20/1/10

Τα Χανιά μάς αφορούν

Tου Nικου Bατοπουλου

Παρά τις καταδικαστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για την επίθεση και καταστροφή στην ιστορική Συναγωγή των Χανίων, έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα. Πλην μερίδας Ελλήνων πολιτών που έχουν συναίσθηση της ιστορικής πολυπλοκότητας και της διαδρομής που διαμόρφωσαν το ελληνικό κράτος, η πλειονότητα πιστεύω ότι δεν αξιολόγησε την επίθεση αυτή ως μια αποτρόπαιη πράξη βίας με επικίνδυνες ρίζες.

Αν και η Συναγωγή των Χανίων είναι από τις λίγες που διεσώθησαν και αναστηλώθηκαν, σε αντίθεση με άλλες που καταστράφηκαν στα πρόσφατα χρόνια, λειτουργεί με συμβολικό και τελετουργικό, κυρίως, χαρακτήρα, αφού η κοινότητα των Χανίων έχει σχεδόν πλήρως αφανιστεί. Το ζήτημα, όμως, παραμένει. Και δεν είναι νέο. Στην Ελλάδα, παρά τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε μετά το 1990 με πλήθος μελετών για τον ελληνικό εβραϊσμό, με τη διάδοση της σεφαραδίτικης μουσικής, με τη συνείδηση για τις ζωηρές κοινότητες, της βόρειας, κυρίως, Ελλάδας, υπάρχει ακόμη έλλειμμα ενημέρωσης και ενδιαφέροντος.

Λίγοι μπορεί να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ Ρωμανιωτών και Σεφαρδιτών, αλλά οι περισσότεροι πλέον Ελληνες έχουν ακούσει, αν μη τι άλλο, ότι οι εβραϊκές κοινότητες είναι ριζωμένες στην Ελλάδα από την αρχαιότητα και ότι η άφιξη των Εβραίων της Ιβηρίας στα τέλη του 15ου αιώνα στην οθωμανική αυτοκρατορία ενδυνάμωσε την οικονομία και τις κοινωνίες της Βαλκανικής. Οταν ήμουν μαθητής, δεν δεχόμασταν τέτοια πληροφόρηση στα ελληνικά σχολεία.

Δεν γνωρίζαμε, τότε, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν εβραϊκή μητρόπολη ούτε γνωρίζαμε ότι σε όλα τα αστικά κέντρα της Ελλάδας, από τη Ρόδο και τα Χανιά ως το Διδυμότειχο και τα Γιάννενα, υπήρχαν συναγωγές και Ελληνες Εβραίοι, αστοί και λαϊκοί. Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν Ελληνες Εβραίοι πατριώτες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Αυτά τα μάθαμε αργότερα.


Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, αυτή ήταν λίγο πολύ η κατάσταση διεθνώς. Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 υπήρχε ακόμη η ζώσα μνήμη, η επιθυμία από πολλούς το τραύμα να μην ανοιχτεί, η διάθεση να συνεχιστεί η ζωή με τα πένθη σκεπασμένα. Ολα άλλαξαν μετά το 1980 και ιδίως μετά το 1990. Οχι μόνο οι ερευνητές αλλά και το Χόλιγουντ όπως και τα μεγάλα στούντιο ήταν πλέον έτοιμα να μιλήσουν.

Ετσι και στην Ελλάδα, χάρη σε πλήθος θαυμάσιων μελετών και αναμνήσεων που κυκλοφόρησαν ως μαρτυρίες, καλλιεργήθηκε ως ένα σημείο μια κοινή συνείδηση. Σημειώθηκε πρόοδος, όχι πάντα γραμμική, αλλά πρόοδος σε κάθε περίπτωση. Τα εβραϊκά μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γέμισαν επισκέπτες και η εβραϊκή κληρονομιά πέρασε σε μια κοινή αντίληψη ιστορικής διαδρομής.

Ο αντισημιτισμός, ο οποίος καλλιεργείται όχι μόνο από ακραίες ομάδες βίας αλλά και από -κατά τα άλλα- «προοδευτικά» στρώματα, αφορά όλους μας. Το μίσος εύκολα αλλάζει στόχο. Είμαστε όλοι πληγέντες στην καταστροφή των κειμηλίων στη Συναγωγή των Χανίων.

kathimerini.gr



26 σχόλια:

  1. Λετε να εγινε "συμπτωματικα" αυτη την περιοδο που το Ισραηλ τα εχει τσουγκρισει με τους τουρκους ? Πολυ μυριζει ξενο δακτυλο και προβοκατσια και να μη ξεχναμε οτι στην πολιτικη ο σκοπος αγιαζει τα μεσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλα μην κανετε ετσι για την συναγωγη!!!
    τι θα καναμε ρε παιδι μου σαν εθνος αν δεν υπηρχαν αυτοι οι εβραιοι..
    δεν θαχαμε στον ηλιο μοιρα ουτε πατριδα,ουτε οικονομια, ουτε τιποτα . απο τους "με βαθιες ριζες στην ελλαδα " εβραιους εχουμε σωθει μεχρι τωρα αδελφια.
    ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΚΩΛΟΦΥΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΩΝ golden boys (παπαχελας κ ΣΙΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φυσικά και με απασχολεί η πυρπόληση της συναγωγής όπως και οι βανδαλισμοί στις εκκλησίες μας. απλά μέχρι τώρα μόνο στις εκκλησίες μας συνέβαινε αυτό . και μή μου πείτε ότι το κάναν έλληνες δεν θα το πιστέψω. δεν είναι τέτοιοι οι έλληνες και το έχουν αποδείξει χιλιάδες χρόνια πρίν. Πραγματικά λυπηρά πράγματα και άξια απορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΤΟ ΡΪΧΣΤΑΓΚ ΚΑΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΑΑΛΟΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ. ΕΤΣΙ??

    ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΤΕ!!

    ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 11:36 π.μ.

    >δεν είναι τέτοιοι οι έλληνες και το έχουν αποδείξει χιλιάδες χρόνια πρίν.<

    Σωστά το λες, "δεν ήταν". Μία μερίδα έγινε, όμως και δεν νομίζω να το αμφισβητείς. Και μόνον εδώ μέσα να διαβάσεις, φτάνει. Κατά την εκτίμησή μου, ο αντισημιτισμός εξαπλώθηκε στην Ελλάδα μετά την δικτατορία και τώρα έχει κορυφωθεί. Είναι της μόδας να είναι κανείς αντισημίτης...

    Όμως υπάρχουν και οι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι είναι ικανοί για όλα. Διότι, εύκολα μπορούμε να μιλάμε για προβοκάτσιες, αλλά τα φαινόμενα αντισημιτισμού (ευτυχώς περιορισμένα) υπάρχουν και αλλού.

    Για κάθε νοήμονα άνθρωπο, είναι ντροπή να υπάρχουν αντισημίτες σήμερα, εκεί όπου κάποτε έζησαν ένας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός κι ένας Άγγελος Έβερτ. Να υπάρχουν ανεγκέφαλοι, οι οποίοι μιλούν για "εβραιοναζιστικά γουρούνια" κι άλλα παρόμοια, να καταδικάζουν δηλαδή έναν ολόκληρο λαό, λόγω της πολιτικής ηγεσίας του ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένας σόφρων Έλληνας δεν επιδοκιμάζει τον εμπρησμό της συναγωγής των Χανίων. Είναι ένας ιερός χώρος και δεν συνάδει με την φύση των Ελλήνων να γίνονται τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες. Με την ίδια λογική κάποιοι ανεγκέφαλοι θα πρέπει να επιχαίρουν στην καταστροφή των πολιτιστικών μας μνημείων στην Τουρκία και αλλού. Εκεί λοιπόν γιατί εξεγείρονται ; Επειδή είναι δικά μας ; Αν θέλεις τον σεβασμό των άλλων πρέπει να σέβεσαι και συ τους άλλους. Το αν όπως γράφουν οι σχολιαστές, το γεγονός, είναι προβοκάτσια λόγω της διένεξης Ισραήλ- Τουρκίας, πρέπει να αποδειχθεί για να λέγεται. Υποθέσεις αναπόδεικτες και σενάρια δεν μπορούν να σταθούν. Άλλο πράμα είναι η πολιτική που διέπει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, και άλλο η καταστροφή ενός ιερού χώρου. Ποιος κερδίζει απο την υπόθεση ; Φυσικά όχι εμείς. Να μην ισοπεδώνουμε ανόμοια πράγματα και να μην δημιουργούμε επισωρεύοντας νέα προβλήματα. Παιχνίδια παίζονται σίγουρα πολλά, και πάντα καταλήγουν εις βάρος μας. Η ανεξιθρησκεία ήταν πάντα κοινό γνώρισμα των Ελλήνων. Στην Δήλο αν θυμάμαι καλά, ήταν αφιερωμένοι πάνω απο 28 ναοί σε ξένες θεότητες. Με την ίδια την λογική αν συμβούν εμπρησμοί εκκλησιών στο Ισραήλ, τι θα λέτε ; Καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες απ΄ όπου κι αν προέρχονται. Αν στην διαδρομή της ιστορίας ήρθαμε αντιμέτωποι με την χώρα αυτή, είναι άλλοι λόγοι. Σεβασμός στα θρησκευτικά σύμβολα και τα πιστεύω των λαών του πλανήτη και για την πολιτική εδώ είμαστε να αντιπαρατεθούμε με διάλογο.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 20 Ιανουαρίου 2010 12:55 μ.μ.,απο τα σχολια σου συναδεται οτι εισαι πεπεισμένος για το ποιοι εβαλαν την φωτια στην συναγωγή Χανίων και δεν λαμβανεις καθόλου υπ'οψιν σου το timing αυτης της ενέργειας!Εν πασει περιπτώσει ας μην σχολιαστει περαιτερω αυτο το γεγονός, για το οποιο αγνοούμε πολλές παραμέτρους.Παντως εκτος απο ορισμένες ακραιες φωνές, στο παρον ιστολόγιο αυτο που πρωτίστως καταδικάζουμε ειναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και οχι οι ΛΑΟΙ.Για παραδειγμα, οταν μας βλέπεις να τα βάζουμε με τους Αμερικάνους, δεν σημαινει οτι απεχθανόμαστε τον Αμερικάνικο λαό(τον οποιο σεβόμαστε και αγαπαμε επειδή ειναι προοδευτικός και εργατικός)αλλα τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ των ΗΠΑ. Απεχθανόμαστε όμως τις προβοκάτσιες και τις προκλήσεις και εναντι αυτών ειμαστε και θα εξακολουθούμε να ειμαστε αμειληκτοι και ας στενοχωρήσουμε και κάποιους.Προσωπικά δεν δεχομαι τον ορο "αντισημιτισμός" διοτι ειναι περα για περα αδόκιμος.Σκεψου λιγο και θα καταλάβεις το γιατί!Και εν τοιαυτη περιπτωσει γιατι θα πρεπει να μου "κολλουν την ρετσινια" του "αντισημίτη" οταν καταδικάζω δημόσια τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ του Ισραήλ εναντι των αμάχων Παλαιστινίων και των υπολοίπων γειτόνων του(συνεβη πολλακις σ'αυτο το ιστολόγιο);


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυο ερωτησειςς απευθυνομενες προς ολους τους σχολιαστες μεχρι στιγμης στην ανωτερω αναρτηση (εκτος του εβραιου "μεγαφωνικου" προβοκατορα) σ' αυτο το ιστολογιο.

    1) "Αν οι Εγγλεζο-ισραηλινο-αμερικανοι δεν ειχαν προκατασκευασει και τρομοκρατησει τον Κοσμο με το χτυπημα τους την 11 Σεπτεβριου 2001 στην Νεα Υορκη, θα ειχε ο Κοσμος σημερα φθασει σ΄ αυτην την κατασταση";

    2) "Αν το Ισραηλ γεωγραφικα, ευρισκετο μεταξυ, Αργεντινης και Περου, θα υπηρχε η λεγομενη "Μουσουλμανικη τρομοκρατια" σημερα, ή η ιδια αυτη "τρομοκρατια" που επιβιωνουμε καθημερινως θα ειχε καποιου ειδους Ισπανοφωνης μαρκας;

    Καθε λογικη απαντησις δεκτη.
    Πιθανον λογικες απαντησεις να λυσουν και το προβλημα της συναγωγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. «Η Συναγωγή ΄Ετς Χαγίμ είναι σήμερα το μοναδικό μνημείο που μαρτυρεί την επί 2.300 χρόνια εβραϊκή παρουσία στην Κρήτη».
    Ετσι πληροφορηθήκαμε με την ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα πως ένα μνημείο 600 ετών (πέτρινο κτίριο του 14ου αιώνος) μαρτυρεί και αποδεικνύει ότι η εβραϊκή παρουσία στο νησί έχει διάρκεια 2.300 ετών, αυτό αδυνατούμε να το καταλάβουμε. Αλλά φαίνεται ότι η αδυναμία μας αυτή δεν επεκτείνεται στους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες που αποδεχόμενοι (;) τους ισχυρισμούς του Κ.Ι.Σ. παρευρέθησαν στα εγκαίνια της συναγωγής. Αποδέχθησαν άραγε μόνο την παραπάνω ανακοίνωση ή και τα εξής: α) Την μη Ελληνική καταγωγή των Κρητών, β) Την Σεραγεβοποίηση της πόλης μας, γ) την ύπαρξη κοινωνικής βίας στα Χανιά, δ) τον χαρακτηρισμό του άξεστου για όλους τους Χανιώτες. Τα παραπάνω αποτελούν απόψεις του κ. Νικόλα Σταυρουλάκη, του μοναδικού εβραίου κατοίκου της πόλης μας και εκπροσώπου του Κ.Ι.Σ. που για χάρη του θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η συναγωγή. Διότι δεν υπάρχει άλλος εβραίος στην πόλη μας, τουλάχιστον προς το παρόν. Βέβαια σύντομα θα διαπιστωθεί η ύπαρξη «πολυπληθούς» εβραϊκής κοινότητας η οποία θα καταστεί και «σημαίνων» ρυθμιστικός παράγοντας των Χανίων. Δεν θεώρησαν απαραίτητο να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από τις ανακοινώσεις αυτές, τονίζοντας ότι η παρουσία τους εκεί αφορά μόνο απότιση φόρου τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας…

    Την χαρά του εξέφρασε ευθαρσώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την επαναλειτουργία της συναγωγής των Χανίων, συγχαίροντας παράλληλα όλους όσους συνέβαλλαν σ΄ αυτό το έργο. Για τον Κ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό εκείνο που μόλις ανήλθε στην εξουσία έσπευσε να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, η «συναγωγή αποτελεί κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς των Χανίων. Αποτελεί πολύτιμο μνημείο για την πόλη μας», δήλωσε επιγραμματικά ο κρητικός πολιτικός.

    Ουδείς διαφωνεί με την τέλεση μνημοσύνου. Κανείς δεν αντέδρασε και κατά το παρελθόν όταν από το 1995 γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Η διαφορά και ο προβληματισμός προέκυψε από την στιγμή που το Κ.Ι.Σ. εμφανίσθηκε στο προσκήνιο με τους ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς του που είναι ουσιαστικά υϊοθέτηση ακραίων θέσεων εβραϊκού ρατσισμού. Και αυτό δεν είναι δική μας άποψη, αλλά του ΟΗΕ που με ανακοίνωσή του στις 10-11-1975 χαρακτηρίζει τον σιωνισμό ακραία μορφή ρατσισμού και ένοχο φυλετικών διακρίσεων. Την ίδια στιγμή δε κατηγορεί (μέσω του εκπροσώπου του, Σταυρουλάκης) τον χανιώτικο λαό για ρατσισμό και ξενοφοβία. Σημειώνουμε ότι το Κ.Ι.Σ. είναι σιτιζόμενο και από τον Ελληνικό λαό που αν δεν τον σέβεται τουλάχιστον ας μην τον προκαλεί. Δεν ξέρουμε αλλά το όλο «στήσιμο» μας θυμίζει την γνωστή παροιμία «Εβραίος έδερνε και φώναζε ότι τον δέρνουν».

    Εξαίρεση και ταυτόχρονα παράδειγμα απετέλεσαν ο Νομάρχης Χανίων κ. Κατσανεβάκης και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος που προς τιμήν τους και προς τιμή των προγόνων μας τοποθετήθηκαν για λογαριασμό όλων μας. Είμαστε σίγουροι ότι η στάση τους έχει υποστηρικτές στο σύνολο του Χανιώτικου λαού.

    Τελούμε εν αναμονή των οποιονδήποτε δράσεων-αντιδράσεων και καλούμε όλους τους πολιτικούς και τοπικούς φορείς να εγκαταλείψουν τη σιωπή.
    Εκτός εάν συμφωνείτε με τους ισχυρισμούς του Κ.Ι.Σ. και του κ. Σταυρουλάκη, οπότε μπορείτε επίσης να πιστέψετε ότι «τα άλογα είναι πράσινα και τα γαϊδούρια πετάνε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Η Συναγωγή ΄Ετς Χαγίμ είναι σήμερα το μοναδικό μνημείο που μαρτυρεί την επί 2.300 χρόνια εβραϊκή παρουσία στην Κρήτη».
    Ετσι πληροφορηθήκαμε με την ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα πως ένα μνημείο 600 ετών (πέτρινο κτίριο του 14ου αιώνος) μαρτυρεί και αποδεικνύει ότι η εβραϊκή παρουσία στο νησί έχει διάρκεια 2.300 ετών, αυτό αδυνατούμε να το καταλάβουμε. Αλλά φαίνεται ότι η αδυναμία μας αυτή δεν επεκτείνεται στους πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες που αποδεχόμενοι (;) τους ισχυρισμούς του Κ.Ι.Σ. παρευρέθησαν στα εγκαίνια της συναγωγής. Αποδέχθησαν άραγε μόνο την παραπάνω ανακοίνωση ή και τα εξής: α) Την μη Ελληνική καταγωγή των Κρητών, β) Την Σερανεβοποίηση της πόλης μας, γ) την ύπαρξη κοινωνικής βίας στα Χανιά, δ) τον χαρακτηρισμό του άξεστου για όλους τους Χανιώτες. Τα παραπάνω αποτελούν απόψεις του κ. Νικόλα Σταυρουλάκη, του μοναδικού εβραίου κατοίκου της πόλης μας και εκπροσώπου του Κ.Ι.Σ. που για χάρη του θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η συναγωγή. Διότι δεν υπάρχει άλλος εβραίος στην πόλη μας, τουλάχιστον προς το παρόν. Βέβαια σύντομα θα διαπιστωθεί η ύπαρξη «πολυπληθούς» εβραϊκής κοινότητας η οποία θα καταστεί και «σημαίνων» ρυθμιστικός παράγοντας των Χανίων. Δεν θεώρησαν απαραίτητο να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από τις ανακοινώσεις αυτές, τονίζοντας ότι η παρουσία τους εκεί αφορά μόνο απότιση φόρου τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας…

    Την χαρά του εξέφρασε ευθαρσώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την επαναλειτουργία της συναγωγής των Χανίων, συγχαίροντας παράλληλα όλους όσους συνέβαλλαν σ΄ αυτό το έργο. Για τον Κ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό εκείνο που μόλις ανήλθε στην εξουσία έσπευσε να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, η «συναγωγή αποτελεί κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς των Χανίων. Αποτελεί πολύτιμο μνημείο για την πόλη μας», δήλωσε επιγραμματικά ο κρητικός πολιτικός.

    Ουδείς διαφωνεί με την τέλεση μνημοσύνου. Κανείς δεν αντέδρασε και κατά το παρελθόν όταν από το 1995 γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Η διαφορά και ο προβληματισμός προέκυψε από την στιγμή που το Κ.Ι.Σ. εμφανίσθηκε στο προσκήνιο με τους ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς του που είναι ουσιαστικά υϊοθέτηση ακραίων θέσεων εβραϊκού ρατσισμού. Και αυτό δεν είναι δική μας άποψη, αλλά του ΟΗΕ που με ανακοίνωσή του στις 10-11-1975 χαρακτηρίζει τον σιωνισμό ακραία μορφή ρατσισμού και ένοχο φυλετικών διακρίσεων. Την ίδια στιγμή δε κατηγορεί (μέσω του εκπροσώπου του, Σταυρουλάκης) τον χανιώτικο λαό για ρατσισμό και ξενοφοβία. Σημειώνουμε ότι το Κ.Ι.Σ. είναι σιτιζόμενο και από τον Ελληνικό λαό που αν δεν τον σέβεται τουλάχιστον ας μην τον προκαλεί. Δεν ξέρουμε αλλά το όλο «στήσιμο» μας θυμίζει την γνωστή παροιμία «Εβραίος έδερνε και φώναζε ότι τον δέρνουν».

    Εξαίρεση και ταυτόχρονα παράδειγμα απετέλεσαν ο Νομάρχης Χανίων κ. Κατσανεβάκης και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος που προς τιμήν τους και προς τιμή των προγόνων μας τοποθετήθηκαν για λογαριασμό όλων μας. Είμαστε σίγουροι ότι η στάση τους έχει υποστηρικτές στο σύνολο του Χανιώτικου λαού.

    Τελούμε εν αναμονή των οποιονδήποτε δράσεων-αντιδράσεων και καλούμε όλους τους πολιτικούς και τοπικούς φορείς να εγκαταλείψουν τη σιωπή.
    Εκτός εάν συμφωνείτε με τους ισχυρισμούς του Κ.Ι.Σ. και του κ. Σταυρουλάκη, οπότε μπορείτε επίσης να πιστέψετε ότι «τα άλογα είναι πράσινα και τα γαϊδούρια πετάνε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίστευτο αίσχος από τη “νέα διακυβέρνηση”! Βαρύτατες οι ευθύνες της κυρίας Διαμαντοπούλου που οφείλει να παραιτηθεί και να διαταχθεί έρευνα για το συμβάν. Γεννά μάλιστα ερωτηματικά και αλγεινούς χειρισμούς το γεγονός ότι η επικοινωνία έγινε για το θέμα της απόπειρας εμπρησμού της Εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά.

    Θυμάστε το κάλεσμα σε Βloggers αλλά και ιδιώτες από το Υπουργείο δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για άμεση επικοινωνία; Σύμφωνα με εκείνο το μήνυμα τα προσωπικά δεδομένα των συμμετέχοντων θα προστατευόντουσαν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σήμερα λοιπόν από το γραφείο Τύπου της ίδιας της Υπουργού παιδείας, αποκαλύφθηκαν με μαζική αλληλογραφία όλα τα προσωπικά στοιχεία των συμμετέχοντων σε αυτή την άκρως εμπιστευτική και προσωπική διαδικασία.

    Και δεν μιλάμε απλώς για τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αλλά για ολόκληρο το ονοματεπώνυμο κάθε ενός ενδιαφερομένου που είχε την ατυχή έμπνευση να εμπιστευθεί τα στοιχεία του στην ασφάλεια του υπουργείου!

    Κατά πόσον μπορεί κάποιος να επικαλεστεί “άγνοια” στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο της γνώσης και της “δια Βίου εκπαίδευσης”; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, οφείλει ο Γιώργος Παπανδρέου να ζητήσει άμεσα την παραίτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου.

    Ιδιαίτερα, όταν οι συνειρμοί που γεννιώνται από αυτό το ατόπημα έχουν να κάνουν με το θέμα της απόπειρας εμπρησμού της Εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά. Γεγονός που αναγκαστικά μας παραπέμπει σε Ναζιστικές μεθοδεύσεις όπου οι Ναζί έβγαζαν “κατά λάθος” τα στοιχεία όλων των Εβραίων στη δημοσιότητα σε περιπτώσεις βανδαλισμών ώστε να καταγράφονται προετοιμάζοντας έτσι τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”.

    Λάθος ή σκοπιμότητα, η κυρία Διαμαντοπούλου είναι επικίνδυνη και οφείλει να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ από τη θέση της.

    Η διεύθυνση από την οποία έγινε η διαρροή: Γραφείο Τύπου Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Αναρτήθηκε από olympiada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ κολωγλυψιμο (τη βοηθεια Αλαφουζολ) πεφτει στους εβραιους.
    Γιατι αραγε; Μηπως ειναι αυτο που λεμε οτι τα Ελληνικα ΜΜΕ κοντρολαρονται απο τους Εβραιους οπως και στον υπολοιπο κοσμο; Κι αν ναι οι εβραιοι μας δεικνυουν τον "φιλλεληνισμο τους" με ολη την προπαγανδα που κανουν, υπερ των λαθραιων και εναντιον του Ελληνικου Εθνους.

    Τωρα οι εβραιοι εχουν "πατριδα" κι αν δεν τους αρεσει εδω, ή δεν αισθανονται ασφαλεις να παρουν δρομο.
    Ειναι Διεθνως ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ οτι αυτοι οι ιδιοι τα σχεδιαζουν και τα κανουν αυτα. Ο μυθος του μονιμου θυματος και της παραγωγης αντισημιτισμου* βλεπεις.
    Ασχοληθηκε αυτος ο κοπανος της Καθημερινης τοσο επισταμενα οταν τα "καρακολια" των εχθρων του Χριστιανισμου, εβραιων, (καθε λογης αντι-)βαζανε μπομπες σε Εκκλησιες, καιγανε εικονοστασια και βεβηλωναν εικονες Αγιων;
    Εγραψε τιποτε οταν οι εβραιοι του Ισραηλ φτυνουν σε ημερησια διαταξη Χριστιανους Ελληνες κληρικους στην Ιερουσαλημ;

    Αυτο το ιστολογιο νομιζω οτι κοντευει να γινη εβραιοφυλλαδα.


    * Σημιτης.
    Ο ορος ειναι κλεμμενος και χρησημοποιειται με την συνοχη του υπολοιπου κοσμου αποκλειστικα απο τους εβραιους. Γιατι σημιτες ειναι οι Παλαιστινιοι και λοιποι Αραβικοι πλυθησμοι που ζουν στην περιοχη αυτη της Νοτιο-Δυτικης Ασιας.
    Δηλαδη οι εβραιοι που δολοφονουν Παλαιστινιους σε ημερησια διαταξη ΕΙΝΑΙ κι αυτοι αντι-Σημιτες.

    Και οπως μαθαινω συντομα θα βγουν και στη φορα ΠΟΙΟΙ ησαν πισω απο την 11η Σεπ 2001 στην Αμερικη. Και τοτε; Ουτε ψυλλος στον κορφο τους. Οτι κανανε στην Γερμανια του Χιτλερ αλλα και συνεχιζουν να κανουν στην ιδια Γερμανια. Αν νομιζει κανεις αδαης οτι η Γερμανια κυβερναται απο Γερμανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ανωνυμον στις 20 Ιανουαρίου 2010 2:46 μ.μ.

    Εδω οι Εβραιοι εχουν πεισει τους Αμερικανους και αλλους χανους της Δυσης, οτι οι "Κλεφτες και Αρματωλοι" της Παλαιστινης που πολεμουν για την Ελευθερια τους απο τον εβραϊκο ζυγο, ειναι τρομοκρατες!!!!!
    Και δεν θα μας πεισουν στην Κρητη και γενικοτερα στην Ελλαδα οτι "οι γαϊδαροι πετανε";
    Βεβαιως και πετανε! Ιδιως αμα μας το λενε οι "αποκλειστικοι αντιπρωσωποι και εχοντες ειδικην αδειαν μεταδοσης της αληθειας", Εβραιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εδώ ρε παιδιά κάποιος μουσικός (ο Ρασούλης νομίζω) είχε πει πριν μερικά χρόνια ότι η Κνωσσός και η Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) έχουν σα λέξεις την ίδια ρίζα!!! Αυτό υποθέτω ότι φιλοδοξεί να μεταθέσει την εβραϊκή παρουσία στην Κρήτη τουλάχιστον 4.000 χρόνια πίσω... (πως τους ξέφυγε εκεί στο ΚΙΣ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μερικα ακομα παραδειγματα "αντισημιτισμου" σε Ευρωπη και Αμερικη


    1] http://www.aztlan.net /professor_dunn_guilty.htm

    2] http://www.israelshamir.net/shamirImages/Shamir/FalseFlag.htm


    3] http://www.nytimes.com/2004/07/15/world/on-bastille-day-france-buzzes-over-a-hoax-and-racism.html?pagewanted=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εάν ενοχλεί κάποιους, η φράση (ελληνικά μνημεία }και κατέβηκε η ανάρτηση , να την αλλάξουμε, ξέρει κάποιος πως λέγετε εβραϊκά?Η τουρκικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. είναι προφανές ότι πρόκειται για προβοκάτσια,αν ενθυμούμε καλώς,πρό μηνών, ακροδεξιοί είχαν επιτεθεί σε ''μη νόμιμους μετανάστες''το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις αντιρατσιστίκων ομάδων.
    όλοι τους ακροδεξιοί και αντιρασιστές είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία...και εγώ σας ερωτώ,ποιόν συμφέρουν αυτές οι επιθέσεις στην εβραική συναγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "αστυάνακτα",ορθώς θετεις το ερωτημα και η απάντηση του αποτελεί το ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.Και μιας και υποψιαζομαι οτι εισαι Χανιώτης,εσυ ποιοι νομίζεις οτι εχουν συμφερον απο αυτην την επίθεση; Μηπως πρεπει να υποψιαζόμαστε τις "ασύμμετρες απειλές" όπως εκανε ο αλήστου μνήμης "πραίτωρ" Πολύδωρας την περίοδο που καηκε ολόκληρος ο Μωριάς;Με την μόνη διαφορα οτι οι λεγόμενες "ασύμμετρες απειλες" ειναι καπως ανώνυμες ενω στην προκειμένη περίπτωση οι δραστες εχουν "ονοματεπώνυμο" και ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ!Κατι τετοιες στιγμες θελω να μαθω τι κανει η ΕΥΠ.Καθευδει όπως συνήθως;


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλες και φίλοι το σύγχρονο εβραιοσιωνιστικό κίνημα διαδίδει ψευδέστατα ότι εκπροσωπεί το σύνολο των σημιτών ενώ αντίθετα οι Εβραίοι αποτελούν μόνο το 5-7%. Το υπόλοιπο 93% αποτελείται από τους εθνολογικά λεγόμενους Άραβες και τα πληθυσμιακά υπολείμματα των Συροχαλδαίων.
    Οι θεωρίες που θέλουν τους Μινωίτες να είναι σημιτικής καταγωγής είναι πλέον αριθμητικά μειοψηφικές. Αυτό που επικρατεί σήμερα είναι ότι οι μη ελληνόφωνοι Μινωίτες ανήκαν σε ένα ινδοευρωπαϊκό φύλο πιθανώς μηδοπερσικής καταγωγής. Οι δε Εβραίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον Αρμενοειδή φυλετικό τύπο της λευκής φυλής που κατά την κάθοδό τους από τον Καύκασο εκσημιτίστικαν γλωσσικά.
    Αυτά τα ολίγα για ενημέρωσή σας αγαπητοί κύριοι του Κ.Ι.Σ.
    CIATICTINOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. By Way of Deception (The making of a Mossad officer) γραμμενο απ τον Βικτωρα Οστροβσκι.
    ISBN 0-9717595-0-2
    Οταν εκυκλοφορησε το βιβλιο στην αγορα οι εβραιοι του εκαψαν το σπιτι δυο φορες στον Καναδα, του Οστροβσκι.

    Διαβαστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ΕΥΠ τους γνωρίζει,πολλοί απ'αυτούς αποτελούν παρακλάδι της. προσπαθούν να στήσουν κατηγορίες και να κατασκευάσουν ενόχους. μου κάνει εντύπωση που χτύπησαν σε τόσο για σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά!!! προφανώς η πρώτη δεν τους έφτανε για να ενοχοποιήσουν αθώους...
    αγαπητέ μίνωα,
    είμαι πεπεισμένος ότι εάν οι διωκτικές αρχές των χανίων ανακρίνουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τσογλάνια που παριστάνουν τους ''αντιρατσιστές'' και ''αντιεξουσιαστές σε 5΄λεπτα θα έχει τους πραγματικούς ενόχους.
    δυστυχώς όμως δεν θα το κάνουν,γιατι οι άνωθεν εντολές είναι σαφείς....
    δεν αποκλείεται να είχαμε και διεθνή συνεργασία.
    η αγαπημένη τακτική τους είναι:μ' ένα σμπάρο δυο τριγώνια..
    οι ''ασύμμετρες απειλές''στα Χανιά έχουν όνομα και επίθετο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. THLIVERO SUMBAN
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ 20 Ιανουαρίου 2010 4:20 μ.μ.

    Ώστε φίλε μου μας αποδεικνύεις (με τους συνδέσμους που μας παρέθεσες) ότι και σε αλλά κράτη οι εβραίοι ή οι κολαούζοι τους παράγουν αντισημιτισμό για εσωτερική κατανάλωση αποκομίζοντας ταυτόχρονα και πολλά προσωπικά οφέλη.

    Χμμμ...
    Μωρέ λες να έγινε και καμία προβοκατόρικη ενέργεια και στα Χανιά;


    Διγενής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συλλήψεις για την επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή

    H παραπάνω είδηση καθιστά το θέμα ενδιαφέρον. Πρόκειται για προβοκάτσια, ή απλή αλητεία; Μήπως είναι καιρός να επανεξετασθεί το θέμα της παραμονής στο Μαράθι (Χανιά) της αμερικανικής βάσης; Είναι γνωστό (περισσότερο στους κατοίκους Χανίων) ότι η βάση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα, κυρίως στους ντόπιους.

    Στα Χανιά μπόρεσαν και συνέλαβαν τους δράστες του εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής. Στα Ιωάννινα και τον Βόλο, οι δράστες της βεβήλωσης του εβραϊκού κοιμητηρίου και των συναγωγών παραμένουν ασύλληπτοι. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.