29/1/10

Αθήνα-Τουρκία-Ισραήλ

του Απόστολου Αποστολόπουλου
Ο Ερντογάν αναμένεται αρχές καλοκαιριού στην Αθήνα. Η επιστολή του κ. Παπανδρέου στον Τούρκο πρωθυπουργό περιέχει, όπως έχει επισημανθεί, αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία που συμπυκνώνονται σε ένα ερώτημα: αν διατηρούνται οι κόκκινες γραμμές από την πλευρά μας τότε τι πιθανότητες επιτυχίας της συνάντησης υπάρχουν αφού ούτε η τουρκική πλευρά διαφοροποιεί, έστω ελάχιστα, τη δική της πολιτική;
Η Τουρκία κινείται με τον αέρα της αναδυόμενης περιφερειακής Δύναμης. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις να το πετύχει;
Πρώτος όρος είναι οι Κούρδοι εντός της Τουρκίας, αλλά και οι Κούρδοι του Κουρδιστάν, να αποδεχθούν και να προσχωρήσουν στο σχέδιο «η Τουρκία περιφερειακή Δύναμη». Ο Οτσαλάν είναι βασικός κρίκος για την επιτυχία του στόχου. Έχει υιοθετήσει, με όσα λέει, το ρόλο του Μαντέλα, γέφυρα συμφιλίωσης Κούρδων και Τούρκων με κάποια ανταλλάγματα, υπέρ των ομοεθνών του. Οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου είναι αρκετές (αλλά όχι βέβαιες) δεδομένου ότι οι κεμαλιστές χάνουν διαρκώς έδαφος κατηγορούμενοι ότι υπονομεύουν συστηματικά τη δημοκρατική τάξη.
Δεύτερος όρος και κλειδί όλων των εξελίξεων είναι το Ιράν. Για να γίνει η Τουρκία επικυρίαρχος στην περιοχή πρέπει να μην υπάρχει ανταγωνιστής, ούτε το Ιράν ούτε άλλος. Η σημερινή ηγεσία του Ιράν αντιδρά σθεναρά. Λύση είναι η ανατροπή της εκ των ένδον ή να υποχρεωθεί, κάτω από «λαϊκή» πίεση, να βάλει πολύ νερό στο κρασί της. Για την ώρα η προσπάθεια αποτυγχάνει. Όσο το θέμα μένει εκκρεμές, η Τουρκία δεν μπορεί να στεφθεί βασίλισσα στης περιοχής. Η Τουρκία προσεγγίζει τις Χεζμπολά/Χαμάς για να αποδυναμώσει το Ιράν που τις στηρίζει. Θα αποδυναμωθεί και το Ισραήλ που θα πιέζεται στρατιωτικά (μέσω των δυο οργανώσεων) από την Τουρκία και όχι από το απομονωμένο Ιράν. Προσώρας αποτυχία.
Τρίτος όρος (όχι ήσσονος σημασίας) είναι να αποδεχθεί αυτό το ρόλο της Τουρκίας η Ελλάδα. Τούτο σημαίνει υποχωρήσεις εκ μέρους της Αθήνας διότι στόχος, επαναλαμβάνουμε, είναι να ενδυναμωθεί ο τουρκικός ρόλος στο σύνολο της περιοχής και όχι να αποδυναμωθεί εγκαταλείποντας ψήγματα ισχύος στην Ελλάδα. Εξαρτάται από τη θέλησή μας.
Το Ισραήλ δεν είναι προϋπόθεση, είναι στόχος του σχεδίου. Το Ισραήλ δεν είναι περιφερειακή Δύναμη αλλά οχυρωμένο –και απομονωμένο- φυλάκιο. Αν η Τουρκία γίνει τοπικός άρχων, το φυλάκιο χάνει τη στρατηγική σημασία του-ίσως γίνει βάρος. Το Ισραήλ με πόλεμο εναντίον του Ιράν θα «μπαχαλοποιούσε» την περιοχή και θα ματαίωνε το σχέδιο. Αντίστροφα, συνύπαρξη Ισραήλ-Ιράν θα εξισορροπούσε την τουρκική δυναμική-αλλά θα εξόργιζε υπέρμετρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο όλα γίνονται. Έχουν δει τα μάτια μας…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 29-1-10

4 σχόλια:

  1. Opos elege o Palmestron "stin Politiki den uparxoun pantotinoi filoi kai aionioi extrhoi"An mia dedomeni xroniki stigmi mas simfere OS ELLINIES ns einaste me tous Anatolites(Giati oi Perses (Iranoi) DEN EINAI ARAVES)enantion ton Evraion, tote tha itan `kalo na to dokinazame .An katopin ta dedomena allazan kai to sumferonta tis ELLADOS eksiperetountan kalitera apo tous Evraious tote tha itna kalo na to dokimazame kai auto...O exon nou krinei diaforeika as min paraponiasme an mas exoun os kapoioi os dedomenous kai den mas vothane katholou..
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν υπάρχουν παντοτινοί φίλοι ή όχι πάντως υπάρχουν παντοτινές συμπάθειες και πολιτισμικές συνάφεις. Αυτά είναι πράγματα που καθορίζουν την εξ. πολιτική και συνειδητά και υποσυνείδητα.
    Ο αρθογράφος σφάλλει αν νομίζει ότι η Τουρκία μπορεί να παραμερίζσει το Ιράν ως προς την σχέση του με την Χεζμπολλάχ, εν η Χαμάς είναι τελείως άλλο πράγμα.
    Παραβλέπουμε συχνά τα ακόλουθα:
    1) Η Τουρκία είναι αντιπαθής στους Άραβες ιδίως στους θρησκευόμενους
    2) Η Χεσμπολλάχ είναι σιιτική άρα θΕΣΕΙ αντίπαλος της Τουρκίας και του Σουννιτικού Ισλάμ που εκπροσωπεί, ιδίως όσο η θέση των Αλεβιτών (σιιτών) της Τουρκίας δεν βελτιώνεται.
    3) Η συνάφεια Χαμάς - Χεζμπολλάχ είναι εθνική και μόνο. Σε πολιτικό και θρησκευτικό-ιδεολογικό επίπεδο έχουν πολύ μεγάλες διαφορές.

    Η γεωπολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι πολύ διαφορετική από αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ.
    Είναι η πρώτη φορά που οι σιίτες έχουν πολιτικά και ιδεολογικά το πάνω χέρι.
    Το Ιράν κρατά την πρωτοκαθεδρία στην αντιμετώπιση της Δύσης, ιδίως με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, ενώ η Δύση δεν τολμά να το αγγίξει παρά τους βρυχηθμούς και τις δολιοφθορές.
    Στο Ιράκ οι σιίτες χειραφετήθηκαν και αποτελούν τηνισχυρότερη πολιτική ομάδα (ες).
    Ακόμη και οι Κούρδοι ανήκουν εν μέρει στο σιιτικό δόγμα, ενώ εθνικά βρισκονται πιο κοντά στο Ιράν.
    Η Συρία κυβερνάται σταθερά από την Μπααθική-σιιτική ελίτ και από το σουννιτικό Ισλάμ χωρίζονται με ποταμούς αίματος.
    Χεζμπολλάχ, η σιιτική οργάνωση που αποτελεί την μόνη δύναμη η οποία με επιτυχία αντιμετώπισε το Ισραήλ.
    Όλοι αυτοί έχουν πλέον κοινά εδαφικά σύνορα, κοινούς εχθρούς, κοινή πολιτισμική βάση και είναι οι μόνοι που κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία την Δύση.
    Τί δουλειά μπορεί να έχει η Τουρκία με αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελληνική εξωτερική πολιτική στερείται ευελιξίας, φαντασίας, διορατικότητας, οράματος και προοπτικής. Εν άλλοις, δεν έχουμε πολιτικούς, παρά υποτακτικούς ξένων συμφερόντων. Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στην δύση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι αντίθετος για οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ισραηλινούς γιατί είναι ένας λαός που μας μοιάζει , είναι ένας λαός που έχεις να κερδίσεις πράγματα αν τον έχεις φίλο, είναι ένας λαός αξιοθαύμαστος που καταφέρνει να επιβιώνει σε τόσο εχθρικό περιβάλλον. Είναι τέλος ένας λαός που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για εμάς τους Έλληνες.
    Παρόλα αυτά,αυτή η μασκαράτα για δήθεν επιδείνωση των Τουρκοισραηλινών σχέσεων μου φαίνεται πολύ χοντρή και κινδυνεύουμε αν δεν είμαστε προσεκτικοί να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα και να κάνουμε λάθη που θα τα πληρώσουμε ακριβά. Θα πρέπει η Ελλάδα να διερευνήσει αν όντως η διάσταση στις σχέσεις Ισραήλ Τουρκίας είναι πραγματική και δεν είναι σκηνοθετημένη.
    Μου φαίνονται πολύ περίεργα όλα αυτά τα επεισόδια που διαδραματίζονται μπροστά στις κάμερες ενώ απο πίσω η στρατιωτική συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αν το Ισραήλ θέλει πραγματικά την συνεργασία, πρέπει να το αποδείξει. Το ποιές θα είναι αυτές οι αποδείξεις θα πρέπει επίσης να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά.
    Ας έχουμε υπόψη μας ότι το Ισραήλ που επί τόσα χρόνια πολέμησε τα εθνικά μας συμφέροντα όπως μπορούσε-μέχρι και κατασκοπεύοντας την χώρα για λογαριασμό των Τούρκων- αν πραγματικά τα έσπασε με την Τουρκία είμαστε οι μόνοι στους οποίους μπορεί να βασιστεί στην περιοχή.
    Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα ως κλασικοί Έλληνες και ας διαπραγματευτούμε τα εθνικά μας συμφέροντα σκληρά και επίμονα δεδομένου ότι σε ενδεχόμενη ελληνοισραηλινή προσέγγιση θα πρέπει να ξεχάσουμε τις όποιες σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο. Γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία περιμένει αυτή την προσέγγιση για να ζητήσει αλλαγή στάσης των Αράβων έναντι της χώρας μας. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!

    Δραμινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.