13/1/10

Μίκης, Δραγώνα και "έγχρωμος" φασισμός

Παραθέτουμε άνευ σχολίων επιστολή παραπόνων που έστειλε η κ. Δραγώνα στον Μίκη Θεοδωράκη και την απάντηση του τελευταίου. Τα σχόλια δικά σας.

Η επιστολή της κ. Δραγώνα:
2 Ιανουαρίου 2010
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
Αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη,

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο επιστολή σας προς τον Στέφανο Ληναίο με πολύ απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπό μου και παραθέματα από το δημοσιευμένο έργο μου που είναι όλα παντελώς ψευδή και κατασκευασμένα.
Σας ενημερώνω ότι δεν είμαι ιστορικός και δεν γράφω ιστορικά βιβλία. Λόγος σαν «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από το 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων», δεν βρίσκεται πουθενά στο δημοσιευμένο έργο μου και δεν χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή και κοινοβουλευτική μου πορεία. Τέτοιου είδους κατασκευάσματα είναι μιας συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον μου.
Είμαι κοινωνική ψυχολόγος, ερευνώ και γράφω πάνω στις κοινωνικές ταυτότητες έχω δώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου για την υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.
Σας στέλνω μέρος των δημοσιεύσεων μου για να κρίνετε εάν όσα παρατίθενται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι κατασκευασμένες φράσεις, σας παρακαλώ πολύ να βρείτε μια ευκαιρία να το δηλώσετε.
Σας γράφω επειδή θαυμάζω την αστείρευτη δημιουργικότητά σας και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρη ότι η αναζήτηση της αλήθειας και η προάσπιση των δημοκρατικών αρχών έχει πρώτιστη σημασία για σας.
Με εκτίμηση
Θάλεια Δραγώνα

Σας επισυνάπτω και 2 πρόσφατες συνεντεύξεις μου όπου θα βρείτε και όλα τα παραποιημένα παραθέματα
====================================

Απάντηση Μίκη

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιφανους 1
117 42, Αθήνα
τηλ. 210-9214863
fax 210-9236325
e-mail: mikisthe@otenet.gr

Προς την κ. Θάλεια Δραγώνα
Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία
του Εθνικού και Καποδστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ναυαρίνου 13, 10680 Αθήνα
Αθήνα, 10.1.2010

‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’

Αγαπητή κυρία Δραγώνα,
Έλαβα την επιστολή και τα βιβλία σας και σας ευχαριστώ. Διάβασα επίσης στο «Βήμα» και τα «Νέα» τις συνεντεύξεις σας, οι οποίες όμως κινούνται μονάχα γύρω από δυο-τρεις φράσεις που σας αποδόθηκαν εδώ και πολύ καιρό, για να διαψευσθούν ύστερα από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Οι συνεντεύξεις αυτές και η μεγάλη προβολή τους (σε συνδυασμό με την φίμωση των αντιθέτων απόψεων) δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποκαλύπτουν στον ελληνικό λαό τους πανίσχυρους φίλους σας στα ΜΜΕ αποδεικνύοντας το εύρος και τα ερείσματα αλλά και τον συντονισμό της προσπάθειας που εξυφαίνεται με στόχο την αλλοίωση της εθνικής-ελληνικής μας ταυτότητας. Καθώς και τον τρόμο που δημιουργεί η αυξανόμενη παλλαϊκή αντίδραση στις απόψεις σας, που ακυρώνει την αρχική σας προσπάθεια να εκμεταλλευθείτε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη βαφτίζοντας όσους διαφωνούν «ακροδεξιούς».
Τρόμος που φτάνει σε σημείο να προκαλεί συμπτώματα της «Λύσσας-Σόρος» σε υποταχτικούς κονδυλοφόρους όπως σʼ αυτόν τον δυστυχή κ. Χάρη σε σημερινό (9.1.10) ένθετο αθηναϊκής εφημερίδας.
Επειδή τυχαίνει να είμαι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας για την ενημέρωση του ελληνικού λαού με ρίζες βαθειές στην αληθινή ελληνική Αριστερά από την εποχή του ΕΑΜ, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέτρεπα στον οποιονδήποτε να καπηλευτεί την λέξη και την έννοια «πατρίδα».
Το ΕΑΜ και το τότε ΚΚΕ κατέκτησε την εμπιστοσύνη του 70% του λαού μας για την πίστη του και τους αγώνες του για τη Λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Με την πεποίθηση ότι υπηρετούμε τα ιδεώδη των Ελλήνων για την ελευθερία και την δημοκρατία από τα βάθη των αιώνων και φτάνοντας ως το «Ελευθερία ή θάνατος» του Κολοκοτρώνη, ορθώσαμε το ανάστημά μας και αναμετρηθήκαμε με το όπλο στο χέρι, με την πιο φονική δύναμη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: την χιτλερική Βέρμαχτ, τα ναζιστικά Ες-Ες και την Γκεστάπο, με αμέτρητες θυσίες σε αίμα, βασανισμούς και διώξεις. Ενώ παράλληλα και μέσα σ΄ εκείνες τις σκληρές συνθήκες τιμούσαμε και τρεφόμαστε με τον ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι και συγχρόνως οραματιζόμαστε τη μελλοντική κοινωνία της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της «πανανθρώπινης λευτεριάς».
Αυτή υπήρξε ως σήμερα η γνήσια και μοναδική Αριστερά, όπου οι λέξεις «έθνος» και «πατρίδα» ήταν για μας δόξα και τιμή και όχι ντροπή όπως τις κατάντησαν χτες και σήμερα ορισμένα γκρουπούσκουλα και ομάδες «διανοουμένων» που στο όνομα της Αριστεράς ντροπιάζουν με τις «ιδέες» και τα καμώματά τους, τους αγώνες και τις θυσίες μας, ενώ δηλητηριάζουν την ανύποπτη νεολαία μας, που η νικήτρια και θριαμβεύουσα ακόμα και σήμερα εθνικοφροσύνη κρατάει στα σκοτάδια, έχοντας καταδικάσει σε λήθη τη σύγχρονη ιστορία μας.
Όμως η ακτινοβολία εκείνων των ηρωικών χρόνων αψηφώντας όλα τα εμπόδια εξακολουθεί να εμπνέει το λαό μας, γιʼ αυτό και η αντίθεση στην συστηματική απόπειρα που επιχειρείται εδώ και καιρό με στόχο την ουσιαστική ανατροπή της ελληνικής ιστορίας, είναι καθολική και δεν συνδέεται με την α΄ ή την β΄ πολιτική παράταξη αλλά με το σύνολο των Ελλήνων, που γαλουχήθηκε με μια συγκεκριμένη και βαθειά ριζωμένη άποψη για το τι είναι πατρίδα, τι είναι Ελλάδα, τι είναι ιστορία, τι είναι ελληνικός λαός και ελληνικό έθνος.
Κι ακόμα γνωρίζει καλά -γιατί τα βιώνει, ποια είναι τα βασικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που μας διέπλασαν από το ΄21 έως σήμερα.
Αρνούμενοι και κατεδαφίζοντας όλα αυτά που μας έκαναν αυτούς που είμαστε χτες, προχτές και σήμερα,με το πρόσχημα μιας δήθεν επιστημονικής αναθεώρησης της ιστορικής πραγματικότητας, όπως αποδεικνύεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας «Τι είνʼ η Πατρίδα μας;» στην ουσία αμφισβητείτε ο,τιδήποτε θετικό έπραξε ο λαός αυτός σε όλους τους τομείς του εθνικού μας βίου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων.
Με το βιβλίο σας αποδομείτε τις ιδέες, πεποιθήσεις, τα «πιστεύω», σε σχέση με το ελληνικό έθνος και τις ρίζες του, δηλαδή όλα αυτά που ενέπνευσαν και παρακίνησαν τον λαό μας. Όμως αν στις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν οι ιδέες για τη συνέχεια του ελληνικού έθνους και όλα τα «πιστεύω» που εσείς σήμερα απορρίπτετε ως άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και εκτός ιστορικής πραγματικότητας, τότε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν η Επανάσταση του ΄21, το κίνημα του Φιλελληνισμού, το δημοκρατικό κίνημα του Μακρυγιάννη, η αποπομπή του Όθωνα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Εθνική Αντίσταση. Δεν θα υπήρχε ο Άρης Βελουχιώτης. Και όχι μονάχα αυτός, γιατί σύμφωνα με κείνα που επιχειρείτε να διδαχθούν τα παιδιά μας, δεν θα υπήρχε ούτε ένας αντάρτης, μιας και ΟΛΟΙ πήραν τα όπλα για την Ελλάδα και την Πατρίδα. Ενώ αν είχαν τα μυαλά τα δικά σας, δηλαδή εξέταζαν το «επιστημονικώς ορθόν», θα τα βρίσκανε μια χαρά με τους Γερμανούς που εξ άλλου το μόνο που ζητούσαν από μας ήταν να τους παραχωρήσουμε την άδεια χρήσης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας.
Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα υπήρχαν οι δημοκρατικοί αγώνες και η Αντίσταση κατά της χούντας. Δεν θα υπήρχαν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Καλομοίρης,ο Καζαντζάκης, o Σικελιανός, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις, ο Εγγονόπουλος,ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Παρθένης, ο Καμπανέλλης, ο Γεωργουσόπουλος, ο Κουν, ο Μινωτής, ο Κακογιάννης, ο Αγγελόπουλος. Όπως δεν θα υπήρχαν οι διανοητές, οι φιλόσοφοι, οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες από τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο ωε τον Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα υπήρχαν τα μεγάλα κινήματα όπως των δημοτικιστών και των φοιτητών. Δεν θα υπήρχε το κίνημα για την Κύπρο ούτε οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τα σημερινά θύματα του επιθετικού ιμπεριαλισμού, την Γιουγκοσλαυία, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και δεν θα συνέβαιναν προ παντός εκείνες οι πράξεις, που αποδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του λαού μας, που τόσο επίμονα σαρκάζετε, όπως το ΟΧΙ το 1940 και η μάχη της Κρήτης, καθώς και το ότι ανάμεσα σε όλους τους ευρωπαίους, μονάχα η Ελλάδα αρνήθηκε να ντύσει τα παιδιά της με την στολή της Βέρμαχτ και να τα στείλει στο ανατολικό μέτωπο. Χάρη στις μοναδικές μέσα στην κατεχόμενη Ευρώπη παλλαϊκές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους σε στρατόπεδα θανάτου.
Κι αυτό γιατί οι εθνικοί και δημοκρατικοί μας αγώνες, καθώς και τα πνευματικά έργα και οι πολιτικές πράξεις των προσώπων αυτών, διαπνέονταν από την πεποίθηση ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει επηρεαστεί βαθειά από μια βαρειά κληρονομιά, απέναντι στην οποία θα πρέπει να φανούμε δημιουργικά αντάξιοι.
Για όλα αυτά έχετε να πείτε μια μόνο λέξη: εθνοκεντρισμός, δηλαδή ότι είναι ασυγχώρητη υπερηφάνεια για ένα λαό να θαυμάζει τα επιτεύγματά του, φτάνοντας στο σημείο να προτείνετε να εκλείψει από τα σχολικά βιβλία, γιατί αυτό επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη για την αναθεώρηση της ιστορίας. Με άλλα λόγια επιχειρείτε έναν γενικευμένο ευνουχισμό σε ό,τι πολυτιμότερο και πιο ελληνικό πέτυχε ο λαός μας έως τώρα, με τελικό αποτέλεσμα την μετατροπή μας σε έναν άλλο λαό, προσαρμοσμένο στις συνταγές του καμουφλαρισμένου αφελληνισμού, που κοσμούν κάθε σελίδα του εν λόγω βιβλίου σας.
Κι αυτό γιατί διαφωνείτε με την ύπαρξη και την αξία των βασικών πυλώνων πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι ιδέες, οι πράξεις, οι αγώνες, οι θυσίες και τα έργα, πνευματικά και άλλα.
Βαφτίζετε εθνοκεντρισμό την ξεχωριστή πίστη, ακόμα και θαυμασμό που μπορεί να έχει ένας λαός για την ιστορία και τον εαυτό του. Τις ξένες επεμβάσεις, που αλλοίωσαν την εθνική μας ζωή, τις θεωρείτε σχεδόν ανύπαρκτες και πρόσχημα για να καλύψουμε τις δικές μας -υπαρκτές βεβαίως- αδυναμίες.
Την ιδιαιτερότητα των αγώνων μας, ειδικά στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο την αποκαλείτε σωβινισμό, πράξη εχθρική προς τους άλλους και την θεωρείτε γενεσιουργό αιτία ξενοφοβίας.
Την υπερηφάνεια μας για τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων την βαφτίζετε στείρο εθνικισμό και ιστορική αυταπάτη. Δηλαδή θέλετε σώνει και καλά να αποδείξετε ότι κακώς πιστεύαμε ως τώρα όσα πιστεύαμε για την καταγωγή, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, πράξη που στην ιατρική επιστήμη ονομάζεται «ευνουχισμός». Και οχυρωμένη πίσω από ηχηρά ονόματα ξένων επιστημόνων βαλθήκατε με την βοήθεια ισχυρών πολιτικών και οικονομικών κύκλων, μιας και είναι πολύ δύσκολο να ευνουχίσετε έναν ολόκληρο λαό κατεδαφίζοντας τα σύμβολα και τους μύθους του, να ξεκινήσετε το θεάρεστο έργο σας από τα τρυφερά και ανύποπτα παιδιά μας.
Όπως το επιχείρησε χθες η φίλη σας κ. Ρεπούση -ανεπιτυχώς- ενώ σήμερα, με τον αέρα μάλιστα της κρατικής συμπαράστασης το επεκτείνετε εσείς με νέα έφοδο για τον ευνουχισμό της μαθητικής μας νεολαίας από κρατικό μάλιστα πόστο!
Γνωρίζετε κυρία Δραγώνα, ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας, όπως γνωρίζετε ότι θα σας ήταν λίγο δύσκολο να με βαφτίσετε κι εμένα … ακροδεξιό. Προς το παρόν μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας να με φιμώσετε. Όμως σʼ αυτό είμαι συνηθισμένος και μάλιστα θα σας έλεγα ότι όποιοι και όσοι στο παρελθόν κατά καιρούς επεχείρησαν να φιμώσουν τις ιδέες αλλά και την μουσική μου, είχαν … κακά γεράματα. Όπως ίσως ξέρετε ή θα έχετε ακούσει, η ζωή και το έργο μου στηρίχθηκε επάνω σε τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελευθερία. Και όλοι μου οι αγώνες έγιναν μόνο και μόνο για να τις υπερασπίσω με κάθε θυσία. Το ίδιο κάνω και τώρα.
Σήμερα εσείς και οι φίλοι σας, με διαφορετικό τρόπο απʼ ό,τι οι προηγούμενοι, επιχειρείτε να κατεδαφίσετε τις ιδέες, τις πράξεις και τα έργα που συμβολίζουν αυτές οι τρεις λέξεις, που όπως είπα, ενέπνευσαν και στήριξαν όλες τις γενιές των νεοελλήνων, για να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα.
Μια κορυφαία στιγμή στην νεότερή μας ιστορία υπήρξε και η Εθνική μας Αντίσταση, τότε που έλαμψαν αυτές οι τρεις λέξεις οδηγώντας τα νιάτα εκείνης της εποχής σε ανυπέρβλητες θυσίες. Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες τα θύματα. Τι μας οδηγούσε τότε; Όλα αυτά που καταδικάζονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου σας, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια γενικευμένη αλλοίωση του εθνικού μας χαρακτήρα ξεκινώντας με δήθεν επιστημονικό τρόπο από τα τρυφερά μας νιάτα.
Άλλωστε αυτή η προσπάθεια που γίνεται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, έχει αφετηρία γνωστά σε όλους διεθνή κέντρα, που επιδιώκουν την διάλυση των εθνών-λαών με εθνικές ιδιαιτερότητες, συμφέροντα και «αρχές» που οδηγούν σε αντιστάσεις μπροστά στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και γιʼ αυτό με τη διάλυση των εθνών επιδιώκουν την μετατροπή των ανθρώπων σε ανυπεράσπιστες μονάδες χωρίς μνήμη και ενοχλητικές ιδιαιτερότητες.
Eίναι δυνατόν να επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο; Να γιατί με βρίσκετε και θα με βρίσκετε πάντοτε αντίθετο, γιατί πιστεύω ότι η γενιά η δική μου έχει αποδείξει στην πράξη, με έργα και όχι μόνο με λόγια, ότι σʼ αυτή τη γωνιά της γης κατοικούν άνθρωποι που είναι Έλληνες με όλη την ιστορική σημασία αυτής της λέξης και τίποτε -απολύτως τίποτε- δεν μπορεί να αμαυρώσει και πολύ περισσότερο να αλλοιώσει.

Τέλος οφείλω να σας πω ότι:
Από την ανάγνωση του βιβλίου σας «Τι είνʼ η Πατρίδα μας;» έχω συναγάγει ορισμένα συμπεράσματα, που πιστοποιούν θεμελιακές διαφορές από τις απόψεις σας. Θα αρκεστώ προς το παρόν σε μερικά παραδείγματα:
«Η κυρίαρχη αντίληψη για το έθνος και την εθνική ταυτότητα, με βάση την οποία οι πολιτικές εξουσίες στην Ευρώπη αλλά και έξω από αυτήν οργανώνουν το διαπαιδαγωγητικό ρόλο του σχολείου, είναι ακόμη σήμερα σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη που κληρονόμησε ο ρομαντισμός του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία το έθνος αποτελεί οικουμενική, «φυσική» οντότητα, ανεξάρτητη από το χρόνο και το χώρο, και η εθνική ταυτότητα, αυτονόητη και αναλλοίωτη αποτύπωση κοινωνικής ομοψυχίας και συνοχής. Οι εθνικές ιστοριογραφίες προέρχονται από αυτή την παράδοση και δίνουν έμφαση στη συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού της εθνικής ομάδας, στις αντιστάσεις της απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές, στην ομοιογένειά της. Στο σχολείο η ιστορία καλείται να διδάξει τα κατορθώματα των προγόνων και να σφυρηλατήσει την εθνική υπερηφάνεια και ενότητα, ενώ η γλώσσα και η γεωγραφία επιβεβαιώνουν την εθνική συνέχεια στο χρόνο και στο χώρο». (σελ. 31)
Είναι φανερό ότι θεωρείτε ότι το έθνος και η εθνική ταυτότητα είναι «κληρονομιά του ρομαντισμού του 19ου αιώνα [και δεν] αποτελεί «φυσική» οντότητα ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον χώρο, αυτονόητη και αναλλοίωτη αποτύπωση εθνικής ομοψυχίας και συνοχής».
Φαίνεται ακόμη ότι δεν είσθε σύμφωνη με την έμφαση που δίνεται στο σχολείο «στη συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού της εθνικής ομάδας, στις αντιστάσεις της απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές, στην ομοιογένειά της». Καθώς και στο γεγονός ότι «η ιστορία καλείται να διδάξει τα κατορθώματα των προγόνων και να σφυρηλατήσει την εθνική υπερηφάνεια και ενότητα., ενώ η γλώσσα και η γεωγραφία επιβεβαιώνουν τη συνέχεια στο χρόνο και στον χώρο».
Θα ήθελα ειλικρινά να μου λέγατε, αν η παράγραφος αυτή αναφέρεται θετικά ή αρνητικά στον τρόπο που το σχολείο αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά. Μιας και δεν το λέτε φανερά. Όμως αφήνετε να υπονοηθεί, ότι όλες αυτές οι ιδέες περί έθνους και εθνικής ταυτότητας αποτελούν σύμπτωμα που μας επιβλήθηκε από την «ρομαντική αντίληψη της ιστορίας στο τέλος του 19ου αιώνα. Άρα ξεπερασμένες και αντιεπιστημονικές σύμφωνα με την οπτική γωνία τη δική σας και των υπολοίπων συνεργατών σας που συμμετέχουν στην συγγραφή του εν λόγω βιβλίου.
Να όμως που τόσο εγώ όσο και οι γενιές των παππούδων μου αλλά και των συμμαχητών και συνοδοιπόρων μου στους δρόμους των εθνικών αγώνων και στις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ελληνικής τέχνης διαπνεόμεθα σε κάθε μας βήμα και προσπάθεια από αυτές ακριβώς τις ιδέες που καταγγέλλετε ως ξεπερασμένες και ευτελή ως φαίνεται προϊόντα μιας ξεπερασμένης πια ρομαντικής αντίληψης. Και μόνο μʼ αυτή την παράγραφο, μου ζητάτε να απαρνηθώ τον εαυτό μου, τη ζωή μου, τις ιδέες και το έργο μου. Και όχι μόνο από εμένα αλλά όπως αποδεικνύεται από τις πράξεις και τα έργα τους, ΟΛΟΥΣ σχεδόν τους νεοέλληνες, ανώνυμους και επώνυμους που από το 1821 έως σήμερα πίστεψαν ακριβώς σʼ αυτά που θεωρείτε ότι κακώς διδάσκονται σήμερα στο ελληνικό σχολείο. Άλλωστε αμέσως μετά διευκρινίσατε ότι «στις σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες για το εθνικό φαινόμενο η ρομαντική αντίληψη για το έθνος έχει γίνει αντικείμενο κριτικής… Οι σύγχρονες θεωρήσεις (…) συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η έννοια του έθνους είναι σχετικά πρόσφατη, αλλάζει μέσα στο χρόνο» και παρακάτω αποκαλείτε «φανταστική κοινότητα» του έθνους που στηρίζεται στη νέα νοηματοδότηση (ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τον όρο) υπαρκτών κοινών χαρακτηριστικών» και όλα αυτά τα προσφέρει «η εθνική ταυτότητα» (που ήρθε) «να αντικαταστήσει το κενό που δημιούργησε η κατάλυση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικής οργάνωσης».
«Καθώς διευρύνεται το σχετικά πρόσφατο ενδιαφέρον των κοινωνικών επιστημών για το εθνικό φαινόμενο, η ρομαντική αντίληψη για το έθνος έχει γίνει αντικείμενο κριτικής τα τελευταία χρόνια. Οι σύγχρονες θεωρήσεις, παρά τις σημαντικές διαφορές τους ως προς την προέλευσή τους, συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η έννοια του έθνους είναι σχετικά πρόσφατη, αλλάζει μέσα στο χρόνο και μπορούμε επομένως να κάνουμε την ιστορία της: πιο συγκεκριμένα η έννοια του έθνους όπως χρησιμοποιείται σήμερα διμορφώθηκε ιστορικά τα τελευταία διακόσια χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία των εθνών-κρατών (Noiriel 1991). Η εθνική ταυτότητα ήρθε να αντικαταστήσει το κενό που δημιούργησε η κατάλυση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικής οργάνωσης και να προσφέρει στα μέλη των σύγχρονων κοινωνιών νέα βάση κοινωνικής συνοχής μέσα από τη δημιουργία της «φαντασιακής κοινότητας» του έθνους, που στηρίζεται στη νέα νοηματοδότηση υπαρκτών κοινών πολιτισμικών χαρακτηριστικών». (σελ. 31)
Γιατί τάχα πολύπλοκες εγκεφαλικές αναλύσεις για αυτονόητα γεγονότα, όπως είναι η συνεχής ανανέωση των μορφών της κοινωνικής συγκρότησης, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το έθνος αποτελεί μια «φανταστική κοινότητα»; Αλήθεια, τι θα πει αυτό; Το έθνος σε σχέση με την κοινωνία είναι η ψυχή σε σχέση με το σώμα. Κι εδώ είναι πιστεύω, το λάθος της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης, που επαγγέλλεσθε. Γιατί επιχειρεί να αναλύσει και να εξηγήσει μορφές και λειτουργίες που αφορούν την κοινωνία-σώμα και όχι το έθνος-ψυχή. Που δεν αναλύεται ούτε εξηγείται, γιατί όπως και τα φαινόμενα της θρησκείας και της τέχνης, ανάγεται στην μεταφυσική και στην υπέρβαση. Στο υπερλογικό και ανεξήγητο.
Αν και για τη συνέχεια του ελληνικού έθνους, πέραν του γεγονότος ότι για την παμψηφία θα έλεγα των νεοελλήνων -ανωνύμων και επωνύμων- δεν αποτελούσε και αποτελεί μόνο ένα είδος θρησκευτικής πίστης (άκρως αντιεπιστημονικής βεβαίως για σας) υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ορισμένοι βασικοί άξονες του πνευματικού κόσμου των αρχαίων Ελλήνων κατάφεραν να διατηρηθούν και να φτάσουν ως τις μέρες μας. Λ.χ. είναι πασίγνωστη η διάρκεια της ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι όμως γνωστή η διάρκεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσω των βασικών μουσικών κλιμάκων, που παρέμειναν αναλλοίωτες, καθώς οι αρχαίοι μουσικοί τρόποι πέρασαν ατόφιοι στη Βυζαντινή μουσική με το νέο όνομα «ήχοι» κι από κει δια μέσου της αραβικής μουσικής και με καινούριο όνομα, «δρόμοι», δημιούργησαν το ρεμπέτικο τραγούδι από το οποίο προήλθε τόσο η σύγχρονη λαϊκή μας μουσική όσο και η έντεχνη-λαϊκή μουσική, μέσα στην οποία συνενώθηκε η μουσική με την ποίηση. Δηλαδή το φαινόμενο που χαρακτήριζε την αρχαία μουσική, δεδομένου ότι τότε με τον όρο «μουσική» εννοούσαν αποκλειστικά την σύζευξη Μουσικής και Λόγου.
Ένα άλλο σημαντικό δημιούργημα των αρχαίων, υπήρξε ως γνωστόν και η Δημοκρατία και μάλιστα η άμεση Δημοκρατία. Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους και σχεδόν έως σήμερα στην Ευρώπη κυριάρχησαν συστήματα συγκεντρωτικά, βασιλείες αυτοκρατορίες, δικτατορίες, σοσιαλιστικές εξουσίες. Η χώρα μας κατακτήθηκε για τέσσερις αιώνες από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εν τούτοις και κάτω από αυτές τις καταλυτικές συνθήκες οι ελληνικές κοινότητες, μέσα και έξω από τον γεωγραφικό μας χώρο, κυβερνήθηκαν με δημοκρατικό τρόπο. Οι κάτοικοι λ.χ. ενός χωριού εξέλεγαν τακτικά με καθολική ψηφοφορία την διοικητική και τη δικαστική τους εξουσία. Κι αυτό αντανακλάται στο Σύνταγμα της Επιδαύρου, μέσα στο οποίο ρητώς αναφέρεται ότι απαγορεύονται οι «τίτλοι ευγενείας». Άλλωστε αυτό το δημοκρατικό φρόνημα μπορούμε να πούμε ότι παραμένει έως σήμερα βασικό γνώρισμα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Κι αυτό σε πείσμα των προσπαθειών των ξένων δυνάμεων να επιβάλουν τις γνωστές δυναστείες των Βαυαρών και των Γλύξμπουργκ. Γεγονός που αρνείσθε πεισματικά να παραδεχτείτε. Δηλαδή το γεγονός των συνεχών παρεμβάσεων των ξένων στην χώρα μας, που υπήρξαν πρόξενοι των μεγαλυτέρων εθνικών μας καταστροφών. Όπως της Μικρασιατικής, του Εμφυλίου, της Κύπρου και τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας.
Συμφωνώ μαζί σας στην παράγραφο της σελ. 33, ότι τα κριτήρια με τα οποία ορίζεται ένα έθνος είναι πολιτισμικού χαρακτήρα: καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις, μύθοι, ιστορίες, μνήμες.
«Όπως χαρακτηριστικά δείχνουν οι παραπάνω έρευνες, τα κριτήρια με τα οποία ορίζεται το έθνος είναι πολιτισμικού χαρακτήρα: καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία και παραδόσεις, μύθοι, ιστορικές μνήμες. Τα πολιτισμικά αυτά κριτήρια, που θεωρούνται κοινά, προσδιορίζουν τον συμβολικό και τον φυσικό χώρο του έθνους. Οτιδήποτε διαφορετικό θεωρείται ότι βρίσκεται έξω από το έθνος και συνήθως απορρίπτεται. Έτσι τα έθνη έχουν προσδιοριστεί ιστορικά κατά κύριο λόγο μέσα από τις διαφορές τους από και σε σύγκριση με άλλα έθνη. Αυτή τη συνεχής διαδικασία ετεροπροσδιορισμού συμβάλλει στην αέναη αναπαραγωγή της εθνικής ταυτότητας ως μοναδικής και ομοιογενούς και στηρίζει την τάση της να αρνείται τόσο τις ομοιότητες με καθετί έξω από αυτήν όσο και τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της».
Όμως διαφωνώ με την άποψή σας πως «ό,τι είναι διαφορετικό, θεωρείται ότι βρίσκεται έξω από το Έθνος, συνήθως απορρίπτεται». Και ακόμα ότι «η συνεχής διαδικασία ετεροπροσδιορισμού συμβάλλει στην αέναη αναπαραγωγή της εθνικής ταυτότητας ως μοναδικής και ομοιογενούς και στηρίζει την τάση της να αρνείται τόσο τις ομοιότητες με κάθε τι έξω από αυτήν όσο και τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της».
Χωρίς ίσως να το θέλετε, φορτώνετε με αρνητικές ιδιότητες το Έθνος και την εθνική ταυτότητα, μιας και για να υπάρξουν κατά τη γνώμη σας, πρέπει πρώτον να ετεροπροσδιορισθούν και δεύτερον να «απορρίψουν» δηλαδή να κλειστούν στο καβούκι τους. Συμφωνούν άρα γε αυτές οι διαπιστώσεις με το ελληνικό έθνος; (Για να αρκεστούμε στη δική μας ιστορική εμπειρία). Γιατί όλα τείνουν να αποδείξουν ότι ο,τιδήποτε καλό και θετικό έγινε ως τώρα, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε και έχουμε ανοιχτές θύρες (τουλάχιστον ως προς τον πολιτισμό) και προς Ανατολάς και προς Δυσμάς όπως και προς Βορρά. Έτσι ό,τι υπήρξε και ό,τι υπάρχει, αποτελεί δημιουργική πρόσμιξη διαφόρων ιδεών και πολιτισμών, ακόμα και τρόπων ζωής.
Ήμαστε πάντοτε ανοιχτοί κατά το παράδειγμα του Ρήγα Φεραίου, που ενώ σάλπιζε την επανάσταση των Ελλήνων, οραματιζόταν την μεγάλη οικογένεια των Βαλκανικών λαών. Το ίδιο που κάναμε κι εμείς στην Εθνική Αντίσταση, που αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την δική μας ελευθερία αλλά και για την «πανανθρώπινη τη λευτεριά». Και μη μου πείτε ότι επηρεάστηκαν από την ρομαντική άποψη περί έθνους οι φουστανελάδες αγράμματοι ως επί το πλείστον Έλληνες επαναστάτες, όταν το Σύνταγμα της Επιδαύρου στα 1822 διακήρυσσε την ανασύσταση του ελληνικού έθνους αποτελώντας παράλληλα το δημοκρατικότερο Σύνταγμα όλων των εποχών, μιας και είχαν ανοιχτά τα μυαλά τους στις επιρροές της Γαλλικής και της Αμερικανικής ακόμα επανάστασης. Για να ετεροπροσδιοριστούμε θα πρέπει να είμαστε ανίκανοι να αυτοπροσδιοριζόμαστε κάθε στιγμή (ακόμα και σήμερα), ενώ η εθνική μας ταυτότητα υπήρξε και είναι τόσο ισχυρή, ώστε να μην έχουμε ούτε να θέλουμε να έχουμε εχθρούς, για να είμαστε αυτοί που είμαστε. Άλλωστε η βασική εξωτερική μας πολιτική ως τώρα υπήρξε και είναι αμυντική με εξαίρεση την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Τουρκία, που μας κόστισε τόσο ακριβά.
Και γιατί δεν ρωτάτε και μας (όσους επιζήσαμε), που περάσαμε μέσα από το καμίνι της ξένης κατοχής, να σας πούμε από πού αντλούσαμε τη δύναμη και το θάρρος να αναμετρηθούμε ίσος προς ίσον με την τερατώδη Χιτλερική μηχανή θανάτου; Μονάχα με την σκέψη ότι στο βάθος είμαστε ανώτεροι από αυτούς! (Εξ άλλου σʼ αυτό μας βοηθούσε η μετατροπή των εχθρών μας σε μια συμπαγή μάζα αιμοδιψών βαρβάρων). Γιατί; Γιατί ανήκαμε σε ένα Έθνος πολύ ανώτερο απʼ αυτούς στον πνευματικό και πολιτισμικό κυρίως χώρο από τον Αισχύλο και τον Πλάτωνα έως τον Σολομό, τον Παλαμά και τον Καβάφη. Και όσοι είμαστε μορφωμένοι, το ηθικό μας ανάστημα έπαιρνε συνειδητά δύναμη απʼ αυτούς. Όσο για τους αμόρφωτους αλλά γενναίους, αντλούσαν δύναμη όπως οι αγωνιστές του ΄21 από τα «μάρμαρα». Αν όλα αυτά είναι «παραμύθια», τότε ό,τι υπήρξε θετικό και ξεχωριστό ως τώρα, ας πούμε ότι ήταν και είναι «παραμύθι». Τότε για ποιον λόγο θέλετε να το κατεδαφίσετε; Δεν ξέρετε ότι έτσι σκοτώνετε την ψυχή μας; Χάρη στην οποία είσθε κι εσείς σήμερα ελεύθερη;
Όπως ασφαλώς καταλαβαίνετε, για μένα προσωπικά δεν υπάρχει καν ερώτημα «Τι είνʼ η πατρίδα μας;». Για όλους όσους αφιέρωσαν το έργο και κυρίως τη ζωή τους ολόκληρη σʼαυτή την πατρίδα -και είναι χιλιάδες, εκατομμύρια Έλληνες, επώνυμοι ή ανώνυμοι, νεκροί ή ζωντανοί, δεν υπάρχουν τέτοια ερωτήματα, γιατί αυτοί οι ίδιοι είναι η πατρίδα…
Γιʼ αυτό σας παρακαλώ και εύχομαι να λάβετε σοβαρά υπʼ όψιν την μαρτυρία ενός ελεύθερου Έλληνα και να σταματήσετε αυτή την εκστρατεία, που μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον ήδη δοκιμαζόμενο λαό μας.

Σας χαιρετώ,

Μίκης Θεοδωράκης

ΥΓ. Επειδή θεωρώ ότι με την απάντησή μου αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω ορισμένα ουσιαστικά επιχειρήματα στην προσπάθειά μου να διαφωτίσω όσο γίνεται πληρέστερα τον ελληνικό λαό για τα κίνητρά μου στον αγώνα που ξεκίνησα και συνεχίζω, είμαι υποχρεωμένος να την δημοσιεύσω στο διαδίκτυο, όπως έκανα έως τώρα, δεδομένου ότι τα ισχυρά ΜΜΕ προς το παρόν αποφεύγουν ακόμα και να αναφερθούν στις απόψεις μου καταφεύγοντας ως συνήθως σε ύβρεις…Αυτό θα πει ελευθερία τύπου!

46 σχόλια:

  1. ...το σαπισε το "φρουτο" Δραγώνα ο Μικης με το αρθρο του

    ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΙΚΗΣ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το κείμενο πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία μας
    Δραμινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στο Θεοδωράκη ήταν απάντηση ελληνικής ψυχής. Ακόμα και η ύπαρξη των απόψεων Δραγώνα και των ομοίων της αποδεικνύει πόσο πραγματικά και αυθεντικά απόγονοι των αρχαίων είμαστε. Μόνο οι Έλληνες είχαν έχουν και θα έχουν αυτή την μοναδική ιδιότητα να τρώνε τις σάρκες τους και να αυτοκαταστρέφονται περισσότερο από κάθε άλλο λαό. Αναλογιστείτε μόνο ότι οι Σκοπιανοί έχουν λυσσάξει να γίνουν ντε και καλά απόγονοι των Μακεδόνων χωρίς να έχουν κανένα έρεισμα σε αυτή την κληρονομιά, ούτε γλώσσα ούτε πολιτισμό ούτε μνημεία τίποτα και σπαταλούν αμέτρητα χρήματα και ενέργεια να κάνουν το άσπρο μαύρο μπας και καταφέρουν να μην διαλυθεί αυτό το μόρφωμα που αποκαλούν κράτος και εμείς από την άλλη κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να καταστρέψουμε την εθνική υπόσταση μας, την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας για να μείνουμε έρμαιο θήραμα στα δόντια των ισχυρών. Τι να πω αν τα καταφέρουμε τελικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aksiothme kai agaphte k. M. Theodorakh,
    agaphte Mikh.

    Ti mporw na pw?
    Enw diabasa prosektika thn apanthsh sou, mono me dyskolia mporesa na krypsw ta dakrya mou.
    Exeis thn pantotinh mou agaph, gi afto pou eisoun, eisai kai 8a eisai.

    Enas pantotinos filos.

    Nikos - Berolino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ με κεφαλαία γράμματα...
    Μοναδικός και με διάυγεια νου, σκέψης και λόγου απίστευτη.
    ευχαριστώ από βάθος ψυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρεχει στη φτωχογειτονια....
    σ'αυτη τη φτωχογειτονια της απλοτητας και της απεραντης περηφανιας.

    Γεια σου Μικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τελευταιος ΜΕΓΑΛΟΣ Ελληνας, εδειξε ποσο μικροι ειναι καποιοι αλλοι και αυτοι που δε θελουν πια να ακουγεται η φωνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. E, oxi kai patriwtiko to EAM/ELAS, o zartnieroforos Arhs kai ta "agoria" tou pou ton peripoiountan katallhlws, oi konservokoutoforoi ths OPLA kai to KKE, pou ews to 1989 EPISHMWS eixe to proswnymio "Ekswtwrikou", hmarton!!! Gia ma8ete istoria apo tous palaioterous oi neoellhnes: To KKE me ta kamwmata tou evale sto paixnidi tous evraio-aggloamerikanous kai esprwkse to 90% twn antikommounistwn kai antikatsapliadikwn Ellhnwn stis "aggalies" twn alhtwn avtwn! Poio 70% twn Ellhnwn htan me ta kommounia, re Mikh, omadarxh ths EON tou "fasista" Metaksa? Stis elevtheres ekloges tou 1946 oute to 10% den epiase! Aeinte se kana gerokomeio aporwn twn voreiwn kai notiwn proastiwn Athnwn, re geroksekouth-gagaoua!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. POSOYS THEODORAKITHES KAPELOSE TO KKE ?EIMASTE TYXERH GIATI ZEI AKOMA ,BRAVO!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΜΙΚΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι είναι, τέλοσπάντων, αυτός ο ‘Ελληνας;
    http://heliotypon.wordpress.com/2006/10/18/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82/
    νομίζω αξίζουν προσοχής ορισμένα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1) Να μάς πεί ο γερο-Μίκης αν υπέγραψε «Δήλωσι Μετανοίας και Αποκηρύξεως του Ξενόδουλου Κομμουνισμού» για να φύγει από την Μακρόνησο (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της 27-4-1949, ενώ οι Έλληνες πολεμούσαν μεταξύ τους στον Γράμμο και στο Βίτσι).
    2) Να μάς πεί ο 85χρονος κύριος Θεοδωράκης αν υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό (δεν υπηρέτησε και υπάρχει το χαρτί της απαλλαγής του ως Ι-5 στο ΓΕΣ).
    3) Να μάς πεί ο γηραιός θαυμαστής του Στάλιν αν έλαβε μέρος στην δολοφονία του υπουργού Δικαιοσύνης Χρήστου Λαδά, ως τσιλιαδόρος της δολοφονικής κομμουνιστικής οργάνωσης ΟΠΛΑ το 1948.
    4) Να μάς απαντήσει ο πολύς Μίκης αν ο Βενιζελικός μπαμπάς του Γεώργιος Θεοδωράκης ήταν Μασόνος 32ου βαθμού και πώς του εξασφάλισε την υποτροφία το 1955 για το Παρίσι, αν και ήταν χαρακτηρισμένος ως επικίνδυνος κομμουνιστής.
    Αγαπητέ κύριε Καλεντερίδη, δεν είμαστε όλοι κάφροι σε αυτή την χώρα. Ελπίζω να μή λογοκρίνετε την επιστολή μου.
    Μετά τιμής
    ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το επώνυμο Δραγώνα απο που βγαίνει;Απο το Δρακώνα μήπως;

    κατι ακόμα, πολύ καλά τα λέει ο κ.Θεοδωράκης αλλά "Άλλωστε η βασική εξωτερική μας πολιτική ως τώρα υπήρξε και είναι αμυντική με εξαίρεση την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Τουρκία, που μας κόστισε τόσο ακριβά." μπορεί να χαρακτηριστρεί τυχοδιωκτική η εκστρατεία στη Μ.Ασία και όχι απελευθρωτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πατριδα φαινεται οτι ειναι το τελευταιο αποκουμπι στα τελευταια των ανθρωπων απ'οπου κι αν προερχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε ανώνυμε αριστερός ήταν/είναι,τι στρατό να υπηρετήσει(μη κοιτάς που ακόμα και οι χρυσαυγητες ή βουλευτές του ΛΑΟΣ το ίδιο κάνουν); Μερικοί μου φαίνεται ούτε που ξέρετε τι λέτε και απλά λέτε,λέτε,λέτε...
    Από την άλλη βλέπω αυτό το ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ,τον Χρήστο λαδά(http://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστος_Λαδάς),παλικάρι σωστό..
    Αλήθεια βρε φίλε ανώνυμε,για πες μου..Πόσοι δεξιοί ήταν μασόνοι; Εκείνος ο εθνάρχης Καραμανλής σε τι βοήθησε επ ακριβώς το έθνος,γιατί ότι ιστορία κι αν έχω διαβάσει,ενα σωστό που να έκαναν όλοι αυτοί οι εθνάρχες και γερόντια της δημοκρατίας,που πολύ,με την πάρτη τους, μας ζαλίζετε τον έρωτα δεν βρήκα..
    Κύριε Καλεντεριδη καταλαβαίνω ότι για μια ακόμη φορά γίνομαι κάτι παραπάνω από εριστικός αλλά σα νέος άνθρωπος,έχω βαρεθεί να ακούω την παπαρια του κάθε κολλημένου αριστερού και δεξιού,όλων αυτών που έχουν φέρει τη χώρα μας σ'ετουτη τη κατάντια,την μακράν πιο άχρηστη γενιά των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αποστομωτικός, συγκινητικός και χειμμαρώδης ο "ψηλός".
    Νέος και ζωντανός για πάντα!

    Τα είπε ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ 13 Ιανουαρίου 2010 5:59 μ.μ.

    Κι αν ακόμη αυτά που λες είναι όπως τα λες, για μένα "τα ύστερα τιμούν τα πρώτα". Σαν νέοι, όλοι κάνουμε λάθη. Αν ωριμάζοντας δεν τα αναγνωρίζουμε και δεν τα διορθώνουμε (αν και όσο μπορούμε), είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παλαιε Αθηναιε ομολογω δεν σας καταλαβαινω..Επι της ουσιας παρακαλω,επι της ουσιας, εχετε αντιλογο στις θεσεις του Μικη,παρακαλω διατυπωστε τον.
    Ακομη και ολα οσα του καταλογιζετε ειναι αληθινα,η δυναμικη του κειμενου ,η αληθεια των γραφομενων,και η θεληση και παρρησια του Μικη δεν μειωνονται στο ελαχιστο.
    .Αληθεια ποσο Παλαιος ειστε? μηπως τοσο παλαιος που διαμενετε επι σειρα ετων στο ιδιο σιδεροφρακτο κηπο της Βασ.Σοφιας?η σε καποιο παρεμφερη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ-Ε-Β-Α-Σ-Μ-Ο-Σ Ο Μικης απαντησε στα ανθωποειδη.Καντε το κειμενο αυτο μανιφεστο να το διαβασουν ολοι

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aγαπητοί φίλοι
    σε αυτή τη ζωή κρίνονται όλες οι πράξεις μας, κάθε μέρα.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, αυτό πυο λέει ο λαός μας:
    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
    Ο Μίκης μίλησε και τα είπε όλα.
    Ας διαβάσουμε με προσοχή την επιστολή του και ας τον σεβαστούμε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το κείμενο του Μίκη είναι κατάθεση ψυχής, ένα κείμενο που η κάθε του φράση αποπνέει Ελλάδα, λεβεντιά και ντομπροσύνη. Τέτοια κείμενα είναι πολύτιμα για το λαό την εποχή της εξουσιαστικής και κατάμαυρης ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ προπαγάνδας που ζούμε. Αυτό φαίνεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της ανάρτησης.

    Από εκεί και πέρα έχουμε σιχαθεί τα προβοκατοράκια που ξαμολάει η εξουσία για να ελεεινολογήσουν, όποτε δει κάτι αξιόλογο και επικίνδυνο γι αυτή στο διαδίκτυο, όπως ο ανώνυμος 5:39μμ που σκέπτεται και εκφράζεται σε greeklish και ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ 5:59μμ. Άντε χαθείτε ρε "υπάλληλοι" της συμφοράς, το έχουμε μάθει καλά το συνάφι σας. Πρέπει να έτσουξε πολύ η επιστολή του Μίκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρόλο που αρχικά ήθελα να εκφράσω το σεβασμό και το θαυμασμό που ένιωσα διαβάζοντας την επιστολή του Αξιοσέβαστου Κυριου Θεοδωράκη, έφτασα στο σημείο να εξοργιστώ με κάποιες από τις απάντησης εδώ....

    Εγώ δεν θα μακρηγορήσω για τις άποψης μου στο θέμα αλλα θα πω το έξεις.

    Ότι καθώς τα όρνια του ανθελληνισμού από το εξωτερικό και το εσωτερικό προσπαθούν να κατασπαράξουν την ιερή πατρίδα μας ως άλλο Προμηθέα εμείς που θέλουμε να αποκαλούμαστε πατριώτες και ειδικά αυτοί που θέλουν να λέγονται "μεγάλοι πατριώτες" αντί να συσπειρωθούμε για τον κοινό αγώνα τις διάσωσης τις ταυτότητας μας και τις ιστορίας μας, συνεχίζουμε και τρωγόμαστε με το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο για πολιτικά θέματα.

    Ποτε επιτέλους θα καταλάβουμε
    ότι οι ιδεωλογίες και τα κόμματα σήμερα είναι, αύριο ισως όχι... Αλλα τα κόκαλα τον προγόνων μας, το χώμα τις πατρίδας μας το οποιο έχει βάφει με αίμα Ελληνικό για χιλιάδες χρονια καλούν εμάς τους απογονους τους να τα υπερασπιστούμε γιατί αυτή τι στιγμή κινδυνεύουν οσο αλλο ποτε εχουμε κληθεί να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας η οποια ομως αυτη τη φωρά η απυλή ειναι διαφορετική.

    Έτσι θα συνιστούσαν σε όλους εσάς πατριώτες αδερφοί μου να κοιτάξουμε ότι όσα είπε ο κύριος Θεοδωράκης είναι μήνυμα ενότητας και αγώνα κατά αυτών που θέλουν να μας ξεγράψουν από την ιστορία, πρέπει επιτέλους να λογικευτούμε και να σταματήσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας εάν δεν κάνουμε κάτι...

    Εάν δεν συσπειρωθούμε δυστυχώς ίσος να είμαστε οι τελευταίες γενιές Ελλήνων.

    Με εκτίμηση Νικόλαος Θ. Παππάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θλιβερός ο Μίκης...Δεν παραδέχεται ρητώς και θαρραλέα ότι τα αποσπάσματα της προηγούμενης επιστολής του ήταν αντιγραμμένα από την αισχρή ακροδεξιά προπαγάνδα, την οποία υιοθέτησε άκριτα και χωρίς να έχει διαβάσει ποτέ (στην πρώτη επιστολή)τα βιβλία της Δραγώνα. Αυτό τον κάλεσε να κάνει η καθηγήτρια, να ανασκευάσει δηλαδή τις ανακρίβειες. Αντιθέτως, περί άλλα τυρβάζει και προχωράει σε προσωπική επίθεση, και μάλιστα απρόκλητη. Μίκη, έκανες χοντρό φάουλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο πατριωτισμός του κ. Μίκη Θεοδωράκη είναι γνωστός και δοκιμασμένος. Και μάλιστα τόσο φλογερός και αγνός που ξεπερνά κάθε πολιτικό δογματισμό και τα χαρακώματα που στήνουν οι δήθεν "προοδευτικοί" θολοκουλτουριαρέοι μηδενιστές.
    Το εντυπωσιακό της όλης ιστορίας,από τα σχόλια που διαβάζω, είναι ότι κάποιοι, τυφλωμένοι από το πολιτικό τους πάθος δεν διστάζουν να αυτοχειριάσουν την εθνική τους ταυτότητα ταυτιζόμενοι με τα απολίτιστα στίφη που στριφογυρίζουν περί την Ομόνοια και αποπατούν πίσω από το Δημαρχείο. Δικαίωμά τους, αφού έτσι αισθάνονται.
    Τουλάχιστον ας μην υψώνουν ανάστημα και καθυβρίζουν γιγάντια ελληνικά σύμβολα, όπως ο Μίκης, και ας μείνουν σιωπηλοί στον απρόσωπο ανθρώπινο "πολτό" όπου, όπως σαφώς υπονοούν, ανήκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πρεπει επιτελους να πεσουν οι μασκες και να αποκαλυφθουν τα σκοτεινα σχεδια ανθελληνικων κυκλων στην εκπαιδευση.
    Ο κ Μ. Θεοδωρακης παντα εκπλησσει θετικα με την ανησυχη του σκεψη. Οσοι δε διαβαζουν και δε συμμορφωνονται απο τα γραπτα του, δε θαχουν ουτε την ΤΙΜΗ ουτε και την ΕΥΚΑΙΡΙΑ να αγωνιστουν για την απελευθερωση της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, οταν αυτο χρειαστει.

    Ως συγχρονοι ΕΦΙΑΛΤΕΣ θα μεινουν τα ονοματα τους στη μνημη του Ελληνικου λαου.

    Και να γνωριζουν καποιοι οτι...
    Καποια στιγμη την Ιστορια που θα διδασκονται τα παιδια μας, ΘΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΩΝ POST ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ.
    ΚΥΡΙΟΙ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ:
    1. ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΕ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΚΚΕ.
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ "ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ".
    2. ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ, ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ; Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
    ΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΧΑΝΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ.
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ; ΕΧΕΙ ΑΝΡΤΗΣΕΙ ΤΟ MAIL ΤΟΥ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με συγκίνησε ο Μίκης.Ελπίζω να συνεχίσει τον αγώνα . Θλίβομαι όμως με τους ευτυχώς λίγους υπερπατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συμφωνώ με όσα λέει ο πραγματικά μεγάλος Μίκης. Όμως διερωτούμε, από όλους όσοι ενδιαφέρεστε για τον ελληνικό πολιτισμό, έχετε καταλάβει ότι ο ελληνισμός είναι δέσμιος του Παπαδαριού, απο το 1453.Τους τούρκους τους διώξαμε, από τους παπάδες ποιός θα μας απαλλάξει? Υπάρχει κανένας Κολοκοτρώνης σήμερα? Αυτοί ήταν πάντα εναντίον του ελληνισμού, κατάστρεψαν κάθε ελληνικό, εναντίον της επανάστασης, και στο τέλος, με ένα σατανικό τρόπο που μόνοι αυτοί καταφέρνουν, βγαίνουν τιμητές της Ελλάδας και του Ελληνισμού.Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός σου λένε! Αιδώς Αργείοι... Ειρήσθω εν παρόδω ότι τον Κολοκοτρώνη οι Μασώνοι τον σώσανε, από το "χριστιανικό" κάρφωμα των τότε "μοναχών" στους Τούρκους. Ξυπνείστε αδέρφια μου Έλληνες!! από Κύπρο με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οσο κοντραρουν τον Ελληνισμο εμεις θα βγαζουμε τετοιους Ανθρωπους αυτης της Αγιοσυνης.Αντε ρομπες μια μια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλε ΓΙΩΡΓΟ από ΠΑΤΡΑ, τα σχόλια εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη δεν προέρχονται από δήθεν πολιτικούς αντιπάλους, αλλά από τους (κατευθυνόμενους) γνωστούς - γνωστούς. Απλά, επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατάξουν τίποτα στη χειμαρώδη επιστολή του, καταφεύγουν σ' αυτή τη μέθοδο γιά να αλλάξουν την εστίαση από το θέμα και να προκαλέσουν έριδες μεταξύ δεξιών και αριστερών. Κλασσική περίπτωση προβοκάτσιας και αγκιτάτσιας (και μάλιστα λούμπεν υποστάθμης)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ειναι απλο... Το εκτυφλωτικο πατριωτικο φως του Μικη, λειτουργει αποστειρωτικα. Ολα τα κωλοβακτηριδια, τα μουλωχτα, τα μπολσεβακια, τα E-colis, ολα τα παρασιτα καιγονται..Ο λογος του Μικη ειναι καθαριος, ελληνικος..Οποιος ενοχλειται, ειναι κουφαλία ανθελληνικη, καλα κρυμμενη πορνη πισω απο ιδεολογικους φερετζεδες..Πρεπει να γνωριζετε ολα εσεις τα ανθελληνικα άκαρα, ότι ο ελληνισμος είναι τροπος ζωης, τροπος σκεψης..Ειναι ο ενας και μοναδικος δρομος που οδηγει στο φως, που οδηγει στην ελευθερια, που μας μετατρεπει σε σκεπτομενους ανθρωπους σε πολιτες...Το καταλαβαινετε; αν οχι κακο του κεφαλιου σας...Η Ελλαδα ξυπναει, μια μονο σπιθα αρκει γι'αυτο, και η σπιθα στην προκειμενη περιπτωση ειναι ο Μικης........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κάποιος σοφός άνθρωπος μου έδειξε κάποτε το φωτογραφικό έργο της φωτογράφου Νέλλη με τίτλο ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ.Έμεινα αποσβολωμένος να κοιτάζω την ομοιότητα απλών ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου με κλασσικά έργα αρχαίων γλυπτών που αναπαριστούσαν αρχαιοελληνικές φιγούρες θεών και ανθρώπων.Κατάλαβα πολύ απλά και αδιάψευστα την αναμφίβολη προέλευση των νεοελλήνων.Εύχομαι σε όλους να δουν το συγκεκριμένο έργο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κάτι παρόμοιο κάνει τώρα και ο Μίκης Θεοδωράκης και αισθάνομαι την ανάγκη να τον ευχαριστήσω γι αυτό.Όσο και να θέλουν να μας πείσουν ότι δεν σχετιζόμαστε με τους αρχαίους Έλληνες δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.Το μόνο που φοβάμαι είναι ότι μόνοι μας κάνουμε ότι είναι δυνατό να αποδείξουμε ότι δεν τους μοιάζουμε,έχοντας κάνει εκποίηση στις αξίες και τα ιδανικά μας.Ας γίνει αφορμή η επιστολή του κυρίου Θεοδωράκη να κοιτάξουμε λίγο μέσα μας και να δούμε ποιοι είμαστε ή έστω ποιοι θέλουμε να είμαστε, για να αφήσουμε μια γωνιά για τα παιδιά μας ,για να αποφασίσουν κι αυτά με τη σειρά τους ποιοι θέλουν να είναι.Όσο για την κυρία Δραγώνα,ίσως να έχει δίκιο ότι έχουμε παρεξηγήσει αυτά που λέει.Ας βγει αύριο λοιπόν και ας μιλήσει με απλά,ευκολονόητα ελληνικά για το τι θέλει να πει,γιατί εγώ δυσκολεύομαι να την παρακολουθήσω.Μπορεί να της είναι δύσκολο,το καταλαβαίνω και να δυσχεραίνει αφάνταστα το συγγραφικό της έργο αλλά όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον,όχι για κάτι απλό,αλλά για την ίδια την υπόσταση και την ιστορία του, θα έπρεπε τουλάχιστον να του είναι κατανοητή και εύπεπτη.Εκτός κι αν το ζητούμενο είναι αυτό ακριβώς.Να χρησιμοποιήσουμε βαρείς,πολύπλοκους,επιτηδευμένους και δυσνόητους χαρακτηρισμούς για να καμουφλάρουμε τα λεγόμενα-γραφόμενα μας.Ελπίζω να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου μάγκα Μίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μετά τον "ακροδεξιό" Στάθη, θα μας προκύψει και "ακροδεξιός" Μίκης (με την βοήθεια των συνήθων υπόπτων Μ.Μ.Ε., βεβαίως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Νικόλαος Βασιλείου14 Ιανουαρίου 2010 στις 11:13 π.μ.

    Η απάντηση (του Μίκη) με κούρασε και δεν κατάφερα να την τελειώσω...

    Πάντως δεν είδα καμια ουσιαστική απάντηση. Η γυναίκα τον ρώτησα αν διαπίστωσε το αληθές των δημοσιευμάτων και εκείνος το έριξε στη συνομοσιολογία... και μετά στους αγώνες και μετά...

    Μικρή και σαφής ερώτηση... απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 1.Na mou epitrapei na staho se ena simio tis Dragona "den eimai istorikos kai den grapho istorika vivlia" Signomi as me diorhosei kapoios an kano lathos alla os istoriko vivlio to parousiazan,stin arxi kai epitelous exo ena megalo parapono:Oti stin Ellada o karthenas pou misokseri grafi kai anagnosi pisteuei oti mporei na grapsei Istoria (asxeta an den kserei tin tifla tou)apo pou kai sos pou mia koinoniologos exei tin epistimoniki plirotita na graphei gia themata pou aptontai tis Istorikis epistimis? Papertintotos exo ptuxio stin Istoria kai kano Didaktoriko pano se Istoriko thema.
    2.Dragona upotheto oti einai ek tou Dragon (Dragoon sta aglika) oi opoio itanton 17o aiona efipoi pezoi kai mexri ton 19o aiona metkselithikan se varia oplismenous ippieis. Stin proimi fasi tis istorias tous xrisimopountan KAI os monades katastolis opos paradeigmatos xarin epi Loudovikou XIV (vasilia -iliou, Roi- Soleil) pou tous evaze eptides sta spitia ton Ougenoton (gallon protestanton) me tin entoli na dimoiurgoun oso megaliteri taraxi ginetai mexri otou oi ougenotoi diloson oti metastrefontai kai gino ntai katholikoi. Vlepe mai antistixi ekfrasi sta aglika "dragooned in to service" gia opous eixan katatagei sto strato para tin thelisi tous (Edo pera mporoume na poume oti I Dragona akolouthei tin paradosi ton proton Dragonon afou tha ithele na mas kanei na aparntithoume stoixeia tis ethikis mas tauttotitas kai pithanon na kataleiksoume me to zori na ipiretoume ksena simferonta, alitheia poia einai i apopsi tis Dragona gia Irak-Iran kai Avganistan?)
    3.Otheodorakis apla einai MEGAS!"o paloaios athinaios" ektos apo oti den apanta me epixeirimata mallon tha eprepe na koitaksei ton euato ston kathepti! Eimai sigouros oti tha evlepe mia Dragona pithanon me germaniki stoli gia auto ousiastika tin uperaspizetai emesa epithimenos ston theodorakigia kati allous apla AIDOS ARGEIOI!
    4.zito signomi gia to megethos tou email mou
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "Η κυρίαρχη αντίληψη για το έθνος και την εθνική ταυτότητα, με βάση την οποία οι πολιτικές εξουσίες στην Ευρώπη" ... "σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη που κληρονόμησε ο ρομαντισμός του 19ου αιώνα,..."

    ευτυχώς που περιορίζεστε στην Ευρώπη κ.Δραγώνα, διότι οι Κινέζοι -ως έθνος με ταυτότητα από τον 2ο αιώνα π.Χ.- θα διαφωνούσαν ... χαμογελώντας ευγενικά, όπως δίδαξε ο Κομφούκιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Διάβασα προσεκτικά την επιστολή και της κ.Δραγώνας και του μεγάλου και ανυπέρβλητου Μίκη Θεοδωράκη..!!Επίσης διάβασα και όλα τα σχόλια των φίλων σχολιαστών..!!
    Όσοι πάτε να βάλετε ταμπέλες κομματικές στο όλο θέμα είστε απλά για κλάματα...!!Το θέμα είναι καθαρά εθνικό και η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη ήταν μια κατάθεση ψυχής που μόνο ένας άνθρωπος του πνεύματος που έχει ζήσει αρκετά πράγματα, μπορούσε να κάνει..!!όσο για το εάν απαντάει στην Δραγώνα, θα αντιστρέψω το ερώτημα, και θα ρωτήσω...η Δραγώνα έχει απαντήσει σε αυτά που την κατηγορούν ή απλά λέει αοριστίες και το παίζει επιστήμονας..???ούτε απο που πήρε το πτυχίο της δεν έχει πεί ακόμα...!!!!
    Ο Θεοδωράκης δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν...είναι μια ιστορική μορφή, με ανθρώπινες αδυναμίες και λάθοι όπως ΟΛΟΙ μας...αλλά έχει αποδείξει με αγώνες, την αγάπη του για την πατρίδα και δεν μιλάω κομματικά τώρα..!!
    Ο μίκης θεοδωράκης είναι ίσως ο πιό κατάλληλος άνθρωπος να της απαντήσει καθώς όπως το λέει και ο ίδιος...δεν μπορεί να τον πεί κανείς ακροδεξιό..και η Δραγώνα ξέρει οτι είναι επικίνδυνος αντίπαλος!!
    Αλλά...έχετε ακούσει για τις επιστολές στα κανάλια???τίποτα...!!και αυτό λέει απο μόνο του πολλά...!!λέει ποιος έχει τη στήριξη των συμφερόντων και των έξωθεν παραγόντων..!!Τέλος πάντων, κλείνοντας να πώ μόνο οτι είναι χαρμόσυνο γεγονός οτι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, παρατηρούμε να ξεπηδούν εστίες ελπίδας και αντίστασης και μιλάω για τους 3 Εύζωνες, για τον Μίκη Θεοδωράκη κ.α......ίσως δεν χάθηκε ακόμα η ελπίδα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για την κα Δραγώνα τι μπορεί να πει κανείς χωρίς να διακινδυνεύσει τη σοβαρότητα του; Φαίνεται πως, εκείνοι που μας «εφεύραν» ως Έλληνες τον 19ο αι., μας έστειλαν και δασκάλους για να μας μάθουν την ελληνική γλώσσα! Πληρωμένες γραφίδες πρόθυμες να ξεπουλήσουν και να ξεπουληθούν, έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι έχουμε παρανοήσει το «επιστημονικό» πνεύμα της κας Δραγώνα, ότι την παρεξηγήσαμε, όπως τότε με το βιβλίο της Ρεπούση. Αποκαλούν δε όσους διαφωνούν με τις ανιστόρητες απόψεις τους, Ελληναράδες, ακροδεξιούς, σκοταδιστές, φασίστες και αμαθείς, σύμφωνα με το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Και βέβαια, ούτε ένα από αυτά τα «πνευματικά» τσόλια, δεν τολμά να αντιστρέψει έστω και μια λέξη στο Μίκη Θεοδωράκη, το μεγάλο μπροστάρη που δικαιώνει το μεγαλείο της έννοιας καλλιτέχνης, του ορισμού του πατριώτη αγωνιστή.
    Τίποτα δεν είναι τυχαίο, για ανθρώπους που ζουν με το «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας» του Ν. Δήμου, αφού καμιά ευτυχία δε μπορούν να αντλήσουν από το γεγονός να είναι κληρονόμοι της παρακαταθήκης όχι μόνο των αρχαίων προγόνων, αλλά και των νεώτερων από το Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Γ. Σεφέρη και τον Ελύτη.
    Παρακαλώ φίλοι, προσέξτε την καθόλου συμπτωματική ταύτιση μη τυχαίων σημείων στα οποία, όλα αυτά τα κανα-δυο εκατοντάδες πνευματικά σκύβαλα φαίνεται να συναντώνται με ένα και μόνο σκοπό. Την αποδόμηση της εθνικής μας οντότητας. Φαίνονται ασύνδετα αλλά δεν είναι. Σε αυτούς συγκαταλέγονται.
    1. Όσοι δεν αποδέχονται τη διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού με σκοπό να πλήξουν το ελληνικό Βυζάντιο.
    2. Όσοι έχουν μήνη για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία ως δήθεν αρχαιολάτρες και δρουν έτσι εναντίον της ταυτότητας του νεώτερου ελληνισμού.
    3. Όσοι αμφισβητούν την διαχρονική επιβίωση του γένους μας και κατά συνέπεια την ελληνικότητά μας.
    Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς θα βρει από κάτω τα ίδια πάντα θλιβερά πρόσωπα που εναλλάσσονται ως ακαδημαϊκοί θεατρίνοι στο παλκοσένικο του παραλόγου.
    Λυπάμαι πολύ αν σας κούρασα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, απαιτείται από όλους μας θάρρος, αποφασιστικότητα και κυρίως πίστη ότι η αλήθεια πάντα θριαμβεύει.

    APELLIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Άγιε μας Μίκη

    Η μουσική σου
    Η ανθρωπιά
    Η λογική σου
    Είναι η πατρίδα μας

    Δημήτρης Κατσέτος
    Rochester NY USA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "Κι εδώ είναι πιστεύω, το λάθος της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης, που επαγγέλλεσθε. Γιατί επιχειρεί να αναλύσει και να εξηγήσει μορφές και λειτουργίες που αφορούν την κοινωνία-σώμα και όχι το έθνος-ψυχή. Που δεν αναλύεται ούτε εξηγείται, γιατί όπως και τα φαινόμενα της θρησκείας και της τέχνης, ανάγεται στην μεταφυσική και στην υπέρβαση. Στο υπερλογικό και ανεξήγητο."
    Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας της πολεμικής του Κου Θεοδωράκη.Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, μέσα από την απάντησή του, προσπαθεί να αναλύσει και να εξηγήσει αυτό που ούτε εξηγείται ούτε αναλύεται! Τουλάχιστον όχι με το ερμηνευτικό σχήμα που αυτός χρησιμοποιεί! Αποτολμώντας την προέκταση της επιχειρηματολογίας του, που ανάγεται στη μεταφυσική και την υπέρβαση(χρησιμοποιώντας τη δική του έκφραση), θα παρομοίαζα τη διαμάχη αυτή με την ακλόνητη πεποίθηση τηες εκκλησίας για τη μη ύπαρξη εξελικτικής διαδικασίας στη δημιουργία του ανθρώπου, που αν και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με όλες τις επιστημονικές αντιλήψεις, συνεχίζει να υποστηρίζεται.Είναι άλλη η δουλειά της επιστήμης και άλλη της θρησκείας, ότι και αν αυτή επαγγέλεται.
    Κρίνοντας από τα σχόλια, καταλαβαίνω πως πολλοί Ελληναράδες θα βρήκαν την "εξ αριστερών" δικαίωσή τους, εξηγώντας με το πιο γλαφυρό τρόπο, την όσμωση ορθόδοξης αριστεράς με τη λαϊκή δεξιά ή αλλιώς της Κας Κανέλη με τον Καραντζαφέρη και τον Καραμπελιά(ομάδα Άρδην).
    Μάλλον, φαντάζει φυσιολογικό, σε περιόδους επέλασης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, να υπάρχει μια εθνική αναδίπλωση, απέναντι στον απρόσωπο εχθρό.Προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση, πως μια προσωπικότητα του βεληνεκούς το Κου Θεοδωράκη, δεν κατανομάζει, ούτε τοποθετεί ταξικά τους υποκινητές αυτής της διαδικασίας αφελληνισμού, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος στους κάθε λογής ακροδεξιούς να υπαινίσσονται Αμερικανοεβραϊκές συνομωσίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΣΑΧ ΜΑΤ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΡΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΜΙΚΗ!!
    http://neospalamedes.blogspot.com/2010/01/risposta-vincente-di-mikis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Όσο κι αν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τον Μ.Θεοδωράκη πολιτικά, δε μπορεί παρά να συμφωνήσει με αυτόν το Μεγάλο Έλληνα στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

    Αδέλφια συμπολίτες μου, πως φαίνεται ότι ο Μ.Θεοδωράκης έχει δίκιο; Από το ότι τα ΜΜΕ σιωπούν! Προφανώς χτύπησε νεύρο! Να δούμε, τί μαγειρεύουν για τη συνέχεια...

    Για όσους προσπαθούν να του πετάξουν ρετσινιές, τρείς παρατηρήσεις: α) αν μπορείτε υποστηρίξτε τα αντίθετα, τη Δραγώνα δηλαδή, όχι να προσπαθείτε να αποδομήσετε τον καταγγέλοντα! Γιατί έτσι απλά αποδεικνύετε ότι έχει δίκιο.
    β) Οι απατεώνες, όταν φωνάζουν, τον τιμιότερο από αυτούς δείχνουν ως απατεώνα
    γ) Ο Θεοδωράκης, ανέδειξε την Ελλάδα διεθνώς, σε σύμπνοια και συνεργασία με άλλους γίγαντες, Έλληνες και μή, δεξιούς και αριστερούς. Είναι οικουμενικός και άρα πιο πολυπολυτισμικός από την κ.Δραγώνα, δημιούργησε ο ίδιος πολιτισμό. Η Δραγώνα δε δημιουργεί, απλά αποδομεί, πως αλλιώς αφού ξέρει μόνο να αναρριχάται χάρη στις πολιτικές γνωριμίες της και το γεγονός ότι είναι "πιο ίση από τους υπόλοιπους" (περίπτωση πτυχίου της).

    Και για όσους πετάνε μπαρούφες του στύλ, ο γέρος Μίκης, δηλ. η Δραγώνα και οι όμοιοι της, το καθηγητικό κατεστημένο ορισμένων που πληρώνεται από ευρ. κονδύλια, έχουν πιο φρέσκια σκέψη; Με τίποτα, γιατί τίποτα έντιμο δεν κομίζουν, κι αυτά τα δύο, είναι αλληλένδετα.

    @Δρ Αλτ
    Φίλε ο Μίκης μιλά πολύ συγκεκριμένα, μάλλον δεν τον διάβασες, άρα τα δικά σου συμπεράσματα είναι φαντασιακά και συνωμοσιολογικά, όχι τα δικά του. Από την άλλη η Δραγώνα δεν είναι επιστήμονας γιατί δεν είναι ανεξάρτητη προσωπικότητα, αντίθετα είναι σε εντεταλμένη αποστολή (για να μη μιλήσουμε για το ανύπαρκτο πτυχίο της και το σκάνδαλο της αναγνώρισης). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Υπουργείο Παιδείας ασχολείται με ότι γουστάρει η ίδια, αφού για το πόστο της τη διάλεξε ο Γιωργάκης πρίν διαλέξει τη Διαμαντοπούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,1817 Ιανουαρίου 2010 στις 5:17 π.μ.

    Κατα κυριο λογο συμφωνω με τον Μικη....Παρολαυτα,διεκρινα καποια κολληματα με την εννοια της πατριδας και της υπεροχης της απεναντι σε αλλους πολιτισμους,όχι σε υπερβολικο βαθμο (προφανως),αλλα σε βαθμο που μπορει να «παρεξηγηθουν» από τους αυτοαποκαλουμενους πατριωτες της νεας γενιας. Απευθυνομενος στους «δεξιους» αναγνωστες (δεν μου αρεσουν οι ταμπελες,αλλα καποιοι ανθρωποι τις βαζουν από μονοι τους στον εαυτο τους),μην νομιζετε ότι ο Μικης Θεοδωρακης,που μεχρι σημερα ισως τον απορριπτατε λογω των πολιτικων του αποψεων,”αλλαξε” στρατοπεδο.Πρεπει να ξεκαθαριστει οτι ο Μικης υποστηριζει τον ΕΘΝΙΣΜΟ και όχι τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ όπως πολλοι λαθος καταλαβαν,αν κρινω από τα σχολια τους…
    «Και γιατί δεν ρωτάτε και μας (όσους επιζήσαμε), που περάσαμε μέσα από το καμίνι της ξένης κατοχής, να σας πούμε από πού αντλούσαμε τη δύναμη και το θάρρος να αναμετρηθούμε ίσος προς ίσον με την τερατώδη Χιτλερική μηχανή θανάτου; Μονάχα με την σκέψη ότι στο βάθος είμαστε ανώτεροι από αυτούς!».Σχολιαζοντας το παραπανω αποσπασμα,το οποιο θεωρω ότι είναι αστοχη τοποθετηση(όπως και λιγες άλλες παρομοιες),απο που και ως που λεμε οτι ενας λαος ειναι ανωτερος απο καποιον αλλό? Συμφωνω ότι η ανωτεροτητα μας φανηκε την συγκεκριμενη χρονικη περιοδο,λογω του θαρρους μας και της θελησης για την ελευθερια,αλλα γενικα το γεγονος οτι οι προγονοι μας (οχι βιολογικοι,γιατι βιολογικα υπαρχουν μεγαλες αλλοιωσεις,ειδικα την περιοδο της τουρκοκρατιας) "εφεραν" το φως στην ευρωπη,δεν μας απαλλασει ως ατομα αλλα και ως λαο απο την προσπαθεια βελτιωσης.Οι προγονοι μας πρεπει να ειναι παραδειγμα για την νεα γενια,εντασσοντας ομως ταυτοχρονα και νεα στοιχεια για να υπαρχει προοδος.Για παραδειγμα,ποτε επιτελους θα ξεκολλησει ο ελληνας απο την θρησκεια του?ποτε θα στραφει στην επιστημη,οταν οι ιδιοι οι αρχαιοι μας προγονοι εξυμνησαν τον επιστημονικο τροπο σκεψης και εκαναν μια πρωτη (αλλα σημαντικη) προσπαθεια απορριψης του δογματισμου,ο οποιος μας ακολουθει σαν εθνος από αρχαιοτατων χρονων?καποιοι ισως θελετε να απαντησετε λεγοντας ότι η θρησκεια αποτελει στοιχειο του πολιτισμου μας.Ας την διατηρησουμε τοτε σε καποιο μουσειο,όπως διατηρουνται τοσα και τοσα μνημεια ανα τον κοσμο (ας παρουμε για παραδειγμα το κολλοσαιο της ρωμης, συμβολο καταπιεσης.Ναι,αποτελει ιστορικο στοιχειο της ρωμαικης αυτοκρατοριας,αλλα δεν πιστευω ότι κανενας ιταλος θελει να ξαναδει λιονταρια να κατασπαραζουν αιχμαλωτους,παρ΄όλα αυτά το αναγνωριζει ως μνημειο της πολιτιστικης του κληρονομιας)…
    Ας σταματησουμε πια τις συγκρισεις μεταξυ μας για το ποιο εθνος είναι ανωτερο,και ας προωθησουμε την ενοτητα και την ειρηνη,διατηρωντας και εφαρμοζοντας τα θετικα που εχει να μας δωσει ο πολιτισμος μας και αποφευγοντας,χωρις να ξεχναμε ομως,τα λαθη του παρελθοντος.Ταυτοχρονα,ας αντλησουμε ο,τι θετικο εχει να μας δωσει η επαφη με αλλους πολιτισμους,με πυξιδα μας την ανεκτικοτητα στην διαφορετικοτητα,και τελικα,να προσπαθησουμε να βελτιωνουμε καθημερινα την ατομικη και συλλογικη μας συμπεριφορα,όχι για να αναδειχθουμε σαν χωρα,αλλα για να κανουμε τον κοσμο καλυτερο.
    Και σε τελικη αναλυση τι είναι η πατριδα,τι κανει καποιον ελληνα η ιταλο η αμερικανο?κανεις δεν μπορει να απαντησει με βεβαιοτητα…Πολλοι ισχυριζονται ότι εισαι ο,τι αισθανεσαι.Αλλα αν το καλοσκεφτουμε εμεις αισθανομαστε ελληνες γιατι μεγαλωσαμε ετσι.Για τον ιδιο λογο ο ιταλος αισθανεται ιταλος και ο αμερικανος αμερικανος.Δεν ειμαι κατά της εννοιας του εθνους,ουτε πιστευω στην μαζοποιηση και την ισοπεδοτικη παγκοσμιοποιηση,απλα θετω καποια ερωτηματα που ισως να κανουν καποιον αναγνωστη πιο διαλλακτικο απεναντι στον πατριωτισμο, την καταγωγή, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό μας,να κατεβασουν τον ελληνα από το καλαμι του,μπας και επιτελους καταλαβει ότι το να επαναπαυομαστε στις δαφνες ενός μακρινου παρελθοντος και η δογματικη,ψυχωτικη τους υπερασπιση δεν προκειται να κανει την ελλαδα,αλλα ουτε και τον κοσμο, μιλωντας σε παγκοσμιο επιπεδο,καλυτερο.Χρειαζεται ολοι εμεις να αναλαβουμε δραση,να παρουμε το μελλον στα χερια μας,πατωντας σε γερα θεμελια του παρελθοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.