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης και όχι ο σημερινός χρήστης. Είναι επίσης σημαντικό ότι το βρετανικό δικαστήριο υπέδειξε στη Μεγάλη Βρετανία ότι ως εγγυήτρια δύναμη οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της. Η οποιαδήποτε δικαστική απόφαση όμως, κυρίως λόγω των αδυναμιών επί της βάσης των δεδομένων του εδάφους ως αποτέλεσμα της παράνομης κατοχής, είναι δύσκολο να αποτελέσει όχημα λύσης. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μία λύση η οποία να είναι συνολική, λαμβανομένων υπόψη των νομικών ερεισμάτων που ενισχύουν τα πολιτικά μας επιχειρήματα.

Αλέκος Μαρκίδης
Αλλάζουν τα δεδομένα στο Κυπριακό;
Η συγκεκριμένη απόφαση δεν επιφέρει απολύτως κανένα νέο δεδομένο όσον αφορά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Η απόφαση του αγγλικού Εφετείου αφορά εφαρμογή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η γνωμάτευση είναι σαφέστατη: Η κάθε χώρα της Ε.Ε. έχει υποχρέωση να εφαρμόζει και να εκτελεί στο έδαφός της αποφάσεις δικαστηρίων άλλης ευρωπαϊκής χώρας, νοουμένου ότι τα δικαστήρια αυτής της άλλης χώρας έχουν δικαιοδοσία. Το αν έχουν δικαιοδοσία ή όχι κρίνεται με βάση το περιεχόμενο του κανονισμού 44. Σε περιπτώσεις αμφισβητήσεως περιουσιακών δικαιωμάτων, ακίνητης ιδιοκτησίας, τη δικαιοδοσία την έχει το δικαστήριο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Άρα η αξία της απόφασης αυτής είναι ότι το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση ότι υπάρχει θέμα διεθνούς δημόσιας τάξης ή ότι υπάρχει θέμα βρετανικής δημόσιας τάξης, η οποία υπαγόρευε τη μη εγγραφή της απόφασης, επομένως παραμένει η υποχρέωση εγγραφής της συγκεκριμένης απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου. Η έμφαση είναι στην απόφαση – στο ότι δηλαδή οι αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές από όλες τις χώρες της Ε.Ε., ανεξάρτητα αν αφορούν ακίνητη περιουσία στην ελεύθερη περιοχή ή περιουσία στην κατεχόμενη περιοχή. Διότι, όσο κι αν είπε το δικαστήριο ότι έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κατεχόμενη περιοχή, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, σε σχέση με την οποία υπάρχει άλλο κεκτημένο, το οποίο δεν σχετίζεται με το κατά πόσον η απόφαση έχει αντικείμενο σε περιοχή όπου δεν ισχύει το κεκτημένο.

www.kathimerini.com.cy
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Του Νικου Στελγια

2 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
    Προς Διεκδικούντας
    Του Γ. Σέρτη
    Φωτογραφία
    ΣΩΣΤΗκαι σημαντική η παρατήρηση του –προσεκτικού– αναγνώστη:
    Δίπλα λέει, στον τίτλο «Στον αέρα οι σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών» ήταν και ο τίτλος «Με κυπριακά διαβατήρια η τουρκοκυπριακή ελίτ». Συνεπώς, αφού η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου αφορά το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, άρα συμπεριλαμβάνονται και οι κουτοπόνηροι συμπατριώτες μας που προτιμούν τοδίπορτο, δηλαδή:
    –Και... πολίτες του ψευδοκράτους –σφετεριστές των ελλληνοκυπριακών περιουσιών–καιπολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας –με ωφελήματα και χωρίς υποχρεώσεις– ως κάτοχοι ευρωπαϊκής ταυτότητας και ευρωπαϊκού διαβατηρίου!
    (Πρωταγωνιστές –και αυτής– της κουτοπονηρίας οι αποτελούντες την προαναφερθείσαελίτ). Λοιπόν, αυτομάτως αυτοί οι κουτοπόνηροι του δίπορτου, βρίσκονται στη μοίρα –και την κακομοιριά– των σφετεριστών Όραμς, καθώς τόσον οι νόμιμοι ιδιοκτήτες όσον και οι παράνομοι σφετεριστές υπόκεινται στη δικαιοδοσία των –και– ευρωπαϊκών δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    (Παρενθετική υπόμνηση: Τυχαία ήταν –ανάμεσα σε τόσες άλλες!– η... πρόνοια του λόρδου Χάνεϊ ότι με τη... λύση θα έπρεπε ν’ αποσυρτούν οι προσφυγές των προσφύγων;)
    Λοιπόν:
    Εκείνο το χυδαίο σύνθημα της κατοχικής πρόκλησης στην πλάτη του Πενταδάκτυλου –«τι ευτυχία να σφετερίζεσαι ό,τι δεν σου ανήκει»– για να ηδονίζονται οι κατακτητές και να εξοργίζονται οι κατεχόμενοι, τώρα μπορεί ναδιαβάζεταικαι ανάποδα, με το ρίγος της ανασφάλειας:
    —Τι δυστυχία να σου λεν ότι: ό,τι σφετερίστηκες έχει καιημερομηνία λήξηςκαιημερομηνία οφειλής.
    Ότι:
    Πάνω από τις πρόσκαιρες ανθρώπινες αυθαιρεσίες,έστι Δίκης οφθαλμός, ός τα πανθ’ ορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Και το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο:
    Σε συσχετισμό με την απόφαση που έκδωσαν τα δικαστήριά μας στην υπόθεση Όραμς τι θα γίνει εάν ένας Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης κατεχόμενης περιουσίας αποταθεί στο δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αιτηθεί διατάγματος που να απαγορεύει και/ή εμποδίζει τον κ. Χριστόφια να διαπραγματεύεται την περιουσία του, δικαίωμα το οποίο έχει μόνον αυτός και το οποίο κατοχυρώνεται ακόμα από το Σύνταγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.