25/1/10

Πρώτος χρόνος Ομπάμα: Ελλάδα/Ομογένεια

Η εγκαθίδρυση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο πριν από έναν χρόνο είχε προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία στήριξε πάνω του πολλές ελπίδες για βελτίωση της διατλαντικής συνεργασίας, προώθηση της ειρήνης και συγκράτηση των κλιματικών αλλαγών. Αλλά, όπως φαίνεται, ο ενθουσιασμός αυτός έχει τώρα κάπως μειωθεί.

Το ζεύγος Ομπάμα επέσυρε πλήθη κι επευφημίες όπου εμφανίζονταν. Οι Ευρωπαίοι τους υποδέχονταν σαν να ήταν αστέρια του Χόλλυγουντ ή ροκάδες.Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γίνει για πολλούς σύμβολο ελπίδας. Ο ομογενής John Sarbanes, Γιάννης Σαρμπάνης κατά το Ελληνικότερο, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, αναδείχτηκε για μια δεύτερη βουλευτική θητεία, στις ίδιες εκλογές με τον Μπαράκ Ομπάμα και με το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Κατά την έκφραση του Ελληνοαμερικανού νομοθέτη: «Από την αρχή εκδηλώθηκε η προσδοκία, που νομίζω πως ο Πρόεδρος ικανοποίησε, ότι θα ασκούσε εξωτερική πολιτική με διάλογο και συνδιαλλαγή αντί των μεθόδων του προκατόχου του.Η προσδοκία προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο διεθνές προσκήνιο».

Παρόμοια είναι και η διαπίστωση του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλη Κασκαρέλη. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον όπου και μας είπε: «Η εκλογή του Προέδρου Ομπάμα επιβεβαίωσε στην πράξη τις προσδοκίες που είχανε δημιουργηθεί προεκλογικά, τόσο καθόσον αφορά τα θέματα εσωτερικού Αμερικανικού ενδιαφέροντος όσον και καθόσον αφορά τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις τρίτες χώρες».

Η υπόσχεση του Προέδρου Ομπάμα για στενότερη συνεργασία με τον υπόλοιπο κόσμο του εξασφάλισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μερικούς μόνο μήνες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.Ένα χρόνο αργότερα όμως πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα.Ο πόλεμος στο Ιράκ πλησιάζει στο τέλος του αλλά οι εχθροπραξίες εκεί συνεχίζονται.Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν πρόσθετα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ζητούν από το ΝΑΤΟ να κάνει το ίδιο. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν δείχνουν προθυμία να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους.Και η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ελάχιστα πράγματα πέτυχε. Όλα αυτά μείωσαν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε πέρσι τέτοιες μέρες.

Ο Γιάννης Σαρμπάνης πιστεύει πως αυτό έπρεπε να αναμένονταν. Όπως επεξήγησε: «Οι προσδοκίες της εκλογής Ομπάμα ήταν υπερβολικά ψηλές.Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί πάντα μια περίοδος προσγείωσης. Θα χρειαστεί τώρα σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κάθε λογής προκλήσεις».

Πως όμως επέδρασε η προεδρία Ομπάμα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη και τι εμπειρία είχε η Ελλάδα στις συναλλαγές της με την σημερινή Αμερικανική κυβέρνηση; Να πως απάντησε στο ερώτημα ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Βασίλης Κασκαρέλης.

«Ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο παρουσιάστηκε μια αναβάθμιση των σχέσεων με την Ευρώπη, με τους Νατοϊκούς συμμάχους και ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει μια στενή συνεργασία στο πλαίσιο του γενικότερου Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είχε την προεδρία του ΟΑΣΕ κατά το 2009. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε σε θέματα πολύ σημαντικά τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Αμερική, όπως ήτανε οι σχέσεις με την Ρωσία».

Κατά τον Γιάννη Σαρμπάνη εκτός από τηνγενική πολιτική Ομπάμα για διάλογο και συνδιαλλαγή με συμμάχους καλό για την Ελλάδα είναι και κάτι άλλο που έγινε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στην Ουάσιγκτον. Το περιέγραψε ως εξής: «Σε θέσεις-κλειδιά της Αμερικανικής κυβέρνησης έχουμε σήμερα άτομα με άριστες γνώσεις σε θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.Ο διορισμός τους σε αυτές τις θέσεις υπόσχεται ότι θα επιδειχτεί ευαισθησία στις Ελληνικές ανησυχίες».

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον δεύτερο χρόνο της Προεδρίας Ομπάμα;

Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης: «Το 2010 περιμένουμε μία περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και του επιπέδου συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη του νέου Έλληνα πρωθυπουργού κυρίου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον και μέσα στον επόμενο μήνα ή δίμηνο η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Ευελπιστούμε ότι θα βάλουμε τις σχέσεις μας σε ένα νέο επίπεδο διευρύνοντας την ατζέντα των Ελληνοαμερικανικών συνομιλιών προς όφελος και των δύο χωρών».

Βουλευτής John Sarbanes: «Προσβλέπουμε η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπανδρέου και του Προέδρου Ομπάμα να ενισχυθεί, ίσως με μια επίσκεψη του πρώτου στην Ουάσιγκτον αργότερα φέτος.

Τα θέματα που ενδιαφέρουν εμάς που απαρτίζουμε την κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών ζητημάτων στο Αμερικανικό Κογγρέσο θα τύχουν δέουσας προσοχής κι ευαίσθητου χειρισμού από εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ»

Συνοπτικά, οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι κατά τον πρώτο χρόνο του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία έγινε μια καλή αρχή και πως μέσα στον δεύτερο χρόνο θα πρέπει να αναμένουμε πολλά από τα προγράμματά του να καρποφορήσουν.
Γιώργος Μπίστης

3 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει ΤΙΠΟΤΑ από τις ΗΠΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Αν κάτι έρθει από τις ΗΠΑ, αυτό θα είναι αρνητικό.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ ΑΡΧΗ...ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗΣ."Η εγκαθρίδυση του Ομπάμα.....".ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "Η εγκατάσταση του....",ΕΤΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ελεγα οχι απλως αρνητικο αλλα εφιαλτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.