17/1/10

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή


Η έξοδος από τη σημερινή κρίση μπορεί να βασιστεί στη δημοσιονομική πειθαρχία μέχρις εκεί όπου αρχίζει η ύφεση

του Ν. Χριστοδουλάκη
Πριν από λίγες ημέρες μια έγκυρη διεθνής οικονομική εφημερίδα παρομοίωσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αργεντινή πριν από την κατάρρευση του 2001 και συμβούλευσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ έτσι ώστε να αποφύγει μια πολυέξοδη μάχη που αυθαίρετα θεωρεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Αν και την τελευταία τριετία στην ελληνική οικονομία μερικά κρίσιμα οικονομικά μεγέθη έχουν χειροτερεύσει σε βαθμό συγκρίσιμο με την Αργεντινή της περιόδου 2000-2001 ή και ακόμη μεγαλύτερο, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στην άσκηση και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής στις δύο περιπτώσεις και καλό είναι να τις γνωρίζουμε γιατί φαίνεται ότι τέτοια σενάρια θα εμφανίζονται συχνά την επόμενη περίοδο.

Ας αρχίσουμε από τις ομοιότητες: Η Αργεντινή το 2001 βρέθηκε με δημόσιο χρέος 65% του ΑΕΠ από 35% που ήταν δέκα χρόνια πριν, με εξωτερικό έλλειμμα 5% του ΑΕΠ και μηδενική ανάπτυξη. Η πολιτική πρόσδεσης του πέσο με το δολάριο είχε μεν καταφέρει να δαμάσει τον πληθωρισμό, οδήγησε όμως σε υψηλά επιτόκια που «έπνιξαν» τις παραγωγικές επενδύσεις και έπληξαν καίρια την ανταγωνιστικότητα όταν οι γειτονικές χώρες υποτίμησαν το δικό τους νόμισμα για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ.

Οι διαφορές όμως ανάμεσα στις δύο οικονομίες είναι πιο εντυπωσιακές με πρώτη και σημαντικότερη το συναλλαγματικό καθεστώς. Στην Αργεντινή το πέσο εξακολουθούσε να υπάρχει ως εθνικό νόμισμα και είχε μάλιστα καθιερωθεί ελεύθερη μετατρεψιμότητα με το δολάριο στην ισοτιμία ένα προς ένα. Αυτό οδήγησε πολύ σύντομα σε μια μαζική φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων που πρώτα μετατράπηκαν σε δολάρια και εν συνεχεία φυγαδεύτηκαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Το 2001 είχαν φύγει 100 δισ. δολάρια από τη χώρα όταν όλο το δημόσιο χρέος ήταν 170 δισ. δολάρια. Εκ των πραγμάτων αυτό έκανε ανέφικτη τη χρηματοδότησή του από εγχώριες πηγές και η Αργεντινή βρέθηκε να εξαρτάται υπερβολικά από τις ξένες τράπεζες. Οταν ανέβηκαν τα διεθνή επιτόκια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις της περιόδου 1997-98, η Αργεντινή αρχικά κατέφυγε σε δάνεια του ΔΝΤ αλλά σύντομα εξουθενώθηκε από τις υψηλές πληρωμές τόκων.

Κάνοντας δραστικές περικοπές δαπανών για να μειώσει τον δανεισμό της, επέτεινε την ύφεση και την ανεργία σε τόσο δραματικά επίπεδα που όλοι περίμεναν κοινωνική έκρηξη και θεώρησαν ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το καθεστώς ισοτιμίας με το δολάριο. Σε λίγους μήνες το πέσο κατέρρευσε και αμέσως ακολούθησαν και η κοινωνική έκρηξη και η περαιτέρω εκτίναξη του χρέους που νόμισαν ότι θα γλίτωναν.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με το τότε συναλλαγματικό καθεστώς της Αργεντινής διότι απλούστατα εδώ- όπως και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης- δεν έχει διατηρηθεί εθνικό νόμισμα και η αξιοπιστία του ευρώ δεν καθορίζεται από μεμονωμένες οικονομίες, ιδίως όταν αυτές είναι μικρές. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει δυνατότητα ενορχηστρωμένης συναλλαγματικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, όπως είχε γίνει με την Αργεντινή το 2001 και πιο πριν με τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη ή και τη Βρετανία παλιότερα. Δεύτερον, δεν υπάρχει το καθεστώς μετατρεψιμότητας και έτσι δεν αναπτύσσεται ο απειλητικός μηχανισμός φυγής κεφαλαίων, πράγμα που επιτρέπει να διατηρείται η εσωτερική δανειακή ικανότητα σε σημαντικά επίπεδα.

Τρίτον, τα διεθνή επιτόκια δανεισμού δεν αναμένεται να αυξηθούν υπέρμετρα το 2010 και αν όπως αναμένεται η ΕΚΤ παρατείνει τις διευκολύνσεις ρευστότητας στις τράπεζες για άλλη μία διετία η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει την πιστωτική ξηρασία που δοκίμασε η Αργεντινή πριν από μια δεκαετία.

Ολα αυτά τα αμυντικά πλεονεκτήματα που μας δίνει η ένταξη στο ευρώ αποτρέπουν μεν την κερδοσκοπική στοχοποίηση της χώρας, αλλά βεβαίως δεν θεραπεύουν αυτόματα ούτε τα προβλήματα του υψηλού χρέους και του χαώδους εξωτερικού ελλείμματος ούτε μας βγάζουν από την ύφεση. Απλώς κάνουν τη μάχη για την αντιμετώπισή τους λιγότερο δαπανηρή και την έκβασή της περισσότερο αισιόδοξη, αρκεί να δοθεί με συνέπεια, επιμονή και ισχυρή πολιτική βούληση. Σε αυτή τη μάχη η κατάρρευση της Αργεντινής μπορεί να φανεί πολύ διδακτική σε μερικά πράγματα, όπως τα εξής:

Πρώτον, ότι είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση της συνολικής ρευστότητας στην οικονομία με μέτρα τα οποία θα προσελκύουν και δεν θα αποδιώχνουν κεφάλαια από την Ελλάδα.

Δεύτερον, η προσπάθεια εξόδου από την κρίση να γίνει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια διαδικασία συναπόφασης, συμμετρικής ευθύνης και ταύτισης επιδιώξεων. Τέλος, υπάρχει και ένα δίδαγμα για την άτεγκτη αυστηρότητα που δείχνουν οι διεθνείς αναλυτές και ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί: Το 2001 πρόβαλλαν την ακραία λιτότητα ως τη μοναδική συνταγή για να μειωθεί ο δανεισμός και να μεταπειστούν οι κερδοσκόποι. Η κυβέρνηση της Αργεντινής την υιοθέτησε και την πέτυχε, αλλά αυτό οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία επιταχύνοντας- και όχι αποφεύγοντας- την κατάρρευση.

Η έξοδος από τη σημερινή κρίση μπορεί να βασιστεί στη δημοσιονομική πειθαρχία μέχρις εκεί όπου αρχίζει η ύφεση. Από εκεί και πέρα θέλει διαρθρωτικές αλλαγές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις με άμεσο παραγωγικό αποτέλεσμα που αργούν ακόμη να μπουν στην ημερησία διάταξη.

Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός.

8 σχόλια:

  1. Πρώην υπουργός γράφει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μηχανισμός φυγή κεφαλαίων. Μάλλον ζεί σε άλλη χώρα και δεν γνωρίζει το ποσοστό των κεφαλαίων που διαφευγεί από την Ελλάδα πρός τις πρών Σοβιετικές επαρχίες και τις μουσουλμανικές χώρες.
    Επιπλέον δεν έχω δεί κανένα οικονομικό μυαλό της χώρας να μιλά για το προφανές. Σκοτώσαν με γοργούς ρυθμούς την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα. Σε σπίτι που κανείς δεν δουλευεί, δεν πρέπει να περιμένουν λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλουν να απομυζήσουν και να εξαθλιώσουν την Ελληνική αστική τάξη με τα νέα φορολογικά μέτρα, ώστε να διοχετεύσουν τα χρήματα της ληστρικής επιδρομής, στην οικονομική αποκατάσταση και εγκατάσταση των λαθρομεταναστών στην χώρα μας. Αυτό ήδη πραγματοποιήθηκε μερικώς με την χρηματοδότηση των αλλογενών «δενδριτών» και «σκηνιτών» με 22 εκατ. ευρώ μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η νέα μορφή αντίστασης των Ελλήνων πατριωτών, σε πρώτη φάση, συνίσταται στον περιορισμό της κατανάλωσης και των οικονομικών συναλλαγών, ώστε να στερήσουμε από την κατοχική κυβέρνηση των ανθελλήνων τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται μέσω της απόδοσης του ΦΠΑ. Μετά θα έλθουν οι «ανώτερες» μορφές πάλης….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλάδα πριν μπει στην ΕΕ παρήγαγε. Μετά την ΕΕ, έχασε όλους τους φίλους της και αγοραστές των προιόντων της, σταμάτησε να παράγει, και έγινε μόνο καταναλωτής των Δυτικών προιόντων, με δανεικά.

    Η ΕΕ κατέστρεψε την Ελλάδα!

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομίας, και η Ελλάδα να ενωθεί με την Ρωσία και να πρωτοστατήσει στην ένωση των Ορθοδόξων χωρών και την διάδοση της Ορθοδοξίας.

    Μόνο αν ανοίξουμε τα σύνορα με την Ρωσία, μόνο οι Ρώσοι Ορθόδοξοι προσκηνητές, μπορούν να σώσουν την Ελληνική οικονομία. Δείτε επίσημα στοιχεία: Οι Ρώσοι είναι οι πρώτοι! (σχεδόν το 50%) ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη! και πολύ πάνω από τους Αμερικανούς!

    http://www.realestatechannel.com/international-markets/residential-real-estate/real-estate-news-russian-real-estate-buyers-russia-home-buyers-kvadroom-group-eastern-europe-home-sales-1877.php

    Επίσης η Ρωσία μπορεί να αγοράσει αγροτικά προιόντα της Ελλάδας και να δώσει εξοπλισμούς και ενέργεια στην Ελλάδα!

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. '
    Μόνο αν ανοίξουμε τα σύνορα με την Ρωσία, μόνο οι Ρώσοι Ορθόδοξοι προσκηνητές, μπορούν να σώσουν την Ελληνική οικονομία. Δείτε επίσημα στοιχεία: Οι Ρώσοι είναι οι πρώτοι! (σχεδόν το 50%) ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη! και πολύ πάνω από τους Αμερικανούς!'


    ο 'ανωνυμος' πρακτωρας του παπαδαριου East ξαναχτυπα! Τρεμετε μη-ορθοδοξοι ολου του κοσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Η ΕΕ κατέστρεψε την Ελλάδα!<
    Το ΠαΣοΚ την κατάστρεψε, East, όχι η ΕΕ. Το ΠαΣοΚ που φώναζε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", που απαξίωσε να παρευρεθεί στην υπογραφή προσχώρησης στο Ζάππειο, άλλα που εισέπραξε όλα τα κοινοτικά κονδύλια, σπαταλώντας τα δεξιά και αριστερά σε συντάξεις "αντιστασιακών", σε ΕΣΥ, που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει (εδώ ολόκληρη Αγγλία το μισοεγκτέλειψε και ο Καναδάς στενάζει κάτω από το βάρος του) και σε κάθε είδους πυροτεχνήματα, αντί να κάνει σωστές υποδομές και επενδύσεις, οι οποίες θα συνέβαλαν στην βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά και την βελτίωση του αγροτικού και τουριστικού τομέα. Τόσα κονδύλια εισέρρεαν και τα δάνεια διαδέχονταν το ένα το άλλο, μέχρι που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Υποθήκευσε ο αλήστου μνήμης σοσιαλ-ληστής το μέλλον του έθνους νε τα χρέη. Και ήταν και ... ορθόδοξος, τρομάρα του! Η Μιμή τον τράβαγε από μοναστήρι σε μοναστήρι, τον ... "σιδερένιο", τε ξέχασες, ή δεν τα έχεις ζήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ ανώνυμε 6.18 μμ
    Τα πράγματα ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα γράφεις και σε συγχαίρω. Οι νεώτεροι είτε δεν τα ξέρουν, είτε τα ξέχασαν, είτε δεν θέλουν να τα δούν...

    Αλοίμονο μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mporei o East opos sinithos na grafei fiadrotites (epeiikos) alla logo thematos edo orismenoi exoun dosei resta! Anonime 11.44 ektos apo fasistas eisai olofanera anoitos (idiotita i opoia einai aparaititi propothesi tou fasismou opos deixnei i periptosi tou Rudolf Hess kai allom) epeidei zoume s'ena koinovouleutiko kathestos to opoio vasizetai akrivos stin astiki taksi h kuvernisi kai kathe kivernisi den tha ekane pote autoktonia katastrfontas akrivos to themelio pano sto idio vasizei tin idia tis tin uparksi! Tora an pisteueis sovara oti i astiki taksi stn Ellada tha katastrafi logo enos forou 22 ek Euro. ta opoia den tha paei p.x. se authaireta kai se bouzoukia alla se anthropous oi opoioi PINANE tote eisai i anoitos i akardos=o Ebenizer Schrouz ton Xristougeniatikon kallanton sou moiazei poli.Eisai sigouros oti eisai Christianos?Ego roptimo aplos tin proti ekdoxi tou anoitou diladi epeidei eimai kalos anthropos (akoma kai oi fasistes einai anthropina onta kai exoun kai autoi dikaomata).Tora gia ton 6.18 mallon eisai stin idia sinomotaksia me ton ton proigoumeno giati s'exei piraksei pou autoi pou ekanan antistasi stous poliagapimenous sou fasistes anagnoristikan META APO 50 XRONIA! Distixos gia sena i isxiroteri organosi tis Antistasis itan to EAM KAI OXI TA TAMATA ASFALEIAS OPOS THA ITHELS NA PISTEUEIS! episis sou sinisto na lepeis kati allo apo FOX news (ksereis to agapimeno kanali tou omoideati sou tou Bush) giati 1on to provlima me to NHS stin Agglia (pou den to exei misoegkataleipsei)einai oti oi dieuthints kai oi diaforoi sumvouloi paratrexamenoi ktl. pairnoun ypermetrous misthous!Ti mou thimizei auto arage? kati kleftotrapezites (pithanon "filous" sou)oi opoioi me ta bonus tous dimiourgisan autin tin krisi mipos?Episis o Kanadas den stenazei kai oi sinthikes perithalpsis ston Kanada einai skales anoters apo tis HPA oi opoies antitheta apo "sofologiatous" san kai esena tha valoun kai autoi to diko tous ESI.Gia tin Istotria o protos pou to skeftike auto stin Ameriki itan o Nikson ligo prin to Watergate, to 1973 (fisika auton esi tha ton apokalouses krifokomounisti etsi den einai?)Perastika sas, ZITO I ELLADA KAI I DIMOKRATIA kai signomi gia tin ektasi
    Christos Voulgaris apo Londino.PSeinai pragmatiko sigkinitiko opismenoi na koptontai gia tin astiki taksi otan oi "aksies" tous einai diametrika antithetes apo ta idanika sta opoia vasistike i astiki tasksi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρίως άμεσο παραγωγικό αποτέλεσμα -αυτό είναι το βασικότερο "έλλειμα" της Οικονομίας μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.