26/1/10

Παράνομη, ανήθικη, αδιάντροπη η άρνηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας


Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΑΚΥΡΑΚΗ*
Πριν από λίγες μέρες η νεοεκλεγείσα Βουλή των Ελλήνων κλήθηκε να αποφανθεί επί αιτήσεων της Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας 7 βουλευτών.

Για τον βουλευτή κ. Θ. Καράογλου ζητήθηκε η άδεια προκειμένου να προχωρήσει η δίωξη για παράνομη είσοδό του σε γήπεδο κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα. Για τον βουλευτή κ. Αρ. Ντινόπουλο ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε πριν ακόμη γίνει βουλευτής, όταν ήταν δήμαρχος Βριλησσίων. 193 βουλευτές επί 241 παρόντων ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του πρώτου και 237 επί 241 κατά της άρσης ασυλίας του δεύτερου.

Φαντάζομαι να μην είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να εξεπλάγη με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Είναι τόσο ριζωμένη η αντίληψη των βουλευτών ότι είναι υπεράνω των νόμων, ώστε όχι για κατηγορίες χουλιγκανισμού, αλλά ούτε για κατηγορίες κανιβαλισμού δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ασυλία τους. Ο κ. Αρ. Ντινόπουλος μάλιστα ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα είδος ασυλίας και για την αυτοδιοίκηση, ώστε να μη σύρονται οι άνθρωποι στα δικαστήρια. Γιατί να μη θεσμοθετηθεί ασυλία και για τους προέδρους των αθλητικών συλλόγων ή για τους φίλους των βουλευτών ή τους συγγενείς τους ή για όποιον τέλος πάντων επιθυμούν;

Η άρνηση άρσης της ασυλίας βουλευτών για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά τους είναι βεβαίως παράνομη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την απόφασή του Τσαλκιτζής κατά Ελλάδας έχει καταδικάσει τη χώρα μας διότι αρνήθηκε να άρει την ασυλία του κ. Κ. Τασούλα για αδικήματα που φερόταν να έχει διαπράξει πριν γίνει βουλευτής, όταν ήταν δήμαρχος. Υπάρχει δηλαδή προηγούμενο που φαίνεται να είναι ακριβώς όμοιο με την περίπτωση του κ. Α. Ντινόπουλου και, αντί της αυτονόητης συμμόρφωσης, ακούγεται πρόταση επέκτασης της ασυλίας και στους δημάρχους. Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας που το νομοθετικό σώμα να επιδεικνύει παρόμοια περιφρόνηση προς την ισονομία.

Υποθέτω ότι αποτελεί στοιχειώδη ηθική επιταγή να επιδιώκει κανείς να ξεκαθαρίσει το όνομά του από κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Εκτός λοιπόν από την περιφρόνηση της ισονομίας, επιδεικνύεται και αφάνταστη αδιαντροπιά με την κάλυψη πίσω από την ασυλία, η οποία φυσικά επιτείνει το κλίμα σήψης και διαφθοράς που επικρατεί σε όλη τη κοινωνία.
Με ποιο ηθικό κύρος, αλήθεια, οι ίδιοι άνθρωποι, που αποφεύγουν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, θα ερευνήσουν τα μεγάλα σκάνδαλα; Αντί για εξεταστικές επιτροπές για το Βατοπέδι ή τα ομόλογα ας κάνουν μια μεγάλη εξεταστική επιτροπή που να ερευνήσει τον καθρέφτη με τα πρόσωπά τους.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν έχω καμιά προσδοκία ότι το σκάνδαλο της βουλευτικής ασυλίας μπορεί να τερματιστεί με κάποια αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των βουλευτών. Είναι τόσο εθισμένοι στο να αποφεύγουν να λογοδοτήσουν και έχουν αναπτύξει τέτοια συντεχνιακή αλληλεγγύη, ώστε ακόμη και καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν πρόκειται να τους ταρακουνήσουν.
Η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην εξουσία του Τύπου. Μόνο μια μεγάλη καμπάνια, που θα στηλιτεύει συχνά το φαινόμενο και θα εκθέτει τους βουλευτές, μπορεί να συμβάλει σε αλλαγή. Προτείνω να καθιερωθεί μια ειδική στήλη στις εφημερίδες με τις φωτογραφίες όσων κρύβονται πίσω από την ασυλία και με σημείωση του αδικήματος για το οποίο χρωστούν να λογοδοτήσουν. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τις φωτογραφίες καταζητουμένων για σοβαρά εγκλήματα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να βλέπει καθημερινά με ποιους έχει να κάνει.

* Αν. καθηγητής Νομικής
enet.gr


10 σχόλια:

  1. Τα αιτήματα άρσης ασυλίας για επτά συνολικά βουλευτές, απέρριψε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τους βουλευτές Αρ. Ντινόπουλο (ΝΔ), Θ. Καράογλου (ΝΔ), Κ. Κόλλια (ΝΔ), Μ. Κατρίνη (ΠΑΣΟΚ), Γ. Ζιώγα (ΚΚΕ), Σ. Καλαντίδου (ΚΚΕ) και Γ. Μαρίνο (ΚΚΕ). Στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οι πράξεις στις οποίες προέβησαν οι βουλευτές αφορούσαν ζητήματα που απέρρεαν από την κοινωνική δράση τους ως δημόσια πρόσωπα. Συγκριμένα:

    Ο βουλευτής της ΝΔ Α. Ντινόπουλος αντιμετώπιζε δίωξη για την δραστηριότητά του ως δήμαρχος Βριλησσίων, ενέργειά του που «αποσκοπούσε στη διεκδίκηση κάποιων εκτάσεων για τον δήμο». Για την άρση της ασυλίας του 237 βουλευτές ψήφισαν κατά, τρεις υπέρ, ένας ψήφισε «παρών» και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο κ. Ντινόπουλος ζήτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νέου χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πρόβλεψη «ασυλίας» για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, όσον αφορά σε αντίστοιχες υποθέσεις. Τόνισε ότι πολλές φορές σύρονται ακόμη και για 10 χρόνια στα δικαστήρια για αντίστοιχες ενέργειες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ.Μαρίνος διωκόταν για την συμμετοχή του σε συμβολική κατάληψη διοδίων. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν τρεις βουλευτές, κατά 237, ένας βουλευτής ψήφισε «παρών», ενώ υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ.Καλαντίδου και Γ.Ζιώγας αντιμετώπιζαν δίωξη για την συμμετοχή τους σε συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρείας παιχνιδιών JUMBO. Για την άρση της ασυλίας τους, 234 βουλευτές ψήφισαν κατά, πέντε υπέρ, δύο «παρών» και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, έκανε λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου κατηγορείτο για παράνομη είσοδό του σε γήπεδο, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ενέργειά του αποσκοπούσε στην αποτροπή επεισοδίων. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 26 βουλευτές, κατά 193, «παρών» 22, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης εγκαλείται για πλαστογράφηση εγγράφου και «απάτη ενώπιον Δικαστηρίου» κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά η εναντίον του προσφυγή είχε απορριφθεί από το Εκλογοδικείο. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του ψήφισαν 18 βουλευτές, κατά 213, «παρών» ψήφισαν 10 βουλευτές, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κόλλιας, εγκαλείται για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε αυτήν. Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισε ένας βουλευτής, εναντίον 237, «παρών» ψήφισαν 3 βουλευτές και υπήρξε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

    http://www.eklogika.gr/news/1158

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΦΥΡΙΞΤΕ ΚΛΕΦΤΗΚΑ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.<>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά ισονομία ? Ποτέ δεν αναφέρθηκε ως πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, την πατρίδα της υποκρισίας κι ας μας πνίγει όλους χωρίς ποτέ να μιλάμε ειλικρινά. Είδατε ποτέ να διαμαρτυρηθεί για τα κοινωνικά, αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών κάποιος από τους ισχυρούς παράγοντες από τους οποίους οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις μας έλκουν τη νομιμότητα τους να κάθονται στο σβέρκο μας ? Πχ ο αμερικάνος πρεσβευτής που όλο για ασκήσεις πειθαρχίας του εργατικού δυναμικού μιλάει, η Κομισιόν, ή ακόμη οι "νταβάδες", οι μαφιόζικες και επιχειρηματικές "φαμίλιες" με τα κανάλια τους, οι "ντόπιοι" τραπεζίτες μας μήπως ? Ποιός ποτέ ενδιαφέρθηκε για την ανισότητα, τις διακρίσεις σε βάρος μας, η διαβόητη ανεξάρτητη δικαιοσύνη, οι ενσωματωμένοι στη Διαπλοκή
    "δημοσιοκάφροι" ?
    Αφού πάνε τα υποζύγια και όχι μόνο ψηφίζουν αδαή καθάρματα να τους εκπροσωπήσουν, αλλά και τσακώνονται μεταξύ τους για την φανέλα, πράσινη, κόκκινη, γαλάζια κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τους,του ΚΚΕ καλά κάναν και δεν τους αρθηκε η ασυλία(από πότε η συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς επεισόδια κλπ εγκαλείτε; ),προσέξτε όμως τα πεπραγμένα των βουλευτών των 2 μεγάλων κομμάτων...Ειδικά εκείνη την πλαστογραφία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12:24 "Για τους,του ΚΚΕ καλά κάναν και δεν τους αρθηκε η ασυλία(από πότε η συμμετοχή σε διαδήλωση χωρίς επεισόδια κλπ εγκαλείτε; )"

    Να πάνε στα δικαστήρια όπως όλοι μας και να υπερασπιστούν την αθωότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να μειωθεί σε 50 (ή το πολύ 100), οι βουλευτικές εκλογές να είναι κάθε 5 χρόνια, να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του προέδρου και να εκλέγεται απευθείας από το λαό με 7ετή θητεία, να καταργηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα να γίνει μία περιφέρεια αναλαμβάνωντας το κράτος όλα τα έργα, να αυξηθεί το εκλογικό όριο στο 5% (ή το 7-8%), να θεσπιστεί συμβούλιο-γερουσία τα μέλη της οποίας θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο και να είναι υπερήλικες που θα καθορίζονται από την Εκκλησία ή άλλους φορείς και θα συμβουλεύουν τους 2 ηγέτες πρωθυπουργό και πρόεδρο, κτλ.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν προκειται να αλλαξει τιποτα χειροτερα θα γινουν τα πραγματα. Οταν αλλαξει η νοοτροπια και ο λαος ξαποστηλει την ορθοδοξια τοτε η ελλαδα θα βγει απο τον μεσαιωνα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ποτέ γίνει δημοψήφισμα σ'αυτή τη χώρα να θυμηθούμε να βάλουμε και το θέμα της βουλευτική ασυλίας για ψηφοφορία

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Εγραψα και σε άλλο σχόλιό μου ότι υπα΄ρχειαπόσταση ανάμεσα στο "πονάει μάτι" και στο"κόβει κεφάλι". Η ασυλία των βουλευτών έχει λόγο υπαρξης. Αν δεν υπήρχε, ο καθένας για λόγους ιδιοτελείς, εκβιασμού, συκοφαντίας,κλπ θα μπορούσε να παραλύσει την πολιτική ζωή του τόπου. Υπάρχουν βεβαίως και υπερβολές. Πολλές και αδικαιολόγητες. Αλλά να ξέρουμε τι θέλουμε. Θέλουμε αυτό το πολίτευμα με τα μειονεκτήματά του ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2:30 μ.μ.
    γλουγλουγλουουου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.