27/1/10

Τα ανοίγματα της Τουρκίας

Με πολύ καλό μάτι βλέπει η Ουάσιγκτον τη διπλωματική δραστηριοποίηση της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, γεγονός το οποίο χαροποιεί την κυβέρνηση Ερντογάν, ενοχλεί το Ισραήλ και αναθερμαίνει εθνικιστικές διαθέσεις στους δογματικά χωρισμένους μουσουλμάνους της περιοχής. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που έλαβε, λέγουν πηγές στην Ιερουσαλήμ.

Το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ εξέφρασε προ ημερών και δημόσια την «ανησυχία» του για τη στρατηγική διείσδυσης, όπως την αποκαλεί, της Τουρκίας στον χώρο όπου το Ισραήλ παραμένει η καθοριστική δύναμη. Το ζήτημα έθιξε και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπαράκ στις συνομιλίες που είχε προ ημερών στην Αγκυρα. Η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ είναι διαμετρικά αντίθετες στην εκτίμηση που κάνουν στην ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, στις αρχές Ιανουαρίου, προς τούρκους διπλωμάτες και επιστήμονες όπου πρόβαλε και ανέλυσε το «όραμα» για έναν ειρηνικό, συνεργαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο μουσουλμανικό κόσμο ο οποίος, στα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, θα εκτείνεται από τα ευρωπαϊκά σύνορα της Τουρκίας ως τον Νότιο Λίβανο και από τη Μεσόγειο ως τον Καύκασο και τα σύνορα του Αφγανιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι η Τουρκία είναι το μόνο «μέσον» που θα μπορούσε να ευθυγραμμίσει την πολιτική των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής και να την κατευθύνει προς ένα τρίπτυχο συμφιλίωσης- ειρήνης- συνεργασίας. Απογοητευμένο από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των προσπαθειών του να αποτρέψει τους ανταγωνισμούς μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής και να επιβάλει κάποια μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης υποστηρίζει τα τουρκικά «ανοίγματα» προς το Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία ακόμη και προς το Ιράν. Το γεγονός ότι αυτά τα «ανοίγματα» βρίσκουν θετική ανταπόκριση στις χώρες όπου απευθύνονται προκαλεί αισιοδοξία στην Ουάσιγκτον και την ελπίδα ότι, σε όχι μακρινό μέλλον, μπορεί να συγκροτηθεί ένα έστω άτυπο μουσουλμανικό «μέτωπο» με δημοκρατικά χαρακτηριστικά, με ειρηνική συνύπαρξη σουνιτών και σιιτών χωρίς φιλοτρομοκρατικές ιδεοληψίες και με πολιτική η οποία σε πολλά σημεία θα προσεγγίζει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένοι αναλυτές-μελλοντολόγοι- και αφθονούν κάτι τέτοιοι στην Ουάσιγκτον- υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μουσουλμανικό μέτωπο, με επικεφαλής «μια οικονομικώς και πληθυσμιακά ισχυρή Τουρκία», θα μπορέσει να επιβάλει στο Ισραήλ τη συνύπαρξη με τους Παλαιστινίους. Τα τουρκικά «ανοίγματα» στη Μέση Ανατολή έχουν και την υποστήριξη της Ευρώπης. Το Βερολίνο μάλιστα αυτοδιαφημίζεται ότι εκείνο έριξε την ιδέα στον Ερντογάν ενώ στο Παρίσι σημειώνουν πως «ίσως το συμφέρον (της Τουρκίας) δεν είναι η ένταξη στην ΕΕ αλλά (...) η ενίσχυση του ηγετικού όλου της» στη Μέση Ανατολή, γράφει η εφημερίδα «Le Μonde».

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ - ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Μία βασική προϋπόθεση για να παίξει αυτό το ρόλο η Τουρκία είναι να προσχωρήσουν και να τον αποδεχθουν οι Κούρδοι εντός και εκτός Τουρκίας,του Κουρδιστάν. Αν επικρατήσει εσωτερικά ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό. Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι να τον αποδεχθεί και η Ελλάδα, χάνοντας όμως δικαιώματά της,όχι κερδίζοντας ανταλλάγματα-διότι στόχος είναι παντα η ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας. Και αυτό διαφαίνεται ως πιθανότατο. (Δεν μιλάω για τις επιθυμίες μας αλλά για τις επιθυμίες των άλλων και τη διαφαινόμενη συγκατάθεσή μας). Τρίτη προϋπόθεση είναι να ανατραπει η σημερινή ηγεσία στο Ιράν (αυτό είναι το κλειδί για όλα τα άλλα)ή να υποχρεωθεί η σημερινή να βάλει πολύ νερό στο κρασί της. Αυτό είναι για την ώρα το μεγάλο εμπόδιο.Όσο το Ιράν παραμε΄νει δυνητικός ανταγωνιστής της Τουρκίας, το σχέδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Το Ισραήλ για να αποτρεψει την ενίσχυση της Τουρκίας έχει δυο λύσεις. Η μια είναι να κάνει πόλεμο κατά του Ιράν ωστε να "μπαχαλοποιήσει" ολη την περιοχή. ΟΙ ΗΠΑ δεν το θέλουν γιατί κινδυνεύουν να χάσουν όλη την περιοχή. Η άλλη επιλογή του Ισραήλ είναι να τα βρει με το Ιράν-δεν ξέρω ούτε αν μπορεί ούτε πως θα μπορούσε-ώστε να εξισορροπήσει την Τουρκία. Κατι τετοιο πάντως θα απαιτούσε στρατηγική ανατροπή συμμαχιών΄οπότε το Ισραήλ θα έχανε μάλλον τις στηρίξεις που έχει στις ΗΠΑ. Πρέπει τελος να καταλα΄βουμε ότι η Τουρκία δεν είναι απλό πειθήνιο πιόνι των ΗΠΑ. Κινειται στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής εξυπηρετώντας όμως (με κάποια σχετική αυτονομία) και τις δικές της πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Τουρκία είναι ο δούρειος ίππος των Αμερικανών και του Ισραήλ για την ανατροπή του καθεστώτος του Ιράν.
    Μέσω της μουσουλμανικής Τουρκίας του Ερντογάν,θα ελεγχθούν εύκολα οι Άραβες.Τα περί έντασης των σχέσεων με το Ισραήλ είναι μέρος του σχεδίου.

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δύση θέλει μια ισχυρή Τουρκία, η οποία θα περιορίζει την ισχύ της Τουρκίας, και γενικά ισχυρό Ισλάμ που θα περιορίζει την συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι σαφές ότι το νεοθωμανικό δόγμα δεν είναι εφεύρεση του Νταβούτογλου άλλα της εναλακτικής διπλωματίας των ΗΠΑ και των κέντρων που την υποστηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορθή επανάληψη: Η Δύση θέλει μια ισχυρή Τουρκία, η οποία θα περιορίζει την ισχύ της Ρωσίας, και γενικά ισχυρό Ισλάμ που θα περιορίζει την συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε φίλε βιμεό, μας έχεις τρελάνει με τους Ρώσους. Όλους μαζί τους θέλουμε ενάντια στο θηρίο, όλους, Αμερικάνους, Ρώσους, Ζιμπαμπουανούς, όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.