23/1/10

Συλλήψεις για την επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή

Ενας Ελληνας, δύο Βρετανοί και δύο Αμερικανοί εμπλέκονται σύμφωνα με την Αστυνομία στη διπλή εμπρηστική επίθεση σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής των Χανίων, στις 5 και 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Οι τρεις πρώτοι έχουν συλληφθεί, ενώ αναζητούνται οι Αμερικάνοι. Υστερα από αξιοποίηση μαρτυριών αλλά κυρίως του βιντεοσκοπημένου υλικού που περιήλθε στη διάθεση των διωκτικών Αρχών, προέκυψε ότι:

- Στην πρώτη επίθεση κατά της συναγωγής τη φωτιά προκάλεσε ο ένας εκ των δύο Αμερικανών, που εισήλθε στον αύλειο χώρο, ενώ οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν απ’ έξω.

- Στη δεύτερη εμπρηστική επίθεση, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας εκ των Βρετανών. Από την Αστυνομία αναφέρεται ότι ο 33χρονος που έχει συλληφθεί μπήκε στη συναγωγή από παρακείμενο κατάστημα που δεν λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες και, αφού παραβίασε την πόρτα του πρώτου ορόφου, έβαλε φωτιά. Τον χώρο επιτηρούσαν ο 24χρονος Ελληνας (είναι Ηρακλειώτης) και ο δεύτερος Βρετανός, 23 ετών.


Ομολογία
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 24χρονος Ελληνας ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση και μάλιστα προχθές τη νύχτα έγινε αναπαράσταση στον χώρο της συναγωγής. Για την Αστυνομία ως βασικός δράστης φέρεται ο 33χρονος Βρετανός, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή, όπως και ο συμπατριώτης του.

Ο διευθυντής της εβραϊκής συναγωγής, Νίκος-Χαναάν Σταυρουλάκης, εξαρχής είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο και όχι μεμονωμένα περιστατικά. «Από τη μία τα νέα είναι ευχάριστα. Τόσο εγώ όσο και η κοινότητα εδώ στα Χανιά νιώθουμε ανακούφιση. Από το πρώτο κιόλας χτύπημα, προσπάθησα να τους εμψυχώσω. Από την άλλη μας βασανίζει το «γιατί». Προσωπικά θα επιδιώξω να συναντήσω αυτούς τους ανθρώπους προκειμένου να μάθω την αλήθεια», δήλωσε στο «Εθνος».
Ευαγγελία Καρεκλάκη - ΕΘΝΟΣ

ΧΑΝΙΑ: ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 3 ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ

ΕΛ.ΑΣ.: Αμερικανός και Βρετανός έκαψαν τη συναγωγή
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ Δύο Βρετανοί και ένας Ελληνας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τους εμπρησμούς στην εβραϊκή συναγωγή στα Χανιά ενώ αναζητούνται δύο Αμερικανοί! Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ύστερα από εντατικές έρευνες πολλών ημερών. Οι πέντε συνολικά εμπλεκόμενοι φέρεται ότι είχαν συστήσει ομάδα, στο στόχαστρο της οποίας ήταν η Συναγωγή.
Τόσο ο Ελληνας, ηλικίας 23 χρόνων -ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές, ομολόγησε- όσο και οι Αγγλοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, ηλικίας 32, ο ένας και 22 χρόνων ο άλλος, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. «Εγκέφαλος» θεωρείται ο μεγαλύτερος εκ των δύο Βρετανών οι οποίοι, όπως και ο Ελληνας, εργάζονταν περιστασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ως «κράχτες» σε καταστήματα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Ο δε Ελληνας έχει καταγωγή από το Ηράκλειο και διέμενε στα Χανιά.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων αναφέρεται ότι, κατόπιν μεθοδευμένης προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και υλικού βιντεοσκόπησης, προέκυψε ότι ο δράστης, ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου στη 1.15 τα ξημερώματα «εισήλθε στον αύλειο χώρο της εβραϊκής συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα αυτής, προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές, είναι ένας πολίτης ΗΠΑ, ο οποίος αναζητείται». Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την ίδια επίθεση, έξω από τη συναγωγή επόπτευαν τον χώρο περιμένοντάς τον οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικανός, ο οποίος αναζητείται.

Ακολούθησε στις 16 Ιανουαρίου στις 4 τα ξημερώματα η δεύτερη επίθεση. Τότε ο ένας από τους Βρετανούς μπήκε μέσα από γειτονικό θερινό κατάστημα, το οποίο δεν λειτουργούσε, στον αύλειο χώρο της εβραϊκής συναγωγής και «αφού παραβίασε θύρα πρώτου ορόφου αυτής, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκαλώντας παράλληλα φθορές». Κατά την επίθεση αυτή, τον χώρο επιτηρούσαν ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Φώτης Λιοτσάκης, είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα. Σε ερώτηση αν η ομάδα των πέντε ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού, ο κ. Λιοτσάκης απάντησε: «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοια στοιχεία. Εκτιμούμε ότι είναι προσωπικές θέσεις και αντιπάθεια προς τη συναγωγή εκ μέρους των δραστών».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

21 σχόλια:


  1. Σε ερώτηση αν η ομάδα των πέντε ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού...


    δεν ξερω αν ηταν χουντοβασιλικοι αλλα εχω βασιμες υποψιες οτι οι 2 βρετανοι ειναι βασιλικων πεποιθησεων.

    οταν λενε ακροδεξιου συμπεριλαμβανουν και το ΛΑΟΣ μεσα ;

    για τους αμερικανους καμια ερωτηση εκαναν ή ειναι υπερανω υποψιας ;

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηθελα να'ξερα που βρισκεται αυτος ο αρχιρουφιάνος που βιάστηκε να κατηγορήσει τους Χανιώτες για τον εμπρησμό.Θα βγει τωρα να ζητήσει συγγνώμη, ή θα λουφάξει στην τρύπα του;
    ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΘΡΑΣΙΜΙ, ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι έτσι τα πράγματα, μην την πατήσει μόνον ο Έλληνας τσιλιαδόρος. Κυρίως οι Αμερικάνοι και οι Βρεττανοί οι οποίοι σύμφωνα με την ομολογία είναι οι εμπρηστές. Τώρα σε υψηλό επίπεδο σχέσεων των χωρών και δη Αμερικής-Ισραήλ-Αγγλίας, δεν θα γίνει τίποτα. Κάποιες χλιαρές διαμαρτυρίες απο το Ισραήλ, κάποιες φθηνές δικαιολογίες απο τους άλλους και θα κλείσει η υπόθεση. Το γεγονός θα υποβαθμισθεί σίγουρα (κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει). Ο σκοπός ήταν να έμενε η ρετσινιά στους Έλληνες καθ΄ ολοκληρία. Δεν τους βγήκε και τέλος.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι καλά που δεν έγραψε η 'ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ' ότι οι 4 Αμερικανοβρεττανοί ήταν γνωστοί Έλληνες ρατσιστές - εθνοφυλετιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καυκάσιε επικοινωνησε σε παρακαλώ μαζί μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απορια;

    Γιατι τα Ελληνικα ΜΜΕ δεν ανακοινωνουν τα ονοματα των συλληφθεντων αλλα και των Αμερικανων καταζητουμενων;
    Τι φοβουνται, ή καλυτερα τι προσπαθουν να μην αποκαλυψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικά ύποπτο μου φαίνεται, καθώς σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι Αμερικάνοι είναι δύο, ακόμη δύο Εγγλέζοι και ένας Έλληνας.
    Μάλλον πρόκειται για προβοκάτσια ώστε να κατηγορηθούμε για αντισημιτισμό, και να πιεσθούμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την απόκτηση "κοινωνικής" πολυπολιτισμικής ανοχής στην νέα κοινωνία που ετοιμάζουν.
    Και ο μεγαλύτερος προβοκάτορας ο Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος, μη τον προλάβει άλλος, που άρχισε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται για την ντροπή της Ελλάδας που συμβαίνουν εδώ τέτοια πράγματα!
    Ο υπηρέτης και ο πληρωμένος λακές των αφεντικών του. Αι σιχτίρι, πια βρυκόλακα! γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, κοντεύουμε να γεράσουμε και εσύ ακόμη εδώ. Να θάψεις πρώτα την Ελλάδα και μαζί της όλους εμάς! Μπράβο, στην Ελληνική Αστυνομία που ξεσκέπασε την πλεκτάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί, βρε μικρούλικα... δεν σας αρέσει η προσέγγιση Ελλάδας-Ισραή;;; και θέλετε να την πυρπολύσετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καί φυσικά Μούγκα στή Στρουγ... εεεε το Κιs και άλλες ελληνόφωνες εβραιοποικιλίες ηθελα να πω...
    Αυτοί μέσα από τα "κανάλια" πού διαθέτουν, ήδη έκαναν την δουλειά τους γιά την οποία είναι διαπεπιστευμένοι:
    Δυσφήμηση κατά της Ελλάδος καί του Ελληνισμού.

    http://avragioz.blogspot.com/2010/01/blog-post_5396.html

    Θά ζητήσουν δημοσίως συγνώμη άραγε από τόν Ελληνικό Λαό;

    http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/pope-asks-jews-for-forgiveness-at-wailing-wall-722196.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τώρα να δούμε τι ανακοίνωση θα βγάλει το State Dept.

    Όπως έγραψα και το μεσημέρι σε παλιό βήμα, η παραπάνω είδηση καθιστά το θέμα ενδιαφέρον. Πρόκειται για προβοκάτσια, ή απλή αλητεία; Μήπως είναι καιρός να επανεξετασθεί το θέμα της παραμονής στο Μαράθι (Χανιά) της αμερικανικής βάσης; Είναι γνωστό (περισσότερο στους κατοίκους Χανίων) ότι η βάση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα, κυρίως στους ντόπιους.

    Στα Χανιά μπόρεσαν και συνέλαβαν τους δράστες του εμπρησμού της εβραϊκής συναγωγής. Στα Ιωάννινα και τον Βόλο, οι δράστες της βεβήλωσης του εβραϊκού κοιμητηρίου και των συναγωγών παραμένουν ασύλληπτοι. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι ποὺ συνελήφθησαν οἱ ὑπεύθυνοι -καὶ θὰ χαιρόμουν γιὰ τὴν σύλληψί τους ὅποιοι καὶ ἂν ἦσαν-, καὶ ἐρωτῶ:

    1) Οἱ ἀμερικανοὶ αὐτουργοὶ τί ἰδιότητα εἶχαν; Τοῦ τουρίστα; Ἐρευνᾷ τὸ θέμα ἡ ΕΥΠ καὶ ὁ Χρυσοχοΐδης, ἢ ἀκόμη κυνηγᾷ... ἀστυνομικούς;

    2) Θὰ ἀσκηθῇ δίωξις γιὰ εξύβρισι, συκοφαντικὴ δυσφήμισι καὶ παραβίασι τοῦ ἀντιρατσιστικοῦ νόμου (κατὰ τῶν Ἑλλήνων) σὲ ὅσους ἐχαρακτήρισαν εὐθέως αὐτουργοὺς τοῦ ἐμπρησμοῦ τὴν ἑλληνικὴ κοινωνία καὶ πολιτεία; (ΕΠΣΕ-Δημητρᾶς, 16-1-2010: «οι εμπρηστές είναι η ελληνική πολιτεία και κοινωνία -με την ανοχή της ηγεσίας του εβραϊσμού»!)

    3) Θὰ καταδικασθῇ ἐπὶ τέλους ὁ πασόκος Πεταλωτῆς, ὁ ὁποῖος, ἐπιχειρῶντας νὰ καπηλευθῇ τὸ γεγονός, ἐξομοίωσε τοὺς ἑβραίους συμπολίτες μας μὲ τοὺς παρανόμους ἀφροασιάτες ἐποίκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, τι αλητεία; Βρεθήκανε δηλαδή 2 Αμερικάνοι, 2 Βρετανοί και ένα ντόπιο μαλ..τήρι και είπαν "Δεν πάμε να κάψουμε την Συναγωγή για να σπάσουμε πλάκα;" και μάλιστα δυο φορές; Κανονική προβοκάτσια, φίλε μου, με παπά και με κουμπάρο!
    Οι Χανιώτες να βλέπουν, όπως είπε σωστά άλλος φίλος, ποιόν πολιτικό αλήτη έχουν ως εκπρόσωπό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Η.Π.Α.

    Γύρω στις 18-20/1/2010 εμφανίσθηκε εκτεταμένο (και λίαν ανθελληνικό) άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Αμερικανικής χρηματο-οικονομικής εφημερίδας THE WALL STREET JOURNAL με παγκόσμια κυκλοφορία γραμμένο από κάποιον Κο. Αποστόλου με βαρυές κατηγορίες περί αντι-σιωνισμού στην Ελλάδα, συνεργασία Ελλήνων δοσιλόγων για την καταδίωξη των Ελλήνων Εβραϊκού θρησκεύματος κατά την διάρκεια της Κατοχής, κ.λ.π. Αυτός ο Κος. Αποστόλου γράφει ένα βιβλίο για το πώς - υποτίθεται - οι Έλληνες σ' ένα αντι-σιωνιστικό πνεύμα συνεργάσθηκαν με τους Ναζήδες για την εξαφάνιση των Ελληνοεβραίων στην Κατοχή. Τώρα τί είδους έρευνα και στοιχεία συγκεντρώνει ο Κος. Αποστόλου, και ποιός τον πληρώνει είναι άλλη και άγνωστη ιστορία. Να δούμε αν θα αναφερθεί στο διεθνές γνωστό και λίαν έγκυρο βιβλίο του MAZOWER - INSIDE HITLER'S GREECE. Υπήρξαν Έλληνες δοσίλογοι, φασίστες και ταγματασφαλίτες στην Κατοχή που κυνήγησαν τόσο τους αντιφασίστες Έλληνες όσο και τους Έλληνες Εβραϊκού θρησκεύματος; Βεβαίως και υπήρξαν - ευθύνονται για τις θανατικές εκτελέσεις χιλιάδων συμπεριλαμβανομένων και τριών μελών της δικής μου οικογένειας στον Καρακόλιθο, Λειβαδιάς, τον Απρίλιο 1944, μαζί με άλλους 133 ομήρους λίγο πριν το ολοκαύτωμα του Διστόμου Βοιωτίας (αδελφού χωριού του Τσέχικου Λίντιτσε και του Γαλλικού Οραντούρ Σύρ Γκλάν που υπέφεραν την ίδια μοίρα από τους Ναζήδες). Αλλά άς μην ξεχνάμε και την πλειοψηφία του πληθυσμού που βοήθησε, απέκρυψε, και φυγάδευσε τους συμπολίτες του χωρίς κανέναν δισταγμό για το Εβραϊκό τους θρήσκευμα. Θα θυμηθεί ο Κος. Αποστόλου το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο, κ.ά., και τα θύματά τους στην Κατοχή;

    Γι' αυτό χάρηκα κι έσπευσα να πληροφορήσω τους εδώ εν Η.Π.Α. ομογενείς για τις συλλήψεις που έγιναν στις 22-1-2010 για το κακούργημα του εμπρησμού της Συναγωγής στα Χανιά. Έχω όμως και το εξής ερώτημα. Ο πρώτος εμπρησμός έγινε στις 4-1-2010. Η φωτιά σβύστηκε έγκαιρα με την ταχεία επέμβαση του ΠΣ. Η Ελληνική Αστυνομία Χανίων δεν μερίμνησε ώστε να τοποθετηθεί κάποια φρουρά ή διακριτική επίβλεψη της Συναγωγής ώστε να προληφθεί ο 2ος εμπρησμός στις 16-1-2010; Μόνο το εμπόριο ναρκωτικών και τα Ζωνιανά απασχολούν την Αστυνομική Διοίκηση Χανίων; Τέτοια συμβάντα όχι μόνο καταλήγουν σε προληπτέες εγκληματικές ενέργειες, αλλά και έχουν δυσμενές πολιτικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.

    ΛΕΠ - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    23-1-2010, τοπική ώρα 19:03, ώρα Ελλάδος 02:03-24/1/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξερω τι λέει η Αστυνομία και τι κάνει για να αποπροσανατολίσει το λαό.Το καψιμο της συναγωγής ήταν εργο ακροδεξιών ελληνων που τους παρουσιάζει ως αγγλοαμερικάνους για να θολώσει τα νερά. Και κάτω απο τα χέρια απο τον Δημητρά.Σκοτώνεται ο άνθρωπος να δυσφημίζει την ελλάδα στο εξωτερικό μην του κόβεται το ψωμί... Αλήθεια, δούλεψε ποτέ στη ζωή του; Απο πού σιτίζεται; Μηπως κάποτε πρέπει να μάθουμε το ποιόν του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η δυσφημηση της Ελλαδας φαινεται οτι
    ητανε το επιδιωκομενο μεσω πληρωμενων
    ρεμαλιων και οχι μονο.
    ΜΠΡΑΒΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχαρητηρια στην Ελληνικη Αστυνομια που 'ετριψε τα μουτρα' σκοτεινων κυκλων που θα ηθελαν να φορτωσουν στη χωρα μας αλλο ενα ονειδος.
    Στα Χανια δεν εχωμε Εβραικη κοινοτητα οπως ατυχως ισχυριζεται ο κ. Σταυρουλακης. Αυτος ειναι ο μονος που δηλωνει αυτην την εθνικη ταυτοτητα και απ' οτι ακουγεται στο 'μεγαλο χωριο' μας τα Χανια, ειναι κατ' επιλογην....και οχι απο καταγωγη.
    Η εν λογω Συναγωγη εξυπηρετει τις δικες του λατρευτικες αναγκες -ελειψη αλλων πιστων- και για αυτο το λογο αποτελει κυριως αλλο ενα τουριστικο αξιοθεατο της πολης μας .
    Αυτα τα ολιγα....

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. DIKAIOSINI!
    Chistos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. DIKAIOSINI! DIKAIOSINI! DIKAIOSINI! DIKAIOSINI!DIKAIOSINI!DIKAIOSINI!

    Zito Ellada, Zito Alithia Zitooooo!!!!

    Dyo Amerikanoi "katazitoumenoi"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τα χειροτερα ερχονται. Ευκολα ,σε ενα ξεφραγο αμπελι. Κανεις δεν ασχολειται. 2 βρετανοι, 2 αμερικανοι και 1 ελληνας. Σαν ανεκδοτο ακουγεται. Μονο που δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ αστειο. Αν ο ελληνας συμμετειχε λογω ιδεολογικης κατευθηνσεως ειναι απλως αυναν. Εαν χρηματιστηκε ειναι επικινδυνος.Οσο για τους υπολοιπους...ρωτησατε την Ε.Υ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ενας μόνο Εβραίος κατοικί στο Ρέθυμνο!!. Αλλού πάει η φασαρία.
    Στην Αθήνα κατοικούν 5 εκατομύρια Έλληνες και ο Παρθενώνας είναι ασχημάτιστος όπως τον άφησαν οι τούρκοι και ο Μοροζίνι Ιταλός Εβραικής όμως καταγωγής.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.