25/1/10

Επιστροφή στη Χάγη μέσω... Ελσίνκι

Με επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός επαναφέρει το ζήτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου.Στην επιστολή αυτή, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή επιθυμία των δύο αντρών για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλά γνωρίζει ο τουρκικός λαός την προσωπική του συμβολή στην έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 ακόμα, όταν η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών συνέπεσε και με την χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΗΜΑ

«Oλική επαναφορά» στη λογική του Ελσίνκι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προτείνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Γ.Παπανδρέου. Η απαντητική επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού, έκτασης τεσσάρων σελίδων, επεδόθη χθες το απόγευμα από τον πρεσβευτή μας στην Αγκυρα κ. Φώτη Ξύδα στον διευθυντή του Γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου προτείνει κατ΄ αρχάς την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Ξεκαθαρίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι υπόθεση της ελληνικής πολιτείας. Χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τέλος, προσκαλεί τον τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι. Μια πρώτη συζήτηση επί της επιστολής ενδέχεται να έχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν την προσεχή Πέμπτη στο Λονδίνο.

Η επιστολή Παπανδρέου απαντά σε ένα προς ένα στα θέματα που έθεσε με τη δική του επιστολή ο κ. Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις του έλληνα πρωθυπουργού για το Αιγαίο. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών (π.χ. Λωζάννη) όσο και των πολυμερών (π. χ. Παρισίων), καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς του Αιγαίου. Πρόκειται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, για αναφορά στην καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που προωθεί η Αγκυρα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι ενέργειες όπως το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, οι υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει οριοθετηθεί «δεν βοηθούν καθόλου στη βελτίωση των σχέσεών μας».

Υπογραμμίζει εξάλλου την ανάγκη επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών, που δεν πρέπει όμως να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Αποφεύγει πάντως να συνδέσει την πρόοδό τους με κάποιο άλλο θέμα, όπως η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται κατά κάποιο τρόπο μια διαφορά με τη Συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, όπου υπήρχε διασύνδεση της προόδου στις συνομιλίες αυτές με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Α ν δεν επιτευχθεί συμφωνημένη λύση, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου, τότε οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού (συνυποσχετικό) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για συμφωνία επί κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τονίζει όμως ότι αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα τους.

Στο Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή των παγίων θέσεων περί ενός ομοσπονδιακού σχήματος με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του. Αναφέρεται σε μια λύση που θα προέλθει χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι το ελληνικό κράτος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων της Θράκης. Και κάνει ειδική αναφορά στη σημασία της εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου (όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζητεί από την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες. Τέλος, αναφέρεται σε σειρά θεμάτων επί των οποίων μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η παράνομη μετανάστευση, η ενέργεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η πράσινη ανάπτυξη κτλ.

Τι απαντά ο Παπανδρέου στον Ερντογάν.Μαριτίνα Ζαφειριάδου Newstime.gr,

Σε αυτήν, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή επιθυμία των δύο αντρών για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά πόσο καλά γνωρίζει ο τουρκικός λαός την προσωπική του συμβολή στην έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999 ακόμα, όταν η διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών συνέπεσε και με την χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.

Επ' αυτού, αφού εκφράζει την πάγια υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, επισημαίνει τη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της τόσο έναντι της ελληνικής μειονότητας όσο και του Οικομενικού Πατριαρχείου. Δηλώνει μάλιστα ετοιμότητα εκ μέρους τηςΕλλάδας, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε κοινοτικά θέματα στην γειτονική χώρα.

Παραδεχόμενος την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η ενέργεια κ.α., ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει ένας απολογισμός των δέκα τελευταίων ετών, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι εναπομείνασες προκλήσεις, με σκοπό την αντιμετώπισή τους και την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης και παραγωγικής σχέσης, καθώς και μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. "Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μία δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας", σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη επίλυσης των θεμελιωδών πολιτικών ζητημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα, ενόψει και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Στον απολογισμό των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που επιχειρεί στην μακροσκελή επιστολή του, ο κ.Παπανδρέου, περιγράφει και το πλαίσιο στο οποίο αναζητά τις λύσεις η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, πρωταρχική προτεραιότητα για τη χώρα μας στο Αιγαίο, είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτά, προϋποθέτουν -όπως αφήνει να εννοηθεί- τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών (διμερών και πολυμερών). Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τονίζει πως ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε μια μη οριοθετημένη ακόμα υφαλοκρηπίδα "δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας".

Προκρίνει λοιπόν ως ανάγκη την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονικό ορίζοντα. Σε περίπτωση μάλιστα μη συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο που μένει να καθοριστεί, προτείνει οι δύο χώρες να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Υπογραμμίζει δε, ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν εντάσεις. Και ενώ δηλώνει έτοιμος για εξέταση μέτρων που θα συνέβαλαν στην μείωση της έντασης, σημειώνει ότι αυτά δε δίνουν πραγματική λύση, καθώς δεν αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.

Από την επιστολή του πρωθυπουργού δεν λείπει και το κυπριακό, επί του οποίου τονίζει ότι το "κλειδί" για βιώσιμη λύση στο νησί, είναι να αφεθούν μόνες οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Ως λύση, προκρίνει ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές ικανές να εγγυηθούν την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για λύση εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Υποστηρίζει άλλωστε, ότι το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου είναι στην ΕΕ, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και απαντώντας τρόπον τινά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τονίζει πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση. Εκτιμά δε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, προβάλλει τη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τη στήριξη της Τουρκίας στις επιχειρήσεις της Frontex, ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Ταυτόχρονα, τοποθετείται θετικά στην εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ως αναμενόταν, μετά από σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού προ ημερών, με την επιστολή του προσκαλεί τον κ.Ερντογάν να επισκεφθεί την χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία πιθανώς πριν από το καλοκαίρι. Χαρακτηρίζει άλλωστε, σημαντική την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ αναφέρεται και σε επιμέρους πτυχές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε οικονομικό για παράδειγμα ή εμπορικό επίπεδο.

Αναφορικά με την επίσκεψη του τελευταίου στην χώρα μας, κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, εστιάζοντας τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού, της παράνομης μετανάστευσης, της πράσινης ενέργειας και του περιβάλλοντος, της αναδάσωσης και της πράσινης ανάπτυξης, των υποδομών και μεταφορών, καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Δρούτσας: Η Ελλάδα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με Τουρκία
Μέσω της απαντητικής του επιστολής προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ραγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την επιθυμία της Ελλάδας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος σε δηλώσεις του σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών, στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε σήμερα η Αθήνα στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην επιστολή αυτή γίνεται ένας σύντομος απολογισμός των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καταγράφονται οι ελληνικές θέσεις και περιγράφεται το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα αναζητεί τη λύση. Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι συγκεκριμένα η Ελλάδα προτείνει την εντατικοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική διπλωματία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να έχουν ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.

« Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να βρούμε λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και στην αντίθετη περίπτωση να απευθυνθούμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν το πλέγμα που διακατέχει την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική, με καθαρές θέσεις και με σοβαρή και συστηματική προετοιμασία.KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα σκαριά ο διμερής διάλογος


Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε μετά από δύο μήνες στην επιστολή Ερντογάν, προκρίνοντας το θέμα της υφαλοκρηπίδας και αποδεχόμενος τη συγκρότηση «συμβουλίου συνεργασίας»

Με την πρόταση για διμερή διάλογο, που θα έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, παραπομπή του προβλήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στις προτάσεις για εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, που είχε απευθύνει από τον περασμένο Οκτώβρη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιστολή του πρωθυπουργού επιδόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο καθώς και η προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο κυνήγι των μεταναστών. Επίσης, διατυπώνεται πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφτεί την Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι.

Με βερμπαλισμούς σχετικά με την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο στέρεα οικοδομούνται και καλύπτονται οι απαιτήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, η διέξοδος βρίσκεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ εμπειρογνωμόνων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών από το 1999. Αυτός ο διάλογος - είχε φτάσει κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας πριν τις ελληνικές εκλογές του 2004 - πρέπει, σύμφωνα με την επιστολή Παπανδρέου, να αναζωογονηθεί και να λάβει νέα ώθηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή ότι η διαδικασία αυτή «δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης».

Στα βήματα του Ελσίνκι
Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γ. Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.

Αυτό που δε λέει ο Γ. Παπανδρέου είναι ότι η συζήτηση για το συνυποσχετικό παραπομπής του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη προϋποθέτει συζήτηση και για τις «γκρίζες ζώνες» που έχει θέσει η Αγκυρα, επιμένοντας στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου με αδιευκρίνιστη, κατά την άποψή της, κυριαρχία. Με άλλα λόγια, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας συνδέεται άμεσα με την αμοιβαία συμφωνία για τα σύνορα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί, ενώ η ίδια η Ελλάδα, με τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με τη γείτονα.

Στην επιστολή εκφράζεται η ελληνική ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά για τη συνεργασία και την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών, με την εμπλοκή και της ευρωενωσιακής FRONTEX. Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ.

Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Προετοιμασίες για επίσκεψη Ερντογάν

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παπανδρέου προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον Τ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία, πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης. Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η μετανάστευση, η πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον, η αναδάσωση και η πράσινη ανάπτυξη, οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Ελληνα πολίτη. Υπογραμμίζει ακόμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

Τέλος, για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου λέει ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει μια λύση ομοσπονδιακού χαρακτήρα, εντός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

3 σχόλια:

  1. Ανακυκλώνουμε, δυστυχώς, τα ίδια και τα ίδια, διότι μας λείπει η πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία και όχι μόνο και η διπλωματική ικανότητα.

    Στις 28/5/06, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγκριτος νομικός, Κωστής Στεφασνόπουλος, δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο Yπάρχει τρόπος επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών, με το οποίο συνιστούσε την προσφυγή στην Χάγη για όλες τις διαφορές μας με την Τουρκία. Πληθώρα άρθρων γράφτηκαν και τότε, με τα οποία καταδεικνυόταν το αβάσιμο των απόψεων Στεφανόπουλου.

    Παραθέτω μερικά απ' αυτά:

    ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΘΝΙΚΩΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΥ ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΣ

    Διάτρητη η λογική της πρότασης «Όλα στη Χάγη»

    Το κύριο Πρόβλημα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων

    Τὸ νομικὰ ἀβάσιμό της προτάσεως Στεφανόπουλου

    Νομίζω ότι τα ανωτέρω δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο Γιωργάκης πάει να διαπράξει ολέθριο σφάλμα κατά των ελληνικών συμφερόντων.

    Η κατανόηση των παραπάνω άρθρων προϋποθέτει κάποιες νομικές γνώσεις, αν και είναι κατανοητά και στους μη "μυημένους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας..."

    Δεν περιμένω να δω αν είναι αλήθεια γιατί δεν μπορεί παρά να είναι αλήθεια.
    Αν κρίνω από τις μέχρι τώρα ενέργειες του συγκεκριμένου ανθρώπου (από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας), αν κρίνω από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του ("καλύτερα λιγότερα στρέμματα γης..."), αν κρίνω από την "εφυία" του, τότε δεν μπορεί παρά να ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Το συγκεκριμένο άτομο ΔΕΝ το έχει, ΔΕΝ το κατέχει και ΔΕΝ κάνει για το άθλημα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι είναι ανίκανος για οτιδήποτε (αυτό δεν είναι κακό) αλλά το χειρότερο είναι ότι είναι επικύνδυνος από τη μωρία του (αυτό είναι πάρα πολύ κακό).
    Τι να πω ; Να βρίσω ; Εχω βαρεθεί να βρίζω, αλλά δεν βγαίνει τίποτα. Να θυμώσω ; Μα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να μεγαλώνει, μονίμως θυμώνω. Να κλάψω για τις νέες "χαμένες πατρίδες" ; Μα τα τελευταία 35 χρόνια μονίμως "κλαίμε". Να γελάσω με αυτά τα "καμώματα" ; Δεν θα ήταν σωστό για την πατρίδα. Να καθήσω να γράφω και να αναλύω συνέχεια ; Ποιό το ώφελος, αυτό που θέλουν να κάνουν, θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς ..... "ελέω δημοκρατίας".
    Να πω ότι αυτό το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ θέμα θα έπρεπε να τεθεί σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όπως το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ; Ο "κ. πρωθυμπουργός" θα πει "Είναι θέμα στρατηγικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και ως τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα !!!!". Το μεν σκυλολόι των MME (Μαζικών Μέσων Εκμαλάκυνσης) θα πει (ΜΕGA Πρετεντέρης) "τότε να κάνουμε δημοψήφισμα και για τα περιστέρια ....κλπ).
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ :
    - Ξύπνα Ελληνικέ Λαέ (σε βιάζουν, δεν το κατάλαβες ;)
    - Ξυπνείστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ οάσεις αυτού του τόπου και κανονίστε την παραπέρα πορεία
    - Ξυπνείστε κ. ΣΑΜΑΡΑ και το ΜΑΡΤΙΟ να ζητήσετε ΑΜΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.Είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα για να εθελοτυφλούμε και να έχουμε ηθικούς ενδοιασμούς
    - Τι κάνετε κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ; Δεν βλέπετε πως έχουν τα πράγματα ; Συμφωνείτε ; Γιατί δεν βγαίνετε να μιλήσετε στον Ελληνικό λαό, να διαφοροποιηθείτε και να παραιτηθείτε ;
    - Τι κάνετε κ.κ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι υγιείς σκεπτόμενοι) και δεν αντιδράτε, δεν παραιτείστε ομαδικά ; Θέλετε να σας "κολλήσουν" τη ρετσινιά του προδότη και να ακολουθεί και τα παιδιά σας ;
    Συνεχίζεται........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχεια..........
    - Δεν αναφέρομαι καθόλου στα κόμματα της Αριστεράς γιατί τα θεωρώ ως "ξένο σώμα" στην Ελληνική κοινωνία, ως "μη υγειώς σκεπτόμενα" και ως αντεθνικά και επικύνδυνα για τα συμφέροντα της πατρίδας
    - Επίσης δεν αναφέρομαι καθόλου στον έντυπο και τηλεοπτικό ρύπο γιατί ξέρουμε το ποιόν τους και ξέρουμε πως για λίγα αργύρια θα "πουλούσαν και την ψυχή τους στο διάβολο"
    - Δεν μπορώ να αναφερθώ σε πανεπιστημιακούς και σε διαννοούμενους (να βγάλουν μία ανακοίνωση, να διαμαρτυρηθούν κλπ) γιατί δυστυχώς και αυτοί είναι διαβρωμένοι από τους αριστερίστικους μεταμοντερνισμούς και βρίσκονται σε σύγχυση
    - Τι κάνετε όμως εσείς "ψηφοφόροι" του ΠΑΣΟΚ και δεν αντιδράτε ; Συμφωνείτε ; ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ προεδρό ΣΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΑΣ. ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΑΤΕ
    - Μια παράκληση προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς, να ξυπνήσουν γιατί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και να ανοίξουν τα μάτια μους να δουν τι πραγματικά γίνεται
    - Τι κάνετε εσείς κ.κ. υπόλοιποι Ελληνες ; Ξυπνείστε κι εσείς από την καθημερινή αποβλάκωση, κάντε στην άκρη καθημερινά προβλήμα και ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ. Με όποιον τρόπο νομίζετε. Με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΠΟΡΕΙΕΣ, ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ EMAIL ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ....ΠΑΝΤΟΥ. ΣΤΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (επισκέπτεται την Αθήνα αρχές καλοκαιριού) ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".Γράψτε καθημερινά στα blogs και στο Internet, τυπώστε φυλλάδια ενημέρωσης, μιλείστε σε γνωστούς, άγνωστους, φίλους και συγγενείς. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ Η ΔΥΣΤΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ, ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ.
    ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ..... ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ !!!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.