28/1/10

Ανατροπές στην Άγκυρα φέρνει η "Βαριοπούλα"

Την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και την Τάξη (EMASYA), που δίνει στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα να επεμβαίνουν σε γεγονότα κοινωνικής και πολιτικής φύσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι.

Το Πρωτόκολλο αυτό που υπεγράφη το 1997 μεταξύ του Γενικού Επιτελείου και του Υπουργείου Εσωτερικών, έγινε γνωστό στην τουρκική κοινή γνώμη κατά την κατάθεση υπαξιωματικού, που συνελήφθη να τοποθετεί βόμβα σε βιβλιοπωλείο στο Σεμντινλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας και επανήλθε στην ημερήσια διάταξη μετά τις αποκαλύψεις για το σχέδιο πραξικοπήματος "Μπαλιόζ" "Βαριοπούλα".

Ο συντάκτης του σχεδίου "Βαριοπούλα", στρατηγός Τσετίν Ντογάν, Αρχηγός της Α΄ Στρατιάς την εποχή της επεξεργασίας του σχεδίου το 2003, επικαλέστηκε το Πρωτόκολλο EMASYA, για να υποστηρίξει ότι αυτό που επεξεργάσθηκε δεν ήταν σχέδιο πραξικοπήματος, αλλά σχέδιο άσκησης.

Το Πρωτόκολλο αναγνωρίζει στους στρατιωτικούς τη δυνατότητα παρέμβασης σε κοινωνικά γεγονότα με την άδεια του Νομάρχη και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς την άδεια αυτή. Ειδικότερα στη νοτιοανατολική Τουρκία εφαρμόζεται συχνά αυτό το Πρωτόκολλο.

Ο Μπαχτσελί σχολιάζει τις δηλώσεις του στρατηγού Μπασμπούγ
Ο αρχηγός του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους στρατιωτικούς και τα σχέδια πραξικοπημάτων που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες. Σε χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αναφερόμενος στην ομιλία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, είπε ότι οι δηλώσεις του Γενικού Επιτελάρχη δεν είναι ικανοποιητικές.

"Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι ανοησίες αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", είπε αναφερόμενος στο "σχέδιο Βαριοπούλα". "Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει πάραυτα να απαλλαγούν από τις κατηγορίες αυτού του είδους" σχολίασε ακόμα για τις εξηγήσεις που έδωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο κ. Μπαχτσελί χαρακτήρισε "σοβαρές" τις αποκαλύψεις γύρω από το σχέδιο. "Δείχνουν επικίνδυνες προθέσεις", είπε .

Το ΜΗΡ προτείνει να συγκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, σε έκτακτη Σύνοδο, στην οποία θα κληθούν ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι Πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστικών Οργάνων, οι αρμόδιοι της Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών.
nooz.gr

2 σχόλια:

  1. ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΠ! 10 χρονια πετυχημενης και υπερκομματικης ελληνοτουρκικης φιλιας, μας φερνει ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ!!!




    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αεροπορική βάση στην Ίμβρο "σφήνα" στο βόρειο Αιγαίο κατασκευάζει η Τουρκία

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=10584&Itemid=139

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλες και φίλοι, όντως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία αθρόα διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών στον φιλικά προσκείμενο στον Εντρογάν τύπο που αποδεικνύει κατάδηλα ότι το κεμαλικό άδητο παρουσιάζει ρωγμές. Το παραπάνω φαινόμενο το αποδίδω είτε στην αύξηση του ποσοστού των συμπαθούντων το ΑΚΡ είτε σε αμερικάνικο δάκτυλο. Εκτιμώ ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα όσα συμβαίνουν στη Μικρά Ασία. Η αποκάλυψη της Εργκένεκον οφείλεται εν πολλοίς σε αυτούς διότι ίσως δεν τη χρειάζονταν πλέον στους σχεδιασμούς τους. Αυτή η διαρροή των πληροφοριών μας διευκολύνει έτι περαιτέρω στην κατανόηση του τρόπου σκέψης της Τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας γενικότερα που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της αθεράπευτης οίησης και τυχοδιωκτισμού. Αυτή η νοοτροπία όμως θα τους οδηγήσει κάποτε και ελπίζω σύντομα στο μοιραίο λάθος της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων τους λάθη που διέπραξε και ο Μουσολίνι στη Β. Ήπειρο.
    Πως είναι δυνατόν λοιπόν ένας εχέφρων υποτίθεται διοικητής πρώτης στρατιάς να εισηγείται το 2003, ένα χρόνο δηλαδή πριν την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα περιοσμένης κλίμακας επίθεση με αβέβαιο αποτέλεσμα; Συμπεραίνω λοιπόν ότι οι Αμερικάνοι έχουν πειστεί για το υπερφίαλο της συμπεριφοράς των εν λόγω κυρίων και γι'αυτό το λόγο τους δημιουργούν προβλήματα με τις κάθε λογής αποκαλύψεις κάνοντάς τους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.
    Βέβαια την κύρια ευθύνη την έχουμε εμείς που τόσα χρόνια, δυστυχώς, παρά τον πολυάριθμο εξοπλισμό που και εμείς διαθέτουμε δεν έχουμε καταστεί πειστικοί για την αποτρεπτική μας ικανότητα που φαντάζει στα όμματα των Τούρκων κομπορρημονούντων στρατηγών σαν τραπουλόχαρτο.
    CIATICTINOC

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.