13/1/10

Συντρίμμια ο άξονας Τουρκίας – Ισραήλ;

«Η Τουρκία έχει στο παρελθόν δείξει εξαιρετική ευαισθησία για τα ζήτήματα ασφάλειάς της και προστασίας του πληθυσμού της, φθάνοντας στο σημείο να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της και εντός του Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Το Ισραήλ έχει αντίστοιχο δικαίωμα προστασίας του πληθυσμού του από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Τέτοιου είδους κριτική κατά του Ισραήλ σημαίνει πως η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει άλλα κριτήρια όταν θίγονται τα δικά της συμφέροντα, και εντελώς άλλα όταν θίγονται τα συμφέροντα τρίτων», δήλωσε στο newstime.gr ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες σοβεί διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Για δεύτερη δε φορά, την αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν τόσο οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και σειρά της τουρκικής τηλεόρασης. Χθες η ισραηλινή εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ" αποκάλυπτε πως ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Αχμέτ Ογούζ Τσελίκκολ να διαμαρτυρηθεί, ενώ σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη Γκάμπι Λεβί. Ο νέος κύκλος έντασης έχει προκαλέσει νευρικότητα και στις δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν, μία πονηρή αλεπού της πολιτικής, καταφεύγει συχνά τα τελευταία δύο χρόνια σε φραστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, γνωρίζοντας πως αυτές αυξάνουν τη δημοτικότητά του. Τα αντιϊσραηλινά (αλλά και τα αντισημιτικά) αισθήματα μεσουρανούν στη χώρα, με μία παράλληλη «υιοθέτηση» του παλαιστινιακού ως αγαπημένου ζητήματος των ακτιβιστών ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Το αντιϊσραηλινό συναίσθημα συνενώνει αριστερούς και δεξιούς, θρήσκους, κεμαλιστές και φιλελεύθερους, όπως και η «αντιϊμπεριαλιστική» ρητορεία και η «στήριξη στους Παλαιστινίους».

Το τελευταίο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ερντογάν και θύμα το Ισραήλ σημειώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι στην Τουρκία. Ο Σαάντ Χαρίρι έφθασε χθες επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας για διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία συνάντησε την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας. «Θεωρούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία στρατηγικές και επιθυμούμε να τις διευρύνουμε». Ως αποτέλεσμα των επαφών, Τουρκία και Λίβανος αποφάσισαν να άρουν αμοιβαία την αίτηση θεώρησης των διαβατηρίων για τους επισκέπτες του άλλου μέρους, ενώ υπογράφηκαν και πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς της υγείας, της γεωργίας αλλά και της άμυνας. Οι συμφωνίες που προβλέπουν εκπαίδευση και εξοπλισμό των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων από τις τουρκικές, προφανώς ενόχλησαν την ισραηλινή πλευρά, καθώς δείχνουν να υποβαθμίζεται περαιτέρω ο παραδοσιακός τουρκοϊσραηλινός άξονας στη Μέση Ανατολή. Ο άξονας είχε δεχθεί πλήγμα από σειρά συμφωνιών πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού οι Χαρίρι και Ερντογάν, ο τελευταίος δήλωσε τα εξής: «Οι παραβιάσεις από το Ισραήλ των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών υπερβαίνουν το 100%. Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε έναντι σε όσα κάνει το Ισραήλ. Αν αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, γιατί υπάρχουν; [...] Ως Τουρκία είμαστε κατά εκείνου που παραβιάζει την ειρήνη. Είμαστε κατά εκείνου που απειλεί την ειρήνη.» Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, δήλωσε ότι αν και η Τουρκία δεν παρακινεί καμία χώρα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δε δέχεται τις φωνές που ζητούν από το Ιράν να παραιτηθεί των πυρηνικών του σχεδίων, ενώ παράλληλα δεν απευθύνουν αντίστοιχες προειδοποιήσεις στο Ισραήλ. Είναι γνωστό, σημείωσε, ότι και το Ισραήλ αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στη Γάζα.

Πέραν των δηλώσεων του Ερντογάν, την έντονη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε επεισόδιο της σειράς «Η Κοιλάδα των Λύκων» (Kurtlar Vadisi). Η σειρά παίζεται στην τουρκική τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί την αγαπημένη των ακροδεξιών, αλλά και όλων των εθνικιστών με συντηρητικές κοινωνικές πεποιθήσεις. Το καστ της σειράς είχε γυρίσει και ταινία στο παρελθόν, «Η Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ», μία «πράξη εθνικοσφροσύνης» που έφερε βαρύτατα αντιαμερικανικό, αντιδυτικό, αντικουρδικό, αντιχριστιανικό και αντισημιτικό χαρακτήρα. Σε αυτήν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ παρουσιάζονται ως σαδιστές δολοφόνοι, οι Εβραίοι ως φιλοχρήματοι και έμποροι ανθρωπίνων οργάνων, οι χριστιανοί ως υποκριτές και οι Κούρδοι του Ιράκ ως «πουλημένοι στη Δύση». Η προβολή της ταινίας απαγορεύθηκε σε πολλές χώρες, ενώ στη Γερμανία η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ασφάλεια θα παρακολουθούσε τους κινηματογράφους για την αποφυγή πιθανών ρατσιστικών επεισοδίων, κυρίως σε βάρος Κούρδων.

Αυτή τη φορά, σε επεισόδιο της σειράς, πράκτορες της Μοσάντ εμφανίζονται ως απαγωγείς παιδιού. Ο «ήρωας» της σειράς πυροβολεί έναν Ισραηλινό πράκτορα στο κεφάλι, σε ένα διαμέρισμα που υποτίθεται ανήκει στην ισραηλινή πρεσβεία, και ένα πλάνο δείχνει τα αίματα να έχουν σκεπάσει το άστρο του Δαυίδ στον τοίχο. «Τα εγκλήματα πολέμου πάντα εσείς θα τα κάνετε», αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής.

«Ο λόγος του πρωθυπουργού προστέθηκε στη μετάδοση αντιϊσραηλινής και αντισημιτικής τηλεοπτικής σειράς, αλλά και σε σοβαρές επικρίσεις που εδώ και πάνω από ένα χρόνο εκτοξεύονται συνεχώς και κατά σύστημα εναντίον του Ισραήλ, από τότε που ο πρωθυπουργός επετέθη στον πρόεδρο Πέρες στο Νταβός», δήλωσε ο Γιόσι Λεβί, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα που θα μπορούσε να παραδώσει μαθήματα ηθικής στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Πολλοί στην Τουρκία θεωρούν ότι ο Λεβί παρέπεμψε με τη δήλωσή του αυτή στο ένοχο παρελθόν της χώρας (Αρμενική Γενοκτονία, εθνικές εκκαθαρίσεις, εισβολή στην Κύπρο) και στο παρόν των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Αχμέτ Ογούζ Τσελίκκολ. Σε μία ψυχρή και γεμάτη ένταση συνάντηση, ο Αγιαλόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ενώ αρνήθηκε τη χειραψία με τον Τσελίκκολ. Ο Αγιαλόν χρησιμοποίησε μειωτικά λόγια έναντι του πρέσβη στα εβραϊκά μπροστά στις κάμερες, και η όλη συμπεριφορά πέρασε στον τουρκικό τύπο και στο υπουργείο Εξωτερικών ως προσβολή κατά της Τουρκίας και ανάρμοστη και ασύμβατη με τις διπλωματικές πρακτικές. Συνέχεια δόθηκε στην Άγκυρα, όπου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη Γκάμπι Λεβή και τον επέπληξε για τη συμπεριφορά του Αγιαλόν. «Καθένας να γνωρίζει τα όριά του», φέρεται πως ήταν το μήνυμα του τουρκικού υπουργείου.

Η εταιρεία Pana Film που παράγει την «Κοιλάδα των Λύκων» σε απάντησή της προς την ισραηλινή πλευρά, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ερντογάν περί κατάφωρης παραβίασης των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σημείωσε πως αμέτρητες διεθνείς οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Η εταιρεία ισχυρίσθηκε πως η σκηνή της ταινίας της «Κοιλάδα των Λύκων – Ιράκ», όπου Αμερικανοεβραίος ιατρός παρουσιάζεται να εμπορεύεται όργανα προς το Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ, παρουσιάζει πραγματικό περιστατικό. Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα εξάμηνο που τουρκική τηλεοπτική σειρά προκαλεί διπλωματική κρίση με το Ισραήλ. Προηγουμένως ο «Χωρισμός», που μετέδωσε μάλιστα η κρατική τηλεόραση, παρουσίαζε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα ως σαδιστικούς δολοφόνους παιδιών.

Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν Παράγοντες του Ισραληνινού υπουργείου Εξωτερικών επέκριναν τον Αγιαλόν για «ανάρμοστη» συμπεριφορά, που ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Παράγοντες του κόμματος Καντίμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Τζίπι Λίβνι, επίσης επέκριναν τον Αγιαλόν. Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Τζεγκίζ Τσαντάρ, που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα και ιδίως η διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με το Λίβανο σηματοδοτούν τις νέες προτεραιότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Σε αυτές το Ισραήλ ή δεν έχει θέση, ή έχει θέση πολύ υποβαθμισμένη. Κατά τον Τσαντάρ, η τουρκοϊσραηλινή συμμαχία δεν είχε βάθος, καθώς υπαγορευόταν από τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας και ερχόταν σε αντίθεση με το λαϊκό συναίσθημα στην Τουρκία. Από τη στιγμή που οι ανησυχίες αυτές εξέλειπαν και ο στρατός έπαυσε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, η συμμαχία ήταν μοιραίο να καταρρεύσει. Πολλοί είναι οι Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι συνδέουν αυτή την κατάρρευση με την υποβάθμιση του ρόλου του στρατεύματος στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Στο ίδιο το Ισραήλ επικρατεί νευρικότητα αναφορικά με τη ρήξη με την άλλοτε σύμμαχο και στρατηγικό εταίριο, μία ρήξη τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη πολύ φανερά. Κάθετη πτώση σημείωσε φέτος ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία, άλλοτε αγαπημένο για τους Ισραηλινούς προορισμό. Παράλληλα, αλυσίδα εστιατορίων στο Τελ Αβίβ σταμάτησε να πωλεί τουρκικό καφέ.

«Η Τουρκία έχει στο παρελθόν δείξει εξαιρετική ευαισθησία για τα ζήτήματα ασφάλειάς της και προστασίας του πληθυσμού της, φθάνοντας στο σημείο να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις πέραν των συνόρων της και εντός του Ιράκ κατά του ΡΚΚ. Το Ισραήλ έχει αντίστοιχο δικαίωμα προστασίας του πληθυσμού του από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Τέτοιου είδους κριτική κατά του Ισραήλ σημαίνει πως η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει άλλα κριτήρια όταν θίγονται τα δικά της συμφέροντα, και εντελώς άλλα όταν θίγονται τα συμφέροντα τρίτων», δήλωσε στο newstime.gr ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Στην ίδια την Τουρκία, δίνεται περισσότερη έμφαση στη συμπεριφορά του Αγιαλόν έναντι του Τσελίκκολ παρά στις «επιθέσεις» από τουρκικής πλευράς. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για «εσωτερικό σχίσμα» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ. Χωρίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες σε «γεράκια», όπως ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, και «ρεαλιστές», όπως ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ. Η "Χουριέτ" διατείνεται ότι τα «γεράκια» βρήκαν αφορμή στην «Κοιλάδα των Λύκων» να τορπιλίσουν τη σχεδιασμένη επίσημη επίσκεψη του Μπάρακ στην Τουρκία, προγραμματισμένη για την Κυριακή. Η πτέρυγα Λίμπερμαν θέλει να ματαιώσει κάθε πιθανότητα μεσολάβησης της Τουρκίας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Η μεσολάβηση αποτελεί βασική φιλοδοξία του Ερντογάν στο Μεσανατολικό. Η πτέρυγα Μπάρακ επιθυμεί τη διατήρηση στενών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά στο στόχο της αυτό έχει να αντιμετωπίσει τόσο τα «γεράκια» του Λίμπερμαν, όσο και τον Ερντογάν, που θεωρεί την αναγνώριση στην Τουρκία του ρόλου του μεσολαβητή στο Μεσανατολικό ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση των καλών σχέσεων με το Ισραήλ.

10 σχόλια:

  1. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ . ΑΥΤΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΘΑ ΕΞΗΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ . Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΑΤΣΑΛΩΘΟΥΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΟΥ . ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΩΡΑ , ΘΑ ΛΟΥΣΤΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ θα ήθελα να έβλεπα τους Τούρκους, οι οποίοι μάλλον έχουν καβαλήσει το καλάμι, να κάνουν μία παραβίαση του εναερίου χώρου του Ισραήλ. Θα επακολουθήσει άραγε ... "αυστηρή ρηματική διακοίνωση" της Ιερουσαλήμ, όπως κάνει η Αθήνα; Θα έχουν την παλληκαριά να κάνουν κάτι τέτοιο και οι Ισραηλινοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΙΒΛΙΟ-Ο ΕΠΙΤΗΔΙΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ

    ΒΙΒΛΙΟ-Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ,ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΗΡΙ..

    ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ-ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ-ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ..

    Ο ΕΡΤΟΓΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΟΝ ΨΗΦΟΘΥΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΨΩΝΙΣΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΤΟΥΚΙΑ...ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗΝ G-20 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΩΝΙΣΕ ΟΛΙΓΟΝ...

    ΟΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ...Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ..ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΥΠΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΝΧΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΙΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΙΓΟΥΜΕΝΟ...

    ΝΑΝΑΙ ΟΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΙΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΣΑΛΑΚΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ..ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΤΙΖ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

    ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?? ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΕΓΩ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΙΣΡΑΗΛ-ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ.
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως και να ειναι θεατρο το ολο σκηνικο, ωστε να εδραιωθουν καλλυτερα οι Τουρκοι, ως ηγετικη δυναμη στον μουσουλμανικο κοσμο, με τις ευλογιες και των ΗΠΑ.
    Το μονο που θα εκανε τους Ισραηλινους να θεωρησουν ως εχθρικη χωρα την Τουρκια ,ειναι να " βοηθηθουν" και να δουν ομοιοτητες αναμεσα στον στοχο των Αραβων να τους εξαφανισουν απο προσωπου γης και στον στοχο της Τουρκιας να εξαφανισει απο προσωπου γης , οποιον λαο εχει η θελησει να εχει υπο την εξουσια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρεῖς εἶναι πολλοί στην Ἀνατολική Μεσόγειο. Οἱ δύο πρέπει νά χαθοῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χοντρά μου φαίνονται όλα αυτά.
    Εχω την εντύπωση ότι όλη η ιστορία γίνεται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Αράβων και να γινει αποδεκτή η Τουρκία σαν διαμεσολαβητής.
    Καποιος που επιθυμεί διακαώς να είναι μεσολαβητης, φροντίζει να έχει καλές σχέσεις και με τα δύο μέρη. Εδώ έχουμε το παράδοξο ο υποψήφιος μεσολαβητής να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός μέρους. Δεν είναι περίεργο;
    Θα πρέπει να προβληματιστούν οι Άραβες (και οχι μόνο) γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
    Ενώ υποτίθεται ότι υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα, η αμυντική συνεργασία κυρίως στον τομέα των πληροφοριών συνεχίζεται απρόσκοπτα.

    Και κάτι ακόμα, όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοισραηλινοί έχουν σοβαρό πρόβλημα πληροφοριών που αφορούν στο εσωτερικό του Ιράν. Μήπως η Τουρκία θα είναι ο Δούρειος ιππος;
    Μήπως όλα αυτά είναι μια πολύ καλή σκηνοθεσία με πολλούς στόχους;
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!!! ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΟ!!!!!!!
    Δραμινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H TOYRKIA EXEI PERIPOY 60DIS SE DOLLARIA APO TO EMBORIO HROINHS EK TON OPOION TO 33 % PERIPOY 20DIS EPENDIONDE AMESA STHN TOYRKIA.TA ALLA PANE GIA THINK-TANK KI EKSAGORES ATOMON AKOMA KI APO THN ELLADA KI MKO .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eγώ παιδιά αυτήν την κοκκορομαχία μεταξυ της ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ και του Ισραηλ την θεωρώ πολύ ύποπτη και εύχομαι να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. IΣΡΑΗΛΙΝΗ «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε συγνώμη στην Τουρκία για τη συμπεριφορά που επιφυλάχτηκε στον Τούρκο πρεσβευτή.

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισραηλινής διπλωματίας Ντάνι Αγιαλόν ζήτησε συγνώμη σήμερα, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, για τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. Ο Ογκούζ Τσελικόκ είχε κληθεί από τον Αγιαλόν προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία για μια -αντισημιτική κατά τους Ισραηλινούς- τηλεταινία που προβάλλεται από την τουρκική τηλεόραση.

    Σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Αγιαλόν γράφει ότι «διατηρεί τη διαμαρτυρία του κατά των επιθέσεων στην Τουρκία που έχουν στόχο το Ισραήλ» .

    «Ωστόσο δεν είναι στις συνήθειές μου να προσβάλλω πρεσβευτές ξένων χωρών. Στο μέλλον θα διευκρινίζω τη θέση μου μέσω πιο αποδεκτών διπλωματικών οδών», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγνώμη αυτή. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή είναι αιτιολογημένες αλλά έπρεπε να εκφραστούν με ένα πιο αποδεκτό διπλωματικό τρόπο» .

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ, ο Τσελικόκ δήλωσε ότι «παγιδεύτηκε» από τον Αγιαλόν.

    «Αν ο Αγιαλόν είχε το θάρρος να μιλήσει στ' αγγλικά, θα είχα καταλάβει αυτά που έλεγε και θα είχα αντιδράσει έντονα. Στα 30 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, ουδέποτε ένιωσα τέτοια ταπείνωση», δήλωσε.

    Ο Αγιαλόν είχε μεριμνήσει να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη κατά την κλήτευση του Τούρκου πρεσβευτή Ογκούζ Τσελικόκ, τον οποίο ο Αγιαλόν ταπείνωσε ενώπιον φωτογράφων και δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αγιαλόν ανάγκασε τον διπλωμάτη να περιμένει σε ένα διάδρομο πολλή ώρα πριν τον δεχτεί στο γραφείο του στο κοινοβούλιο. Παράλληλα είχε δώσει εντολή να μην προσφερθεί κανένα αφέψημα στον πρεσβευτή. Αρνήθηκε να τον χαιρετήσει δια χειραψίας κατά τη συνάντηση, ενώ στο τραπέζι του γραφείου υπήρχε μόνο η ισραηλινή σημαία. Τέλος κάλεσε τον Τύπο να καλύψει τη συνάντηση επισημαίνοντας ότι ο πρεσβευτής κάθεται σε κάθισμα χαμηλότερο αυτού του Αγιαλόν. «Το βασικό είναι να φανεί ότι ο πρεσβευτής κάθεται χαμηλότερα σε σχέση με εμάς», δήλωσε ο Αγιαλόν στους εικονολήπτες δύο ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που κάλυπταν τη συνάντηση.

    Όταν ρωτήθηκε χθες, Τρίτη από το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αγιαλόν δήλωσε: «Μετά την προβολή αυτής της αντισημιτικής και αντι-ισραηλινής τηλεταινίας, ο υπουργός Εξωτερικών (Αβίγκντορ Λίμπερμαν) και εγώ αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται στο διπλωματικό πεδίο» .

    Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης στην Άγκυρα του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ την Κυριακή, το διπλωματικό αυτό επεισόδιο μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γνωρίσει ένταση μετά την καταστροφική ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα πριν από ένα χρόνο.

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει το Ισραήλ τονίζοντας ότι αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι προχωρεί σε δυσανάλογη σε μέγεθος χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/01/2010_318073


    Η Τουρκια ξερει πολυ καλα το ποσο σημαντικη ειναι για το Ισραηλ και γι αυτο δε σκυβει κεφαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγραφα λοιπον το πρωί ότι όλα αυτά μου φαίνονται ύποπτα!!!!! (10,44)
    Να που συμβαίνει και κάτι ακόμη πιο ύποπτο , η Τουρκία απαιτεί την συγνώμη του Ισραήλ και την παίρνει σχεδόν αυτόματα. Πρωτόγνωρο στα διπλωματικά χρονικα!!!
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Κατι παίζεται. ΚΆΤΙ ΠΟΛΎ ΧΟΝΤΡΌ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.