8/1/10

Πρόεδρος Μεντβιέντεφ: «Να συνεχιστεί η "εξόντωση" των αυτονομιστών στον ρωσικό Καύκασο»

Τη συνέχιση της «σκληρής γραμμής» εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών, που δρουν στις ρωσικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, ζήτησε από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ.

«Σε ό,τι αφορά τους συμμορίτες, η πολιτική μας παραμένει ίδια. Πρέπει απλώς να τους εξοντώνουμε, να το κάνουμε σκληρά και συστηματικά, δηλαδή τακτικά, διότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη συμμορίτες στην παρανομία», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ στον Α. Μπόρτνικοφ, τον οποίον προσκάλεσε στην κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας, σε ένδειξη αυξημένης ανησυχίας της ρωσικής ηγεσίας για την πύκνωση, το τελευταίο διάστημα, των τρομοκρατικών επιθέσεων στις γειτονικές, στην Τσετσενία, ρωσικές Δημοκρατίες.

«Δεν χρειάζεται να κλείνουμε σε αυτό τα μάτια, να μιλάμε για κάποιους αριθμούς, οι οποίοι μπορεί και να μην ισχύουν στην πραγματικότητα, χρειάζεται να δρούμε μεθοδικά σε όλο το έδαφος.

Εάν κάπου εμφανίστηκε ένα ίχνος, σημαίνει ότι πρέπει να ψάξουμε και να τους εξοντώσουμε», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς να κρύβει δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού τους.

«Το σύστημα αντιμετώπισης των συμμοριτών έχει διαμορφωθεί και εκτιμώ ότι θα δουλέψει αποτελεσματικά», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπόρτνικοφ, για να εισπράξει την κατηγορηματική τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου ότι «αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε φυσιολογικό περιβάλλον ζωής στο έδαφος των νότιων Δημοκρατιών μας».

Η συζήτηση για την αυξημένη δραστηριότητα ισλαμιστών τρομοκρατών επανήλθε στο προσκήνιο, μετά την προχθεσινή επίθεση με παγιδευμένο όχημα εναντίον μονάδας της τροχαίας στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν Μαχατσκαλά. Την τελευταία στιγμή, πριν εισβάλει στον αυλόγυρο της τοπικής αστυνομίας, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η πρωινή αναφορά και τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, ένα αστυνομικό όχημα εμβόλισε το παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αστυνομικοί και ο οδηγός του οχήματος και να τραυματιστούν 24 συνολικά πολίτες και αστυνομικοί.

Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε και εξουδετέρωσε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, έναν σε σιδηροδρομική γραμμή στα περίχωρα της Μαχατσκαλά κι έναν ακόμη κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου Μαζντόκ-Τυφλίδα, στη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας.

Σε χθεσινή επιχείρηση των Αρχών ασφαλείας, νωρίς το πρωί σε χωριό του Νταγκεστάν, εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών δύο αυτονομιστές, οι οποίοι ενδέχεται να εμπλέκονται στην προετοιμασία της επίθεσης εναντίον της βάσης της τροχαίας, η οποία αποδίδεται από τις ρωσικές υπηρεσίες στην ομάδα του οπλαρχηγού Ουμαλάτ Μαγκαμέντοφ, αποκαλούμενου ως «Αλ Μπαρά».

Σε άλλη επίθεση, χθες το βράδυ, ένας αστυνομικός στη Μαχατσκαλά πυροβολήθηκε και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του το νοσοκομείο.
iKypros
08/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.