31/1/10

Ενα μεγάλο μάθημα ζωής

Οι Τρεις Ιεράρχες της ελληνορθόδοξης πίστης

της Ελίνας Γαληνού
Ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε...."στον πατέρα μου οφείλω το ζήν και στον δάσκαλό μου το ευ ζήν..." εννοώντας τον μεγάλο του δάσκαλο τον Αριστοτέλη. Η μεγαλύτερη τύχη στη ζωή του ανθρώπου είναι βέβαια η καλή υγεία, αλλά εξ΄ ίσου σημαντικό είναι να πέσει στα χέρια ενός καλού δασκάλου. Παρ΄όλο που μας χωρίζουν χιλιετίες από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, οι παρακαταθήκες που αφήνουν μερικοί άνθρωποι και στην σύγχρονη εποχή, κάπου μένουν. Σε μια τέτοια παρακαταθήκη αναφέρομαι και εγώ σήμερα, θέλοντας να τιμήσω τη μνήμη μιας δασκάλας, τόσο σπουδαίας όσο και αθόρυβης, που γνώρισα στη ζωή μου.
Ισως αναρωτηθείτε "γιατί ειδικά σήμερα"..; Διότι η 30η Ιανουαρίου, η μέρα που γιορτάζουμε τους Τρείς Ιεράρχες, συνέπεσε με την ημερομηνία που η δασκάλα αυτή, πριν ακριβώς τέσσερα χρόνια, έφυγε από κοντά μας. Η κυρία Καλλιόπη Πούμπουρα, καθηγήτρια ψυχολογίας και φιλοσοφικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο, τη Σχολή Χίλλ και την Γερμανική Σχολή, είχε μετατρέψει την επιστήμη του Φρόυντ σε ένα μαγικό κλειδί ! Ενα κλειδί που άνοιγε διάπλατα τις πύλες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Γενναιόδωρα και χωρίς υστεροβουλία, δίδασκε τον χειρισμό αυτού του κλειδιού στα νέα παιδιά, απελευθερώνοντάς τα από τις αναστολές και τους αυτοεγκλωβισμούς. Στοργικά τους έδειχνε τον δρόμο της αυτογνωσίας και της διαχείρισης ευθυνών. Δεν πίστευε στα μεγάλα λόγια, μόνο στα έργα τα οποία θεωρούσε ότι έχουν σημασία ακόμα και αν παραμείνουν αθέατα. Γιατί το έργο που άφησε εκείνη μέσα από τη μακρά ζωή της, θα το κουβαλούν στην ψυχή τους τέσσερις ή και πέντε γενιές ανθρώπων. Γενιές και γενιές μαθητριών της από διάφορα περιβάλλοντα και εποχές, επεδίωκαν να κρατούν μαζί της επαφή στα μετέπειτα από τις σπουδές τους χρόνια. Γνώριζαν ότι κάθε συνομιλία μαζί της, ήταν ένα ακόμα παράθυρο στο φώς, μια σκέψη που δεν είχε αξιοποιηθεί παλιότερα...Η δασκάλα μας είχε διδάξει ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια ανεξάντλητη πηγή θησαυρών και ο άνθρωπος είναι πλούσιος αν γνωρίζει πώς να την αξιοποιήσει. Από τη γνωριμία μου μαζί της, έμαθα πως και τον πιό σκοτεινό δρόμο της ζωής, μπορούμε να τον φωτίσουμε φτάνει να το θέλουμε. "Πόσο αρκετή είναι όμως η δική μας θέληση αν δεν συναντήσουμε κάποιον που θα μας δείξει τον δρόμο;" είχα προλάβει να της πώ σε μια από τις τελευταίες μας συνευρέσεις. Και ασφαλώς δεν θα το άκουσε μόνο από μένα αυτό. Θα της το είχαν πεί οι τόσες μαθήτριες και συνεργάτες τη μέρα που αποχαιρετούσε τα εγκόσμια. "Διάλεξε να φύγει ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, σωστή δασκάλα ως το τέλος..." είχε σχολιάσει μια παλιά της μαθήτρια την ώρα της κηδείας.
Πόσοι αλήθεια σήμερα, θυμούνται ότι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αφιερωμένη στους δασκάλους;

15 σχόλια:

  1. ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει στην ομιλία του εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν:
    «Αν κοιτάξεις στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας (των Ελλήνων φιλοσόφων!), όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν από σκουλίκιαν... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους... Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους».

    Τόση ήταν η αγάπη τους προς τους Έλληνες και την Ελλάδα που ο Χρυσόστομος συμβουλεύει τους χριστιανούς στον λόγο του «Περί Κενοδοξίας και πώς δει τους Γονείς Ανατρέφειν τα Τέκνα»:
    «Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των ελλήνων προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης».
    Ιδού και η απάντηση σε όσους απορούν γιατί δεν μπορούν να δώσουν όνομα στα παιδιά τους που δεν περιλαμβάνεται στας εκκλησιαστικάς δέλτους!

    Είναι όμως και ο Γρηγόριος Νανζιαζηνός:
    «Η μητέρα μου πρόσεχε να μη φιλήσουν τα χείλη μου Ελληνικά χείλη, να μην αγγίξουν τα χέρια μου Ελληνικά χέρια και ούτε Ελληνικά τραγούδια να ΜΟΛΥΝΟΥΝ τα αυτιά και την γλώσσα μου.»

    Αυτά, λοιπόν, επειδή οι αλήθειες πρέπει να λέγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σημερινή παιδεία βγάζει πολίτες που σκέφτονται όπως θέλει η Δύση.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πραγματικά ακόμα δεν έχω καταλάβει τι το καλό έπραξαν οι δήθεν αυτοί άγιοι και σοφοί "ιεράρχες" κια τιμώνται και για την προσφορά τους υπέρ της αποκατάστασης των Ελληνικών γραμμάτων.....ξέρει κάποιος, εν συντομία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α. Το 2007 τους είχε στολίσει στο Σικάγο η Ελληνοπούλα Προμηθέα ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτρη και τον τοπικό επίσκοπο του Σικάγου, ο οποίος μυστικά εκείνη την ώρα που ξέσπασαν μερικοί καλοί χριστιανοί του τύπου "σφάξτε την" της έδωσε δίκιο.

    Β. Η καθηγήτρια κα Τζανή είχε αποκαλέσει τον Χρυσόστομο, Βρωμόστομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε πάλι.. Χα χα χα
    Κύριοι όταν πήγαν 2 Έλληνες να συναντήσουν τον ΚΥΡΙΟ ο ΧΡΙΣΤΟΣ είπε: ήρθε η ώρα να δοξαστεί το όνομα Του, επίσης όταν πήγε να διδάξει ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα ήταν το μόνο μέρος όπου δεν χύθηκε αίμα για το λόγο ότι οι αρχαίοι υμών πρόγονοι είχαν την καλή προαίρεση να δεχτούν το Θείο λόγο να το πω έτσι
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 12:41, οι κάτοικοι της Βυζαντινής λεγομένης Αυτοκρατορίας ονομάζονταν Ρωμαίοι. Το Έλλην ισοδυναμούσε με το ειδωλολάτρης. Μ΄ αυτή την έννοια ο Χρυσόστομος ή ο Βασίλειος ή και άλλοι πατέρες της Εκκλησίας καταφέρονται κατά των "Ελλήνων".
    Όσο για το "δήθεν άγιοι και σοφοί", 4:12 ας μην το σχολιάσω. Πάντως, μακάρι, φίλε να ήξερες κι εσύ τόσο καλά ελληνικά όπως και οι τρεις Ιεράρχες (αλήθεια, γιατί εντός εισαγωγικών; Δεν γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη;) και μακάρι να είχες την πολύπλευρη παιδεία και το ήθος τους. Αν δεν σε ενδιαφέρει η συνεισφορά των αγίων αυτών της Εκκλησίας μας στην αντιμετώπιση των διαφόρων αιρέσεων, αν δεν σε ενδιαφέρει το ότι πρώτοι αυτοί έθεσαν τις βάσεις για την σύζευξη των δύο πολιτισμών, ελληνικού και χριστιανικου, τουλάχιστον λάβε υπ΄ όψιν την φιλανθρωπική δράση τους (ιδίως αυτήν του Μ. Βασιλείου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου) καθώς και την ιεραποστολική δράση τους, διά της οποίας κέρδιζαν όχι μόνο ανθρώπους πιστούς στον Χριστό, αλλά και φίλα διακείμενους στην Αυτοκρατορία. Επίσης, μάθετε ότι ο πρώτος που έδωσε μια θαυμάσια έννοια του υγιούς πατριωτισμού είναι ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολογος. Γράφει στην τριακοστή εβδόμη επιστολή του ότι «μητέρα τιμάν των οσίων, μήτηρ δέ άλλη μεν άλλου, κοινή δε πάντων πατρίς». (Είναι φυσικό για κάθε ευλαβή άνθρωπο να τιμά τη μητέρα του· αλλά, η μητέρα του καθενός είναι διαφορετική. Κοινή μητέρα όλων είναι η πατρίδα· άρα, πολύ περισσότερο είναι χαρακτηριστικό των οσίων, των ευσεβών να τιμούμε την πατρίδα.)

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    Υ.Γ. Αν δεν σας κάνει κόπο, διαβάστε το έργο του Μ. Βασιλείου "Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος
    Διέλυσαν τον Ελληνισμό και διέδωσαν τον ραγιαδισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 7:13 μ.μ.
    Αγαπητέ Κωνασταντίνε,δέν εἶναι θέμα,κόπου. Οἰ ἄνθρωποι,ἐκτελοῦν ἐντεταλμένη ὐπηρεσία.....
    Ὄ,τι καί νά τούς λέμε,ἀπλά δέν θέλουν νά καταλάβουν....καί δέν μποροῦν πιά....

    ΤΡΙΣΣΟΝ
    ΥΓ:Καί εἶναι τόσο λίγοι..καί ποιοτικά καί ποσοτικά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ''Β. Η καθηγήτρια κα Τζανή είχε αποκαλέσει τον Χρυσόστομο, Βρωμόστομο.''(31 Ιανουαρίου 2010 5:35 μ.μ.)

    Δεν καταλαβα κκ. διαχειριστες του ιστολογιου, το ιδιο τον αποκαλεσα κι εγω και το σχολιο μου το'φαγε η ορθοδοξη λογοκρισια σας (31 Ιανουαρίου 2010 2:53 μ.μ.). Μηπως πρεπει να εχω τον τιτλο του καθηγητη για να μπορουν να δημοσιευονται τα σχολια μου? Απο την αλλη βεβαια δεν υπαρχει προβλημα δημοσιευσης γελειοτητων διαφορων μεσσιανιστων εδω μεσα που ονειρευονται την μερα που οι ελληνιδες θα φορανε μαντηλα και την εξουσια θα εχουν ξεμωραμενοι 'υπερηλικες ιερεις'. Μπρρρρρρ, ευτυχως που αυτη η μερα δεν θα ερθει ποτε.

    ΥΓ. Η απαντηση για το τι ηταν οι 3 'ιεραρχες' κι ιδιως ο 'χρυσο'στομος φιλε 31 Ιανουαρίου 2010 4:12 μ.μ. ειναι εδω:

    http://bonus-eventus.blogspot.com/

    http://roides.wordpress.com/2009/01/30/30jan09/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όπως και σήμερα έτσι και τότε η νέα τάξη πραγμάτων είχε τα άτομα που θα προωθούσαν την πολιτική της,όπως έχουμε σήμερα απάθεια λοιδορία και πόλεμο σε οποιον μιλα για ελλάδα και ότι έχει σχέσει με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έτσι και τότε κάποιοι φανατικοί ανθέλληνες κάνουν πολιτική στα σχολεια της εποχής με την ανοχή και υποστήριξη του κράτους.όπως και σήμερα με την κάθε δραγώνα που ισοπεδώνει τα πάντα.για σκεφτείτε μετά από 100 η 200 σε αυτόν τον χώρο που τώρα λέγεται ελλάδα τη τιμητική θέσει θα είχε η κυρά θάλια,άγια θα ήταν και αυτή με το α κεφαλαίο.μην γράφετε ανώνυμα δεν υπάρχει ιεράς εξέτασης κάθε τη άλλο το φόρουμ εδώ διακατέχεται από αρκετή ανοχή και ακόμα περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία στην έκφραση.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΒΡΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς τον άσχετο 7.40 (την εξουσια θα εχουν ξεμωραμενοι 'υπερηλικες ιερεις')

    Στην Αρχαία Ελλάδα, ο Λεωνίδας ήταν αρχηγός της Σπάρτης και έκανε τις διαπραγματεύσεις κτλ, αλλά ΥΠΑΚΟΥΕ στο Συμβούλιο των Γερόντων! Ομοίως και στις περισσότερες πόλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ kostakoutas

    ταν διαβάζεις τέτοιου ... βάθους σχόλιο, μένεις άναυδος (από την βλακεία αυτού που το γράφει).

    ________________________________________

    Διερωτώμαι πόσοι από εσάς που γράφετε για τον Χρυσόστομο και τους άλλους δύο Μ. Ιεράρχες, έχετε διαβάσει έστω και μία αράδα από τα κείμενά τους κι έχετε καταλάβει τι λένε. Ποιος από εσάς έχει διαβάσει "Πατρολογία", αν ξέρετε και καθόλου τι είναι αυτό (δεν τρώγεται πάντως).

    Ο "Δαυλός" (βοήθειά σας) δεν είναι η μοναδική πηγή γνώσεως. Όσο για την Τζάνη (ούτε πού μπαίνει ο τόνος δεν ξέρετε, σαΐνια μου), είναι γνωστή 12θεΐστρια, τακτικός θαμώνας του Χαρδαβέλλα. Τώρα, το πόσο σοβαρή είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 'πραγματικά ακόμα δεν έχω καταλάβει τι το καλό έπραξαν οι δήθεν αυτοί άγιοι και σοφοί "ιεράρχες" κια τιμώνται και για την προσφορά τους υπέρ της αποκατάστασης των Ελληνικών γραμμάτων.....ξέρει κάποιος, εν συντομία ;'

    Ελπίζω να το καταλάβεις πριν να είναι αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.