2/1/10

Στους Αλβανούς τα σκήπτρα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών

Στη 10η κατά σειρά έκδοση της ετήσιας έκθεσής του προχώρησε πρόσφατα το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών, το οποίο αποτελούν οι τέσσερις διωκτικές αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη χώρα μας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Τελωνεία και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων).

Από τα στατιστικά στοιχεία και τη συγκέντρωση αξιόπιστων δεδομένων-πληροφοριών, για την επικρατούσα κατάσταση στη χώρα μας το 2008 προέκυψε πως οι υποθέσεις που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές ήταν 12.163 και τα κατηγορηθέντα άτομα 16.196, εκ των οποίων τα 3.253 κατηγορήθηκαν για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών σημείωσαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2007) μείωση κατά 76,02% στην κοκαΐνη (61,202 κιλά έναντι 255,247 κιλών), 32,93% στην ακατέργαστη κάνναβη (4 τόνοι, 634 κιλά και 129 γραμμάρια έναντι 6 τόνων, 909 κιλών και 688 γραμμαρίων) και 85,23% στα δισκία ecstasy (8620 δισκία έναντι 58.355 δισκίων), ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 70,46% στην ηρωίνη (442,64 κιλά έναντι 259,330 κιλών).

Στη συγκεκριμένη έκθεση παρατηρείται σημαντική αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες Khat (229,703 κιλά έναντι 10,607 κιλών) και ηρεμιστικών χαπιών (27,58% δηλαδή 68417 δισκία και 398 γραμμάρια σε σκόνη έναντι 53.625 δισκίων και 0,261 γραμμαρίων σε σκόνη), πάντα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη, αύξηση παρατηρείται και στις υποθέσεις εντοπισμού και εκρίζωσης φυτειών ινδικής κάνναβης κατά 35,80% δηλαδή 23.916 εκριζωθέντα δενδρύλλια έναντι 17.611 του προηγούμενου έτους. Οι αναφερθέντες θάνατοι ανήλθαν σε 212 από τους οποίους βεβαιώθηκαν–πιστοποιήθηκαν 134 και ερευνώνται 78, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 16,54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (254 θάνατοι).

ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΤΑ… ΣΚΗΠΤΡΑ
Στην έκθεση του Συντονιστικού προκύπτει πως οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα μας. Η δράση τους παρατηρείται κυρίως σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ολιγομελείς ομάδες τους έχουν αναλάβει την πώληση σε Έλληνες διακινητές. Οι ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις παραμένουν ενεργές συνεργαζόμενες με προμηθευτές από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των (21) μεγάλων υποθέσεων ηρωίνης του 2008, οι συλληφθέντες δράστες ήταν υπήκοοι Αλβανίας (15/21) ενώ οι Έλληνες συμμετείχαν σε ποσοστό (4/21).

Παράλληλα, ως προς τις χώρες προέλευσης και τα ακολουθούμενα δρομολόγια προέκυψε πως η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προέλευσης ναρκωτικών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 2008 είχαν προέλευση την Αλβανία: το 10,22% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητα ηρωίνης (45,196 κιλά), το 8,70% της κοκαΐνης (5,320 κιλά) και το 69,32% της ακατέργαστης κάνναβης (3.212,280 κιλά). Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγεται σημαντική ποσότητα ηρωίνης. Το 41,51% (183,508 κιλά) της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε στη χώρα μας το έτος 2008 προέρχεται από Τουρκία. Αυτό συμβαίνει διότι η Τουρκία βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της Βαλκανικής οδού διέλευσης και η ηρωίνη είτε εισάγεται απευθείας από την Τουρκία είτε προωθείται βορειότερα προς τη Βουλγαρία και τη πΓΔΜ για να καταλήξει τελικά στη χώρα μας μέσω της Αλβανίας. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Αλβανίας την έχει καταστήσει σημαντικό κέντρο μεταφοράς ηρωίνης σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά την κοκαΐνη, η χώρα μας λόγω του ότι διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή και πολυάριθμα νησιά, καθώς και σημαντικούς λιμένες μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγών διεθνών μεταφορών (TIR) έχει αυξημένο κίνδυνο να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, γεγονός το οποίο είναι σε γνώση των αρχών που λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.

NΙΚΟΣ ΔΕΜΙΣΙΩΤΗΣ- ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

6 σχόλια:

  1. Η μόνη λογική αντιμετωπισει του πολέμου κατα των ναρκωτικών.....

    είναι η νομιμοποιήσει τους

    ο μόνος λόγος που κρατιούνται στη παρανομία είναι για να τα κονομανε πολιτική, αστυνομία, εισαγγελείς- δικαστική και εφοπλιστες τα υπόλοιπά είναι κουραφέξαλα για μικρά παιδιά....

    είναι πολλά τα λεφτά για να μπορούν να κάνουν τίποτα με κατασταλτικές μεθόδους........

    η μονή λύσει είναι η νομιμοποίηση...... όλων των ναρκωτικών

    είναι δικαίωμά του καθενους η αυτοκαταστροφή του......

    τουλάχιστον να γλιτωνουμαι από τη μαφία τους......

    και να εκμεταλευονται οι αγρότες και το ελληνικό κράτος μέσο ενους υψηλού φπα τα δισεκατομμύρια των ναρκωτικών.......

    όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθεια της Ελληνικής μαφίας να ελέγχει το μαύρο χρήμα των ναρκωτικών μέσο χρησιμοποίησης του κράτους και τίποτα παραπάνω.........


    Υ.Γ. προς αποφυγήν παρεξηγήσεις δεν καπνίζω ούτε κανονικά τσιγάρα


    απλά ξέρω σε τη σκατοκοσμο ζω.......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνω ριζικωτατα. Οι Αλβανοι στα ναρκωτικα, ειναι στη Δ' Εθνικη, σχετικα με κατι αλλους.
    http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=280827

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπιασαν 60 κιλά κοκα'ί'νης μέσα σε ένα χρόνο όταν η ποσότητα που καταναλώνουν οι 100.000 συστηματικοί χρήστες είναι 36 ολόκληροι τόνοι;;;
    Αυτή είναι ομολογία της αποτυχίας του συστήματος καταπολέμησης στην Ελλάδα.
    Ένας τρόπος υπάρχει γιά να σταματήσει το εμπόριο ναρκωτικών: Η αποποινικοποίηση της χρήσης...
    Όλες οι άλλες μέθοδοι από το 1974 και μετά, έχουν αποτύχει εκ του αποτελέσματος κρινόμενες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το εμπόριο ναρκωτικών στην χώρα μας ασχολείται μία μικρή μερίδα ανθρώπων. Οι οποίοι αποκομίζουν ποσά γύρω στα 10 δις ευρώ ετησίως.
    Και όταν μιά χούφτα άνθρωποι έχουν στα χέρια τους τέτοια τεράστια χρήματα, μπορούν και εξαγοράζουν άνετα τον οποιονδήποτε κρατικό παράγοντα προκειμένου να κάνουν την ''δουλειά'' τους χωρίς να συλλαμβάνονται...
    Το πιάνετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί έχουν ροπή προς το βαρύ έγκλημα (διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, γυναικών, ληστείες, φόνους, βιασμούς και εκτελέσεις "συμβολαίων Θανάτου").
    Εννοείται ότι δεν δημιουργούν τα προβλήματα αυτά μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε βρεθούν.
    Υπήρχε προ διετίας, αν η μνήμη μου δεν με απατά, τέτοιες ημέρες, μία σειρά άρθρων στο BBC, εξ αιτίας της συλλήψεως Αλβανών κακοποιών, οι οποίοι εξεμεταλλεύοντο γυναίκες.
    Τα ποσοστά συμμετοχής των Αλβανών στο βαρύ έγκλημα είναι εξόχως εντυπωσιακά σε σύγκριση με αυτά άλλων μεταναστών και των ημεδαπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η νομιμοποίηση δεν είναι λύση.Η λύση η σωστη ειναι η Κινεζική:εκτελεστε όποιον πουστη τα πουλάει,όποιον μπατσο δικαστικό πολιτικό κερδιζει χρηματα απο αυτο.Και να επεκταθει η ποινη του θανάτου και για όσους διαπράττουν οικονομικά εγλήματα.Οι Κινεζοι γιατι δεν εχουν προβλημα ναρκοτικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.