24/1/10

Πλούσιος Βορράς, φτωχή Δύση

Τον κίνδυνο να δημιουργηθούν γκέτο στις γειτονιές όπου παρατηρείται οικιστική και κοινωνική υποβάθμιση επισημαίνουν οι ερευνητές.Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων καταγράφει τα εισοδηματικά και κοινωνικά χάσματα που χωρίζουν τις περιοχές της πρωτεύουσας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Μεγάλη υποβάθμιση σε μια ζώνη που αρχίζει από τα Κάτω Πατήσια και τον Άγιο Παντελεήμονα και φτάνει μέχρι τον Πειραιά, συσσώρευση πλούτου στα βόρεια και στα «νέα» βορειοανατολικά προάστια όπως το Ντράφι, το Πικέρμι, η Παλλήνη και η Καλλιτεχνούπολη, ελεύθεροι χώροι μακριά από τις περιοχές που τους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σημαντικές ανισότητες στον κοινωνικό χάρτη της Αθήνας αποτυπώνει έρευνα ειδικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την οποία δημοσιεύουν σε αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ». Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνουν οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, οι συνοικίες με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα τμήματα της πόλης με τις πιο γηρασμένες κατοικίες, οι γειτονιές όπου οι κάτοικοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα και πολλές ακόμα παράμετροι. Όπως επισημαίνουν ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αστική Αναγέννηση» του UCL κ. Νίκος Καραδημητρίου και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Θωμάς Μαλούτας, «όπου συνδυάζεται η κοινωνική υποβάθμιση με τις κακές οικιστικές συνθήκες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα δημιουργίας περιοχών πολλαπλώς υποβαθμισμένων με πληθυσμούς κοινωνικά αποκλεισμένους».

Συγκεκριμένα από την έρευνα προκύπτει πως εκτός από πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές όπως ο Ρέντης, ο Ταύρος, το βόρειο Μοσχάτο και στην πλευρά του Πειραιά που συνορεύει με τη Νίκαια. Επιπλέον, στις υποβαθμισμένες περιοχές περιλαμβάνονται τμήματα της Καλλιθέας, περιοχές στα όρια του Δήμου Αθηναίων με το Γαλάτσι, τμήματα του Αιγάλεω, του Περιστερίου, του Περάματος, της Σαλαμίνας και της Λούτσας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές δεν συμπίπτουν απαραίτητα με αυτές όπου βρίσκονται τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενώ οι πιο προβληματικές συνοικίες- σύμφωνα με την έρευνα- εντοπίζονται στον νότιο- νοτιοδυτικό άξονα που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με το κέντρο του Πειραιά, οι μεγάλοι πληθυσμοί με χαμηλό εισόδημα συγκεντρώνονται σε τμήμα των Αχαρνών, του Ζεφυρίου, του Καματερού, των Άνω Λιοσίων του Ιλίου, του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας. Ακόμη, σε μικρά τμήματα της Νίκαιας, του Πειραιά, της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού, του Ταύρου και σε μεγάλο τμήμα του Ρέντη.

Στα όρια. «Η Αθήνα τώρα αγγίζει τα λειτουργικά όριά της έπειτα από μια μεγάλη περίοδο έντονης επέκτασης στα ορεινά και τις παραλιακές ζώνες πρώην δεύτερης κατοικίας. Οι ζώνες αυτές για να φιλοξενήσουν σημαντικά μεγαλύτερους πληθυσμούς θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο πυκνοδομημένες με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Από την άλλη, μεγάλο μέρος του οικιστικού αποθέματος στον πυρήνα της πόλης διανύει την 4η ή την 5η δεκαετία ζωής του και θα χρειαστεί σημαντική επανεπένδυση για να παραμείνει λειτουργικό και να ικανοποιεί τις ανάγκες στέγασης του πληθυσμού. Επιπλέον, μεγάλες περιοχές του πυκνοδομημένου κέντρου κατοικούνται στην πλειονότητά τους από οικονομικούς μετανάστες, των οποίων η κοινωνική ενσωμάτωση αποτελεί σημαντική πρόκληση πολιτικής. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν περιοχές που θα συνδυάζουν χαμηλή ποιότητα κατοικίας με ελλειμματικές κοινωνικές και λοιπές υποδομές, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάζουν έντονα στοιχεία κοινωνικής υποβάθμισης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν περιοχές με πληθυσμούς κοινωνικά και χωρικά αποκλεισμένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» οι κ.κ. Καραδημητρίου και Μαλούτας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές επεξεργάστηκαν δεδομένα σχετικά με την ανεργία, τα εισοδήματα και το επίπεδο εκπαίδευσης καθώς και την πυκνότητα δόμησης, την παλαιότητα των κτιρίων και την κακή ποιότητα των υποδομών, π.χ. έλλειψη θέρμανσης.

Από τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού βάσει των επαγγελμάτων και του μορφωτικού επιπέδου, προκύπτει πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση υψηλών εισοδημάτων εντοπίζεται στα βόρεια: Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργός, Παπάγου, το μεγαλύτερο μέρος της Κηφισιάς, της Πεντέλης, Εκάλη, Δροσιά, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος. Επιπλέον, μεγάλα εισοδήματα καταγράφονται σε Πικέρμι και Παλλήνη, Ντράφι, Καλλιτεχνούπολη και Θρακομακεδόνες.

Εκτός από το Κολωνάκι στο κέντρο και μικρά τμήματα της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, συγκέντρωση πλούτου στα νότια συναντάται στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και περισσότερο στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Ακόμα εντοπίζεται σε μικρό τμήμα της Βάρης.


Πώς το Ελληνικό μπορεί να σώσει το Αιγάλεω
Κονδύλια για να αναβαθμιστούν οι πλέον υποβαθμισμένες περιοχές- σύμφωνα με τους ερευνητέςμπορεί να βρεθούν από την ήπια αξιοποίηση των μεγάλων χώρων όπως το Ελληνικό και τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και από την αξιοποίηση των ωφελειών που δημιουργούν υποδομές όπως το Μετρό.

«Στην περίπτωση της Αθήνας, αξίζει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα χρησιμοποίησης των υπεραξιών που δημιουργεί η κρατική παρέμβαση. Για παράδειγμα, με την κατανομή συντελεστών δόμησης, τα προγράμματα αναπλάσεων και την επένδυση σε υποδομές μεταφορών, δημιουργούνται υπεραξίες οι οποίες στην συντριπτική τους πλειονότητα καταλήγουν στους ιδιοκτήτες γης και στους κατασκευαστές ακινήτων. Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα αστικής αναγέννησης στις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από αυτές τις υπεραξίες όσο και μέρος των κερδών από την περιβαλλοντικά ευαίσθητη και υψηλής πολεοδομικής ποιότητας εκμετάλλευση μεγάλων δημόσιων ιδιοκτησιών γης», επισημαίνει ο λέκτωρ του Βartlett School of Ρlanning στο UCL κ. Καραδημητρίου. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μεγάλες εκτάσεις που θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθούν βρίσκονται μακριά από τις πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές.

«Το ζητούμενο, κατά τη γνώμη μας, είναι να αξιοποιούνται οι πόροι που υπάρχουν σε μητροπολιτικό επίπεδο για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των αναγκών των περιοχών στις οποίες εντοπίζεται η μεγαλύτερη υποβάθμιση. Χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται εις βάρος άλλων τμημάτων της πόλης» επισημαίνει ο κ. Καραδημητρίου και τονίζει πως «στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε προς συζήτηση την ιδέα ότι η κάρπωση υπεραξιών από την άμεση ή έμμεση κρατική ανάμειξη στην αξιοποίηση της γης και τις υποδομές και η στρατηγική αναδιανομής τους θα προσέφερε σημαντικές δυνατότητες αντιμετώπισης κοινωνικών και πολεοδομικών προβλημάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης».
ΝΕΑ

12 σχόλια:

  1. Έχω την αίσθηση ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τν Αθηναίων θα μεταναστεύσει(τόσο εσωτερικά οσο και εξωτερικά)και η πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του πλανήτη που πλειοψηφικά θα κατοικείται από μετανάστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας φίλοι. Να σας πω εγώ τι γίνεται, που η οικογένεια μου κατοικεί τρεις γενιές τώρα σε ένα μεγάλο δήμο δυτικά του Κηφισού. Πλήρης διάλυση της πόλης που γεννήθηκα, η δε συνοικία μου αγνώριστη.
    Όσους Έλληνες βλέπεις άλλους τόσους αλλοδαπούς. Πολύ συχνά 70-100 σε μπουλούκια στη Θηβών για να κυνηγάνε τα αυτοκίνητα για κάνα μεροκάματο.
    Για να καταλάβετε, υπήρχε ένα ρέμα κάποτε εδώ, που πολύ συχνά πλημμύριζε. Στη ζωή μου το έζησα αυτό 5-6 φορές, την πρώτη φορά μου το είπαν άλλοι, γιατί ήμουν 6 μηνών και με είχαν ακουμπήσει πάνω στην ντουλάπα. Η Βιοτεχνία του πατέρα μου όλα αυτά τα χρόνια, είχε πάθει αλεπάλληλες ζημιές, αυτοκίνητα γειτόνων είχαν παρασυρθεί, μέχρι και ένα νεκρό είχαμε κάποτε. Πάγιο αίτημα των κατοίκων να σκεπαστεί το ρέμα και να αποδοθεί ως πλατεία με παιδική χαρά για τα παιδιά.
    Οι δεκαετίες πέρναγαν μαζί τους και οι Δήμαρχοι με τις υποσχέσεις τους. Επιτέλους, είχα περάσει πια τα 26 χρόνια μου, όταν ένας Δήμαρχος (ο χειρότερος σε πολλούς τομείς, αλλά σε αυτό συνεπής) σκέπασε το ρέμα και έφτιαξε μια ωραία πλατεία.
    Γίνανε και τα εγκαίνια, είπανε οι κάτοικοι ότι θα αναβαθμιστεί και η περιοχή, δέντρα, άνθη κλπ., τόσα χρόνια το περιμένανε. Αμ δε!!
    Μέσα σε λίγους μήνες η πλατεία, όπως και μιά άλλη απέναντι, καταλήφθηκαν από σμήνη μεταναστών κυρίως Ιρακινής καταγωγής. Παγκάκια πάντα πιασμένα, ομάδες εδώ και εκεί, περνάς ελληνικά δεν ακούς. Τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία μαράζωσαν και κλείνουν, η εκκλησία που περίμενε από γάμους και βαπτίσεις να έχει κάποια έσοδα, δεν τα έχει πια, καθώς γαμοί σπανίως γίνονται, μόνο κηδείες. Ποιός θέλει στο γάμο του να περνά μέσα από πλήθος λαθρομεταναστών που κοιτούν το γεγονός με περιέργεια και έρχονται να πάρουν και μπομπονιέρα!!
    Σουρρεάλ καταστάσεις.
    Για να τελειώνω, γνωρίζω 2-3 περιπτώσεις Συριζέων, από αυτούς που "υπερασπίζονται" τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών, που έφυγαν από την πόλη και αγόρασαν μεζονέτες σε Άγιο Στέφανο και σε Διόνυσο. Τις τρύπες που είχαν για σπίτια τις νοίκιασαν σε έναν, που βάζει μέσα και άλλους 20.
    Όσοι μείναμε πίσω, απλά υπομένουμε τις συνέπειες της "φιλάνθρωπης" αντίληψης τους. Ως πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως τοτε που εσυ η οικογενεια σου και ολοι σου οι φιλοι θα πηγαινετε καθημερινα στο δημαρχο και θα κανετε εντονα παραπονα για τη ποιοτητα ζωη σας ...εως τοτε που ολοι οι Ελληνες της περιοχης θα κανετε το ιδιο ..
    Εως οτου ολοι οι ελληνες ξυπνησουν μια μερα και γινει χαμος ....
    Γιατι οχι και μια επανασταση ...εξαλου τα πραγματα ειναι χειροτερα απο την ποιο προσφατη επανασταση .

    Εως τοτε θα υποφερεις ...φριχτα .Εσυ τους εδωσες το δικαιωμα ,σιγα σιγα που τους ψηφιζες.
    ΣυνΕλληνα η Ιθακη θα βρεθει και παλι ...Εσεται Ημαρ .

    Εγω μετακομισα μακρια απο αθηνα ...σε ενα χωριο..οπου οι μισθοι 2 σκληρα εργαζωμενων φτανουν να μεγαλωσεις με ανεση τα παιδια σου,με αξιοπρεπεια ...γνωριζοντας την πραγματικη παιδεια μεγαλονωντας με αξιες μιας παλιας Ελλαδος.Μια νεα γενια που ισως στειλει ολους τους μουχλιασμενους και ανθελληνες που κυβερνουν τις ψυχες μας στον Αγυριστο !
    Ελπιζω να μην λογοκριθει !
    Με τιμη
    Βασιλειος Καραχαλκιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά μίστερ Απελλή και Καραχαλκίδη μην κάνετε επανάσταση εσείς οι Ελληναράδες!

    Τόσες δεκαετίες που ο μακαρίτης "εθνάρχης" Καραμανλής σας κατέβαζε από τα χωριά σας και σας στοίβαζε σε τσιμενταρισμένες συνοικίες της Αθήνας
    ή σας ξαπόστελνε στο εξωτερικό, πεσκέσι στους εργοστασιάρχες της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ΠΟΤΕ κάνατε επανάσταση;;;

    Μήπως επαναστατήσατε όταν φθάσαμε οι μισοί Έλληνες να είναι στο εξωτερικό και οι άλλοι μισοί εδώ εκ των οποίων το 50% στο λεκανοπέδιο της Αττικής;;;

    Θα σου πω λοιπόν κάτι εγώ ο Συριζαίος, ο "εαμοβούλγαρος", ο "σλαβοκομμουνιστοσυμμορίτης", ο "άπατρις πράκτορας του Σόρος", όπως μας αποκαλείτε εσείς οι "πατριώτες" της Δεξιάς που προσπαθείτε να μονοπωλήσετε τον πατριωτισμό και τον εθνισμό:
    Οι μετανάστες ΔΕΝ φταίνε σε τίποτα για το χάλι των συνοικιών σας, ΕΣΕΙΣ και οι ιδεολογικοί προκατόχοί σας ΦΤΑΙΤΕ που δεν κάνατε τίποτα για να μην κτισθούν καν αυτές οι τριτοκοσμικές και εξ αρχής υποβαθμισμένες συνοικίες.
    ΕΣΕΙΣ και οι ιδεολογικοί προκάτοχοί σας ΦΤΑΙΤΕ που δεν πήρατε τα όπλα για να μείνετε στα χωριά σας και πιπιλίσατε με ευχαρίστηση την καραμέλα της αστυφιλίας που σας έριξαν τα μετεμφυλιακά ΔΕΞΙΑ καθεστώτα.

    Οι μετανάστες απλώς ήρθαν να μείνουν σε σας επειδή οι συνοικίες σας είχαν μαύρο χάλι πολλά χρόνια προτού διανοηθούν να έρθουν για να τους εκμεταλλευτείτε στις μικροεπιχειρήσεις σας με τέτοιο μικρό μισθό ώστε με τα κέρδη σας οι περισσότεροι να μετακομίσετε στα ΒΠ και ΝΠ.

    Και τώρα τους βρίζετε επειδή η γειτονιά που βρίσκεται ακόμη το πατρικό σας -αν δεν το έχετε ήδη δώσει αντιπαροχή για να πάρετε κανένα-δυο διαμερισματάκια για να εισπράτετε νοίκι- έχει "υποβαθμιστεί"!!!

    Τόσα χρόνια που οι δήμαρχοι που εσείς ψηφίζατε, σας υποβάθμιζαν, εσείς ΔΕΝ τους βάλατε το όπλο στον κρόταφο, ΣΙΓΑ μην τους το βάλετε ΤΩΡΑ!

    Μια ζωή πιστοί στο κράτος -που το συγχέετε με το έθνος- θα είστε και σαν πιστοί νομιμόφρονες/καρπαζοεισπράκτορες της λαμογιοκρατίας, θα κλαίγεστε καταριόμενοι τους πιο αδύναμους, τους μετανάστες οι οποίοι βράζουν σε χειρότερο καζάνι απ'ότι εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένας από τους λόγους πτώσης του Βυζαντίου ήταν η συγκέντρωση και η αστυφιλία.

    Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει άρδην χωροταξία: Από εδώ και πέρα πρέπει να καταργηθούν οι πολυκατοικίες, και να χτίζονται μόνο μικρές παραδοσιακές μονοκατοικίες (Μεγάλα κτήρια μπορεί να πάρχουν μόνο για τις κρατικές ανάγκες). Και το κράτος πρέπει να χτίζει μονοκατοικίες παντού στην ύπαιθρο (δάση, βουνά, σύνορα, μικρά νησιά, κτλ) και να παρέχει την χρήση τους σε όποιον θέλει με τίμημα.

    Το κράτος πρέπει να κάνει εποικισμό της υπαίθρου, και να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας: Η χώρα μας είναι ευλογημένη κι εμείς την καταστρέφουμε, υιοθετώντας το συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης της Δύσης.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το πιο αστυφιλιακό κόμμα του κοινοβουλίου, και ζητά να καταργηθεί και η εκτός σχεδίου δόμηση για να πάμε όλοι μέσα στο "μαντρί"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς El Carnicero:
    Κατά αρχήν, αγαπητέ φίλε, πως ξέρεις εσύ ότι εγώ ψήφισα Καραμανλή και δεξιά, το υποθέτεις ε; Είναι μάλλον η στερεοτυπική αντίληψη που έχεις για τα πράγματα. Όποιος δε συμφωνεί με το Σύριζα είναι "Ελληναράς".
    Όσο για το "προδότες" που εσύ λες, ότι σας κατηγορούν εσάς του Σύριζα, μάλλον έχεις τη "μυίγα" και μυιγιάζεσαι. Εγώ, τέτοια λέξη δεν χρησιμοποίησα. Είμαι πιο αριστερός από εσένα, μόνο που εγώ σκέφτομαι κιόλας!
    Αλλά, τι σου απαντάω εγώ;
    Σας τα είπε όλα ο Στάθης, ο "ακροδεξιός"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ kostaloutas 24 Ιανουαρίου 2010 6:25 μ.μ.
    Φίλτατε,
    "η πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του πλανήτη που πλειοψηφικά θα κατοικείται από μετανάστες":
    Πράγματι το κέντρο της Αθήνας θα γίνει όπως λες, αν δεν έχει γίνει ήδη. Αλλά όχι οτι θα είναι αυτό πλανητική πρωτία. Φτάνει να δείς την πρωτεύουσα της ΕΕ, τις Βρύξελλες. Οι Βέλγοι την λένε "Μαρακές" (Marrakech, μια μεγάλη πόλη του Μαρόκου).
    Σε μερικά λίγα χρόνια φοβάμαι να λέμε το κέντρο της Αθήνας "Καράτσι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙ τους χρειαζόμαστε τους μετανάστες για να υποκινηθεί μια επανάσταση και μόνοι μας τα καταφέρνουμε μια χαρά.
    Δλδ αγαπητέ εσύ που λές οτι ανήκεις στην ΣΥΡΙΖΑ αν η Αθήνα δεν είχε πολυκατοικίες οι μετανάστες δεν θα ερχόντουσαν; θα έμενα στις χώρες τους ; αυτό μας λες τώρα.
    Γιατί αν αυτό είναι επιχείρημα τότε τι να πω δεν θα μπορούσα να βρω αντίστοιχο να το υπερβώ.

    Ενα μόνο επειδή γεννήθηκα στα Εξάρχεια πρωτοέμεινα στην Βαλτετσίου μετά Ζωοδόχου Πηγής και στο τέλος Στρέφη θυμάμαι την πλατεία χωμάτινη θα σου πω το απλό.
    Το να ψάχνεις να βρεις την αιτία πάντα σε κάποιο κόμμα και στους ανθρώπους που το ψήφισαν δεν θα σου λύσει το πρόβλημα.
    Το πρόβλημα ξεκινάει απο την νοοτροπία που είναι πάνω απο κόμμα και χρώμα.
    Αρα αντί να κοιτάς το δέντρο κοίτα το δάσος.
    Οσο για τους κακομοίριδες τους μετανάστες που λένε όλοι θα σου πω και γω αυτό που λέω στα παιδιά μου.
    Ο καθε άνθρωπος στην ζωή έχει επιλογές τις όποιες βάση των οποίων αποφασίζει και αναλαμβάνει και το κόστος.
    Η ζωή είναι άδικη δυστηχώς και δεν μπορείς να πείσεις κανέναν μα κανέναν ότι θα πρέπει να πεθάνει αυτός για να ζήσει ο άλλος.
    Αν λοιπόν οι μετανάστες οι όποιοι μετανάστες επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα παράνομα και ναζήσουν παράνομα τότε θα έχουν και το τίμημα και δεν ευθύνετε η πολυκατοικία και ο ΚΑραμαλής αλλά όλοι οι Ελληνες που ήρθαν στο κέντρο και δεν ήταν μόνο δεξίοί και αριστεροί και της Ενωσης Κέντρου.
    Οσο για εμάς που απλά εκδιωχθήκαμε από τα σπίτια μας για να μπορούν κάποιοι δημοκρατικοί να μιλάνε για ελευθερία και κακομοιριά των υπολοίπων θα σου πω ότι σε αυτό το ταλαίπωρο τόπο γεννεές γενεών πλήρωσαν με τον ιδρώτα του προσώπου τους την κάθε σπιθαμή γης και ελευθερίας και κοινωνικής πρόνοιας όταν λοιπόν όταν και μόνο όταν αυτοί οι όποιο λαθραίοι γίνουν νόμιμοι και αυτοί σε ποσόστοση πληρώνουν ότι και εμείς, φορολογούντα τότε να μιλάνε .Αλλά ξέχασα δουλεύουν εδώ αφορολόγητα και τα λεφτά πάνε στα κράτη απο όπου προήλθαν.Βέβαια δεν ευθύνονται μόνο αυτοί αλλά και κάτι Ελληναράδες που τους αφήνουν και περνάνε τα σύνορα πάντα με την βοήθεια των αφιλοκερδός καλών μας γειτόνων.
    ΟΣο για σένα που είσαι τόσο μα τόσο δημοκρατικός με τους κακόμοιρους λαθρομετανάστες να πας στον παπα που έχει την κιβωτό της αγάπης εκεί κάπου στα δ. προάστια τα υποβαθμισμένα να δεις αν είναι οι Ελληνες όπως τους περιγράφεις και ποιοι τον βοηθάνε.
    Εχουμε ξεφύγει τελείως εγώ αυτό θα πω όλοι να ζήσουν αλλά σε καμμία μα καμμία περίπτωση να πεθάνουμε εμείς ως λαός για να ζήσουν οι άλλοι και ας με κρίνετε ως ρατσίστρια εθνικίστρια ακροδεξιά κ.α . θα πω πρόβλημα σας δεν με ακουμπάει καθόλου...Θέλω την Ελλάδα όπως την γνώρισα όπως μου την έμαθαν οι γονείς μου και αυτό δεν θα αλλάξει με όσα επίθετα και αν με στολίσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @El Carnicero Rojo
    Επειδή έχω ζήσει το μεταναστευτικό από πιτσιρικάς(ελέω αγροτικής οικογένειας),να σε πληροφορήσω ότι οι απλοί πολίτες που τόσο λοιδορείς ουδέποτε τους αποζήτησαν.
    Αυτοί που τους αποζήτησαν ηταν οι κατασκευαστές των έργων των ολυμπιακών,η αριστερά όμως τότε έκανε τον ανήξερο,συνέφερε βλέπεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σχέδια πολεοδομικά και αναπλάσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστουν καινα βελτιώσουν την εικόνα της πρωτεύουσας, υπάρχουν πολλά. Γιατί όμως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα ούτε ένα; Τη στιγμή που ξέρουμε λύσεις προβλημάτων, γιατί δεν τις εφαρμόζουμε; Ποιοί εμποδίζουν και για ποιό λόγο; Μήπως εκείνοι που τους συμφέρει να συντηρούν το πρόβλημα αντί να το λύνουν; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε οπαδε του ΣΥΡΙΖΑ,παλι κιτρινη καρτα πηρες,βλεπεις τα εχετε τοσο πολλα και μπερδεμενα στο μυαλο σας που ωσπου να βρειτε την καταλληλη καρτελλα με τις οδηγιες,τα κανετε σαλατα.Παντως να ξερεις οτι αν δεν υπηρχε η καταραμενη αυτη αστυφιλια θα σου ηταν πολυ δυσκολο να τρεχεις στην επαρχια για ψαρεμα οπαδων,ενω τωρα το Κολωνακι ειναι ενα βημα απο τα Εξαρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.