25/1/10

Μπαγίς: Η Τουρκία μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την ΕΕ

Η Τουρκία μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Διατυπώνει δε το ερώτημα εάν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία «ειδικότερα» η Κύπρος.
Ο Τούρκος αξιωματούχος τονίζει πως για τη χώρα του δεν υπάρχει καμία άλλη εκδοχή από την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση, ως προσβλητική, για μια «προνομιακή σχέση». Σημειώνει δε πως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα σε σχέση με σήμερα.
Απαρριθμώντας τα πλεονεκτήματα για την Ε.Ε. από την ένταξη της Τουρκίας, αναφέρει πως ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εγγυώνται στην ΕΕ έναν πολύ σταθερότερο εταίρο και ότι η Τουρκία είναι επιπλέον μια γέφυρα προς τις ενεργειακές πηγές, των οποίων το 70% βρίσκεται γύρω της, ενώ η ίδια αποτελεί και το φράγμα για παράνομη μετανάστευση και διεθνή τρομοκρατία.
Ο κ. Μπαγίς επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι μπλοκάρονται πολιτικά από μερικές χώρες της ΕΕ περισσότερα από τα μισά κεφάλαια ένταξης, η χώρα του είναι αποφασισμένη και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει.
Στη φάση αυτή, όπως σημειώνει, η Τουρκία εργάζεται για έξι κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της ενέργειας και επιθυμεί να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας.
Δεν επιθυμεί δε να προσδιορίσει την ημερομηνία ένταξης, όμως η Τουρκία θέλει να υλοποιήσει μέχρι το 2013 το κοινοτικό Acquis και κατόπιν θα πρέπει να αποφασίσει η ΕΕ το πότε θα γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος. Όπως προσθέτει, κάθε χώρα που διεξήγε διαπραγματεύσεις έγινε στο τέλος μέλος και η Τουρκία δεν θα είναι η πρώτη εξαίρεση.
Ερωτηθείς σχετικά με το πού βλέπει τα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μπαγίς απαντά πως «τα σύνορα της Ε.Ε. είναι στα κεφάλια των Ευρωπαίων», και πως ο ίδιος πιστεύει στον Τζον Λένον, ο οποίος έλεγε «φαντάσου έναν κόσμο χωρίς σύνορα».
Αναφερόμενος στην κατασκευή του αγωγού Ναμπούκο, ο Τούρκος αξιωματούχος παρατηρεί πως η χώρα του εργάζεται σκληρά ώστε να γίνεται μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, από το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, και, κάποια στιγμή, και από το Ιράν.
Ακόμη, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς η Τουρκία, εξαιτίας ενός ωραίου νησιού στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας με την ΕΕ» και προσθέτει πως φυσικά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση του Ναμπούκο, όμως θα ενίσχυε τη δημόσια υποστήριξη στην Τουρκία για όλα τα ενεργειακά προγράμματα, τα οποία θα απελευθερώσουν την Ευρώπη από τις σημαντικότερες απειλές της, τις ενεργειακές κρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - NAΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. Kalitera1Etsi kai `allios i thesi tis Tourkias den einai stin EE.
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού μπορεί να ζήσει χωρίς την ΕΕ, τότε γιατί κόπτεται να μπει; Όπως τους είχε ξεκάθαρα πει και στην Κων/λη ο Ναόμ Τσόμσκι, θα είναι ξένο σώμα μέσα στην Ευρώπη, διότι δεν ανήκουν εκεί. Η κουλτούρα τους δεν είναι δυτική, έστω κι αν αυτήν θέλουν να βγάζουν προς τα έξω. Είναι χώρα ασιατική και ισλαμική κι εκεί είναι ο φυσικός της χώρος.

    @ 11:13 π.μ.

    Καλό θα ήταν να φροντίσεις να βάλεις ελληνική γραμματοσειρά, διότι δεν διαβάζονται αυτά που γράφεις. Δεν υπάρχει δικαιολογία στους σημερινούς υπολογιστές να γράφει κανείς αυτή την ελεεινή γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 11:13 π.μ.
    Γράφε Ελληνικά φίλε μου!Πράγματι δεν διαβάζονται αυτά που γράφεις.

    Σημείωση:O Κεμάλ υποχρέωσε τους Τούρκους να γράφουν με λατινικά γράμματα, για να τους εκσυγχρονίσει.Eμείς ποιόν λόγο έχουμε να γράφουμε έτσι;

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.