26/1/10

Τούρκος βουλευτής πρόεδρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Τούρκος βουλευτής Τσαβούσογλου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.Ο Τούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τσαβούσογλου διορίστηκε σήμερα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον σοσιαλιστή Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ.

Είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής της Τουρκίας αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό αυτό αξίωμα.«Είμαι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος Τούρκος που προεδρεύει αυτής της συνέλευσης», δήλωσε και προσέθεσε: «Είμαι επίσης ο πιο νέος και ο πιο φαλακρός».

Κατά την ομιλία του στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Τσαβούσογλου ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή και στη συνέχεια καταδίκασε την τρομοκρατία.

«Αισθανόμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από ποτέ», σημείωσε επίσης.«Εδώ και δύο χιλιετίες, η Τουρκία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, από την παγωμένη γη της Αρκτικής ως τις ηλιόλουστες ακτές» των χωρών του νότου, προσέθεσε.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο Τσαβούσογλου εξελέγη χωρίς αντίπαλο για διετή θητεία.Ο Τσαβούσογλου, ιδρυτικό μέλος του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προεδρεύει επίσης από το 2007 της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της χώρας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαμαρτυρονται οι Αντιπροσωπίες για το διορισμό του Τούρκου Προέδρου

Ο Tούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τσαβούσογλου διορίστηκε χθες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον Σοσιαλιστή Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ. Είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής της Τουρκίας αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό αυτό αξίωμα. «Είμαι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος Τούρκος που προεδρεύει αυτής της Συνέλευσης», δήλωσε και προσέθεσε: «Είμαι επίσης ο πιο νέος και ο πιο φαλακρός».

Καθόλου χιουμοριστικά, πάντως, δεν εισέπραξαν το γεγονός οι Κοινοβουλευτικές Αντιπροσωπίες Κύπρου και Ελλάδας, που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επελέγη ο Τσαβούσογλου με κοινή γραπτή ανακοίνωση. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, ο Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι με τη διακήρυξη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε η εκλογή Τσαβούσογλου στο αξίωμα του προέδρου της Συνέλευσης. Μία διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, με την ψήφο μας, τη συγκεκριμένη, μοναδική, υποψηφιότητα, όσο και το να εκφράσουμε στην Ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας Ντίνος Βρεττός, που διευκρίνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης Ελλήνων, Κυπρίων και άλλων ενδεχομένως βουλευτών, στη μεθοδευμένη ανάδειξη του Τούρκου βουλευτή στο αξίωμα του Προέδρου της ΚΣΣΕ, ήταν μηδενικά. Από τη στιγμή που ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΚΣΣΕ, η υποψηφιότητά του δεν τέθηκε, βάσει του Κανονισμού, σε ψηφοφορία, πρόσθεσε ο Έλληνας βουλευτής.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι: «Το ζήτημα δεν αφορά τον κ. Τσαβούσογλου προσωπικά αλλά τη χώρα του, την Τουρκία. Μία χώρα, η οποία επί 35 χρόνια κατέχει στρατιωτικά τη Βόρεια Κύπρο και επιδεικνύει απειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και στα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Επιπροσθέτως, χιλιάδες αιτήσεις συσσωρεύονται κατά της Τουρκίας, κάθε χρόνο, ενώπιον του ΕΔΑΔ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν καταδίκες για παραβιάσεις σε μειονοτικά, θρησκευτικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς και λογοκρισία του Τύπου. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της ΚΣΣΕ θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διαφανής».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε, πάντως, ότι «αισθανόμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από ποτέ», σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χιλιετίες, η Τουρκία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, από την παγωμένη γη της Αρκτικής ως τις ηλιόλουστες ακτές» των χωρών του νότου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

5 σχόλια:

  1. Οτι δεν μπορείς να κερδίσεις με πόλεμο το κερδίζεις με λεφτά διπλωματία και εφιάλτες.
    Τους ΤΟύρκους τους θέλουν οι περισσότεροι ή αν όχι οι περισσότεροι κάποιοι που είναι πολύ ισχυροί....
    Το δυστήχημα είναι ότι δεν έχουν φαίνεται καταλάβει τι εστί Τούρκος ή έχουν καταλάβει και τους αρέσει ή νομίζουν ότι μπορούν να τους τηθασεύσουν....
    Ο,τι και αν πω προσωπικά πιστεύω ότι στο θέμα Τουρκία ''alea jacta est ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το συγκεκριμένο άρθρο, έχω να καταγράψω το εξής συμπεράσμα:

    "Μία διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, με την ψήφο μας, τη συγκεκριμένη, μοναδική, υποψηφιότητα, όσο και το να εκφράσουμε στην Ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας".

    Ότι η Ε.Ε, είναι τόσο "δημοκρατική", όσο "Δημοκρατική" είναι και η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, να αρνηθεί στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να πει τη γνώμη του, μέσω ενός Δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της Ιθαγένειας.

    Ακόμη, σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου Βουλευτή:
    "...σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χιλιετίες, η Τουρκία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, από την παγωμένη γη της Αρκτικής ως τις ηλιόλουστες ακτές» των χωρών του νότου",

    ότι, δε βρέθηκε ένας να του απαντήσει, ότι πριν δύο χιλιετίες, το Τουρκικό Έθνος, δεν υπήρχε ούτε ως σπερματοζωάριο στα αρ....ια του προπάτορά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δύση "χώνει" την Τουρκία σε κάθε διεθνή οργανισμό για να την αναβαθμίσει. Η Δύση θέλει ισχυρή Τουρκία και ισχυρό Ισλάμ, ως ανάχωμα στην επιρροή της Ορθόδοξης Ρωσίας και της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτηση:

    Εκλέχθηκε ώς τούρκος ή ως τούρκος καταγωγής που έχει πάρει κάποια άλλη υπηκοότητα;

    Αν είναι το πρώτο, έχει κάθε πολίτης ξένης χώρας να καταλαμβάνει τέτοια αξιώματα;

    Αν είναι το δεύτερο, τότε πως δηλώνμει τούρκος;;;

    Μπορώ να έχω μια απάντηση;

    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που λέει ο ange-ta, ειναι ουσιώδες ερώτημα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.