6/1/10

Ο δήμαρχος Σμύρνης ζητεί την επιστροφή ελληνικών αγαλμάτων!


Μετά το αίτημα που υπέβαλαν οι Τούρκοι προς το Βατικανό για να τους επιστραφούν τα οστά του Αγίου Νικολάου των Μύρων ( «Πατέρα των Χριστουγέννων», όπως τον αποκαλούν), υπέβαλαν νέο αίτημα, αυτή τη φορά προς το Μουσείο του Λούβρου, για να τους επιστραφούν δύο... ελληνικά αγάλματα, του Δία και του Απόλλωνα.

Ο δήμαρχος της Σμύρνης Αζίζ Κοτζάογλου με επιστολή του προς τον διευθυντή του Λούβρου Ανρί Λουαρέτ ζήτησε την επιστροφή των αγαλμάτων του Δία και του Απόλλωνα (που φυλάσσονται στο Λούβρο), σημειώνοντας ότι η πόλη του είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ειδικό μουσείο για να τα εκθέσει, το οποίο θα ονομάσει Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου, κατά τα πρότυπα δηλαδή του Μουσείου της Ακρόπολης με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Εθεσε μάλιστα θέμα συνεργασίας αλλά και βοήθειας για τη δημιουργία αυτού του μουσείου. Τα αγάλματα των δύο αυτών θεοτήτων χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκαν σε ναούς που είχαν χτιστεί στο όνομά τους στην Ανατολία.

Το Λούβρο φιλοξένησε αυτές τις ημέρες έκθεση αφιερωμένη στον τουρκικό πολιτισμό και η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία μέσω δημοσιευμάτων να προβάλει σε πρωτοσέλιδα γαλλικών εφημερίδων το αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον, αυτές τις ημέρες η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά αεροσκαφών Αirbus για τις Τουρκικές Αερογραμμές διατηρώντας για πολλές ημέρες το όνομα της χώρας στα γαλλικά ΜΜΕ.

Σ το Λούβρο παρουσιάζονται αφιερώματα στον αρχαίο και σύγχρονο, όπως τον ονόμασαν, τουρκικό πολιτισμό. Μία από τις εκθέσεις «Από το Ισμίρ στη Σμύρνη» διοργανώνεται από το Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η πρώην ελληνική και ρωμαϊκή πόλη, τα μνημεία και τα πλέον τυπικά έργα τέχνης παρουσιάζονται χρονολογικά. Πλήθος έργων που εκτίθενται είναι αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά.

Η πολυτέλεια της Οθωμανικής Αυλής εκτίθεται με καφτάνια (κυρίως από το Τοπκαπί), κοσμήματα και άλλα αντικείμενα, τα οποία κάποτε βρίσκονταν στην κατοχή οθωμανικών σπιτιών.

6 σχόλια:

  1. TOYΡΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ??

    ΑΣΕ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΓΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΟΖΑΛ...ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΠΟΓΩΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ...

    ΕΔΩ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΩΝΟΣ ΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΕΚΑΚΙΣ ΠΡΟΠΑΠΟΥΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΛΗΤΟΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!!

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται ως συνεχιστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί δεν έχουν οι ίδιοι να επιδείξουν κάτι το αξιόλογο. Εμφανίζονται ως κληρονόμοι του μεγαλείου του δικών μας προγόνων. Τηρούν όμως σιγήν ιχθύος για τους απογόνους των δημιουργών των καλλιτεχνημάτων, απ΄όπου τα έκλεψαν και εν συνεχεία τους γενοκτόνησαν κι όλας. Τα καλά τα ενθυλακώνουν ως κεκτημένα. Άλλωστε δεν είναι οι μόνοι. Όλοι λεηλάτησαν τον Έλληνα και αφού δεν έμεινε τίποτα λεηλατούν και την πνευματική του περιουσία-κληρονομιά. Αυτοί ζητούν επιστροφή, εμείς είμαστε ήδη πεπεισμένοι ότι δεν μας ανήκουν και δεν το απαιτούμε. Δεν είναι μόνον τα Ελγίνεια. Είναι θησαυροί μας που κοσμούν τα μουσεία όλου του κόσμου. Κλοπιμαία προϊόντα, τα οποία οι κλεπταποδόχοι τα θεωρούν καταδικά τους.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τουρκικός πολιτισμός"

    το πιο σύντομο ανέκδοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. { η πόλη του είναι διατεθειμένη να κατασκευάσει ειδικό μουσείο για να τα εκθέσει, το οποίο θα ονομάσει Μουσείο Πολιτισμών Αιγαίου, }


    αχ αυτοί
    οι "πολιτισμοί του Αιγαίου",
    η "Μακεδονία του Αιγαίου",
    η "Θράκη του Αιγαίου"!

    ΟΛΟΝΩΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ!!!


    βρε δήμαρχε της Σμύρνης,μήπως θέλεις να σας ενσωματώσουμε στην Ελλάδα; Εξάλλου εσείς στο Ιζμίρ περηφανεύεστε πως δεν είστε σαν τους άλλους Τούρκους,πως είστε της Ευρώπης τέλος πάντων.Για ξανασκέψου το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "τουρκικός πολιτισμός"

    το πιο σύντομο ανέκδοτο!

    Siphono kai epauksano!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θέλει και καλά να περάσει το νόμο περί ιθαγένειας. Δεν θέλουν να υπάρχει συνέχεια ελληνικού έθνους λόγω κληρονομικότητας, γιατί η κληρονομιά μας(πολιτισμική και υλική) είναι τεράστια !! όταν ακούνε για κληρονομικότητα τους πιάνει σύγκρυο, διαδώστετο δεν ξεπουλάμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.