24/1/10

Γραμμή και εκατομμύριο...


Toυ Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Δεν λέμε! Καλό είναι το κανάλι της Βουλής, αλλά ποιος το βλέπει; Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο προβλέπει γι’ αυτό ο προϋπολογισμός της Βουλής. Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ισχυρίζεται ότι φέτος οι δαπάνες θα πέσουν στο μισό. Ομως, στη σημερινή συγκυρία, λίγα είναι τα δύο εκατομμύρια; Να συμφωνήσουμε ότι σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα είναι ελάχιστα. Αλλά το κρατικό χρέος δεν έφτασε τα 300 δισ. ευρώ με μία μεγάλη κρατική δαπάνη.

Ηταν τα μικρά χουβαρνταλίκια των υπουργών που συσσώρευσαν τα ελλείμματα. Ο ένας ήθελε αγροφυλακή για «οικολογικούς λόγους», ο άλλος ήθελε συνήγορο του καταναλωτή (άσχετα αν υπήρχε και λειτουργούσε καλά η Γ.Γ. Προστασίας Καταναλωτή), ο τρίτος ήθελε περισσότερους υπαλλήλους στη Βουλή (σ.σ.: Οι υπάλληλοι της Βουλής ήταν 824 το 2004. Τώρα είναι 1.600 και παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος ισχυρίζεται ότι κάνουν υπερωρίες και γι’ αυτό πρέπει να παίρνουν 16 μισθούς). Κάπως έτσι φτάσαμε να χρωστάμε σε όποιον μιλάει, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά μέχρι και σουαχίλι.

Βεβαίως, έχει ένα δίκιο ο κ. Πετσάλνικος όταν λέει ότι οι εργασίες της Βουλής πρέπει να προβάλλονται. Είναι καλό για τη Δημοκρατία να μεταδίδονται οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου. Ακόμη κι αν τις βλέπουν ελάχιστοι. Αλλά η ΕΡΤ έχει έξι κανάλια (επτά μαζί με το δορυφορικό). Μπορεί κάλλιστα ένα από αυτά να μη δείχνει ποδόσφαιρο και να καλύπτει τις ανάγκες της Βουλής. Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτή είναι η δουλειά της ΕΡΤ. Εχει την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους. Δουλειά του Κοινοβουλίου είναι να φτιάχνει νόμους κι όχι να είναι καναλάρχης.

Δεύτερο παράδειγμα: χρόνια τώρα λειτουργεί ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ). Ολοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται. Στο προεκλογικό πρόγραμμά της, η Ν.Δ. υποσχέθηκε ότι θα καταργηθεί. Δεν καταργήθηκε. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ καταγράφει επίσης τη δέσμευση «κατάργηση του ΟΠΕΠ και αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων».

Ομως μόλις προχθές αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο (www.opengov.gr) πρόσκληση ενδιαφέροντος «για τις θέσεις του προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.”» Προφανώς χρειάζεται νέο Δ.Σ. για να εκκαθαρίσει την εταιρεία, της οποίας η τελευταία της παραγωγή ήταν (σύμφωνα με όσα βλέπουμε στον δικτυακό της τόπο) «το γούρι 2010, σε καθαρό ασήμι»; Ας το δεχτούμε. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι αυτοί οι Οργανισμοί τελικά ξεχνιούνται. Αν λοιπόν πρόθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να περικόψει αυτή τη σπατάλη πρέπει να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, διότι η Ν.Δ. στα 5,5 χρόνια «δεν πρόλαβε».

Ολοι γνωρίζουν ότι πρώτο μέλημα της γραφειοκρατίας είναι να αναπαράγει τον εαυτό της. Για τον λόγο αυτό κινείται αθόρυβα και χρησιμοποιεί κάθε μεγαλοστομία που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το ένα είναι «ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας», το άλλο «συντελεί στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», το τρίτο «βοηθά την επίτευξη του τάδε αγαθού στόχου» κ.ο.κ. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, όχι μόνο για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των συντεχνιών, αλλά για να αντιμετωπιστεί και η μουρμούρα των γραφειοκρατών, που ψιθυρίζουν στους διαδρόμους των υπουργείων «μα, ξέρει τι κάνει ο υπουργός; Ο Οργανισμός τάδε είναι αναγκαίος/χρήσιμος/ελπιδοφόρος...». Χωρίς πολιτική βούληση και με τη λογική «έλα, μωρέ! Τι είναι δύο εκατομμύρια για το κανάλι της Βουλής;» τα προβλήματα διαιωνίζονται. Τα χρέη συσσωρεύονται και καμιά επιπλέον φορολογία δεν μπορεί να τα καλύψει.

Ο κ. Παπανδρέου είπε προεκλογικά ότι θα ελέγξει «γραμμή γραμμή τον προϋπολογισμό για να βρούμε πού υπάρχουν σπατάλες». Το θέμα, όμως, είναι να μην πηδάμε κάποιες γραμμές, γιατί κάθε μία είναι μερικά εκατομμύρια. Ναι... Γνωρίζουμε ότι το κανάλι της Βουλής δεν είναι «περιττή σπατάλη» και κοντά σε έξι κρατικά κανάλια πρέπει να έχουμε άλλο ένα. Το θέμα όμως είναι να μας πουν από πού θα κόψουμε, διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βγαίνουμε. Μήπως να μειωθεί το επίδομα ανεργίας για να έχει ο κ. Πετσάλνικος το δικό του κανάλι;

9 σχόλια:

  1. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ .ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΛΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο γνωστός γαι τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του κ. Μανδραβέλης προστίθεται στο χορεία εκείνων (είναι αρκετοί) που θέλουν να κοπεί το αξιοπρεπεστατο κανάλι της Βουλής. Γιατί άραγε; Ενοχλεί τον Σκαϊ και τα άλλα εμπορικά κανάλια γιατί δείχνει ότι υπάρχει κι α΄λλος δ΄ρομος;Απλός λαϊκισμός ή φθόνος; Μόνο ας μας παρατήσει για τον πόνο του περί οικονομιών. Για τον πόνο ντεπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "η ΕΡΤ έχει έξι κανάλια (επτά μαζί με το δορυφορικό). Μπορεί κάλλιστα ένα από αυτά να μη δείχνει ποδόσφαιρο και να καλύπτει τις ανάγκες της Βουλής."

    Αυτή είναι η λύση. Τα άλλα είναι περιττή φλυαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΕΡΊΝΑ: Το κανάλι της Βουλής (άσχετα με την ανάμετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής) έχει ένα κάποιο επίπεδο, αντιμετωπίζει τον τηλεθεατή ως άνθρωπο με αξιοπρέπεια, με μυαλό, με κρίση, με ασθητική καλλιέργεια. Επειδή, ως γνωστόν, και η τηλεόραση είναι φορέας παιδείας, βάζει ένα λιθαράκι και στον τομέα αυτόν. Δεν υποτιμά ούτε τη νοημοσύνη ούτε την αισθητική μας. Φυσικά μπορεί να βελτωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κανάλι της Βουλής δημιουργήθηκε από τον Απόστολο Κακλαμάνη, όταν ο τελευταίος απαγόρευσε την απ' ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής από ιδιωτικά κανάλια. Βέβαια, η πράξη αυτή ήταν αυταρχική, διότι τώρα προβάλλονται όσες συνεδριάσεις εγκρίνει η Βουλή και όποια αποσπάσματα απ' αυτές.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμά του καναλιού αυτού είναι υψηλού επιπέδου και θα συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του μορφωτικού και ποιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα τηλεθεατή, αν το παρακολουθούσε, αντί να παρακολουθεί τα σκουπίδια των ιδιωτικών καναλιών.
    Ένα ποιοτικό κανάλι έχει κόστος, όπως και να το κάνουμε.

    Αλλά για μία ακόμη φορά επιλέγεται λάθος τόπος εξοικονόμησης χρημάτων. Οι Βουλευτές τελικά δεν απετόλμησαν το "γενναίο" βήμα περικοπής της αποζημιώσεώς τους και προπαντός των έξτρα. Αδιάφοροι και εν μέσω γενικής λιτότητας, εξακολουθούν να κυκλοφορούν προκλητικότατα με Lexus, ή άλλα πολυτελή οχήματα, τα οποία αμφιβάλλω αν διατίθενται από άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στα μέλη τους.
    Ούτε οι εξωφρενικοί μισθοί διαφόρων προέδρων ΝΠΔΔ και οργανισμών μειώθηκαν. Από το κανάλι της Βουλής και την κατάργηση των στρατιωτικών τμημάτων στις παρελάσεις θα γίνουν περικοπές των δαπανών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Εκ παραδρομής στο προηγούμενό μου σχόλιο (1:58) γράφτηκε "βελτωθεί" αντί του σωστού "βελτιωθεί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κανάλι της βουλής να γίνει αποκλειστικά διαδικτυακό και να μεταδίδει μόνον τις συνεδριάσεις της βουλής και τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς τελευταίο Ανώνυμο. Και εγώ αυτό νομίζω ότι είναι το καλύτερο. Αλλωστε μόνο η μετάδοση συνεδριάσεων είναι το ενδιαφέρον. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και όταν δεν έχει συνεδριάσεις η Βουλή τι θα μεταδίδει; Τις παλιές για επανάληψη και εμπέδωση; Στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα έχει, συν τοις άλλοις, καταπληκτική μουσική, εκτός κι αν σας αρέσουν τα μπουζουκοτράγουδα των σκυλάδικων που μεταδίδουν οι άλλοι.

    Εδώ μιλάμε για ένα κανάλι ποιοτικό, το οποίο δεν είναι συνδρομητικό, άρα διαθέσιμο σε όλους και το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τηλεοπτικού κοινού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.