27/1/10

Δεύτερη έκκληση προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Εσωτερικών και κάθε αρμόδιο


Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός "Ελπίδα για Όλους", αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Εξαπλατάνου Πέλλης, δια του επικεφαλής του, Παράσχου Τσάνταλη, από το 2006 μέχρι σήμερα, καταγγέλει αρμοδίως εξοφθάλμως παράνομες ενέργειες που γίνονται στο Δήμο, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει παρέμβει η πολιτεία για να σταματήσει τις παρανομίες που σχετίζονται με την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Τσάνταλης έστειλε επιστολές με ακλόνητα στοιχεία για τις παρανομίες που γίνονται στο Δήμο Εξαπλατάνου στον πρώην υπουργό κ. Παυλόπουλο, με τον οποίον ο δήμαρχος κ. Τουφεγγόπουλος διατηρούσε στενές σχέσεις. Ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε απολύτως τίποτε. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τουφεγγόπουλος είχε την απόλυτη στήριξη του κ. Τζαμτζή, άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΝΔ στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα ίδια στοιχεία κατέθεσε ο κ. Τσάνταλης στον Περιφερειάρχη, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού οι παρανομίες συνεχίζονται.
Τα ίδια στοιχεία κατέθεσε ο κ. Τσάνταλης στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στον αρμόδιο εισαγγελέα Εδέσσης.
Αποτέλεσμα μηδέν και το κυριώτερο, οι παρανομίες συνεχίζονται.
Είναι προφανές ότι υπήρχε ένα κομματικό δίχτυ προστασίας, που κάλυπτε τον κ. Τουφεγγόπουλο, για όσα του καταμαρτυρεί ο κ. Τσάνταλης.
Τώρα ακούγεται ότι και η νέα κυβέρνηση τον καλύπτει, γιατί ο προηγούμενος δήμαρχος, εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, ξεπληρώνει γραμμάτια στον κ. Τουφεγγόπουλο.
Τελικά, δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η χώρα βουλιάζει μέρα με τη μέρα.
Όσο οι απατεώνες και οι εγκληματούντες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν πάνε φυλακή, αυτή η χώρα θα συνεχίσει να βουλιάζει.
Θα επέμβει τελικά κανείς αρμόδιος;

Τα άξια πεπραγμένα του Δημάρχου Εξαπλατάνου & Προέδρου της ΤΕΔΚ νομού Πέλλας κ. Σταύρου Τουφεγγόπουλου.
Εδώ τα λεφτά, εκεί τα λεφτά, πού είναι τα λεφτά ;;


-Το 2006 έγιναν στον Εξαπλάτανο εικονικές αναθέσεις για να πληρωθούν με «μαύρα» άνθρωποι που είχαν εργαστεί χωρίς σύμβαση.
-Το 2007 τα εντάλματα πληρώθηκαν, αλλά τα χρήματα εξαφανίστηκαν.


Του Παράσχου Τσάνταλη
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να κάνουν δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων τους και να παρουσιάζουν αυτόν τον απολογισμό και μέσα από τις σελίδες του τοπικού τύπου.
Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη της νομοθεσίας δε φαίνεται να δεσμεύει τη δημοτική αρχή του Εξαπλατάνου. Το 2009 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας δημόσιος απολογισμός για όσα έπραξε ή δεν έπραξε το 2008 η υπό τον Στ. Τουφεγγόπουλο διοίκηση του Δήμου στον Εξαπλάτανο και τα άλλα τοπικά διαμερίσματα.
Η μόνη απόπειρα να παρουσιαστεί κάτι σαν απολογισμός είχε γίνει το 2008 και αφορούσε τη διαχείριση του 2007, αλλά η παρουσίαση ήταν μονομερής, όπως βόλευε τη δημοτική πλειοψηφία του κ. Στ. Τουφεγγόπουλου, και αφορούσε μέρος μόνο της αλήθειας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίσαμε σαν δημοτική παράταξη να οργανώσουμε εμείς και να παρουσιάσουμε εκείνα τα πεπραγμένα της σημερινής δημοτικής αρχής του Εξαπλατάνου που εμφανίζουν αναμφισβήτητο ενδιαφέρον.
Όχι βέβαια όλα τα πεπραγμένα της, αλλά εκείνες τις ενέργειες και παραλείψεις που η ίδια δε θα παρουσίαζε ποτέ, προτιμώντας να τις αποσιωπήσει.
Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Έπειτα είναι υπόθεση όλων μας η υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος, ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και η κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της δημοτικής μας ζωής.
Οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και να είναι πραγματικά ανοικτοί στον πολίτη. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Το 2006, καθώς η δημαρχιακή θητεία του κ. Χρ. Παλίκογλου στον Εξαπλάτανο βάδιζε προς το τέλος της και ο Στ. Τουφεγγόπουλος είχε ήδη εκλεγεί δήμαρχος, συμφώνησαν επιτέλους κάποτε όλοι στην τότε δημοτική συμπολίτευση και την τότε αντιπολίτευση ότι κάτι πρέπει να κάνουν προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την πληρωμή όσων είχαν δουλέψει για το Δήμο τη συγκεκριμένη χρονιά χωρίς νόμιμη σύμβαση εργασίας ή έργου (τα λεγόμενα «μαύρα»).
Εκείνη την εποχή (την τελευταία διετία της θητείας της) η τότε δημοτική πλειοψηφία είχε χάσει την πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο και στη δημαρχιακή επιτροπή και είχε καταντήσει μειοψηφία. Ειδικά στη Δημαρχιακή Επιτροπή, όπου την αντιπολίτευση εκπροσωπούσε ο τότε δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αντωνιάδης, δεν υπήρχε τρόπος να προωθήσει ο τότε δήμαρχος την οποιαδήποτε απόφαση, καθώς δύο δημοτικοί σύμβουλοι από το συνδυασμό του είχαν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, μια πρακτική του κ. Τουφεγγόπουλου από παλιά που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Συνεδρίασε, λοιπόν, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006 η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Εξαπλατάνου και σε κλίμα ομοφωνίας (!!!) αποφάσισαν να κάνουν γύρω στις δεκαεννέα ή είκοσι εικονικές αναθέσεις αμμοχαλικοστρώσεων σε αγροτικούς δρόμους των οικισμών του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 120.000€, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 100.000€, που χρειάζονταν σύμφωνα με τον τότε δήμαρχο για την εξόφληση των εργαζόμενων, και άλλων 20.000€ για το Φ.Π.Α..
Η μόνη διαφωνία που είχε εκφραστεί τότε σε ορισμένες από τις αναθέσεις αφορούσε τα πρόσωπα των εργολάβων στους οποίους επρόκειτο να ανατεθούν οι αμμοχαλικοστρώσεις. Η πλευρά του κ. Παλίκογλου πρότεινε άλλους εργολάβους γιατί αυτούς εμπιστευόταν, ενώ η πλευρά του κ. Τουφεγγόπουλου (μέσω του Αντωνιάδη και των δυο συμβούλων που προσχώρησαν) αντιπρότεινε άλλους δικής της εμπιστοσύνης και σ’ αυτούς τελικά ανέθετε το … «έργο» !!
Λίγους μήνες αργότερα οι … «εργασίες» είχαν … «ολοκληρωθεί» και οι εργολάβοι έπρεπε να … πληρωθούν για τα εικονικά έργα !!!
Τα εντάλματα κόπηκαν το Μάρτιο του 2007, όταν πια δήμαρχος Εξαπλατάνου είναι ο Σταύρος Τουφεγγόπουλος και πάλι.
Κανονικά, με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει, έπρεπε να πληρωθούν αμέσως όλοι όσοι είχαν δουλέψει με «μαύρα» για το Δήμο στη διάρκεια του 2006.
Ωστόσο κανένας από τους εργαζόμενους αυτούς δεν πληρώθηκε. Και οι άνθρωποι χρόνια μετά ζητούσαν με κάθε τρόπο τα χρήματά τους.
Πέραν του ότι τα χρήματα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Γιατί πραγματικά στο Δήμο Εξαπλατάνου όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά τέτοια περίεργα μαγικά.
Χρειάζεται να βάλουμε στοίχημα ότι κατέληξαν σε διάφορες «τσέπες»;
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς:
- Πού πήγαν αυτά τα χρήματα, κ. Τουφεγγόπουλε;;
- Ποιοι τα ιδιοποιήθηκαν;

Αυτό το θέμα μετέφερε η παράταξή μας με τη μορφή επερώτησης στην πρώτη για το 2008 συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Εξαπλατάνου την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι όσοι είχαν εργαστεί το 2006 στο Δήμο Εξαπλατάνου χωρίς σύμβαση παρέμεναν απλήρωτοι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονταν.
Ζητήσαμε, λοιπόν, να μάθουμε τι τελικά είχαν απογίνει τα χρήματα από τις εικονικές αναθέσεις του Δεκεμβρίου του 2006 και τα εντάλματα του Μαρτίου του 2007. Απάντηση όμως δεν πήραμε.
Και δυστυχώς για το Δήμο Εξαπλατάνου αυτό είναι το μόνιμο σκηνικό, το μόνιμο μοτίβο στα χρόνια της δημαρχίας Σταύρου Τουφεγγόπουλου.
Κι επειδή σαν αντιπολίτευση θελήσαμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο που ο λαός με την ετυμηγορία του μας επιφύλαξε, αντιμετωπιστήκαμε με τρόπο σκαιότατο. Φαίνεται πως κάποιοι στο Δημαρχείο Εξαπλατάνου δεν μπορούν να διανοηθούν την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα και να ψάχνει τα θέματα. Γι’ αυτό και δεν απάντησαν.
Με χίλια δυο ψέματα και κάθε λογής υπεκφυγές, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του αρνούνταν επίμονα να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ενώ έξω από το δημοτικό συμβούλιο διατυμπάνιζαν με κάθε μέσο ότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επειδή δεν υπογράφει ο … Τσάνταλης, κουβέντα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
- Τι έγιναν τα χρήματα των εικονικών αναθέσεων ρωτούσαμε γραπτά και προφορικά.
- Πού θέλετε να ξέρει ο δήμαρχος και ο εκάστοτε δήμαρχος τι έκανε τα χρήματα που εισέπραξε με αυτό ή το άλλο ένταλμα ο κάθε εργολάβος; Ήταν η απάντηση. Λες και μιλούσαμε για χρήματα που δικαιωματικά είχαν εισπράξει οι εργολάβοι. Λες και δεν ήταν εικονικές οι αναθέσεις.

Για κακή τους τύχη στην αίθουσα βρισκόταν και ο προηγούμενος δήμαρχος, ο Χρήστος Παλίκογλου, ο οποίος, αγανακτισμένος για όσα συκοφαντικά διαδίδονταν εναντίον του, επιβεβαίωσε όλα όσα είχαμε εξιστορήσει για τη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 2006.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 2002 ο Σταύρος Τουφεγγόπουλος, λίγο πριν παραδώσει τη δημοτική εξουσία στο νικητή των εκλογών, είχε συντάξει με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου του Δήμου … εξήντα επτά (67) εικονικές αναθέσεις έργων, προκειμένου να πληρωθούν όσοι εκείνη την εποχή είχαν εργαστεί με μαύρα.
Ενδεχομένως να υπήρχαν κι άλλοι λόγοι. Σε πόσα χρήματα άραγε να αντιστοιχούν οι 67 εικονικές αποφάσεις, κ. Δήμαρχε; Το είχαμε πιάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ; Εκατόν περίπου εβδομήντα εκατομμύρια δραχμές το 2002 είχαν άλλη αξία !!! Έτσι δεν είναι, κύριε Τουφεγγόπουλε;
Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι πρακτικές και όσες άλλες έχουν κατά καιρούς επιστρατευθεί μόνο ζημιά αποφέρουν στο Δήμο Εξαπλατάνου. Και αυτού του είδους οι δημοτικές αρχές είναι γεγονός ότι ζημίωσαν το Δήμο Εξαπλατάνου.
Άλλα υπόσχονταν προεκλογικά και άλλα έκαναν στην πράξη σαν δημοτική αρχή.

Δήμος Εξαπλατάνου
Πρακτικό της αριθ. 2 / 29-1-2008 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Εξαπλατάνου

Αριθ. Επερώτησης 01/2008
ΘΕΜΑ: «Οφειλόμενα στους εργάτες περιόδου 2003 – 2006»

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Έχει περάσει ένας χρόνος, προσβάλλομαι και ντρέπομαι να ακούω μανάδες παιδιών που εργάστηκαν στο δήμο και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και επειδή έχουν κοπεί κάποια εντάλματα αρχές του έτους, τα παιδιά αυτά είναι απλήρωτα. Και πλέον πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι, ότι δεν αφήνει ο Τσάνταλης να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να κοιτάξουν να βρουν έναν τρόπο να πληρωθούν τα παιδιά. Αυτό τουλάχιστον είναι κρίμα και αμαρτία να μην πληρωθούν. Τα παιδιά αυτά είναι κάτω στην είσοδο του Δημαρχείου και προτείνω να έρθουν εδώ.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Στην αίτησή σας λέτε ότι στις 8-12-2006 κόπηκαν εντάλματα ποσού 87.000€. Δεν ξέρω από πού πήρατε αυτά τα στοιχεία και αν κόπηκαν το 2006 τα εντάλματα αυτά, δεν κατάλαβα τι σχέση έχει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Όσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον σας για τους ανθρώπους που μένουν απλήρωτοι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία, ήρθε ο αρχηγός σας εδώ και είπε ότι συμφωνείτε με τη διαδικασία.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ποια διαδικασία;
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που λέτε ότι έχουν να πληρωθούν, είναι σε μαύρα, δεν έχουν κάνει σύμβαση και πώς μπορούν να πληρωθούν; Μπορείτε να μας πείτε αν δεν πληρωθούν με μαύρα; Αυτό το όψιμο ενδιαφέρον μετά από ένα χρόνο με εκπλήσσει, αν η θέση η δική σου είναι και θέση του αρχηγού σας, θα είχε τακτοποιηθεί αυτό. Πρώτα συνεννοηθείτε μεταξύ σας μετά κάντε προσπάθειες. Ύστερα ενδιαφέρεστε για κάτι που θέλαμε να τακτοποιήσουμε εμείς και δε θέλατε εσείς. Η απάντηση η δική μου είναι αυτή.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Στις 8-12-2006 η Δημαρχιακή Επιτροπή έκανε αναθέσεις για αμμοχαλικοστρώσεις, αυτά όλα είναι γραμμένα και στον προϋπολογισμό και έχω του καθενός τις αποφάσεις, σε ποιους αναθέσατε τις αμμοχαλικοστρώσεις. Υπάρχουν και τα εντάλματα που πληρώθηκαν.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Σας έχει διαβεβαιώσει κάποιος ότι τις αναθέσεις και τα εντάλματα τα κόψαμε για να τα πάρουν οι εργάτες; Ποιος σας το είπε;
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ο Δήμαρχος.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ποιος Δήμαρχος;
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ο Δήμαρχος.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ο σημερινός;
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Ο σημερινός.
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ο σημερινός είπε ότι αυτά είναι για να πληρωθούν οι εργάτες;
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Το επιβεβαιώνω.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Στην πρώτη Δημαρχιακή του 2007 ο Δήμαρχος μάλιστα μας βγάζει ένα μπλοκάκι και έχει πληρώσει κάποιους. Δεν είπαμε ότι τα λεφτά φαγώθηκαν ή κλάπηκαν, να δούμε ποιοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τι υπόλοιπο υπάρχει και να πληρωθούν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Παρούτογλου, Μ.Χ. προφήτες τελειώσανε. Εδώ μέσα πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, όταν θα δείτε εντάλματα του 2007 το οποίο θα αναφέρεται σε συγκεκριμένο εργαζόμενο … Κάθισε κάτω.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σε ενοχλεί που είμαι όρθιος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κάτσε κάτω να ακούσεις. Αν κόπηκε, έστω και μία δραχμή για εργαζόμενους, τώρα για κάποιους ανθρώπους στους οποίους κόπηκαν εντάλματα, εντάλματα κόπηκαν σε εμπειροτέχνες, όταν θα δεις ότι μια δραχμή έχει απολεσθεί, τότε θα έχετε κάθε έννομο συμφέρον να πάρετε τα παραστατικά τα οποία μπορείτε να τα δείξετε όπου θέλετε. Αν δείτε να έχει φύγει ένα ευρώ από κάπου τότε θα έχετε κάθε λόγο να πείτε ό,τι θέλετε. Τώρα σε ό,τι αφορά το όψιμο ενδιαφέρον σας, είπαμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει συνέχεια και συμφωνήσατε για κάποια πράγματα. Έγινε άτυπη επιτροπή για την πληρωμή εργολάβων, προμηθευτών και εργατών.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Για τους εργαζόμενους θέλουμε να μας πείτε.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Δε θέλουμε να μας απαντήσετε για τους εργολάβους και για τους προμηθευτές, μονάχα για τους εργαζόμενους.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα έγινε μια άτυπη επιτροπή.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Δεν είναι η ερώτηση γι’ αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έγινε μια άτυπη επιτροπή η οποία για τον Α ή το Β λόγο δεν λειτούργησε. Έξω όταν πάνε οι εργαζόμενοι και λένε: Έχουμε να πάρουμε από τον Δήμο λεφτά και ο Δήμαρχος δεν μας τα δίνει. Ποιος ήταν στην άτυπη επιτροπή αυτή και γιατί δε λειτούργησε η επιτροπή αυτή; Το επιχείρημα ότι το 1.300.000€ έγινε 1.600.000€ αυτό νομίζω ότι δεν στέκει, γιατί ο καθένας έχει την ευχέρεια να δηλώσει 300 - 500 και 1.000.000 παραπάνω. Εάν είναι τα χρήματα τα οποία είναι 500.000, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να πληρώσουμε τους εργαζόμενους. Ποιος Δήμαρχος έχει την πολιτική βούληση. Εσείς είσαστε στις επιτροπές, ο δήμαρχος δεν έχει καμιά σχέση με την επιτροπή. Ήταν τρεις Αντιδήμαρχοι και οι δύο αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Εάν, λοιπόν, η επιτροπή από 25 τα κατέβαζε στα 15 ευρώ, θα έλεγα εγώ: όχι είναι 25; Εκεί είναι η διαφορά και εκεί ακριβώς κάνατε το λάθος, κ. Τσάνταλη. Αυτό το πράγμα ότι το 1.300 έγινε 1.600 δεν είναι υπαιτιότητα δικιά μας και ακόμη και χθες ήρθε ο Σπρίτος και είπε ότι θέλω 25.000,00€. Εγώ έχω την πολιτική βούληση, έχω το κουράγιο να τα πληρώσω. Εσείς αν έχετε την πολιτική ευθύνη να συσταθεί η Επιτροπή μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να πληρώσουμε. Εσείς θα είστε στις επιτροπές, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, για να κλείσει το θέμα. Και είμαι σαφέστατος.
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή το θέμα με αφορά και για να μη γίνεται όλη αυτή η διαμάχη με κέντρο βάρους την προηγούμενη δημοτική αρχή και ο καθένας να προσπαθεί να κερδίσει κάτι εκλογικά σε βάρος μου. Θέλω να μου δώσετε την ευχέρεια να πω δύο τρία πράγματα καθαρά και να τελειώνουμε έτσι.
Καταρχάς θα δηλώσω ότι εγώ δε θα είμαι ξανά υποψήφιος για να πω σε όλο τον κόσμο που βρίσκεται εδώ ότι δεν έχω καμιά σκοπιμότητα. Θέλω μόνο να μιλάμε ειλικρινά και να μην υποκρινόμαστε όλοι εδώ μέσα. Εάν έχουμε τη διάθεση να πληρώσουμε, να το αποδείξουμε και, αν δεν έχουμε τη διάθεση να πληρώσουμε, να το αποδείξουμε πάλι με πράξεις και η αντιπολίτευση, αν θέλει να προχωρήσει την κατάσταση, να το αποδείξει.
Όταν παρέλαβα εγώ, εσύ πρόεδρε, ξέρεις πολύ καλά, γιατί τα συζητούσαμε μαζί, την κατάσταση των υποχρεώσεων που παραλάβαμε. Βέβαια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τότε είχε την τύχη να μην έχει μία αντιπολίτευση, αλλά να έχει τρεις. Κι ορισμένα πράγματα να ακουστούν, να ξεκαθαριστούν, να έχει ένα σκόρπιο αντιπολιτευτικό σώμα και να υπάρχει μία διαμάχη. Λοιπόν, εγώ δεν είχα αυτή την τύχη, και είχα και την ατυχία τα δύο χρόνια της θητείας μου να μην έχω και την πλειοψηφία. Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε.
Τον Οκτώβριο του 2002, έχω φωτοτυπία από το βιβλίο της Δημαρχιακής, το τονίζω, επικυρωμένη. Τον Οκτώβριο του 2002 πάρθηκαν 67 αποφάσεις Δημαρχιακής με τις οποίες καλύφτηκαν τα έξοδα του κυρίου που είναι απέναντί μου, ο οποίος δεν μπορεί να το παραδεχτεί, στο όνομα του κ. Πασχαλίδη. Τέσσερα χρόνια αμοιβές του πληρώθηκαν με εντάλματα στο όνομα του Πασχαλίδη. Ήταν εργαζόμενος στο δήμο με μαύρα. Εγώ δεν αρνήθηκα να τα πληρώσω. Θέλω να σας πω και κάποια πράγματα μεταξύ σας, να ξέρετε ποια είναι η αλήθεια. Δεν αρνήθηκα να πληρώσω. Σου είπα τίποτα, κύριε Σουγάρη; Εν γνώσει μου, λοιπόν, πλήρωνα κάποια πράγματα, γιατί ο άνθρωπος εργάστηκε.
Εγώ είχα την ατυχία, λοιπόν, να μην μπορώ το μήνα Οκτώβριο να κάνω αυτό που έκανε ο Τουφεγγόπουλος, δηλαδή να πάρω τον Ουργαντζόγλου σε ένα γραφείο και να γράφει αποφάσεις δημαρχιακής. Αυτή την τύχη εγώ δεν την είχα, γιατί είχα μια δημαρχιακή η οποία ήταν κατά 3 προς 2 κόντρα. Έκανα, λοιπόν, συνεδρίαση Δημαρχιακής 2 προς 3 έπαιρνα αποφάσεις, γιατί μιλάτε για αποφάσεις Δημαρχιακής. Γι’ αυτές τις αποφάσεις μιλάτε, έτσι δεν είναι; Εσείς δεν είπατε να πληρωθούν οι εργάτες;
Όταν είπα εγώ να πληρώσουμε κάποιους επαγγελματίες, εσείς είπατε να πληρωθούν οι εργάτες. Όλες οι αποφάσεις της Δημαρχιακής αφορούν τις αμοιβές των εργαζομένων. Λοιπόν, πολύ απλά από αυτές τις 120.000,00€ εντάλματα κοπήκανε για τους εργάτες. Οι οφειλές προς τους εργάτες δεν ήταν πάνω από 100.000,00€. Τα εντάλματα αυτά κοπήκανε γιατί δεν πληρώθηκε κανένας από τους εργάτες; Όλοι έχουν να παίρνουν και γίνεται καθημερινά ένας διασυρμός του ονόματός μου. Πολλοί από αυτούς ενοχλούν και εμένα και μου λένε γιατί δεν βοηθάς, γιατί δεν μιλάς, γιατί δεν κάνεις κάτι; Και λέω λοιπόν: Εγώ από την αρχή είπα πέντε πράγματα. Αν μπορούμε να πληρώσουμε από την αρχή και γι’ αυτό συμμετείχα στην άτυπη επιτροπή. Είπαμε να κάνουμε κάποια κίνηση. Δεν κρύφτηκα. Εγώ άφησα τα χρέη. Δεν έχω κακή διάθεση. Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα πούμε. Εγώ θέλω το θέμα αυτό να ξεκαθαρίσει. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ένα μέρος από αυτή την ιστορία το πληρώνω εγώ καθημερινά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Σίγουρα το πληρώνεις εσύ και αυτό που λες ότι βγήκα, δεν ασχολήθηκα με τα χρέη σας, έκανα μια αναφορά 1.600.000€ είπα είναι χρέος χωρίς αποφάσεις και 1.000.000€ είναι χρέος με αποφάσεις. Και δεν έδωσα συνέχεια στα χρέη. Τα χρέη αυτά τα έχω συγκεντρωμένα και κάθε μέρα έρχονται και αυτό που λες αν είναι 120.000 ή 100.000 τα εντάλματα είναι εκεί πέρα. Είναι 82 ονόματα δικά σας. Ένα – ένα είναι γραμμένα. Τι έχει να πάρει ο καθένας.
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Το τι πλήρωσες έχει σημασία.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είναι 82 ονόματα από 3.000€ είναι 240.000€ με το Φ.Π.Α. θέλει 400.000€. Πόσα εντάλματα είναι όλα αυτά; Για να τα λέμε με το όνομά τους. Χωρίς το 1.100.000€ που είναι στους εμπειροτέχνες. Συνεπώς τα σχόλια και τα ρητά εγώ τα ακούω βερεσέ. Είχα την πολιτική βούληση να πληρώσω, σήμερα με τα δεδομένα αυτά να αναλάβετε εσείς υπεύθυνοι, εγώ θα φωνάξω την Τεχνική Υπηρεσία να μην βγαίνετε και μιλάτε ότι είναι 80.000€, είναι 1.600.000€ και ο κος Τσάνταλης λέει ότι το 1.300.000€ έγινε 1.600.000€. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο κος Παλίκογλου έχει να πάρει 300.000 και θα του 250.000. Υπάρχει επιτροπή και σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία να αποφασιστεί πόσα χρήματα έχει να πάρει ο κάθε ένας.
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, εγώ θέλω να μείνω σε ένα σημείο. Μίλησε ο πρώην Δήμαρχος περί ευαισθησίας. Εμείς ως Δημοτική Αρχή που ξεκινήσαμε το 2007 εμείς ήμασταν δέκτες παραπόνων από εργάτες – προμηθευτές. Εμείς κάνουμε μια λίστα, εμείς βγάζουμε ένα πρώτο νούμερο, εμείς ήμασταν αυτοί που με εντολή του Δημάρχου και απόφαση από το σώμα, χωρίς όμως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διάβασα στην εφημερίδα, αγαπητέ Παράσχο, να λες ότι συστάθηκε μία επιτροπή τον Ιούλιο του 2007, άλλο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να είναι γραμμένη στα πρακτικά και να πάρει αριθμό και άλλο μια άτυπη επιτροπή.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Για ποιο λόγο συστάθηκε αυτή η επιτροπή;
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Το πρόβλημα είναι η σύσταση της επιτροπής ή η πληρωμή των εργαζομένων;
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Είμαστε εκτός θέματος.
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ: Δεν είμαστε καθόλου εκτός θέματος.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Εμείς μιλάμε για τα μαύρα των εργαζομένων, δεν μιλάμε για εργολάβους και προμηθευτές.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν μιλάμε για εντάλματα του 2006, δεν υπάρχουν τέτοια εντάλματα.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Τα εντάλματα κόπηκαν στις 26 Μαρτίου 2007. Έχω τις αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής που κόπηκαν τα εντάλματα.
(Στη συνέχεια ο κος Αντωνιάδης διαβάζει την επερώτηση του κου Παρούτογλου στην οποία φαίνεται ότι τα εντάλματα κόπηκαν το 2006.
Ακολουθεί μια έντονη αντιπαράθεση με βάση το πώς έχει γραφτεί η επερώτηση και τι πραγματικά εννοεί ο κος Παρούτογλου στο έγγραφό του).
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Τα εντάλματα είναι κομμένα τον Μάρτιο του 2007.
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ: Η αναφορά μου είναι πάνω στην επερώτηση που έκανες, κ. Παρούτογλου, απλά δεν έχεις την υπομονή να περιμένεις να ακούσεις κάποια πράγματα. Σε ό,τι αφορά τον πρώην Δήμαρχο που μίλησε περί ευαισθησίας, εμείς είμαστε και ευαίσθητοι και ζούμε καθημερινά την κοινωνία. Εμείς και ευαισθητοποιημένοι είμαστε και τα χρέη μαζέψαμε, λειτουργήσαμε και κάναμε μια άτυπη επιτροπή, να δούμε τα χρέη πόσα είναι στο πραγματικό τους μέγεθος και να συμφωνήσουμε αν μπορούμε να βρούμε μία άκρη στο να πληρωθούν κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι – προμηθευτές – εργολάβοι σε όσους είχαμε οφειλές. Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει. Από κει και πέρα και εμείς σήμερα έχουμε ευαισθησίες κι εμείς σήμερα βρισκόμαστε καθημερινά με ανθρώπους που έρχονται στα γραφεία μας και ζητούν δουλειά. Δεν πέφτουμε όμως στην παγίδα της μαύρης εργασίας γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η πληρωμή.
ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα καταλαβαίνετε τι λέτε; Μη δημιουργείς τέτοιο θέμα. Μην μιλάς για μαύρη εργασία.
ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέω. Εμείς δεν έχουμε ούτε έναν με μαύρη εργασία, ούτε έναν.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Αυτό να το θυμάσαι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Τσάνταλη, να κλείσει το θέμα.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Στις 8–12-2006 πήρατε αποφάσεις Δημαρχιακής. Τον Μάρτιο 2007 πληρώθηκαν τα εντάλματα, τι έγιναν τα χρήματα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Παρούτογλου, είσαι εμπειροτέχνης, σου κόβουμε ένταλμα. Είναι δυνατό να ξέρει ο αντιδήμαρχος πού πήγαν τα λεφτά του εργολάβου. Αν πράγματι πιστεύετε ότι έφυγε έστω και μισή δραχμή, να κάνετε καταγγελία, άλλωστε είστε συνηθισμένοι.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Γι’ αυτά εδώ τα εντάλματα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ναι, από αυτά εδώ.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Πρώτα από όλα να μάθεις να συμπεριφέρεσαι, είσαι καθηγητής, Δήμαρχος, Πρόεδρος ΤΕΔΚ, να μάθεις να συμπεριφέρεσαι …
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εμένα δε θα μου δώσεις μαθήματα.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Μαθήματα δεν σου κάνω, έχω την άποψή μου και έχεις την άποψή σου. Εγώ θέλω να μάθω τι έγιναν τα χρήματα. Υπάρχει και ο προηγούμενος Δήμαρχος να μας πει για ποιο λόγο αποφασίστηκαν αυτά.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για τα εντάλματα για τα οποία αναφέρεστε όλα είναι στη διάθεσή σου. Έχεις πάρει τρεις φορές αυτά τα εντάλματα, αν έχεις κάποια αμφιβολία, πάνε στον αρμόδιο υπάλληλο να σου εξηγήσει και να κλείσει το θέμα.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Δήμαρχε, εσύ μας είπες …
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ σας είπα; Κάνεις μεγάλο λάθος.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Εγώ κάνω λάθος; Μα εσύ δεν έβγαλες το μπλοκάκι και λες έχω πληρώσει εργαζόμενους και έχω το μπλοκάκι στο συρτάρι;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιους ανθρώπους σαν και σένα με τέτοιο επίπεδο.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Θα πρέπει να απαντήσουμε και εμείς και πρέπει να μας ακούσεις. Δήμαρχε, όχι όποτε θέλεις εσύ, γιατί αυτά που λέμε τώρα εδώ μέσα τα είπαμε και στην Δημαρχιακή όταν ήσουν Πρόεδρος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ψεύτης εγώ ποτέ δεν ήμουν. Έχετε παρεξηγήσει τον ρόλο του συμβούλου, εσείς έχετε αντικαταστήσει τους γραμματείς, τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, τους εισαγγελείς, ο ρόλος σας είναι αυτός;
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Ο ρόλος μας είναι να ελέγχουμε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Ένα χρόνο είστε εδώ μέσα, πέστε μας τα επιχειρήματά σας.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Πέστε μας εσείς, λοιπόν.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Άντε ρε …
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Εγώ δεν σου είπα: Άντε ρε ...
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Παράσχο, ξέρεις ποιος είναι ο ρόλος σου;
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Ξέρω. Να ελέγχω την εξουσία. Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Μας ζήτησες το φάκελο, τα πήγες στον εισαγγελέα.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Αν είσαι καθαρός, γιατί φοβάσαι τον εισαγγελέα;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Εγώ φοβάμαι;
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Θέλω μια διευκρίνιση από τον Δήμαρχο. Έγινε αποπροσανατολισμός.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Για τα εντάλματα αυτό που είπες το έχεις κατά νου, δηλαδή τα εντάλματα που ζήτησες για τους εργαζόμενους, εάν έχεις απορία για κάτι, πήγαινε σε μένα, στον εισαγγελέα, όπου θέλεις πάνε.
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Δήμαρχε, δεν ήρθες μέσα στη Δημαρχιακή και είπες πλήρωσες εργαζόμενους;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είπα εγώ πλήρωσα εργαζόμενους; Τα ψέματα αυτά άστα.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Δεν ντρέπεσαι, Δήμαρχε; Ζήτησα να μου πεις πού έδωσες χρήματα και μου είπες εγώ δεν καταχρώμαι ούτε ένα ευρώ. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει έλεγχο. Τα χρήματα είναι του παππού σου; Δημόσιο χρήμα είναι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Και ποιος σου είπε ότι ο Δήμαρχος διαχειρίζεται χρήματα;
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Όχι δα.
(Ακολούθησε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους και στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Τσάνταλη).
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Στο τελευταίο συμβούλιο ρώτησα τον Δήμαρχο: Γιατί λέτε στους εργαζόμενους που θα πληρωνόντουσαν από τα εντάλματα για τα χαλίκια ότι δεν συμφωνεί ο Τσάνταλης; Πού να βάλω υπογραφή; Πού να συμφωνήσω; Αφού είναι τα λεφτά κομμένα στα χαλίκια. Και μου απαντά ο Δήμαρχος, εγώ έκανα μια επιτροπή. Και του λέω, δεν ρωτάω για την επιτροπή, ρωτάω για τους εργαζόμενους που έχουν να πάρουν μαύρα. Και μου λέει: Είπες στον Παλίκογλου να κάνει 1.500.000€ δάνειο; Και εγώ του λέω, δεν σε ρωτάω αυτό, σε ρωτάω για τους εργάτες που έχουν να πάρουν χρήματα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Θα σε φοβηθώ επειδή έχεις λεφτά;
Αναρωτιούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πότε έγινε αυτό.
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ: Δε θυμάστε, βρε παιδιά;
ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ: Για να κλείσουμε, να μας δώσετε μια κατάσταση με τα ονόματα των εργατών που εργάστηκαν και πληρώθηκαν και σε ποιους οφείλουμε.

Η επερώτηση αυτή πήρε αριθμό 01/2008
Αφού συντάχτηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως ακολουθεί:
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας
Τα μέλη

3 σχόλια:

  1. Ισως μπορούν να παρέμβουν οι σκοπιανοί νεομακεδόνες να λύσουν το ζήτημα, μέχρι να παρέμβει η "Ανεξάρτητη"... Το ίδιο ισχύει και για τους γείτονες παραπέρα, όπου υπάρχει και προηγούμενο από τέτοια χατήρια με την επίσκεψη του πρωθυπουργού τους στους αγρότες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσχετο αλλά

    http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-26-22-22-16-2010012619299/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Toυφεγγόπουλος προσλαμβάνει, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝ Πέλλας, τον κ. Τζαμτζή ως ειδικό σύμβουλο, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚου δημάρχου της Έδεσσας.
    Διακομματική αργομισθία, δηλαδή.
    Και μετά περιμένουμε τον Εισαγγελέα και τον υπουργό εσωτερικών να επέμβει για να στματήσει η ρεμούλα στο Δήμο Εξαπλατάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.