24/1/10

Πολίτικη... κουζίνα

Εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την υπόθεση «Βαριοπούλα» (σχέδιο για ανατροπή του Τ. Ερντογάν μ' αφορμή τεχνητή κρίση στο Αιγαίο), ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να απαντήσει στην επιστολή που έλαβε από τον τούρκο πρωθυπουργό στις 30 Οκτωβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

*Ο Τ. Ερντογάν διατύπωσε στον Κ. Παπούλια, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Αμπου Ντάμπι στις αρχές της εβδομάδας, την πρόθεσή του να έρθει στην Αθήνα. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται προεργασία η οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Η προετοιμασία θα γίνει σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και η επίσκεψη τοποθετείται έως τον Ιούνιο.

Το έδαφος θα στρωθεί με την απαντητική επιστολή του Γ. Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν. Σε αυτή ο πρωθυπουργός θα απαντά σε κάποια ζητήματα που έθεσε ο τούρκος ομόλογός του, αλλά δεν θα μείνει σ' αυτά και θα διευρύνει την ατζέντα. Θετικό κλίμα υπάρχει για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων (Οικονομία, Περιβάλλον, Τουρισμός) με πιο συστηματική επαφή των δύο πλευρών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

*Εξετάζεται και η πρόταση Ερντογάν για τη δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και υπουργών, δίχως όμως να υπάρχει πολύ θετικό κλίμα γι' αυτό. «Η πρόταση είχε διατυπωθεί και παλιότερα και είχαμε αρνηθεί. Οι επαφές γίνονται δίχως τη θεσμοθέτηση οργάνου» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

*Είναι πολύ πιθανόν ο Γ. Παπανδρέου να αντιπροτείνει άλλη φόρμουλα, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Επί της ουσίας των ζητημάτων που έχει θέσει ο τούρκος πρωθυπουργός, στην ελληνική κυβέρνηση αποκλείουν συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Βλέπουν θετικά, όμως, την αναθέρμανση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.

*Το σημείο το οποίο δεν συζητούν στην κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα. «Η τουρκική πλευρά θέτει τέτοιο ζήτημα και για εσωτερικούς λόγους. Το Ισλαμικό Κόμμα θέλει να εμφανίζεται στην Τουρκία ως προστάτης των μουσουλμάνων, όμως εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε τέτοια κουβέντα» τονίζει ο συνομιλητής μας και υπενθυμίζει παλιότερη δήλωση του Δ. Δρούτσα στη Βουλή ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν συζητεί θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες με τρίτες χώρες».

Οσο για το αν επηρεάζουν το διμερές κλίμα οι πρόσφατες αποκαλύψεις στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτηρίζει «ενδεικτικές της νοοτροπίας που συντηρείται σε κάποιους κύκλους της γειτονικής χώρας και των εμποδίων που συναντάμε για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. Ας έχει υπόψη του ο Πρωθυπουργός τί έπαθε η Ντορούλα και ο Καραμανλής κυρίως για την ενδοτική τους πολιτική στις ΗΠΑ Και τους Μογγόλους.
    Όπως ξύπνησε η Ρωσική Αρκούδα έτσι άρχισε να ξυπνάει ο Ελληνισμός.αναμένεται ο Έλληνας Πούτιν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη βραδύτητα της χώρας μας ν`απαντήσει στον Ερντογάν γίνεται σαφές πόσο απροετοίμαστοι και άσχετοι είμαστε.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.