8/1/10

Υπουργείο Άμυνας: Ηταν «διαβασμένοι» για όλα τα θέματα Πενταγώνου

Πρωτοφανή παρέμβαση «ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηρίζουν ανώτερες πηγές του υπουργείου Αμυνας τα όσα είπαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να ξεσκονίσουν τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Το κλιμάκιο της ΕΕ, το οποίο αποτελούν ο διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, ο Γερμανός κ. Γιούργκεν Κρέγκερ, και ο τμηματάρχης αρμόδιος για τις ελληνικές υποθέσεις, ο Πορτογάλος κ. Ζοάο Ναγκουέρε, επισκέφθηκε χθες το Πεντάγωνο.

Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με συμβούλους τόσο του υπουργού κ. Ευ. Βενιζέλου όσο και του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη. Τι ζήτησαν όμως οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών; Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκέστηκαν να ακούσουν γενικότητες για μειώσεις λειτουργικού κόστους, για τον σχεδιασμό περί νέου νόμου για τις προμήθειες, για εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών, για ενίσχυση της διαφάνειας, κλπ. Εμφανίστηκαν να έχουν μελετήσει συγκεκριμένα θέματα, προφανώς διότι βάσει και της πρότερης εμπειρίας της Επιτροπής από την Ελλάδα «όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι». Και η βασική τους απαίτηση ήταν τα όποια μέτρα ληφθούν να έχουν διατηρήσιμο και μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ο έλεγχος θα είναι διαρκής.

Ο κ. Κρέγκερ, Γερμανός γαρ, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ζήτησε μεταξύ άλλων από τους υπουργικούς συμβούλους να μάθει τι γίνεται με την επικαιροποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης- Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006- 2010. Ως γνωστόν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επανεξετάζει το πρόγραμμα και έχει ήδη γίνει μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Επιπλέον, εντός του 2010 θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την έγκριση του επόμενου ΕΜΠΑΕ (2011- 2015) και ο κ. Κρέγκερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτό. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι καθώς τα προσεχή χρόνια μειώνονται οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων, το συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό θα μειωθεί σημαντικά.

Ω στόσο, καθώς υπάρχουν ανάγκες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθούν παρεκκλίσεις από τα υπεσχημένα.

Αλλο ένα σημείο στο οποίο επέμειναν οι ελεγκτές της Επιτροπής, και είναι ενδεικτικό του πόσο λεπτομερώς προετοιμασμένοι ήρθαν, ήταν για το τι γίνεται με τα στρατόπεδα που σχεδιάζεται να κλείσουν για την εξοικονόμηση χρημάτων. Ρώτησε μάλιστα αν η κυβέρνηση έχει το σθένος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από το κλείσιμο στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες». Συζήτησαν επίσης και το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των κκ. Βενιζέλου και Μπεγλίτη, και η μορφή της θα επηρεάσει και τις μελλοντικές προμήθειες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Γιά άνάκληση τῶν στρατιωτῶν μας ἀπό τό Ἁφγανιστάν μίλησαν οἱ βρωμοευρωπαῖοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΤΡΕΛΕΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ 2002 ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ...ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΑ..
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΗ,ΠΥΡΟΒΟΛΑ,ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΟ 2010,11 ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ EUROSTAT ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΚΑ..

    ΠΑΝΤΩΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΨΙΛΟΦΑΓΑΝΕ ΠΟΡΤΑ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΤΑΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ..

    ΕΜΕΙΣ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ CLEAR AND PRESENT THREAT ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΛΓΙΟ...ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ,ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ...

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΔΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ Μ-109 ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΤΑ 140 LEO-A4 ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ ΤΩΝ Υ/Β ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗ-90!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑ 2,3 ΧΡΟΝΙΑ.

    Ο ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑ!! ΤΟ ΝΜΑ! ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΟ! ΟΙ FREMM! TO BPM-3 HEL ΚΛΠ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ...

    ΟΠΟΤΕ 2011,2012 ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΝΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε πολλά από αυτά συμφωνώ,αν εμείς πληρώνουμε τον πόλεμο των αμερικανων στην asia τώρα θα έχουμε μια πολύ καλή δικαιολογία να τους ανακαλέσουμε πίσω,ούτε διπλούς μισθούς ούτε κίνδυνος για την ζωή τους,γιατί είναι γνωστό ότι το στράτευμα το πληρώνουμε εμείς αλλα τα οφέλη τα περνούν άλλοι χώρια ότι ΜΚΟ και οι εγκάθετοι τους εδώ θα σταματήσουν va λένε ότι εμείς φταίμε και έρχονται οι ξένοι στην χωρα μας,θα κοπούν και οι μίζες από τα εξοπλιστικά και τέλος κάποια βισματουχα θέλω να πιστεύω στρατόπεδα θα κλείσουν και θα πάει το προσωπικό στις μονάδες που έχουv πραγματικά ανάγκη από στρατιώτες.μόνον έτσι θα φτιάξουν κάπως τα πράγματα στην χωρα,με τον έλεγχο των ξένων σε όλους τους τομείς τις ζωής μας,γιατί τα λαμόγια εκεί πάνω το ποιο πιθανόν είναι να μας βάλουν στην σφαίρα επιρροής τις τουρκίας.λαός πασοκ στην εξουσία,η ελλάδα στους έλληνες πως τα λέγανε τα συνθήματα εκεί στην τρικούπη δεν θυμάμαι.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΟΧΙ!! ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΟΓΟ! ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΟΜΑΛΙΑ ΕΠΙΣΗΣ.
    ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΠΙΣΩ ΟΛΟΙ!

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο μόνο που συμφωνώ είναι το κλείσιμο στρατοπέδων, πλήν παραμεθορίου φυσικά.

    Και εξοικονόμηση χρημάτων θα έχουμε, μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν για αναβάθμιση εγκαταστάσεων, και καλύτερη επάνδρωση αντί του απαράδεκτου 30% που ισχύει σήμερα, κάτι που "σκοτώνει" τους φαντάρους στις υπηρεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναφέρθηκε σε δελτίο ειδήσεων ότι περισσότερο έκανε εντύπωση στους ελεγκτές η κατάσταση με το υψηλόβαθμο προσωπικό.
    Πιο συγκεκριμένα απόρησαν πως γίνεται οι ΗΠΑ με ένα στρατό ξηράς 500-600.000 να έχει 63 στρατηγούς και η Ελλάδα με ένα στρατό ξηράς 93.000 να έχει 61 στρατηγούς!!! (Δεν ξέρω αν ισχύουν τα νούμερα για τους στρατηγούς, απλά ματαφέρω αυτό που σχολιάστηκε).
    Το ότι κατασπαταλώνται χρήματα στις ΕΔ όλοι το ξέρουμε. Το θέμα είναι να ξοδεύουμε λιγότερο κάνοντας καλύτερη δουλειά και πιο σωστούς εξοπλισμούς.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΓΕΛΙΟΙ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΙ ΜΠΡΑΒΟ,ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Nassos
    Με σεβασμό , καλύτερα να γράφουμε
    στρατιώτες και όχι φαντάρους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει μια ατελείωτη και βλακώδης εμμονή κάποιων(βλ.Βερύκοκος) με τους Ανώτατους Αξιωματικούς και τον αριθμό τους...ΓΙΑΥΤΟ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ....
    Επειδή έχουμε "παραπάνω" Στρατηγούς .Δηλαδή να υποθέσω ότι μόλις καταργήσουμε μερικές θέσεις ...παέι αυτό ήταν ..μέρος του ελλείματος θα αποκατασταθεί....ΠΙΟ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ δεν έχω ξανακούσει.Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο Έλληνας δρά δια της φήμης.Είπε κάποιος μια βλακεία(ο βερύκοκος) και συνεχίζεται απο στόμα σε στόμα. Δεν σκέφτεται ο Έλληνας....Η λύση της διαιρεσης των μαζών είναι εύκολη και γνωστή απο ότι βλεπω. Κατακρίνουμε μία κοινωνική ομάδα προκειμένου να κρύψουμε τις πομπές μας.Ένας ανώτατος αξιωματικός αμοίβεται περίπου τα μισά απο ότι ένα στέλεχος του ΟΤΕ...Ας βγεί όποιος θέλει να με διαψεύσει. Τώρα να τίθεται θέμα αναδιοργάνωσης ,φυσικά και πρέπει να καταργηθούν θέσεις ανωτατων αξιωματικών.Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την λαίλαπα της μίζας και της ανοργανοσιάς που καταφέσωσε το κράτος τα προηγούμενα 25 χρόνια.
    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ....
    ΥΓ...Για να μην γίνει παρανόηση,να πω ότι δεν είμαι ούτε ανώτατος αΞιωματικός ούτε καν στρατιωτικός. Είμουν δόκιμος ,αν όμως ...αν... είμουν θα είχα τραβήξει μούντζα που θα πήγαινε καπνός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμος 08 Ιανουαρίου 2010 12:17 μ.μ

    "Γιά άνάκληση τῶν στρατιωτῶν μας ἀπό τό Ἁφγανιστάν μίλησαν οἱ βρωμοευρωπαῖοι;"

    βρωμοευρωπαῖοι: μπορείς να διευκρινήσεις; εσύ δεν είσαι Ευρωπαίος; η είσαι πλυμένο-ευρωπαίος; σε ποιό πλυντήριο- καθαριστήριο πέρασες;

    Όπως και να έχουν τα πράγματα, να γνωρίζεις ότι υπάρχουν και ξένοι φυλέλληνες, κυρίως Ευρωπαίοι, - είμαι ένας απ'αυτούς- που κατανοούν και συμμερίζονται τα άκρως σωβαρά προβλήματα που αντιμετοπίζει σήμερα η Έλλάδα στο στρατιοτικό τομέα ενάντι του νέο-οθωμανικού δόγματος της Τούκίας και των τούρκικων προκλήσεων στο Αιγαίο και στη Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.