1/1/10

Η εγκατάλειψη της ένωσης για ανεξαρτησία

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι για 25 χρόνια ασχολείτο με το Κυπριακό και το 1959 για να αποφύγει τον πόλεμο και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία εγκατέλειψε την ένωση και αποδέχθηκε ανεξαρτησία για την Κύπρο.

Η συνομιλία του Καραμανλή με τη Μάργκαρετ Θάτσερ
ΤΑΣΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ-ΛΟΝΔΙΝΟ

Η ΤΟΤΕΠρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ σε συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Λουσάκα το 1979 διερωτήθηκε γιατί οι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούσαν να επιλύσουν μόνοι τους το Κυπριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Καραμανλής απάντησε ότι μπορούσαν αλλά παρεμποδίζονταν από έξωθεν επεμβάσεις. Οι Ε/Κ, πρόσθεσε, δεν εξαρτώνται από τον ίδιο αλλά οι Τ/Κ εξαρτώνται από την Άγκυρα.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι για 25 χρόνια ασχολείτο με το Κυπριακό και το 1959 για να αποφύγει τον πόλεμο και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία εγκατέλειψε την ένωση και αποδέχθηκε ανεξαρτησία για την Κύπρο.

Ο κ. Καραμανλής ανέτρεξε σε μια φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τάιμ» πριν από μερικά χρόνια με τη λεζάντα «Το Κυπριακό άσπρισε τα μαλλιά του». Η Μάργκαρετ Θάτσερ ρώτησε τον Κ. Καραμανλή για τον ρόλο του Προέδρου της Κύπρου, Κυπριανού, όταν η Βρετανή πρωθυπουργός τον συνάντησε στη Λουσάκα. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπέδειξε ότι δεν είναι ο Ντενκτάς που έκανε κατοχή του το νησί, αλλά οι 30.000 Τούρκοι στρατιώτες.

Η Αγκυρα μπορούσε να προσφέρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Καραμανλής είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι προβλήματα όπως το Κυπριακό χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λυθούν. Η Βρετανή πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Κ. Καραμανλή για τον ανοιχτό τρόπο με τον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του. Συμφώνησε για τη σπουδαιότητα να υπάρξει διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, γιατί θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής σε μια περίοδο με επικίνδυνες καταστάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράν, τις οποίες η Σοβιετική Ενωση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.