26/1/10

Και στο βάθος Χάγη


Tου Σταυρου Λυγερου

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήξερε τι έλεγε όταν προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Με την απαντητική επιστολή του, ο Γ. Παπανδρέου τον προσκάλεσε και επισήμως. Το ενδιαφέρον, όμως, στην αλληλογραφία είναι ο διάλογος κορυφής για το νέο πλαίσιο της διμερούς διαπραγμάτευσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πιέζει για τη διεξαγωγή εφόλης της ύλης διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και υπό την υψηλή εποπτεία των δύο πρωθυπουργών. Εάν εγκλωβίσει την Αθήνα σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η τουρκική διπλωματία θα έχει κερδίσει ακόμα και εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Η Αγκυρα δεν διεκδικεί μόνο ελληνικά κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα. Διεκδικεί ευθέως και ελληνικά εδάφη, προωθώντας περαιτέρω τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». Και μόνο το γεγονός ότι οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις θα τεθούν στο τραπέζι θα τις μετατρέψει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικά νομιμοποιημένες διμερείς διαφορές.

Εάν κρίνουμε απ’ όσα διοχετεύθηκαν ημιεπισήμως για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν αρνείται την εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά ότι η Αθήνα συζητάει μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή πιο σωστά για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. (Αυτή η έννοια του Δικαίου της Θάλασσας συμπεριλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και κυρίως δεν αφήνει ασάφειες αναφορικά με το εάν τα κατοικημένα νησιά έχουν δικαίωμα για δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέρριψε την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Με την αντιπρότασή του, όμως, ουσιαστικά επαναφέρει στο τραπέζι τη διαδικασία, που είχε ακολουθηθεί μετά την απόφαση της Ε.Ε. στο Ελσίνκι το 1999. Για την ακρίβεια, αντιπροτείνει η διαπραγμάτευση να πραγματοποιηθεί με την αναζωογόνηση των διερευνητικών επαφών. Πιο συγκεκριμένα, η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στη βάση χρονοδιαγράμματος και θα έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί ότι εάν δεν καταλήξει, οι διαφορές θα παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Αθήνα δεν δηλώνει ότι αποδέχεται εφόλης της ύλης διαπραγμάτευση, αλλά ουσιαστικά την έχει αποδεχθεί. Πιστεύει ότι η συζήτηση όλων των ζητημάτων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών δεν νομιμοποιεί πολιτικά τις τουρκικές μονομερείς διεκδικήσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται μάλλον για φύλλο συκής. Δεν σώζει τα πράγματα ούτε το γεγονός ότι στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου δίνει έμφαση στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Η ελληνική πλευρά έχει ένα διπλό στόχο: πρώτον, να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον ύφεσης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Γι’ αυτό και εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την εφαρμογή σχετικών μέτρων.

Δεύτερον, να εγκλωβίσει την Αγκυρα σε μια διαδικασία, που τελικώς οδηγεί στη Χάγη. Ο δρόμος αυτός έχει σοβαρά πλεονεκτήματα, αλλά δεν λείπουν οι παγίδες. Θα δεχθεί άραγε η Ελλάδα να θέσει την εδαφική της ακεραιότητα στην κρίση δικαστών, αποδεχόμενη την παραπομπή στη Χάγη των «γκρίζων ζωνών»;
kathimerini.gr

21 σχόλια:

  1. ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΤΖΥ

    ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ! ΝΙΝΑΙΝΑΙΝΑΝΑ ΝΙΝΑΙΝΑΙΝΑ!!
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΓΗΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ...

    ΑΜ ΔΕ!! ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ...
    Η ΥΠΟΧΟΡΥΤΗΚΟΤΗΤΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΑΠΛΕΙΣΤΙΑ,ΑΠΛΕΙΣΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ..

    ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ.

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας..."

    Δεν περιμένω να δω αν είναι αλήθεια γιατί δεν μπορεί παρά να είναι αλήθεια.
    Αν κρίνω από τις μέχρι τώρα ενέργειες του συγκεκριμένου ανθρώπου (από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας), αν κρίνω από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του ("καλύτερα λιγότερα στρέμματα γης..."), αν κρίνω από την "εφυία" του, τότε δεν μπορεί παρά να ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    Το συγκεκριμένο άτομο ΔΕΝ το έχει, ΔΕΝ το κατέχει και ΔΕΝ κάνει για το άθλημα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εχει αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι είναι ανίκανος για οτιδήποτε (αυτό δεν είναι κακό) αλλά το χειρότερο είναι ότι είναι επικύνδυνος από τη μωρία του (αυτό είναι πάρα πολύ κακό).
    Τι να πω ; Να βρίσω ; Εχω βαρεθεί να βρίζω, αλλά δεν βγαίνει τίποτα. Να θυμώσω ; Μα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να μεγαλώνει, μονίμως θυμώνω. Να κλάψω για τις νέες "χαμένες πατρίδες" ; Μα τα τελευταία 35 χρόνια μονίμως "κλαίμε". Να γελάσω με αυτά τα "καμώματα" ; Δεν θα ήταν σωστό για την πατρίδα. Να καθήσω να γράφω και να αναλύω συνέχεια ; Ποιό το ώφελος, αυτό που θέλουν να κάνουν, θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς ..... "ελέω δημοκρατίας".
    Να πω ότι αυτό το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ θέμα θα έπρεπε να τεθεί σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ όπως το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ; Ο "κ. πρωθυμπουργός" θα πει "Είναι θέμα στρατηγικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και ως τέτοιο δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα !!!!". Το μεν σκυλολόι των MME (Μαζικών Μέσων Εκμαλάκυνσης) θα πει (ΜΕGA Πρετεντέρης) "τότε να κάνουμε δημοψήφισμα και για τα περιστέρια ....κλπ).
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ :
    - Ξύπνα Ελληνικέ Λαέ (σε βιάζουν, δεν το κατάλαβες ;)
    - Ξυπνείστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ οάσεις αυτού του τόπου και κανονίστε την παραπέρα πορεία
    - Ξυπνείστε κ. ΣΑΜΑΡΑ και το ΜΑΡΤΙΟ να ζητήσετε ΑΜΜΕΣΑ ΕΚΛΟΓΕΣ.Είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα για να εθελοτυφλούμε και να έχουμε ηθικούς ενδοιασμούς
    - Τι κάνετε κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ; Δεν βλέπετε πως έχουν τα πράγματα ; Συμφωνείτε ; Γιατί δεν βγαίνετε να μιλήσετε στον Ελληνικό λαό, να διαφοροποιηθείτε και να παραιτηθείτε ;
    - Τι κάνετε κ.κ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι υγιείς σκεπτόμενοι) και δεν αντιδράτε, δεν παραιτείστε ομαδικά ; Θέλετε να σας "κολλήσουν" τη ρετσινιά του προδότη και να ακολουθεί και τα παιδιά σας ;
    Συνεχίζεται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχεια.......
    - Δεν αναφέρομαι καθόλου στα κόμματα της Αριστεράς γιατί τα θεωρώ ως "ξένο σώμα" στην Ελληνική κοινωνία, ως "μη υγειώς σκεπτόμενα" και ως αντεθνικά και επικύνδυνα για τα συμφέροντα της πατρίδας
    - Επίσης δεν αναφέρομαι καθόλου στον έντυπο και τηλεοπτικό ρύπο γιατί ξέρουμε το ποιόν τους και ξέρουμε πως για λίγα αργύρια θα "πουλούσαν και την ψυχή τους στο διάβολο"
    - Δεν μπορώ να αναφερθώ σε πανεπιστημιακούς και σε διαννοούμενους (να βγάλουν μία ανακοίνωση, να διαμαρτυρηθούν κλπ) γιατί δυστυχώς και αυτοί είναι διαβρωμένοι από τους αριστερίστικους μεταμοντερνισμούς και βρίσκονται σε σύγχυση
    - Τι κάνετε όμως εσείς "ψηφοφόροι" του ΠΑΣΟΚ και δεν αντιδράτε ; Συμφωνείτε ; ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ προεδρό ΣΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΑΣ. ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΑΤΕ
    - Μια παράκληση προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς, να ξυπνήσουν γιατί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και να ανοίξουν τα μάτια μους να δουν τι πραγματικά γίνεται
    - Τι κάνετε εσείς κ.κ. υπόλοιποι Ελληνες ; Ξυπνείστε κι εσείς από την καθημερινή αποβλάκωση, κάντε στην άκρη καθημερινά προβλήμα και ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ. Με όποιον τρόπο νομίζετε. Με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΠΟΡΕΙΕΣ, ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ EMAIL ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ....ΠΑΝΤΟΥ. ΣΤΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ (επισκέπτεται την Αθήνα αρχές καλοκαιριού) ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ "ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".Γράψτε καθημερινά στα blogs και στο Internet, τυπώστε φυλλάδια ενημέρωσης, μιλείστε σε γνωστούς, άγνωστους, φίλους και συγγενείς. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ. ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ Η ΔΥΣΤΥΧΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ, ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ.
    ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ..... ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ !!!!!!

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι Ανοησία ειναι αυτη, ποιος το ειπε οτι ο πρωθυπουργος εχει πει "..λιγα στρεματα λιγοτερα",και το αναπαραγουν ολα τα παπαγαλακια,αφηστε τα αυτα δεν πιανουν έλεος με την προπαγανδα ρε παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί οδύρεστε, ο άνθρωπος είναι εντολοδόχος, και όχι Έλληνας.

    Όποιος περίμενε κάτι διαφορετικό είναι απλώς αφελής.

    Μην πεποίθατε επ' άρχοντες...
    η μόνη βοήθεια θα έρθει από άνωθεν, κι όχι μόνο θα έρθει αλλά θα τους πάει και μακριά, ... ως την Κόκκινη Μηλιά.

    Εκεί θα στείλουμε και όλους τους τωρινούς πολιτικούς μαζί με τους Μογγόλους.

    Αφού ταιριάζουν και συνεργάζονται άψογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μόνο που έχει διπλωματικές σχέσεις η Ελλάδα με την Τουρκία, και αναγνωρίζει αυτό το φασιστικό μόρφωμα, έχει χάσει το μισό παιχνίδι.

    Αλλά, εφόσον είμαστε στην Δύση, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, μιας και η Δύση έχει στρατηγικό συμφέρον την στήριξη της Τουρκίας ως ανάχωμα στην επιρροή της Ρωσίας.

    Βρισκόμαστε σε λάθος στρατόπεδο.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε παιδιά για να μην τρελλαθούμε στο τέλος με αυτά που διαβάζουμε θέλω να πω τα εξής:ζητάει η ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ότι ζητάει και καλά κάνει και να ζητήσει και περισσότερα,ΕΜΕΙΣ και οι φωστήρες πολιτικοί μας τι κάνουν που να πάρει και να του σηκώσει?να αρχίσουμε να ζητάμε και εμείς ΑΟΖ.12 ΜΙΛΙΑ,ΙΜΒΡΟΣ,ΤΕΝΕΔΟΣ,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ,ΚΥΠΡΟΣ,ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ,δηλαδή τόσο ηλίθιοι είναι οι πολιτικοί μας που δεν ζητανε τιποτα??η εκ γενετής ΠΡΟΔΟΤΕΣ?ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ? αλλά σε τελευταία ανάλυση δεν φταίνε αυτοί αλλά εσείς που τους ψιφήζετε βολεψάκηδες,καλοπερασάκηδες και γενικά οσφυοκάμπτες με την ελπίδα να σας διορίσουν σε καμμία θεσούλα στο δημόσιο όχι για να δουλέψετε αλλά να κάθεστε και να ζήτε εις βάρος του υπόλοιπου λαού άχρηστοι και για αυτό μην παραπονιέστε για τις εθνικές συμφορές που μας έχουν και θα μας στην πορεία ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΣΦΟΥΓΓΟΚΟΛΑΡΙΟΙ.Υ.Γ. ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΓΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η "μέθοδος" που πάει να ακολουθήσει ο ΓΑΠ δεν είναι κακή. Όπως λέει και το άρθρο έχει καλές προοπτικές αν και κρύβει και παγίδες. Όλο το θέμα δεν είναι στις "διαπραγματεύσεις" αφού αυτές είναι απλά δόλωμα για να πάμε στη Χάγη όπου και περιμένουμε να δικαιωθούμε. Και η παγίδα για την Τουρκία είναι στο "...απο κοινού" γιατί αν πάμε μόνοι μας στη Χάγη, και να δικαιωθούμε πάλι η Τουρκία απλά θα το παίξει κινέζος και εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο απο το να κλαιγόμαστε.
    Είναι τόσο άτοπες οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και τόσα τα ντοκουμέντα υπέρ των θέσεων μας που αν χάσουμε κάτι στη Χάγη θα είναι καθαρά λογω δικής μας επιθυμίας δηλ προδοτικής συνεργασίας της όποιας κυβέρνησης με την Τουρκία. Βέβαια τσάμπα το συζητάμε γιατί η Τουρκία ποτέ δεν θα δεχτεί να πάει στη Χάγη εκτός και αν αποκτήσει πολύ γερό "βύσμα" στη διαδικασία.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. " Όλο το θέμα δεν είναι στις "διαπραγματεύσεις" αφού αυτές είναι απλά δόλωμα για να πάμε στη Χάγη όπου και περιμένουμε να δικαιωθούμε. Και η παγίδα για την Τουρκία είναι στο "...απο κοινού" γιατί αν πάμε μόνοι μας στη Χάγη, και να δικαιωθούμε πάλι η Τουρκία απλά θα το παίξει κινέζος και εμείς δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο απο το να κλαιγόμαστε."

    Οι διαπραγματευσεις εχουν εναν κινδυνο, σε περιπτωση που... εχουμε σκοπο να συμφωνησουμε... Ενας αλλος κινδυνος, ειναι εαν χαριν των διαπραγματευσεων, προβουμε σε παραχωρησεις.

    Τι παραχωρησεις

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ετοιμότητα «εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης», απαντώντας ουσιαστικά θετικά στην τουρκική πρόταση που εκκρεμεί από πέρυσι την άνοιξη, για υιοθέτηση «Κώδικα Συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, την οποία είχε επαναφέρει με την επιστολή του ο κ. Ερντογάν (code of conduct: που προτείνει ηπιότερες αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών όταν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή εισέρχονται απροειδοποίητα στα ακραία όρια του FIR Αθηνών).

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9778844

    Πρωτον ειναι απαραδεκτο ακομη και ως κινηση καλης θελησης, γιατι ειναι αυτοπεριορισμος της ασκησης κυριαρχιας.

    Δευτερον, αν συνοδευτει απο μνημονιο, μετα γινεται καθεστως. Ακομη και χωρις μνημονιο, με την πολιτικη κατευνασμου μας, παλι γινεται καθεστως.

    Το επικινδυνο ειναι να κανουμε εμεις αυτην την παραχωρηση, να φτασουμε σε αδιεξοδο στις συνομιλιες και τοτε οι Τουρκοι να πουν "Δεν υπογραφουμε να παμε στη Χαγη". Και θα μας μεινει μετα το code of conduct.

    Ακομη και ως πολιτικη κινηση ομως, ειναι ακρως επικινδυνη, γιατι στην ουσια δινει ερεισματα στην Τουρκια περι συνδιαχειρισης. Πως θα αντιταχθεις μετα πχ στα τουρκικα αιτηματα περι SAR στο FIR ή στα περι σχεδιων πτησεων, οταν θα εχεις αποδεχθει code of conduct, παραδεχομενος εμμεσως πως κατι εκανες λαθος;

    Μονοι μας στη Χαγη δε μπορουμε να παμε. Το δικαστηριο απλα θα πει πως δεν εχει δικαιοδοσια οπως εγινε και με την προσφυγη επι Καραμανλη. Ειναι δικαστηριο που πρεπει να αναγνωριζεται και απο τα 2 εμπλεκομενα μελη. Ειτε με γενικη αναγνωριση δικαιοδοσιας (που εχει κανει η Ελλαδα) , ειτε με συνυποσχετικο (εφαπαξ), που ειναι μαλλον η μονη πιθανοτητα για την Τουρκια, μιας που ειναι απιθανο η Τουρκια να θελει να αναγνωρισει τη γενικη δικαιδοσια και μετα να ανοιχθει σε καθε ειδους προσφυγες απο γειτονες της (οπως εκαναν σε εμας τα Σκοπια).


    Το καλο με τη Χαγη, ειναι πως η αποφαση ειναι τελεσιδικη. Δηλαδη, δε μπορει αυριο η Ε.Ε να σου πει "ξαναπηγαινε". Τωρα και η Ε.Ε. μας λεει "να πατε στη Χαγη", ακριβως γιατι η Χαγη υπαρχει για αυτη τη δουλεια. Μεταξυ κρατων υπαρχουν διαφωνιες ως προς την ερμηνεια συνθηκων. Η Χαγη ειναι αναγνωρισμενη απο τον ΟΗΕ ως μεσο επιλυσης.

    Βεβαια, η Τουρκια μπορει εκ των υστερων, να αγνοησει την αποφαση και να την παραβιασει. Απλα τοτε εμεις θα ειμαστε πολιτικα και νομικα στο απειροβλητο. Δε θα μπορει τουλαχιστον κανεις Ευρωπαιος, Αμερικανος κλπ, να σου πει πως εχεις αδικο ή να πας στη Χαγη. Πλεον η Τουρκια θα ειναι υπολογη σε ολους και δε θα μπορει να κρυφτει πισω απο ψευδοεπιχειρηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως συμπληρωμα των παραπανω, για την υπομονη των Τουρκων, σας συμβουλευω να δειτε τι λεει ο κ. Κοραντης στο 3:45 για το τι εβλεπε τοτε που ηταν Πρεσβυς στην Τουρκια και το τι εκανε η ελληνικη κυβερνηση.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZR0BdBHG9mk

    Οι Τουρκοι καλα κανουν και κανουν σχεδια. Ε, τους τυχαινουν αναποδιες, αλλα και η αναβολη δεν ειναι κακη γι αυτους. Δεν μπηκαν λοιπον το 2003 μεσα (ηταν υπο ενταξη και η Τουρκια, ερχοταν και η Ολυμπιαδα, θα ηταν ασχημη στιγμη, ανεξαρτητως της στρατιωτικης ισχυος), αλλα οι ανθρωποι προσπαθουν. Μαλιστα, υστερα απο τις αποκαληψεις περι ηθελημενης προβοκατσιας εναντι των Ελληνων πιλοτων, ισως τελικα το επεισοδιο Ηλιακη να μην ηταν ενα απλο ατυχημα, αλλα να εχουν δικιο οι συνομωσιολογοι πως ισως ηταν ηθελημενη τουρκικη κινηση για να αναγκαστει η Ελλαδα να απαντησει και να προκληθει επεισοδιο. Φυσικα, η Ελλαδα, "βραχος". Μετα ειναι να απορει κανεις που οι Στρατηγοι ηταν σιγουροι πως ενα επεισοδιο δε θα επεκταθει;

    Πισω στο θεμα, οι Τουρκοι, ναι μεν αναβαλλουν, αλλα δε σταματουν την προετοιμασια. Οχι μονο εξοπλιστικα, αλλα και κοινωνικα. Ο κ. Κοραντης τα ειπε ολα.

    Μη μας κανει εντυπωση αν αυριο μεθαυριο η Τουρκια υποκινησει ή χρηματοδοτησει αλβανικο ή και μουσουλμανικο κομμα στην Ελλαδα.

    Στην Τουρκια αρεσουν οι στρατιωτικοι περιπατοι. Και η επιλογη ακομη του Βορειου Εβρου, οπου υπαρχει η γνωστη "αδυναμη" γεωγραφικα ζωνη για την Ελλαδα, δεν ειναι τυχαια. Προφανως υπολογιζουν πως με αιφνιδιασμο και εκμεταλλευομενοι μια τοπικη συγκεντρωση δυναμεων τους, μπορουν να παρουν το εδαφος. Το οτι αυτο το σημειο του Εβρου ειναι το πιο προβληματικο, το γνωριζουμε κι εμεις.

    Αλλα ο επιτιθεμενος εχει παντα το πλεονεκτημα και ο αιφνιδιασμος μπορει να λειτουργησει καλα, οταν στον αμυνομενο υπαρχει υπερβολικη σιγουρια (Ιμια, οπου κανεις δεν ειναι την τουρκικη λεμβο) ειτε "ρουτινα" (Σιγα Αρχηγε, μη γινει πολεμος!).

    Οι Τουρκοι δουλευουν μεθοδικα. Και οι ισλαμιστες και οι Κεμαλιστες ως προς την Ελλαδα εχουν τις ιδιες βλεψεις. Απλα διαφωνουν ως προς τη χρονικη στιγμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Χαγη δεν ειναι τσιφλικη τις τουρκιας!!ουτε δικο μας ομως!το διεθνες δικαστηριο τις Χαγης,παιρνει αποφασεις με βασει το διεθνες δικαιο!οταν εχεις ενα προβλημα,για να το λυσεις εχεις 2 επιλογες...με ειρηνικα μεσα,η με πολεμο!εμεις εχουμε το διεθνες δικαιο με το μερος μας!καποιοι κανουν κριτικη αναλογα με το κομμα που υποστηριζουν!κυριοι;αυτο δεν ειναι πατριωτισμος!η ελλαδα πανω..πανω απο ολα!η μη λυση,δεν ειναι λυση!ο τολμων νικα!ο κ.παπανδρεου λεει τα αυτονοητα!θελει θαρρος η πολιτικη!με τις υπερβολες δεν κερδιζουμε τιποτα,επιτελους η πολιτικη αρχισε να εχει ενδιαφερον!τα προβληματα οσο τα πετας κατω απο το χαλι,αλλο τοσο τα βρισκεις μπροστα σου!ο τολμων νικα!μπραβο στον κ.παπανδρεου!γρεβενα ΙQ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ ...
    ΕΡΩΤΩΝ:ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΗΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαντασθείτε τους εαυτούς σας ως δικαστές σε ένα πολιτικό δικαστήριο της Χάγης. Το ένα μέρος (ΤΟΥΡΚΙΑ) παρατάσσει δεκάδες "διαφορών" με το άλλο , ενώ το άλλο (ΕΛΛΑΔΑ) ΚΑΜΜΙΑ. Από τις διαφορές οι περισσότερες είναι όντως για απόρριψη ενώ μερικές μπορεί να εμφανίζουν κάποια ψήγματα διαφορετικής ερμηνείας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων ή αμφιταλάντευσης. Δεδομένου ότι ένα μέρος θα προσαρτήσει και δηλώσεις πχ κάποων δικών μας, σημίτη, αντρέα , γιωργάκη , ντόρας κλπ με αναγνώριση ζωτικων συμφερόντων κλπ καθώς και πολλών "συμμάχων μας", εσείς τι θα κάνατε? Υπήρχε περίπτωση να μην απορρίψετε σχεδόν όλα και δικαιώσετε το πρώτο μέρος σε 1 έστω ζήτημα. Αμέσως το ατυπο ...πόδι στο Αγαίο γίνεται επίσημα αποδεκτός μοχλός.
    Βλέπετε τα διεθνή δικαστήρια δεν είναι όπως τα εθνικά. Και δεν πηγαίνεις για κάθε θέμα ή θεματάκι. Οπως και δεν πηγαίνεις για ορισμό υφαλοκρηπίδος αν δεν έχεις καθορίσει πχ το εύρος χωρικών υδάτων ή αν δεν έχει ο άλλος αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας. Γι όλα αυτά όμως απαιτούνται από πρίν συμμαχίες με διεθνείς παίκτες όπως πχ η Ρωσσία ή το Ισραήλ.
    (Η πρώτη όμως εκτός του ότι με τον Πούτιν ανέτρεψε σχέδια Αμερικανο Αγγλο Γερμανών είναι και ορθόδοξη κάτι για το οποίο βγάζουν σπυράκια οι περισσότεροι κυβερνώντες μας και πολιτικοί. Οσο για το δεύτερο είναι "υπερβολικά πατριωτικό" για τα γούστα των πολυπολιτισμικών εθνοαποδομητών).
    Για περισσότερα Βλ. στα www.ifestos.gr και www.diktyo21.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γνωρίζει κάποιος εάν οι δικαστές στη Χάγη είναι ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί; Αποκλείεται να δεχθούν ισχυρές παροτρύνσεις από ψηλά να μοιράσουν το καρπούζι έστω στο 90-10 (όταν το 100 για το οποίο συζητάμε είναι μόνο δικό μας και όχι της Τουρκίας); Έχει κανείς εγγυήσεις για όλα αυτά; Αν έχει να τις καταθέσει για να πειστούμε και εμείς οι καχύποπτοι!
    Επίσης καλό θα είναι να μας εξηγήσει γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε που συζήταγαν κάτι τέτοιο. Είναι άραγε πιο πατριώτης, πιο ικανός και (κυρίως) πιο ευφυής ο Γιώργος Παπανδρέου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΄Οταν προστρέχουν δύο κράτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (το οποίο ελέγχεται από τις ΗΠΑ!), προηγουμένως υπογράφουν ένα λεγόμενο συνυποσχετικό, στο οποίο θέτουν όλες τους τις απόψεις (απαιτήσεις/διεκδικήσεις), και για τις οποίες συμφωνούν και οι δύο, πριν κατατεθεί το συνυποσχετικό !

    Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι έθεταν κάθε φορά, συνεχώς πρόσθετες νέες διεκδικήσεις στις προτάσεις τους, έτσι δεν κατέστη δυνατή η κοινή αποδοχή των διαφορών μας με τους Τούρκους και η υποβολή του συνυποσχετικού, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση στο Δ.Δ. της Χάγης.

    Όποια απόφαση πάρει το Δικαστήριο της Χάγης γίνεται πλέον θέσφατο .... νόμος !

    Δεν υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθή έφεση .....!

    Συνήθως, το Δ.Δ. της Χάγης ευνοεί το μεγαλύτερο από τα δύο κράτη, διότι θεωρεί ότι είναι εύλογη η υπέρ αυτού εκτίμηση των απόψεων του ....!

    Θα προστρέξη λοιπόν η Πατρίδα μας και θα θέση σε μια τέτοια διαδικασία τα Εθνικά μας Συμφέροντα και τα τμήματα (νησιά, σύνορα, βραχονησίδες, κτ.λ.) της Εθνικής μας Επικράτειας και της Εθνικής μας Επικυριαρχίας ;;;


    Είναι σαν να πηγαίνεις και να ζητάς να σου επιδικαστεί η κυριοτητά .... στο χέρι σου (!), από έναν τρίτο που θα το κρίνει, όχι επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά θα επιβάλει έναν δικό του συμβιβασμό .......!!

    Ποιός συμβιβασμός είναι δυνατός ή αποδεκτός εκ μέρους μας (!) για την κυριότητα των Ελληνικών νήσων ή των Διεθνών Αποφάσεων που ισχύουν παντού, πλην της Τουρκίας η οποία δεν τις αποδέχεται ;

    Η Χάγη δεν είναι ΠΑΝΑΚΕΙΑ φίλοι μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θεσσαλε, Κωστα, Εψιλον,
    συμφωνω απολυτος με τα λεγομενα σας.

    Σιγουρα πασχουμε απο διαπραγματευτικη και στρατηγικη ανικανοτητα (Α. Σταλιδης, Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι μόνιμες υποσχέσεις της Τουρκίας που δεν υλοποιούναι , Π. Ηφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση ).

    Ο Παπανδρεου (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/09/blog-post_4132.html), οπως και ολλοι οι αλλοι υποστηρικτες του σχεδιου Αναν π.χ., ξεχωρισαν για τον επικινδυνο ουτοπισμο και την καθιστερημενη αντηληψη τους.

    Φαινεται πως καποιοι εχουν χασει καθε ενστικτο αυτοσυντηρησης.

    Κατω απο αυτες τις αθλιες συνθηκες, θα τρεχουμε μια ζωη απο πισω - για να δουμε μεχρι ποτε!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην Χαγη δεν καταδικαστηκαν ολοι οι Σερβοι και αθωωθηκαν οι Αλβανοουτσεκαδες και ολοι οι αλλοι συμμαχοι τους;Οσον αφορα τις θεσεις του πρωθυπουργου μας για ολα τα θεματα και κυριως για τα εθνικα ,ειναι πασιφανες οτι κανει οτι μπορει για να διαλυσει την πατριδα μας.Ισως καποιοι Τουρκοι η Εβραιοι να μας λυπουνται πιο πολυ απο οτι αυτος.Μη τρωτε κουτοχορτο,δεν υπαρχουν πολιτικα λαθη,μονο δολος πρακτορικος και προδοσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε 9:57

    Δεν είναι Χάγη να 'ναι κι ό,τι να 'ναι. Εκείνο είναι το ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που στήθηκε ακριβώς για τη Γιουγκοσλαβία. Στη δική μας περίπτωση είναι το Διεθνές Δικαστήριο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Εντάξει, εγώ είπα. Ας μην προδώσουμε... Ας περιμένουμε να χάσουμε το μισό Αιγαίο, πέφτοντας ηρωικά το 2035. Άλλωστε έχουμε και την πείρα της Κύπρου, μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Θα έχουμε μια μικρή Μικρασία πάλι. Πολεμήσαμε ανδρείως, αλλά... το λεφούσι γαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλοι μου συμφωνώ με τους περισσότερους όπως με τον κ.Κακαρελίδη
    Δεν πηγαίνεις ποτέ στη Χάγη με μοναδικό αίτημα την υφαλοκρηπίδα ενώ οι Τούρκοι έχουν 20 ακόμη αιτήματα. Ακόμη και σε μικρό παιδί να θέσεις το δίλλημα θα σου πει "Να βάλω και κάτι ακόμη κι αν μετρήσει να το κερδίσω ενώ αν όχι, δεν έχασα τίποτα".
    Πρέπει να είσαι τουλάχιστον "άσχετος ή μωρός" να πας γυμνός στο λάκκο με τα αγγούρια. Δεν σχολιάζω το αίτημα του κ. Τζέφρυ γιατί "τζάμπα η φαιά ουσία" που θα ξοδέψω.
    Ο "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" (????) άφησε τη στάμπα του. Η Ελλάδα θα γίνει τελικά ο περίγελος της οικουμένης. Θα γελάνε μαζί μας και οι πέτρες.
    Δεν λέω καλό το σχέδιο, αλλά....παλιό.
    Ακόμη όταν ήταν υπουργός εξωτερικών βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με τους Τούρκους αλλά ευτυχώς....δεν πρόλαβε. Τώρα θα ολοκληρώσει !!!
    Ξέρετε πως γίνεται αυτό ;
    Συνομιλείς, τα βρίσκεις όλα στα μουλωχτά, λες δεν βαριέσε "καλύτερα μερικά στρέμματα λιγότερα....." και μετά για να μην σε "πάρει ο κόσμος με τις πέτρες" βγαίνεις και λες "πάμε Χάγη, όπου ότι που αυτό είναι". Ετσι δεν μπορούν να σου πουν τίποτα, γιατί "ότι αποφασίσει η Χάγη" και δεν πέφτεις στα μάτια των ..... βλαμένων ηλιθίων ιθαγενών. Κάπως έτσι θα γίνει αν φτάσει μέχρι εκεί γιατί αν δεν φτάσει οι Τούρκοι θα είναι έτσι κι αλλιώς κερδισμένοι, κι εμείς ακόμη μία φορά χαμένοι.
    Κ. ΤΖΕΦΡΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ. ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ, ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ !!!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ (ΟΧΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΚΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ..... ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΚΕΓΚΕ ;

    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτή η κυβέρνηση μέσα στο 2010 θέλει να βάλει ταφόπλακα στην Ελλάδα. Πρόκειται περί της απόλυτης σχιζοφρένειας!
    Οι άνθρωποι βιάζονται τόσο πολύ που δε προλαβαίνεις να τους παρακολουθήσεις. Κάθε μέρα σκάει και θέμα!
    Υπερδανεισμός, πολιτογράφηση λαθροεποίκων, εισβολή αλλόφυλων στο δημόσιο, πακιστανομουσουλμάνοι αστυνομικοί πρώην λαθρομετανάστες, ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων.

    Στοίχημα έχουν βάλει να διαλύσουν τη χώρα μέσα σε ένα χρόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.