28/1/10

Εφ’ όλης της ύλης διάλογο με Αγκυρα βλέπει ο Σαμαράς

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Σαμαρά προκάλεσε η φράση του πρωθυπουργού, στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Ερντογάν, με την οποία εκφράζει την ελπίδα να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο, «είτε μέσω διμερών διερευνητικών επαφών είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, με την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Των Ελλης Tριανταφυλλου – Γιωργου Π. Τερζη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Να δημοσιοποιήσει τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, θεωρώντας ότι «η απόκρυψή τους ενισχύει την εντύπωση πως η Ελλάδα ολισθαίνει σε διμερή διάλογο με την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης και κεκλεισμένων των θυρών». Με χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τη μη δημοσιοποίηση του συνολικού περιεχομένου των επιστολών εν όψει μάλιστα και της πιθανής συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός εάν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, αλλά και της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Σαμαρά προκάλεσε η φράση του πρωθυπουργού, στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Ερντογάν, με την οποία εκφράζει την ελπίδα να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο Αιγαίο, «είτε μέσω διμερών διερευνητικών επαφών είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, με την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Συνεργάτες του προέδρου της Ν. Δ. υπενθύμιζαν χθες ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτεί συνυποσχετικό και προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση σχετικά με τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαιναν τα ζητήματα που κατά καιρούς εγείρει η Αγκυρα («γκρίζες ζώνες»), εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό τους για την επιλογή του κ. Παπανδρέου να επιδιωξει συνολική πολιτική και στρατιωτική διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες. «Ο κ. Σαμαράς και η ηγεσία της Ν. Δ. καλά θα κάνουν όταν μιλούν για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην έχουν κατά νου τι έπρατταν οι ίδιοι στο παρελθόν, όταν άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν και έκαναν», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας πάντως πως «η ενημέρωση των άλλων πολιτικών κομμάτων για την κυβέρνηση είναι αυτονόητη».


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Τρέχουν τη συνταγματική αναθεώρηση

«Μεταπολίτευση αλά Τούρκα» με διαδικασίες-εξπρές, για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, προωθεί τώρα η ισλαμική κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σάστισμα του στρατού και το σοκ της κοινής γνώμης από τις αποκαλύψεις της «Ταράφ» για το «Σχέδιο Βαριοπούλα».

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Σαλί Καπουσούζ αποκάλυψε στη «Ζαμάν» ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νέο σχέδιο δημοκρατικού Συντάγματος και τον Μάρτιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Τις ευλογίες του στη διαδικασία έδωσε και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ τόνισε πως «το αναχρονιστικό και προβληματικό Σύνταγμα της Τουρκίας (σ.σ.: κληρονομιά της δικτατορίας του Εβρέν) χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση».

Το σχέδιο Συντάγματος του ΑΚΡ θέτει φραγμούς στη δικαστική διάλυση κομμάτων, προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια σε καιρό ειρήνης, τη μείωση από το 10% στο 1% του ορίου για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ΕΘΝΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ο κ. Σαμαρας, στην εκθεση ιδεων, πρεπει να ηταν πολυ καλος. Αδικα ομως ανησυχει για τα ελληνοτουρκικα. Γιατι, ενω γραφει καλες εκθεσεις ιδεων και ο ιδιος παραδεχθηκε πως το λαθρονομοσχεδιο ειναι τοσο κακο που ο ιδιος οταν ζησει κυβερνηση θα τον καταργησει, εν τουτοις δεν κανει τιποτα το χειροπιαστο για να τον πολεμησει και να πιεσει την κυβερνηση να τον αποσυρει.

    Ετσι, κ. Σαμαρα, προς τι το αγχος σας για τα ελληνοτουρκικα;

    ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2031μΧ(21 μετά Αλλάχ)

    http://deltio11.blogspot.com/2010/01/203121.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην τουρκία θα κάνουν δημοψήφισμα και εδώ όταν το ακούν τους πιάνει αλλεργία γιατι ΞΕΡΟΥΝ οτι θα το χάσουν...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σαμαράς είναι ο πιο φιλοδυτικός από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι όταν γίνει Κυβέρνηση θα το καταργήσει το λαθρονομοσχέδιο... όπως επανέφερε το Καραμανλής το θρήσκευμα στις ταυτότητες όπως έλεγε.

    Ρε ούστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβούτναι γιατί με το δημοψήφισμα ξεφέυγη η κατάσταση από τα χέρια τους.
    Είμαι 100% σίγουρος ότι αν ψάξουμε όλοι οι πολιτικοί έχουν χρήμα και περιουσίες στο εξωτερικό ια να μπορούν να την κάνουν ανά πάσα στιγμή αν δούν ότι πάει να χαλάσει η "δουλειά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το σχέδιο Συντάγματος του ΑΚΡ θέτει φραγμούς στη δικαστική διάλυση κομμάτων, προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια σε καιρό ειρήνης, τη μείωση από το 10% στο 1% του ορίου για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων."

    Πιστεύω ότι αν τα περάσει αυτά ο Ερντογάν, δικαίως θα μείνει στην Ιστορία σαν τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή της Τουρκίας. Ίσος ή και ανώτερος του Ατατούρκ.

    Στην Ελλάδα, το σύνταγμα ψηφίστηκε από την Βουλή και απ' αυτήν τροποποιείται. Στην Τουρκία προσφεύγουν στην λαϊκή ετυμηγορία. Μπράβο τους, τι άλλο να πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.