31/1/10

Σκληρή πραγματικότητα


Tου Αλεξη Παπαχελα

«Πάγωμα των προσλήψεων το 2010... Πάγωμα συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο για το 2010... Καμιά αναπροσαρμογή επιδόματος για δύο χρόνια... Περικοπή υπερωριών κατά 30%...» Και τώρα το κουίζ: σε ποιο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω, αυτό που θα ανακοινώσει προσεχώς ο κ. Παπανδρέου ή εκείνο που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο; «Και στα δύο», είναι η σωστή απάντηση.

Ολα δείχνουν πως η σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα και ο συνδυασμός πιέσεων αγορών και Kομισιόν θα αναγκάσουν στο τέλος τον νυν πρωθυπουργό να κάνει αυτό που έβλεπε τις νύχτες σαν τον χειρότερο εφιάλτη του, να εφαρμόσει το πρόγραμμα του αντιπάλου του. Είναι προφανές πως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολο για έναν άνθρωπο σαν τον κ. Παπανδρέου. Πρώτα απ’ όλα, γιατί πίστευε πραγματικά μέσα του πως κέρδισε με μια θηριώδη διαφορά επειδή ο κόσμος πίστεψε στις εξαγγελίες του, την πράσινη ανάπτυξη και τη διαπίστωση πως «λεφτά υπάρχουν». Δέυτερον, γιατί θεωρεί τον εαυτό του εκφραστή ενός σοσιαλιστικού ρεύματος, όπως άλλωστε εξυπακούεται από την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τρίτον, επειδή, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να καταλάβει πως, παρά τις δηλώσεις και τις μαραθώνιες συνεντεύξεις, οι κερδοσκόποι και οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα σαν να μην υπάρχει αύριο.

Είναι αργά τώρα για να σκεφθεί ο ίδιος κατά πόσον παρασύρθηκε από την κ. Κατσέλη σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε καμία τύχη, γνωρίζοντας όσα του είχε μεταφέρει ο κ. Προβόπουλος.

Τώρα ήλθε η ώρα του λογαριασμού. Ο κ. Παπανδρέου νιώθει, ίσως δικαιολογημένα εν μέρει, πως η ιστορία είναι άδικη μαζί του. Πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να διαχειρισθεί όλες τις παθογένειες που του κληρονόμησαν τα προπατορικά δημοσιονομικά αμαρτήματα του ΠΑΣΟΚ του ’80 και η ανεπάρκεια και απραξία των κυβερνήσεων Καραμανλή. Εδώ όμως είμαστε και η πολιτική και διαχείριση του κράτους δεν είναι ταινία που μπορείς να την ξαναγυρίσεις.

Τι θα πράξει ο πρωθυπουργός; Θα μπορούσε θεωρητικώς να δηλώσει πως «δεν γνώριζα το κατάντημα της χώρας, δεν είμαι διατεθειμένος να παραβώ τις αρχές μου και να εφαρμόσω αυτό το έκτρωμα που μου επιβάλλουν οι αγορές». Με άλλα λόγια, να πει «συγγνώμη για άλλη δουλειά είχα κάνει αίτηση». Δύσκολο να το πει ένας άνθρωπος με την παράδοση και το πείσμα που τον χαρακτηρίζουν.

Δεύτερη επιλογή να δηλώσει: «Aυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει παρά μόνο με μια οικουμενική κυβέρνηση». Και αυτό δύσκολο για έναν άνθρωπο που κέρδισε έπειτα από τόσες δυσκολίες και με 10%. Τρίτη λύση, είναι να καταπιεί αρχές, διαβουλεύσεις κ. λπ. και να κάνει αυτό που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται, έστω και αν δεν είναι δικό του πιστεύω ή σχέδιο, έστω και αν στην υγεία δεν θα αποφασίζουν η Μαριλίζα και η Φώφη αλλά... ο Φρανς πόσα κονδύλια θα ξοδευτούν.

Ο κ. Παπανδρέου άργησε πάρα πολύ να χωνέψει την, όντως αχώνευτη, πραγματικότητα. Τώρα όμως κατάλαβε ότι δεν υπάρχει ελληνική ουτοπία χωρίς ΜΑΤ και πόνο, και πως ο κόσμος των θαυμάτων της Λούκας δεν ήταν ποτέ εφικτός. Μπορεί και τώρα να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει και να τα καταφέρει. Κάθε μέρα που αργεί, πάντως, μας κοστίζει σε χρήμα, κάνει αναγκαία ακόμη πιο σκληρά μέτρα και καθιστά εντελώς αναπόφευκτη την κηδεμονία Κομισιόν και ΔΝΤ.

8 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΙΠΤΩΣΗ Η "ΕΥΦΥΗΣ"ΠΡΟΤΑΣΗ κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗς ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ(ΠΑΣΟΚ) ή ΠΡΩΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΑΕ.)ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα άρθρο του Καθ. Χρ. Γιανναρά τελείως κούφιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάνε όλοι μιλάνε και οι πράκτορες των Αμερικανών.

    Βρε ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρακτορας των Αμερικανων; Σωωωωωωπα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή να χρεωθούν εξίσου τις κόντρες ο Σαμαρας και ο Παπανδρέου, μετά να βγει η Ντόρα. Οι περισσότεροι συνδικαλιστές έκαναν αγώνα ακόμα και πάνω σε συμβασιούχους για να βγει το πασοκ. Τώρα θέλουν να χρεώσουν και στον Σαμαρά όλες τις συγκρούσεις. Τελικά τι θα γίνει? Οι φτωχοί φτωχώτεροι, οι μεσαία τάξη θα γίνει φτωχή, οι πλούσιοι χωρίς ανταγωνισμό πλουσιότεροι. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξει δομή η κοινωνία και δεν θα μπορούν να κρατούν την ισοροπία όπως την κρατάνε τώρα. Εκεί είναι που θα υπάρξει προβλημα. Τι? Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρώ την όλη συζήτηση εντελώς άσκοπη, και την μελάνη που χύνεται, περιττή.

    Ο Γιωργάκης με το παιδικό IQ του, θεώρησε την πρωθυπουργία, κληρονομικό δικαίωμα, και άρπαξε την καυτή πατάτα που του πέταξε ο άλλος ο φυγόπονος, με ανακούφιση δικαιωμένης χήρας.

    ε, και;
    Ας μάθει πρώτα τι χρησιμεύει το ποτηράκι στις λαμπάδες, και μετά ας ασχοληθεί με πιο σύνθετες έννοιες, όπως το χρέος, τα επιτόκια, οι φόροι, η ασφάλιση, κλπ.

    Και προσοχή μην ξεφουσκώσει η αλυσίδα......

    Καμαρώστε τον σωτήρα:
    http://www.youtube.com/watch?v=OTE4WSg4_AI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΙΠΤΩΣΗ Η "ΕΥΦΥΗΣ"ΠΡΟΤΑΣΗ κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
    gia olous ektos apo ton Parachela, Marino, Gianara ktl.Anariemai tha vrethei kaneis arketa genaios an epivalei perikopes misthon SE AUTOUS;Zito i ELLADA, i DIKAIOSINI kai i ALITHEIA!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.